Szerkesztővita:Pallor/Archívum 2018

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szerkesztővita:Palotabarát/Archívum 2018 szócikkből átirányítva)
Legutóbb hozzászólt Hujber Tünde 5 évvel ezelőtt a(z) újév témában

Egy sör neked!

Szia! Előbb nézd meg a részeket aztán javíts. Én csak kijavítottam ami más elrontott. Piedone1010 vita 2018. január 10., 08:19 (CET)
Szia Piedone1010! Tegnap sokat szerkesztettem, most hirtelen nem vagyok képben, melyik szócikk volt az... Segíts kérlek, ha elrontottam, visszacsinálom. Kösz Palotabarát vita 2018. január 10., 09:31 (CET)

Egy süti neked!

A Rex felügyelős cikket nézd meg Piedone1010 vita 2018. január 10., 09:51 (CET)

@Piedone1010: Na, megtaláltam. Az volt a bajom, hogy egész mondatokat töröltél ki, nem írtad be az okát és ami megmaradt, az helyenként értelmetlen. Őszintén szólva ma is visszaállítanám az eredeti szerkesztésre. Részletesebben: kitörölted azt a mondatot, hogy:

a gyilkosság eléggé meglepő módon történik meg: a kistestű professzort a múzeumban két könyvoszlop közé szorítják

De nem írtál szerkesztési összefoglalót, hogy a törlésnek mi volt az oka. Aztán törlésre került ez a rész is:

egy kútszerű mélyedésbe zuhant nőt ment meg Marc és Rex

Emiatt most ez maradt teljes mondatként: Később (Halálos vitamin). Ez viszont így értelmetlen. Mondd meg kérlek miért törölted ezeket a részeket, és legközelebb írj szerkesztési összefoglalót, mert anélkül a járőr nem fog tudni jól dönteni. Kösz! Palotabarát vita 2018. január 10., 10:04 (CET)

Véletlenül sem akarom elvenni a kedved

Kedves Palotabarát!

Az ágyas cikk kapcsán most komoly egyeztetés zajlik a Kocsmafalon, mert minden magyar király társát leágyasozza a Wikipédia, az európai uralkodókét meg szeretőnek nevezi. Hosszasan érvelek az egységesítés mellett, de mindig jönnek új és új ágyas-védelmezők, akik a párbeszédet nem olvassák el, ellenben amit már megbeszéltünk, azt újra meg újra leírják.

Én szeretném a Wikipédia tárgyilagos, elfogulatlan és egységes szóhasználatát elősegíteni. Kérlek, segíts ebben. Ha nem akarsz vitatkozni, nem kell, hogy állástfoglalj a Kocsmafalon, de engem nagyon érdekel a véleményed.

Köszönöm, ha megosztod velünk. – Világ vita 2018. január 23., 09:21 (CET)

Kösz szépen, a "nagy" vitában nem akarok résztvenni, de a konkrét szócikk vitalapján reagáltam. Kösz, szevasz! Palotabarát vita 2018. január 23., 09:26 (CET)

PIM-es rekordok

Halihó! Látom, segédletként segédletként használod a PIM-azonosítóval rendelkezők névsorát. Érdekelnének a tapasztalataid, lévén egyike vagyok azon néhány embernek, aki - főállásban - naponta gondozza-bővíti az adatbázist. Minden meglátás jól jöhet. Kösz és üdv:Turokaci vita 2018. január 30., 21:01 (CET)

Szia Turokaci! Hogyne, nagyon szívesen, kösz a lehetőséget. Egyszer pár éve már váltottunk levelet, ha nem bánod, írok neked e-mailt. Van észrevételem, csak vissza kell keresnem, hamarosan jelentkezem! Palotabarát vita 2018. január 30., 23:14 (CET)

Hali! Kapásból nem emlékszem, de persze, írj nyugodtan a PIM-es címemre (turo@pim.hu).Turokaci vita 2018. január 31., 00:32 (CET)

Szia Turokaci! Megkaptad az e-mailem? Azóta találtam még egy pontosításra szoruló adatot Palotabarát vita 2018. február 9., 08:30 (CET)

Hali! Igen, megkaptam - csak közben beteg voltam, most kezdek rendbejönni. Minden pontosítás jól jöhet. Kösz! Turokaci vita 2018. február 9., 11:18 (CET)

cikkjelölt

Kérlek, ne felejtsd el értesíteni a cikk szerzőjét, ha átteszed a cikkjelöltek közé. – Pagony foxhole 2018. március 4., 01:12 (CET)

Szia Pagony! Kösz, hogy megtetted! Majd legközelebb... Palotabarát vita 2018. március 4., 01:14 (CET)

Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/7torony

Szia! Jól értem, hogy most te zártad le a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/7torony megbeszélést? Mert azt csak admin zárhatja le, még akkor is ha a törlési megbeszélést esetleg a törlési megbeszélést kezdeményező szerkesztő visszavonta. Apród vita 2018. március 5., 11:47 (CET)

Szia Apród! Hááát... Igen. Nem tudtam, hogy csak admin zárhatja le, azt hittem visszavonható. Pardon. Palotabarát vita 2018. március 5., 11:49 (CET)

Egyébként meg tavaly megörültem, hogy végre valaki megírta N. Kósa Judit szócikkét :-). Most viszont megyek az adminok üzenőfalára, mert nem tudom, hogy a 7toronyhoz hasonló zavarok esetén mi a teendő. Apród vita 2018. március 5., 11:55 (CET)

Kösz :) Ezért meg bocs. Palotabarát vita 2018. március 5., 11:59 (CET)
Ebben maradtunk Binárissal: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala#Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/7torony. Szép napot kívánok! Apród vita 2018. március 5., 12:08 (CET)
Egyébként én is felfigyeltem a törlési megbeszélések feltorlódására február végén: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Egy hónapnál régebbi törlési megbeszélések. Apród vita 2018. március 5., 13:09 (CET)

A szerkesztői neved lemaradt a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Csépány Jánosnéban. Apród vita 2018. március 5., 15:01 (CET)

Kösz! Meg a 7torony ügyintézést is. :) Palotabarát vita 2018. március 5., 15:02 (CET)

Budapesti Vidám Park

Kedves Palotabarát!

