A fog temploma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Szent fogereklye temploma
A Fog temploma (ශ්‍රී දළදා මාළිගාව) világörökségi helyszínen található
A Fog temploma (ශ්‍රී දළදා මාළිගාව) világörökségi helyszínen található
TelepülésKandi
Ország Srí Lanka
VallásBuddhizmus
Névadórelic of the tooth of the Buddha
Építési adatok
Építés kezdete1595
Építés befejezése1595
Elhelyezkedése
A Szent fogereklye temploma (Srí Lanka)
A Szent fogereklye temploma
A Szent fogereklye temploma
Pozíció Srí Lanka térképén
é. sz. 7° 17′ 38″, k. h. 80° 38′ 19″Koordináták: é. sz. 7° 17′ 38″, k. h. 80° 38′ 19″
Az A Szent fogereklye temploma hivatalos honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz A Szent fogereklye temploma témájú médiaállományokat.

A Srí Dalada Maligawa (szingaléz: ශ්‍රී දළදා මාළිගාව, tamil: ஸ்ரீ தலதா மாளிகை) vagy a Szent fogereklye temploma buddhista templom a Srí Lanka-i Kandi városban. Az egykori Kandi királyság palotaegyüttesében található templomban helyezték el Buddha fogrelikviáját. Már ősi időktől fogva ez az ereklye fontos szerepet játszott a helyi politikában, mert úgy tartják, hogy akié az ereklye, azé az ország irányítása is. Kandi – amely ma az UNESCO világörökség részét képezi – volt a Srí Lanka-i királyok legutolsó fővárosa, elsősorban az itt található templom miatt.

A helyi szerzetesek naponta fejezik ki tiszteletüket a templom belső termében. Napi háromszor tartanak szertartásokat: hajnalban, délben és este. Szerdánként jelképesen megmosdatják az ereklyét illatosított vízben és virágokban (helyi elnevezése: nanumura mangallaja). Erről a szentelt vízről úgy tartják, hogy gyógyító ereje van és szertartások végén a jelenlévők között szét szokták osztani.

1998-ban a templom megrongálódott egy terrorista merényletet követően, azonban sikerült helyreállítani a károkat.[1][2]

Története[szerkesztés]

Gautama Buddha parinirvánája (halála) után a fogereklyéjét az ősi indiai Kalinga köztársaságban őrizték, majd Guhasziva király utasítására Hemamali hercegnő és férje, Dantha herceg kicsempészték a fogat Ceylonba.[3] Lankapattana (a mai Ilankeiturei) közelében érték el a szigetet Kirthi Srí Meghavarna király (301-328) uralkodása idején. Az uralkodónak adták a fogat, aki ereklyeként őrizte a Meghagiri viharában (a mai Iszurumunija templom) Anuradhapura városban. A relikvia őrzése az uralkodó feladata volt, amely idővel olyan értelmezést vett fel, hogy annak van joga uralkodni, aki a fogat birtokolja. Emiatt a következő uralkodók mindig a rezidenciájuk közelében építették fel saját fogereklye templomukat. Így tettek az Anuradhapura, a Polonnaruva, a Dambadenija, a Japahuva és a Kurunegala királyságok uralkodói is.

Dharmapála király uralkodása idején az ereklyét rejtve őrizték a Ratnapura városi Delgamuva viharában.[3] Onnan szállította Kandi városba Hiripitije Dijavadana Rala és Devanagala Rathnalankara Thera. I Vimaladharmaszurija király kétszintes épületet építtetett a fog számára, azonban ez az épület ma már nem létezik.[4] 1603-ban, amikor a portugálok megszállták Kandi várost, elvitték az ereklyét a dumbarai Meda Mahánuvara templomba. Csak II. Rádzsaszimha király idején került vissza újra Kandiba, ahol helyreállították az eredeti épületet.[3] A jelenlegi épületet Vira Narendra Szinha, Srí Lanka utolsó királya építtette.[5] A nyolcszögletű Patthirippuva-t és a várárkot Srí Vikrama Rádzsaszinha emeltette. A tervező egy híres helyi építész volt, Devandra Mulacsarin. Eredetileg szabadidős tevékenységekre használták és csak később került ide a fogereklye. Jelenleg könyvtárként üzemel. Két terrorista merényletet is túlélt az épület. Az elsőt 1989-ben, a másodikat 1998-ban.

Építészet[szerkesztés]

A várárok és a Bogambara-tó mentén szaladó téglafalat vízi hullámfalnak nevezik.[5] A falba lyukakat építettek a kókuszolaj mécsesek számára. A várárok fölötti főkapukat nevezik úgy, hogy Mahávahalkada. Ezek lépcsőinek lábánál van elhelyezve egy kandi építészeti stílusban faragott szandakada pahana (holdkő). A Mahavahalkada teljesen megsemmisült az 1998 robbantásban, amelyet később újjáépítettek a holdkővel és egyéb kőfaragásokkal együtt.[6] A bejáratot kőelefántok díszítik. A lépcső tetején hindu tengeri lényeket formázó toranákat és két védelmező követ helyeztek el.

A hevisi dobosok terme a fő szentéllyel szemben van. A fő szentély két emeletét úgy nevezik, hogy "Palle malaja" (alsó szint) és "Udu malaja" (felső szint) vagy "veda hitina maligava".[7] A veda hitana maligava ajtajain elefántcsont faragások vannak. Azt a termet, ahol a fogat ténylegesen őrzik úgy nevezik, hogy "Handun kunama".

