Durga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Durga
Nem
GyermekeiAshokasundari
A Wikimédia Commons tartalmaz Durga témájú médiaállományokat.
Durga küzdelme Mahisászurával a bivalydémonnal

Durga (dévanágari írással: दुर्गा, „megközelíthetetlen”, „legyőzhetetlen”), a hindu anyaistennőnek, Mahádévinek egy népszerű, vad formája. Siva saktijának[1] kegyetlen és ádázul oltalmazó megnyilvánulása,[2] a teremtés dharmáját fenyegető démonok elpusztítója a hindu mitológiában.[3] A gyönyörű nőt több mint 18 fegyverrel, 10 karral ábrázolják hátasállatán a vad oroszlánon vagy a tigris társaságában.

Gyakran küzdelem közben, vagy győztesként jelenik meg, legnagyobb győzelmét a bivalydémon, Mahisászura felett aratta. Durgát évente fesztiválokkal ünneplik, a két legjelentősebb fesztivál a navarátri és a durga púdzsa.

Története[szerkesztés]

Durga, a harcos istennő azért jött létre, hogy legyőzzön egy Mahisászura nevű pusztító démont. Mahisászurának Brahma olyan hatalmat adott, mellyel győzedelmeskedett minden férfierő felett. Mahisászura a terror uralmát valósította meg a földön, a mennyben és az alsó világban, és se ember, se isten nem tudta megállítani. Az istenek is tehetetlenek voltak. Siva, felismerve, hogy egyetlen ember vagy isten sem képes legyőzni Mahisászurát, megkérte a feleségét, Párvatit, hogy vállalja a női harcos istennő szerepét, és ölje meg a démont. Párvati elfogadta a szerepet. Közben az istenek tanácskoztak, és megállapították, hogy a démon már feldúlta mindhárom világot. Erejüket egyesítve fénysugarat hoztak létre, amely elérte Párvatit. Ezáltal készen állt harcolni a démonnal, hogy megmentse az isteneket. Az új erőkkel rendelkező istennő a Durga nevet vette fel. Ő a női nem legfőbb isteni formája, az anyaistennő. Durgát nem teremtették, ő az összesített energia női megtestesülésének formája.

Mahisászura kezdetben alábecsülte Durgát, és arra gondolt: "Hogyan ölhetné meg őt egy nő, akit a legfőbb istenek se tudnak? Durga nevetésével földrengést keltett, mellyel megtépázta Mahisászura erejét. A szörnyű Mahisászura harcba indult ellene, változó formákat öltve. Először egy bivalydémon képében jelent meg, akit Durga kardjával legyőzött. Aztán megváltoztatta a formáját és elefánttá vált, ennek Durga levágta az ormányát. A démon Mahisászura folytatta a harcot, egy oroszlán, majd egy férfi formáját véve fel, de Durgát nem tudta legyőzni. Ekkor Mahisászura újból támadt, férfi formáját elkezdte bivallyá változtatni. Az istennő ekkor kardjával levágta Mahisászura bivalyfejét.[4]

Művészi ábrázolások[szerkesztés]

Durga-bálvány Kalkuttában
Durga púdzsa Bardhamánban, Indiában

Mivel Durga megölte Mahisászurát, ezért ismert Mahisászuramardini, mint Mahisászura elpusztítója is, így jelenik meg a korai indiai művészetben.

A lándzsa és a háromágú szigony a leggyakoribb fegyverei. Az ábrázolásokon a harc különböző szakaszai láthatók, megjelenik rajta a bivalydémon, vagy a bivaly fejű férfi, vagy annak egyéb formái.

Ünnepek[szerkesztés]

Ünneplik a csata kilenc napját, ennek neve navarátri, majd az utolsó napot vidzsajádasami néven Észak-Indiában, vagy az utolsó négy-öt napot durga púdzsa néven. Dél-Indiában, különösen Ándhra Pradesben navarátrit is ünneplik, és az istennő minden nap másnak van öltözve (például Szaraszvati, Párvati, Laksmi )

  • A négy napos durga púdzsa a legnagyobb évente megrendezésre kerülő fesztivál Nyugat-Bengálban, Asszámban, Oriszában, Bihárban, Dzshárkhandben és Nepálban. Ünneplik India különböző részein, különösen a Himalájai régiókban, de ünneplik különböző formában az egész hindu univerzumban.
  • Durga győzelmének ünnepe a vidzsajádasami (Bihár, Nyugat-Bengál), Dasain (Nepál) vagy a Dashara (Hindi) - ezek a szavak szó szerint azt jelentik: a győzelmes tizedik nap.

Bangladesben, a négy napos durga púdzsa a hinduk legnagyobb vallási ünnepe. A vidzsajádasami nemzeti ünnep.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Helmut von Glasenapp Az öt világvallás, i. m. 49. o.
  2. Storm Keleti mitológiák, i. m. 119. o.
  3. Világvallások (Akadémia kiadó, 2009), i. m. 239. o.
  4. Klostermaier Bevezetés a hinduizmusba, i. m. 104-105. o.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Durga című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Klaus K. Klostermaier: Bevezetés a Hinduizmusba. Budapest: Akkord. 2001. ISBN 9637803866  
  • Rachel Storm: Keleti mitológiák enciklopédiája. Budapest: Glória. 2009. ISBN 9639283045  
  • Világvallások. Szerk. Görföl Tibor–Máté-Tóth András. Budapest: Akadémia. 2009. ISBN 963-9569-76-3  
  • Bráhmanizmus. In Helmut von Glasenapp: Az öt világvallás. 6. Budapest: Gondolat-Tálentum. 49. o. ISBN 963-282-517-9  

További információk[szerkesztés]

  • Tantralap: Durgá (magyar nyelven). [2012. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 13.)
  • Glimpses of Divinity: Durga története (angol nyelven). (Hozzáférés: 2012. november 9.)
  • Durga. In Constance A. Jones and James D. Ryan: Encyclopedia of Hinduism. USA: Facts On File. 2007. 180. o. ISBN 978-0-8160-5458-9  
Durga megöli a bivalydémont. Valószínűleg a konáraki naptemplomból. (British Museum)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]