Még nem volt közös dolgunk. Mivel a szerkesztői lapom (nem véletlenül) üres, annyit, hogy nyolc éve szerkesztek, többszáz önálló cikkel és top 150 körüli szerkesztési számmal. A nevezett cikket 90 százalékban én írtam. Köszönöm a javításokat, mivel egyikünk sem tökéletes, a Jóisten és persze Besenyő Pista bácsi kivételével. Ha valami gond van a cikkel, akkor nagyon kérlek, ne kerülőúton jusson el hozzám. A magánblogokat nem szeretik forrásként elfogadni, bár szerintem ez nagyon sok esetben baromság. Naszóval nem tudom mennyire vagy otthon a témában, de a Vurstli, a Széchenyi fürdő és a Vidámpark története erősen összefonódik, mivel a fürdőt a Vurstli akkori területéből szakították ki. Ha a fürdőt nem építik meg, az egész történet másként alakult volna, nevezett blog adatait forrásként felhasználtam a cikkhez, ezért szerepel a források között. Sajnos mára ez az egész már csak múltidő, csak egy halványuló emlék, ami tíz év múlva az akkori fiatalok csak a nagypapi hülye és unalmas meséjeként fogják értékelni. Magánemberként elárulom, nehezen meghatározható érzés volt, hogy én voltam a Barlangvasút legutolsó utasa, az utolsó meneten, az utolsó kocsiban utazva, és legutolsóként távozva, tudni, hogy ezzel több, mint száz év története ért véget, hamarosan minden építési törmelék lesz. Na ezért dolgoztam heteket a cikken, hogy legalább ennyi megmaradjon belőle.

Üdv, – Livvyfan vita 2018. március 9., 16:06 (CET)

Kedves Livvyfan, most zajlik a karbantartóverseny, részben ennek keretében kezdtem neki a forrásproblémásnak jelölt szócikkeknek. A Helyi turista blogbejegyzéséből [1] - amit általános forrásként megadtál -, semmilyen adatot nem találtam, ami a szócikkben szerepelt volna (a Széchenyi fürdő építéséről közöl rajzokat), ezért ezt kivettem a források közül. Ugyaninnen más blogbejegyzés azonban lehetne forrásértékű, pl. ez, így még a későbbiekben visszakerülhet, de jegyzetként. Magát a Helyi turista nevű blogot egyébként régebb óta ismerem, jónak tartom - egy könyvtáros szerkesztette még régen, szerintem is teljesen elfogadható, megbízható forrás. Az rcbd.com-ot nem Te szerkesztetted bele a forrásokba, és nincs is köze a parkoz, valami gerillamarketinges reklám folytán kerülhetett ide. A Mi a címe ennek a blognak? c. blog már neccesebb a megbízhatóság tekintetében, nem jutottam dűlőre vele, nem is derült ki, hogy ki csinálta. Egyelőre még benne van a források közt, de szeretném valamivel kiváltani. Egyébként most, hogy beleástam magam, láttam, hogy nagyon alaposan megírt szócikk a Vidám Park, ezen nem is akarok változtatni, ám az egyes általános forrásként közölt publikációkat be akarom dolgozni azokba a bekezdésekbe, amelyekben megtalálom az onnan származó adatokat. Felhasználom majd az itthoni könyvtáram idevágó könyvészeti forrásait is, meg amit még találok róla, hogy levehessem a forrásproblémát jelző sablonokat.
Én egyébként 2004-ben regisztráltam (akkor még más nickkel), sokat foglalkozom a főváros helytörténetével, bár más területeket kutatok, de minden érdekel, ami Budapest. Szia! Palotabarát vita 2018. március 9., 18:16 (CET)

Margit-sziget vs Margitsziget

Szia! Én csupán a zöld linket javítottam át kékre. – Dodi123 vita 2018. március 10., 11:04 (CET) Szia Dodi123! Tudom, de ott volt egy szöveg kommentként beszúrva, miszerint Ezek a tételek szándékosan szerepelnek külön, hátha egyszer különválik és városrész és a földrajzi egység szócikke. Ha nem értesz egyet vele, kommunikálj, mielőtt szerkesztenél, hiszen látod, hogy volt koncepció a zöld link meghagyása mögött. Ha pedig beírod szerkesztési összefoglalóba, hogy a a városrészt így írják, akkor hagyd is úgy: Margitsziget-ként, ne javítsd Margit-szigetre :) Kösz előre is, szia Palotabarát vita 2018. március 10., 11:33 (CET)

Valamit te félreértesz. Nincs átjavítva Margit-szigetre, az csupán a link pontos helyét jelzi. A |-jel után Margitsziget áll, és az olvasható kéken. Olvastam a kommentet, éppen azért javítottam így, meghagyva külön sorban. Itt nincs szó ellenvéleményről, ez csak technikai módosítás. A zöld linket semmilyen koncepció nem indokolja egy egyértelműsítő lapon. Köszönöm, ha átgondolod. – Dodi123 vita 2018. március 10., 11:40 (CET)
Nézd meg a vitalapomon a Krasznahorka link bejegyzést, ott engem toltak le ugyanemiatt, de megértettem, elfogadtam, alkalmazom. Itt van rá a szabál: Wikipédia:Zöld_belső_hivatkozások#Hiányzó_önálló_cikk Az a lényege, hogy ha egy szócikk még nincs megírva, de ugyanabban a témában egy másik cikkben van infó, akkor átmenetileg odairányítjuk zöld linkkel a keresgélőket, de a zöld linket nem bántjuk, nem javítjuk, mert ha egyszer megíródik jól a szócikk, akkor nincs az az Isten, aki az összes odamutató linket átnézi és kijavítja. Jelen esetben a Margit-sziget és Margitsziget egy szócikkben szerepel, de számontartjuk, hogy ez a kettő nem ugyanaz, és külön linkeljük. Tehát vannak linkek, amelyek zöldek, és zöldek is maradnak addig, amíg meg nem születik az arra vonatkozó szócikk. Ez volt beleírva a kommentbe is, csak rövidebben, de átjavítottad. Köszönöm, ha nemcsak átgondolod, de alkalmazod is. Palotabarát vita 2018. március 10., 11:48 (CET)
OK! Rendben. Elfogadom. Engem nagyon zavarnak a zöld linkek, ahol találkozom ilyennel, ott átjavítom. Erről a szándékosan zölden hagyásról nem tudtam. Az odaírt kommentből nem derült ki számomra az, amit most linkeltél nekem. Köszönöm, hogy szóltál. Üdv – Dodi123 vita 2018. március 10., 11:55 (CET)
Engem is zavarnak, hidd el, én is rengeteget javítok. Kösz a megértést! Palotabarát vita 2018. március 10., 12:02 (CET)

Azonnalizás

Szia, hadd hívjam fel a figyelmedet erre. – Pagony foxhole 2018. március 12., 14:07 (CET)

Szia Pagony, oké, vettem, nálam határeset volt. Palotabarát vita 2018. március 12., 23:41 (CET)

Nem stimmel

Csúnyán összekeveredtek a források, valami eltolódott egy sorral. A könyvtárosnál a felette levő forrás van, a könyvtáros alatti embernél meg a könyvtárosé, a régi törlődött. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. március 19., 13:47 (CET)

Huhh, kösz, javítottamPalotabarát vita 2018. március 19., 13:53 (CET)

Cassini-féle törvények - cikk teljes szövegének törlése

Szia!