A fő szentély fölötti arany mennyezetet 1987-ben építették. Aranykorlát veszi körbe[8] a fogereklyét, amelyet hét drágakövekkel kirakott aranyládába zártak.[9] A ládák sztúpa alakúak. Ugyanebben a helységben állították ki az Eszala Perahera fesztivál alkalmával használatos, különleges ládát is.

Társépületek és építmények[szerkesztés]

Királyi palota[szerkesztés]

A királyi palota a templomtól északra helyezkedik el.[10] John Pybus nagykövet 1762-ben részletes leírást adott a királyi palotáról.[11] III. Vikramabáhu (1356. körül - 1374) és Szenaszammatha Vikramabáhu (1469. körül - 1511) királyok palotákat építettek a helyszínen. I. Vimaladharmaszurija király különféle díszítéseket hajtott végre a palotákon. A királyi palotát úgy nevezik, hogy "mahá vaszala" vagy "Maligava". Korábban létezett a főbejáratnál három vahalkada is és egy 8 méteres fal is. A "Natha devale" elnevezésű épülettel szemközt található épületrészt tartják a legkorábbi épületnek a helyszínen. A gyarmati brit uralom idején a kormányzók irodájaként funkcionált,[10] ma régészeti múzeumként használják. Az Ulpen Ge és a királynői palota a fő palotaépület társépületei.

Előadóterem[szerkesztés]

A templom északi homlokzatától nézve részben az előadóterem is látszik.

A kandi királyok számára az előadóterem, avagy a Magul maduva szolgált az udvar közösségi színtereként.[12] Srí Vikrama Rádzsaszinha uralkodása idején készült el ez a terem.[13] Az 1783-ban készült tetőt tartó fa oszlopok faragásai a Kandi-kor művészetének maradványai. Egy felújítás következtében a terem eredeti méretét (18 x 11 méter) megnövelték (18 x 21 méter).[14] A terem közelében álló néhány épületet a brit uralom idején leromboltak. Az előadóteremben írták alá azt az egyezményt 1815-ben, amely az utolsó kandi király trónfosztásáról és az uralkodói intézmény megszüntetéséről szólt.[15] A termet ma állami szertartásokhoz használják.

Mahámaluva[szerkesztés]

A Mahámaluva az évente tartandó Eszala perahera fesztivál alkalmával látogatható.[6] Itt található egy kandi gyermekhős, Madduma Bandara szobra, aki félelem nélkül nézett szembe a halállal.[16]

A templom és környéke

  • : Fog temploma épületegyüttes
  • : Mahávahalkada (főbejárat)
  • : Várárok
  • : Pattirippuva (oktogon)
  • : Handun kunama
  • : Arany baldachin
  • : Új palota
  • : Kandi királyi palota
  • : Kandi nemzeti múzeum
  • : Régi udvari épület
  • : Kandi-tó
  • : Biso ulpen ge (Királynő fürdő)
  • : Dijathilaka mandapaja
  • : Udavatta Kele szentély

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eleven die in Sri Lankan temple suicide bomb”, BBC, 1998. január 25. (Hozzáférés ideje: 2012. április 8.) 
  2. Religious ceremonies to commemorate the LTTE attack on Temple of tooth in Sri Lanka”, Colombo Page, 2009. január 25.. [2015. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2012. április 11.) 
  3. a b c Abeywardena 2004: p. 25
  4. Seneviratna 1989: 90. o.
  5. a b Seneviratna 1989: p. 92
  6. a b Abeywardena 2004: 28. o.
  7. Seneviratna 1989: 93. o.
  8. Abeywardena 2004: 26. o.
  9. Seneviratna 1989: 94. o.
  10. a b Abeywardena 2004: 36. o.
  11. Seneviratna 1989: 73. o.
  12. Abeywardena 2004: 428. o.
  13. Rootsweb.ancestry.com www.rootsweb.ancestry.com The 1815 Kandyan Convention at the Audience Hall - Derrick Schokman - Daily News, 2003-04-25, olvasva: 2015-03-18
  14. Seneviratna 1989: 87. o.
  15. Rootsweb.ancestry.com www.rootsweb.ancestry.com - The Kandyan Convention and British policy - Aryadasa Ratnasinghe - Daily News, 2002-03-02, olvasva: 2015-03-18
  16. www.infolanka.com - Ehelepola Medduma Bandara - A Child Hero: by S. B. Karaliyadda (Island)

Források[szerkesztés]

  • Abeywardena, H.A.P.. Kandurata Praveniya, 1st, Colombo: Central Bank of Sri Lanka (2004). ISBN 9789555750929  (szingaléz)
  • Seneviratna, Anuradha.szerk.: Vethara Mahinda Thera: Dalada Maligawa, Kanda Udarata Mahanuwara, Szingaléz fordítás, Colombo: Kulturális ügyi minisztérium (Srí Lanka) (1989)  (szingaléz)
  • Siriweera, W. I.. History of Sri Lanka. Colombo: Dayawansa Jayakodi & Company (2004). ISBN 955-551-257-4 
  • Wijesooriya, S.. A Concise Sinhala Mahavamsa. Kotte: Participatory Development Forum (2006). ISBN 955-9140-31-0 

Külső hivatkozások[szerkesztés]