Szárnáth

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szárnáth
Dhamekh-sztúpa
Dhamekh-sztúpa

Elhelyezkedése
Szárnáth (India)
Szárnáth
Szárnáth
Pozíció India térképén
é. sz. 25° 23′, k. h. 83° 01′Koordináták: é. sz. 25° 23′, k. h. 83° 01′


Szárnáth (hindi nyelven: सारनाथ, angolul: Sarnath) a buddhizmus egyik szent helye ÉK-Indiában, Váránaszi közelében. A buddhisták számára jelentős zarándokhely.

Váránaszitól 8-10 km-re északra van az a Szarvas-park, ahol Kr. e. 528-ban Buddha a megvilágosodása után "megforgatta a Tan kerekét", vagyis az első beszédét megtartotta és elindította útjára a leendő vallást. Itt alapította meg a szanghát, a szerzetesi közösséget is. Szárnáth akkoriban az ókori India egyik legnagyobb tudásközpontja volt kolostorokkal és templomokkal, amelyet Fa Hszien és Hszüan Cang kínai utazók is felkerestek. Buddha később, élete során többször is visszatért ide.

Szárnáth megmaradt romjainak központi építménye az 5. századi Dhamekh-sztúpa, amelyet hagyomány szerint azon a helyen emeltek, ahol Buddha első prédikációját tartotta 5 tanítványának. Tőle nyugatra található a Kr. e. 3. századi Dharmarádzsika-sztúpa, amelyet Asóka király építtetett, hogy Buddha földi maradványait belehelyezze. A romkertben számos kisebb kolostort és templomot találunk még, továbbá Asóka király egyik oszlopát (amely ma India hivatalos jelképe), valamint egy 1931-ben ültetett szent bódhi fát. A romkert Régészeti Múzeuma kiváló buddhista anyagot mutat be.


Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sarnath című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Útitárs: India, 2008