Nagyon nem jó ötlet volt a cikk teljes szövegének törlése, nem egy szépirodalmi mű szabad folyású mondatairól van szó, amit teljesen másképp is meg lehet fogalmazni. Ebben a konkrét esetben szerinted hogyan kellene átfogalmazni a szöveget?? misibacsi*üzenet 2018. március 19., 17:33 (CET)

misibacsi, nem akarok okosabbnak tűnni, mint...: aligha én fogom megírni. De egyrészt ha valamiről lehet írni így, meg így is, sőt, akár ígyebben is akkor nem kell megelégedni egy hétsoros, kopipészttel. Amúgy nem pusztán egy képlet - amit valóban nem lehet máshogy leírni -, hanem egy szabály az, amiről szó van, amit többféleképpen el lehet mondani, és grafikákkal szemléletessé tenni. Nem mellesleg van, ami kikerekedett: így indult ugyanattól a szerkesztőtől és ez lett belőle, nem is tettem fel a szerzői jogsértések közé. Abban azért gondolom egyetértünk, hogy még egy lexikonmásoló Data Destroyerre nincs szükség. Palotabarát vita 2018. március 20., 01:40 (CET)
Honnan tudhatsz Data Destroyer ténykedéséről, már akkor itt voltál?
Arra szerettem volna utalni elsősorban, hogy nem a kapásból való törlés a jó megoldás, hanem egy fokkal enyhébb indulattal TMB-re vihetted volna a cikket, mivel ott 5 napja van a többi szerkesztőnek, hogy átdolgozza. misibacsi*üzenet 2018. március 20., 17:59 (CET)
Te, misibacsi, ne viccelj már velem. Hát a szerzői jogsértős billoggal ellátott szócikkeknél hány nap van a feljavításra? Nem öt? Mit akarsz tulajdonképpen kihozni ebből a beszélgetésből? :-) Palotabarát vita 2018. március 21., 01:02 (CET)

Próbálj picit komolyabban hozzáállni a témához, és ne hülyéskedj. A cikk 3 napon belül a jelölésed után törlődött, hol volt itt az 5 napos türelmi idő?? Megjegyzem, én csak a törlés aktusát láttam, a törlésre jelölés nekem nem jelent meg. Tehát a cikk feljavítására rendelkezésre álló várakozási idő: 0 nap. misibacsi*üzenet 2018. március 21., 17:55 (CET)

Te ne viccelj már misibacsi, a cikk ma is megvan, menthető, és még van két nap a törlésig: Cassini-féle törvények Palotabarát vita 2018. március 21., 21:55 (CET)

Nekem ezt mutatja:

"Ez a lap egy ellenőrzött változata Ez a közzétett változat, ellenőrizve: 2018. március 18.

A korábban itt olvasható tartalom valószínűleg egy szerzői joggal védett szöveg másolata volt, ezért eltávolítottuk."

misibacsi*üzenet 2018. március 22., 17:55 (CET)

misibacsi én ezt a threadet lezárom, nincs értelme napi egy mondattal elbeszélni egymás mellett. Te már nagyon régóta itt vagy, nem akarlak megsérteni azzal, hogy olyan fogalmakat írjak le, mi a különbség a törölt és a felülírt szócikk között. Az a szócikk, amiről beszélünk nincs törölve, hanem - a Wikipédián belüli közmegállapodásnak megfelelően - felül lett írva egy sablonnal. Úgyhogy ha kiderül, hogy negyedik napja arról beszélünk, hogy törölt-e vagy sem, akkor inkább zárjuk le ezt a témát, mert nem jutottunk sehonnan sehova, és nem is látom a perspektíváját ennek a beszélgetésnek. Palotabarát vita 2018. március 23., 00:20 (CET)

"Melyik úton járjak?"

Szia!

A cikket "bővítendő" és "kevéssé fontos" jelöléssel láttad el. Mi az, ami hiányzik belőle, és miért "kevéssé fontos" egy Oscar-díjra jelölt film? misibacsi*üzenet 2018. március 19., 18:27 (CET)

Huhh. Van kb. tíz, vagy száz film, ami lehetne nélkülözhetetlen vagy nagyon fontos. A műfajteremtők, a technikailag leginnovatívabbak, azok, amelyeknek a hatása a filmművészetre tettenérhető, nyomonkövethető, azok, amelyek társadalmi változásokat indítanak el, vagy ezekről beszámolnak stb. Ez persze nagyon szubjektív, de mondjuk nekem ilyen a Patyomkin páncélos, a Párizs, Texas, A tanú, a Csillagok háborúja, A tizedes meg a többiek, a Berlin felett az ég és még biztos tudnám sorolni. Szóval ezek közül néhány bizonyára nélkülözhetetlen besorolást kapna, de legalábbis nagyon fontost. És egyik sem Oscar-díjas. Az Oscar-díj nem elsősorban filmművészeti, hanem szórakoztatóipari díj, ami nem azt jelenti, hogy nem találtak néha telibe, de azt semmiképpen nem jelenti, hogy egy Oscar-díjas film nélkülözhetetlen vagy nagyon fontos lenne automatikusan. Egy jelölt pedig pláne nem. A Melyik úton járjak? c. filmet nem láttam, mint az év legjövedelmezőbb filmje lehet, hogy nem egy átlagos, hanem egy erős "kevésbé fontos" besorolást érdemelne, de ezt nem tudom jelölni.

Mi hiányzik belőle? Nézzük meg mi van benne: van egy irgalmatlan hosszú cselekmény rész, ami szerintem részben a legjelentéktelebb, azt csak annyiban érdemes ismertetni, hogy megtudjuk: a témát miért épp így, és milyen művészi eszközökkel dolgozta fel a rendező. Van benn egy "Érdekeség", amiről épp tegnap írt Linkoman (érdemes elolvasni, négy sor az egész), amivel ha nem is ilyen sarkosan, de nagyjából egyetértek. Benne van továbbá az összes olyan adat, ami gondolom benne van bármelyik filmes adatbázisban, vagy lexikonban. Nincs benne az elkészültének története, nincs a később készült filmekre gyakorolt hatása, sem a kritikai fogadtatása, nincs szó benne a társadalmi hatásról, vagy éppen arról, hogy milyen szociálpszichilógiai jelenségek kerültek a filmvászonra, és ezek mennyire voltak jellemzőek a hatvanas évek amerikai társadalmára. Jaaa, hogy valójában ezek egyikére sincs forrás? Hát, egyrészt ezt is le lehet írni, másrészt akkor visszajutottunk ida, ahonnan elindultunk: ez egy kevéssé fontos film.

De kérdezek én is valamit: Te hogy soroltad volna be a filmet és miért? Palotabarát vita 2018. március 20., 02:11 (CET)

Kedves Palotabarát!

Már múltkor kértelek, hogy az engem is érintő dolgokat ne a hátam mögött beszéljed ki, pláne ne mocskolódva. Ha gondod van vele, vagy szerkesztéseimmel kapcsolatban, ÍRJ A VITALAPOMRA! Amúgy csak mellékesen, hogyan merészelsz egy filmről megállapítani bármit is anélkül, hogy láttad volna. A többi amit ebben az irgalmatlan hosszú szómenésben leírtál (egy vígjáték vs. patyomkin, egy vígjáték vs. hatvanas évek társadalomkritikája és satöbbi), ne is haragudj, de tömény álentellektüel okoskodó marhaság. Ha sértődsz, ha nem. Amúgy csak szólok, ez nem a Port.hu, itt nem ötsoros kedvcsinálót, hanem CSELEKMÉNYT írunk. Ja, tökéletesen hidegen hagy, hogy milyen a cikkértékelés, úgyse olvassa a kutya se a vitalapokat. Üdv, – Livvyfan vita 2018. március 20., 13:31 (CET)

Livvyfan ezt remélem Misibácsinak akartad írni, hiszen ő keresett meg engem, neki válaszoltam, vele beszéltem. Hogy jött le ebből neked, hogy a hátad mögött beszéllek ki?! Te egy elég ideges típusnak tűnsz... Palotabarát vita 2018. március 20., 13:35 (CET)
Csak ha idegesítenek. Ha szerinted szar a cikk, szólj az írójának. Üdv – Livvyfan vita 2018. március 20., 14:21 (CET)
Még hozzáírva, hátha érdekel: Sajnos nem túl sok fizut kapok a wikipédiától, ennyiből erre futja, zárójelben 39 fokos lázzal írtam, kéretik nem viccelődeni, hogy olyan is... A film amúgy a totális és mindnyájunkban benne lévő önbecsapásról és élethazugságokról szól, miszerint a szegény és sikertelen ember meggyőzi önmagát, ő így akar élni. Amint valami okból lehetőséget kap, kivetkőzik önmagából, telhetetlen és kapzsi lesz, akár az önpusztítás szintjéig. Rosszabb, mint egy született gazdag. Javaslom, hogy nézd meg, döbbenetes, hogyan alakul át egy őszinte, egyszerű, jóravaló ember a siker és pénz hatására, hogyan változik a jellem, de még az arckifejezés is. Tetejébe még nevethetsz is rajta "velem ez sosem fordulna elő" (pedig dehogynem) alapon. Leírnám, dehát a Wikipédia cikk nem esszé. Na erről ennyit. – Livvyfan vita 2018. március 20., 16:23 (CET)

Először az értékelésről: a "kevéssé fontos" az értékelés legalját jelenti, tehát akár el se készítették volna a filmet. Bármennyire is lenézed az Oscar-díjat, valamiért mégis ez elég fontos a filmkészítőknek és a nézők közül is sokaknak jelent valamit. Egy Oscar-díjra jelölt film minimum "közepesen fontos" besorolást kell kapjon, de lehet neki "nagyon fontos" besorolást is adni, ha filmtörténetileg jelentősnek számít, vagy valamelyik alkotó életművében fontos volt. Amiről te beszélsz:

"Nincs benne az elkészültének története, nincs a később készült filmekre gyakorolt hatása, sem a kritikai fogadtatása, nincs szó benne a társadalmi hatásról, vagy éppen arról, hogy milyen szociálpszichilógiai jelenségek kerültek a filmvászonra, és ezek mennyire voltak jellemzőek a hatvanas évek amerikai társadalmára.

Ezek a filmes szócikkek túlnyomó részéből hiányoznak, mert nem oda valók. Nekem is az a benyomásom, hogy el vagy tévedve itt, valamiféle filmesszét, filmelemzést vársz filmes szócikkek helyett.

Ha egy filmet nem láttál, akkor tartózkodnod kéne az értékelő sablon elhelyezéséről, hiszen mire alapozva sorolsz be ilyesmit? Imdb pontszám? Filmkritikusok valamiféle fórumát olvasgatva? Filmes listák alapján? Egyébként az Imdb-n is van "Legjobb filmek", meg "legfontosabb filmek" listája is azt hiszem, azokat például alapul lehet venni, ahol sok ember véleménye egyezik.

misibacsi*üzenet 2018. március 20., 18:13 (CET)

misibacsi ebben az Oscar-díjas részben nagyon nem értünk egyet. Ha Te azt vallod, hogy egy Oscar-díj vagy akár csak egy jelölés is fontosabbá tesz egy filmet egy Oscar (és jelölés) nélküli műalkotásnál, akkor például a fentebb említett Patyomkin páncélos a fontossági sorrendben alatta marad a Melyik úton járjak? . filmnél. Én ezzel szemben azt mondom, hogy az Oscar-díj csak egy szempont a mérlegelésnél, lehetne számos más filmes díjat is említeni, de ami számomra fontosabb, az egy műalkotás hatása. Ha volt neki, akkor az bizonyára fontos, ha nem volt neki, akkor nem fontos. Palotabarát vita 2018. március 23., 00:25 (CET)
Bocsi, hogy belekotnyeleskedek, te rákerült a figyelőmre és munkámat is érinti. Részemről a Patyomkint egy erősen túlértékelt filmnek tartom, tetejébe a történelmi tényeket is lazán kezeli, politikailag tendeciózusan, sátánian gonosz cári tisztek, lánglelkű, tiszta szívű és tiszta tekintetű lázadó matrózok, na persze. Négyszer fogtam neki, mire végigkínlódtam. Az egyetle hatás rám az unalom volt. Ha viszont gyerekkorom egyik kedvenc filmjét évtizedek múltán először újra megnézem és azonnal meg is írom, akkor annak volt hatása. Legalábbis rám. És ez a lényeg. – Livvyfan vita 2018. március 23., 13:34 (CET)
Persze, abban teljesen igazad van Livvyfan, hogy ez egy propagandafilm volt, de hát Leni Riefenstahl is sok ilyen filmet csinált. Nem is emiatt fontos, vagy fontosak ezek a filmek, hanem a filmművészetre és az emberek gondolkodására gyakorolt hatásuk miatt. Felteszem ha lett volna Oscar-díj abban az időszakban, akkor sem kapta volna meg egyik rendező sem (már csak azért sem, mert egyikük sem amerikai, és az Oscar túldimenzionálja az Egyesült Államok filmművészetét), de nem is ezért fontosak, hanem mert azok a dramaturgiai és technikai megoldások amiket ezekben a filmekben alkalmaztak, nemcsak a filmművészetre gyakoroltak hatást (de már ezért is fontosak lennének), hanem a társadalmakra is (naná, hiszen propagandafilmek voltak). És hogy ne ragadjunk meg egy-egy példánál: én nem a Patyomkint akarom összevetni a Melyik úton járjak?-kal, hanem példákkal akartam alátámasztani, hogy mennyire nem fontos az Oscar és mennyire fontos az a hatás, amit a filmek nagyon nagy részénél nem is lehet mérni, mert gyakorlatilag nincs. Mással is példálózhattam volna, akár Louis de Funès, vagy Bud Spencer valamelyik vígjátékát is összevethettem volna mondjuk a Tanúval vagy a Tizedes meg a többiekkel. Remélem nem kell túlmagyaráznom (és ez már kicsit misibacsinak is szól), melyik volt a jelentősebb (ha úgy tetszik, fontosabb), és szerintem arra sincs szükség hogy a filmeket egyenként végigelemezzük. Felteszem kiérződik, hogy úgy látom az értékelésnek sokrétűnek kell lennie, és bár az Oscar is lehet egy szempont, de a kifejtett hatáshoz fel sem ér tíz díj sem, ha ez a hatás igazolható... Palotabarát vita 2018. március 23., 13:52 (CET)

Az utolsó mondatod utolsó részével egyet tudok érteni ("ha ez a hatás igazolható..."), és ez nagyon fontos követelmény a WP-n, ugyanis arra nem lehet egy közösen használt értékelést építeni, hogy kinek mi a szubjektív véleménye, illetve lehet, csak ezeket külső forrásokkal alá kell támasztani, amikre még egyetlen konkrét javaslatot tettél. Tisztában vagyok vele, hogy nem az Oscar-díj méri leginkább, hogy melyik film "jobb", mint a másik, de ez is egy fokmérő, amit nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni. Említettem az Imdb szintén szubjektív pontozási rendszerét, amivel gyakran egyetértek a népszerűbb (mondhatni: kommersz) filmek esetén, de gyakran eltér az én értékelésem az ottanitól.

Tehetsz javaslatokat értékelési szempontokra, illetve olyan oldalakra, amiket fel lehetne használni a cikkek értékelésénél. Én ezt az értékelést nem tartom fölösleges munkának, mivel elképzelhető, hogy egyes olvasók ezeket figyelembe veszik (ahogy én is figyelembe veszem mások véleményét a filmekről, bár nem mindig értek velük egyet).

Azt fenntartom, és továbbra is kérem tőled, hogy ne értékelj, ne sorolj be olyan filmeket, amiket nem láttál, ez nem etikus dolog. Majd besorolja más. Ha mindenképpen be akarod szúrni az értékelősablont valamilyen okból, ne értékeld az ilyen filmeket, ilyenkor "besorolatlan" állapotot fog jelezni a sablon, de legalább az látszik, hogy melyik műhely érdeklődési körébe tartozik. misibacsi*üzenet 2018. március 23., 15:49 (CET)

misibacsi rendben, hallgatok Rád, nem értékelek többet olyan filmet, amit nem láttam. (Itt jegyzem meg, hogy bármelyik értékelés felülírható, ahogy már megtették mások az általam kitűzött cikkértékelő sablonokkal, és én is megtettem mások sablonjával.)
Az amikre még egyetlen konkrét javaslatot tettél részhez kapcsolódva: az értékelési szempontra (egyébként szerintem a filmes szócikkekre is) nagyon sok forrást lehet találni a színvonalas filmművészeti szaklapok cikkeiben. Ezeknek a körét azonban nem - vagy nem csak - nekem kellene meghatározni, hanem a filmekkel foglalkozó műhelyek közösségének. Éppúgy, ahogy a Források műhelye meghatározta a nem megfelelő források jegyzékét, úgy a Filmműhely is írhatna ajánlott forrásokat tartalmazó listát. Ilyen ajánlást egyébként bármelyik műhely tehet(ne). Én személy szerint kizárnám az IMDb és más, hasonló, a nézők szavazataira építő forrásokat (részben egyetértve veled az ezekkel kapcsolatos gyakori egyet nem értés okán), a filmek fogadtatását (népszerűségét) kiválóan mutatják a nézettségi adatok (jegybevételek, televíziós műsorra tűzés gyakorisága stb.), de ezek az adatok nem feltétlenül az értékelését segítik elő, hanem a tömegképességét. Mindannyian tudjuk, hogy a filmek kis része tartozik a filmművészet halmazába, nagyobb részük csak szórakoztatóipari produktum, melyek sok pénzt hoznak, de nem értékesek - bár ezekben is lehet olyat találni, amiből aztán klasszikus lesz. De mindezt a Filmműhely tagjainak kell megfogalmazniuk. Palotabarát vita 2018. március 23., 18:16 (CET)

Szócikkek fejlesztése és véleményezése

Údv, a bemutatkozódban említetted hogy vitákba keveredsz. Ezek egyszerűsítésében lezárásában segít a Wikipédia semlegességi irányelve , amely szerint nem saját véleményeket és kutatómunkát, hanem független véleményeket kell összegyűjteni. Ha pedig ilyenek nincsenek, az adott téma nem Wikipédiába való. Szeretném figyelmedbe ajánlani a Wikipédia:Források műhelye lapjait, amely ennek a szemléletnek az érvényesítésére törekszik. – Rodrigó 2018. március 24., 20:43 (CET)

Médiaműhely

Igen, jól sejted, szeretnék médiaműhelyt létrehozni és abban részt venni, de majd később valamikor áprilisban, mert most a testvéremet kell lerázni, amiből feltehetően sértődés lesz részéről, aki szombat óta piszkál engemet az utasításaival, ezért nem jutott idő mostanában úgy általában véve a wikipédiás tevékenységre sem. Apród vita 2018. március 28., 13:16 (CEST)

Apród, rendben, szólj vissza itt, ha mehet a dolog, visszatérünk rá és beszélünk róla Palotabarát vita 2018. március 28., 22:01 (CEST)
Azért köszöntem meg, mert gyüjtögettem az erőt magamban. Apród vita 2018. április 2., 00:21 (CEST)
Ez szerintem formai alapnak (ami tovább alakítható) jó lesz: Szerkesztő:Apród/Médiaműhely-tervezet. Apród vita 2018. április 2., 04:55 (CEST)
Apród amit írtam, azt is áttenném a te oldaladra, akkor egy helyen lennének a cuccok. Ha úgy érzed, hogy eldördülhet a startpisztoly, akkor szólj, mert értesítenék néhány szerkesztőt személyesen is, és a kocsmafalakon meghirdetném, hogy szerveződik ez az egész. Palotabarát vita 2018. április 2., 10:53 (CEST)

amit írtam, azt is áttenném a te oldaladra, akkor egy helyen lennének a cuccok. Rendben, tedd át. Apród vita 2018. április 2., 10:59 (CEST)

Szerinted a megszűnt magyarországi sajtótermékeknek ki legyen találva külön kategória, de úgy hogy kronológikus alkategóriái legyenek, tehát hogy ne keveredjenek a 19. vagy 20. században megszűnt magyarországi sajtótermékek a 21. században megszűnt sajtótermékekkel. Mert megnéztem a Metropol (napilap)ot vagy a Népszabadságot (és persze a Magyar Nemzetet is, bár még ma lesz egy utolsó megjelenése), de egyiknél sem találtam alul olyan kategóriát, amely a megszűnt magyarországi sajtótermékek kategóriájába tette. Ellenben a megszűnt szlovákiai lapoknak van külön kategóriája ([[Kategória:Megszűnt szlovákiai lapok]]) (igaz itt csak négy már megírt megszűnt szlovákiai lap szócikke van bekategorizálva). Szép estét/napot kívánok! Apród vita 2018. április 11., 00:30 (CEST)

Szia Apród! Ezt nagyon jó ötletnek tartom, csináld meg! Azt is jó ötletnek tartom, hogy évszázadokra bontva legyenek alkategóriába rendezve a lapok (ennél részletesebben nem szükséges, ennyi azonban tényleg kell).
És ha már az éveknél tartunk: az irodalmi lapok indulását és megszűnését bele lehetne írni az kategóriában szereplő megfelelő oldalára. Ezek az oldalak 1950-ig vannak megírva, holott a 2000-es évek elején nagyon sok irodalmi folyóirat megszűnt. De ez ráérős... Palotabarát vita 2018. április 11., 09:49 (CEST)
Köszönöm az invitálást, de nem tudom, hogy a kevés szabad időmből mennyire tudnék időt szakítani a rendszeres önkéntes munkára. Vadszederke' 2018. június 16., 16:40 (CEST)
@Módis Ágnes Vadszederke: kösz azért, hogy visszajeleztél! Palotabarát vita 2018. június 20., 10:09 (CEST)

Rakéta

Kiment a vízzel a gyerek. :) Az maradt, hogy Hankiss Ágnes volt a főszerkesztője. – Pagony foxhole 2018. március 28., 22:03 (CEST)

@Pagony: kösz, csiszoltam rajta, talán így jó lesz Palotabarát vita 2018. március 28., 22:08 (CEST)
Bocs, nem voltam elég világos: Köves Erzsébetet dobtad ki, pedig ő volt a főnök, a lánya, Hankiss Ágnes sohasem dolgozott ott. – Pagony foxhole 2018. március 28., 23:29 (CEST)
Visszaraktam Köves Erzsébetet. Az a közel egy évtized az évszámok szerint 6 év, de tovább volt főnök, megpróbálok utánajárni. – Pagony foxhole 2018. március 29., 00:43 (CEST)
@Pagony: Fenébe... Ne szerkesszen az ember álmosan. Megköszönöm, ha megnézed, ezek az adatok még az előző verzióban voltak, de forrás nélkül. Nem akartam mindent kidobni, csak átmásolgattam, meg beleszerkesztettem, de ezek szerint már félvakon. Palotabarát vita 2018. március 29., 08:40 (CEST)

A vörös kategóriákról

Szia Palotabarát!

Kérlek, hogy a még nem létező, vörös színű kategóriákat ne töröld a szócikkekből. Mint, hogy törölj inkább alkoss. Ha azok a kategóriák még nem is léteznek, de ott vannak és virítanak, hátha rávesznek valakit, hogy megalkossa. Bár a kontinentális csoportosítások szükségesek volnának. Üdv. DenesFeri vita 2018. március 30., 09:28 (CEST)

Szia DenesFeri! Ha megnézed a közreműködéseimet, láthatod, hogy az elmúlt öt napban közel 70 új kategóriát hoztam létre, ezek alapján az alkotás rész kipipálható. Ha pedig megnézed a Wikipédia:Kategóriák cikket, ott az szerepel, hogy akkor hozz létre új kategóriát, ha öt lap már van benne, vagy beleilleszthető, ennél kevesebbért felesleges. Ennek ellenére, ha valami reális struktúra körvonalazódik, és oda beleilleszthető egy kategória, akkor létrehoztam akkor is, ha kevesebb szócikk van benne. Ha már a felszólító módnál tartunk: gondolkozz struktúrában! 305 gomba szócikkünk van, bár lenne létjogosultsága a földrészenkénti előfordulás szerinti besorolásnak, de nem csak négynek (amennyi tegnapig volt), hanem akkor már mind a 305-nek, és oly módon, hogy létrehozzuk a kategóriát is, vagyis beillesztjük a megfelelő gombás kategóriafába. Ezeket tedd meg kérlek: ha értesz hozzá tegyél bele azokba a kategóriákban legalább öt-öt szócikket! (Én sajnos nem értek a gombákhoz) Palotabarát vita 2018. március 30., 10:02 (CEST)

Én csak szóltam, hogy ne törölj valamit, amiért az még vörös. Most nem érek rá erre, egyéb sürgősebb dolgaim vannak. Majd valamikor megcsinálom. DenesFeri vita 2018. március 30., 10:12 (CEST)

DenesFeri én is csak szóltam, hogy miért csinálom amit csinálok. Jó munkát hozzá! Palotabarát vita 2018. március 30., 10:12 (CEST)

Kösz, neked is! Én úgy szeretem, ha minden a helyén van. DenesFeri vita 2018. március 30., 10:14 (CEST)

Új kategóriák

Üdv!

Kérlek, mielőtt újabb kategóriákat hozol létre, olvasd el a Wikipédia:Kategóriák lapot, és különösen a Mire ügyelj a kategóriák létrehozásánál? szakaszt. Pl. a Szervác József kategóriában lesz öt szócikk? Ha nem, akkor a kategória megszüntetendő. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. április 5., 11:29 (CEST)

Hungarikusz Firkász te hova sorolnád a Szervác József versei szócikket? Palotabarát vita 2018. április 5., 11:35 (CEST)
Sehova. Rajta van a lapon, hogy bedolgozandó a Szervác József szócikkébe. Gondolom, láttad, amikor rátetted a kategóriát... Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. április 5., 11:36 (CEST)

A kategóriát nem én tettem rá, már rajta volt, mint nem létező kategória. Ezekről írtam itt: Wikipédia-vita:Wikimédia_Magyarország/Karbantartó_verseny_2018#Nem_létező_kategóriák. Bedolgozást nem vállalok, de a lehetőség bárkinek adott. De ha te sem, akkor töröld akkor ki az aljából a kategóriát, és akkor marad olyan kategorizálatlan, mint eddig volt. Palotabarát vita 2018. április 5., 11:40 (CEST)

Szia. Amíg nem lesz bedolgozva, addig Kategória:Magyar versek. Üdv. Tambo vita 2018. április 5., 11:44 (CEST)
Kösz Tambo! Palotabarát vita 2018. április 5., 11:46 (CEST)

(Két szerkesztési ütközés után) Viszont a kategóriát te hoztad létre, tehát járnod kellett a szócikkben, mivel a Szervác József szócikkben nem szerepelt ez a kategória. A lényeg, hogy láttad a bedolgozásra való jelzést. De mindegy, a kategória időközben ki lett ürítve, és a verses szócikk át lett kategorizálva. Csak egy jó tanács: nem muszáj minden egyes piros linket kékíteni, csak azért, hogy meglegyen kékítve. Valamikor hasznosabb megszüntetni, mert könnyen lehet, hogy hibás vagy felesleges. Mindenesetre az újabb kategóriák létrehozása előtt mindenképpen tanulmányozd a fentebb hivatkozott oldalt, és az abban foglaltak szerint járj el. Köszönöm figyelmedet! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. április 5., 11:48 (CEST)

Te, végül is semmi nem kötelez, hogy elolvasd, amit linkeltem, de ne kívánd, hogy mégegyszer leírjam, hogy közel 200 nem létező kategóriát szüntettem meg a közelmúltban. (Hát, csak leírtam.) Feltehetően tudok róla, hogy valamikor hasznosabb megszüntetni. Én köszönöm a figyelmed, bármilyen felületes is volt. Palotabarát vita 2018. április 5., 11:52 (CEST)
Megkérlek, a minősítgetéseidet („bármilyen felületes”), tartsd meg magadnak. A feltehető dolgok feltehetőek, de én feltehetően sem vagyok gondolatolvasó, hogy tudjam, te mit tudsz feltehetően vagy nem feltehetően. Sejtésem szerint a szerkesztők 99,99%-a ilyen, úgyhogy ezt, kérlek, tartsd szem előtt. Köszönöm a figyelmedet! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. április 5., 12:04 (CEST)

Szia, az általad említett új kategóriákat nyugodtan csináld meg :) Boldog ünnepeket kívánok! Szajci pošta 2018. december 22., 18:09 (CET)

Szócikk értékelések

Szia! Kiszúrtam a könnyűzenei cikkértékelési statisztikában 4 olyan szócikket, amit csak félig értékeltek. Mint kiderült, mind a 4 neked köszönhető. Nagyon nehéz beazonosítani, hogy melyik az a szócikk, ami csak fontosság szerint nincs besorolva, mert annak nincs külön gyűjtő kategóriája. Szóval, legközelebb ha szócikket értékelsz, akkor töltsd ki, légy szíves, mindkét besorolás mezőt! Ha nem tudod, akkor inkább ne értékeld! Köszi! – Ary vita 2018. április 13., 12:38 (CEST)

Ezt is érdemes lenne elolvasnod, mert megnézve egy-két cikkértékelésedet kicsit felvontam a szemöldököm (sokszor vázlatos tartalmúra mondod, hogy "jól használható"): Wikipédia:Könnyűzenei műhely/Cikkértékelés


Könnyűzenei témájú
szócikkek
Fontosság
Nélk. Nagyon Közepes Kevéssé Nem értékelt Összesen
Minőség Kitüntetett Kitüntetett szócikk 17 20 31 9 0 77
Színvonalas 3 7 6 12 0 28
Teljes 23 45 114 113 0 295
Jól használható 88 139 677 926 0 1830
Bővítendő 180 416 1853 1306 0 3755
Vázlatos 79 699 2386 5054 0 8218
Születő 91 492 1500 5079 0 7162
Besorolt 481 1818 6567 12499 0 21365
Besorolatlan 0 0 0 1 1221 1222
Összesen 481 1818 6567 12500 1221 22587


Szia Ary! Ezek a cikkértékelések nem kőbe vésettek, bátran értékeld át, ha valamelyikkel nem értesz egyet. Én is megtettem már másokéval, mások is megtették már az én értékelésemmel, nincs ezekkel semmi gond. Ez azért is van így , mert ha megnézed, két-három hozzászólással fentebb kérték számon rajtam egy szócikk alulértékelését, Te most a felülértékelést, vagyis láthatóan nem lehet úgy értékelni, hogy mindenki számára megfelelő legyen.
Azzal sajnos nem értek egyet, hogy inkább sehogy mint félig értékeljek egy cikket. A cikkértékelés elsődleges célja, hogy az adott műhely kötelékébe soroljon egy cikket, kvázi felhívja a figyelmet arra, hogy eggyel gyarapodott a műhelytagok figyelmét igénylő cikkek száma. Bárki értékelheti utólag (mint ahogy gondolom most Te is megtetted, és bizonyára precízebben, mint tettem volna én). Ha megnézed az összesített statisztikát:


Összes
témakör
Fontosság
Nélk. Nagyon Közepes Kevéssé Nem értékelt Összesen
Minőség Kitüntetett Kitüntetett szócikk 580 573 297 72 181 1703
Színvonalas 176 142 110 56 29 513
Teljes 466 2188 13037 2238 88 18017
Jól használható 2257 5624 10044 8466 1305 27696
Bővítendő 3957 7099 16327 30738 2721 60842
Vázlatos 2016 4109 9857 14323 7263 37568
Születő 1252 2574 6703 13898 8747 33174
Besorolt 10704 22309 56375 69791 20334 179513
Besorolatlan 258 149 131 187 199561 200286
Összesen 10962 22458 56506 69978 219895 379799
Láthatod, hogy nem négy, hanem 17751 olyan cikk van, amelyikből hiányzik az értékelés (és nyilvánvalóan nem mindegyiket én csináltam félkészre :) Szóval a jelenség természetes része a cikkértékelésnek. Én úgy vagyok vele, inkább annak kell örülni, ha egy szócikk az értékelősablon felhelyezésével bekerül a műhely vérkeringésébe (akkor is, ha egy műhely inaktív, vagy kevésbé aktív - majd jön egy olyan szerkesztő később, aki belenéz...). Az elmúlt időszakban közel 400 cikkre tettem rá különböző műhelyek sablonját, ha ebből négy félig lett értékelve, akkor ez 1 százalékos arány, szerintem belefér :) Ettől függetlenül persze, igyekszem, de ha valamiről nincsenek kellő ismereteim, hogy eldöntsem fontos-e az adott műhely számára, akkor már nem értékelem, hanem úgyhagyom, majd értékeli valaki más a műhelyből. Szevasz! Palotabarát vita 2018. április 13., 14:37 (CEST)

Más műhelyek gyakorlata nem igazán érdekel, a Könnyűzenei Műhelyben azzal tudod felhívni a figyelmet egy szócikkre, hogy rárakod a vitalapjára a {{WPZENE}} sablont üresen. Ha viszont értékelsz, akkor teljes körűen értékeld. Van, hogy én sem tudom eldönteni valamelyik besorolást, akkor hagyom az egészet. Főleg, ha kész horror a szócikk. – Ary vita 2018. április 13., 14:53 (CEST)

Rendben, így lesz. Palotabarát vita 2018. április 13., 15:00 (CEST)

Hitelesség

Palotabarát!

Te kinek képzeled magad, hogy előadod, hogy az én írásaim nem hitelesek? Miért nem próbálod meg cáfolni hiteles forrásokkal? Ja, hogy ahhoz pár évtizedet ezzel a témával kéne foglalkozni, ugye? Pajzsvivő vita 2018. február 1., 04:30 (CET)

24Y busz

Szia! Azt tudod esetleg, hogy a rákospalotai Járműfelszerelési Gyár melyik utcában volt? A Bocskai utca és a Hubay Jenő tér elég közel vannak egymáshoz, és lehet mindkét forrás helyes, csak más neveket használ. Kemenymate vita 2018. február 2., 10:26 (CET)

Szia Máté! Ez az akkor (és ma ismét) a Bácska utcában volt, ami hangzásában tényleg összekeverhető a Bocskai utcával, valószínűleg ez okozhatta a félreértést. A gyár később Kismotor és Gépgyár II. sz. Gyára néven "futott", ma is működik Jázmű Zrt. néven, csak már a Bácska utcai frontját megszüntették. Egyébként a belinkelt forrást ajánlom a figyelmedben, az általam ismert legrészletesebb (és forrásokkal ellátott!) járattörténeti cikk, sőt sorozat, mert 96-os és mai 125-ös is megjelent már, a következő pedig a 25-ös lesz. Palotabarát vita 2018. február 2., 10:32 (CET)
Én a Forgalmi Szolgálati Utasítások alapján nézem át most az összes járat történetét, amiben Bocskay utca néven szerepel (nem tudom miért y). Ennek ellenére nem kizárt, hogy tévednek, ezért mindig örülök, ha van más forrás is. :) Pláne hogy a 25Y-ra átnevezéskor már ott is Hubay teret írnak. Kemenymate vita 2018. február 2., 10:38 (CET)
Az i és y keverése teljesen "természetes" volt akkoriban :) Egyébként megvan a teljes útvonal leírása is, valóban a Bocskairól fordult a Bácska utcába, simán lehet, hogy magát a megállót mondjuk Bocskainak hívták (merthogy a Bácska utcát előtte is érintette), de ez utóbbi már csak hipotézis. Az biztos, hogy tényleg a Hubayn végállomásozott, csak bent a Bácska utcában Palotabarát vita 2018. február 2., 10:43 (CET)
Megállónevek sajnos nekem sincsenek, csak útvonalleírások. De akkor jó így. :) Kemenymate vita 2018. február 2., 11:27 (CET)

L. Gál Éva

Szia! Köszi, hogy szócikket írsz L. Gál Éváról és nevét már előre linkelted a szócikkekben. Ugyanakkor kérlek a referencia hivatkozó részeibe ( {{hely|...}}, illetve {{refhely|...}} ) ne tégy belső hivatkozásra mutató linket, mert akkor a referencia nem működik. Elegendő a forrás megfelelő helyét (ez esetben a szerzőt) linkelni. Üdv. – Fekist vita 2018. február 6., 22:53 (CET)

Szia Fekist! Nem akarok szócikket írni, csak el akarom választani a Gál Évákat, meg "megágyazni" egy későbbi cikkhez. Kösz, hogy szóltál, valóban nem láttam át ennek a referenciatípusnak a működését, nem fogok beleszerkeszteni többet. Szevasz Palotabarát vita 2018. február 6., 23:16 (CET)
:-) – Fekist vita 2018. február 8., 13:44 (CET)

Kategória:Kubizmus

Szia! Ma eltávolítottad at egy cseh kubista szócikkéből. Pedig a Commonson is van ilyen kategória.

Ha már észrevetted, hogy hiányzik ez a kategória, akkor rombolás helyett legalább figyelmeztess arra, hogy ilyen kategória még nincs. Nem várom el, hogy segíts (az a magyar Wikipédián egyre kevésbé szokás), de azt elég nehezen viselem, ha indokolás nélkül visszavonják egy olyan szerkesztésemet, amire szüksége van a lexikonnak (nem nekem, a közösség lexikonénak!!!)--Linkoman vita 2018. április 2., 20:47 (CEST)

Járőretika

Nem akartalak megbántani. Bocsánat, ha így történt. RuIsZa feedback 2018. április 15., 15:05 (CEST)

CEU

Küldtem egy emailt, remélem, megkapod. Kaptam (privát) kiegészítéseket, csak most nincs sajnos időm rá; hátha neked van lehetőséged. Kösz! – grin 2018. április 16., 15:38 (CEST)

: Szia, sajnos csak ejfel utan leszek szamitogep elott. Akkor megcsinalom szivesen, de addig nem tudok  ormalisan szerkeszteni. Palotabarát vita 2018. április 16., 19:33 (CEST)

Re: Garamszegi Gábor

Szia! A következő a probléma a Garamszegi Gábor (egyértelműsítő lap)-on végzett szerkesztéssel: ahogy itt is jeleztem Garamszegi Gábor nem színművész, hanem szinkronszínész. A színművészet egy szakma, a művelőjének el kell végeznie ehhez egy főiskolát, vagy egyetemet. Aki csak tanfolyamon (színitanodában) végez, az már "csak" színész, pl. színész II. Namost Garamszegi tipikusan az, aki nem színművész. Soha nem végzett színiakadémiát (főiskolát, egyetemet), fizikai munkát végez, abból él, az orgánuma miatt kérték fel néhány szinkronszerepre. Tehát ha nem akarunk téves tényt közölni, akkor sajnos azokat a linkeket, amiket a Garamszegi Gábor (szinkronszínész) helyett átjavítottál Garamszegi Gábor (színművész)-re, sajnos vissza kell javítgatni (minden rámutató oldalban is). Legközelebb, ha olyanba futsz bele, hoyg az egyik szerkesztő leírja, hogy miért úgy csinálta, ahogy, javaslom keresd meg, beszélj vele, kommunikálj, egy csomó felesleges munkát meg tudsz spórolni vele... Palotabarát vita 2018. április 16., 00:50 (CEST)

Szia! Azért javítottam át, mert megbeszélés volt róla, hogy egységesen a színművészt használjuk egyértelműsítésnél, lásd itt. A szinkronszínész kifejezés, bár a köznyelv széles körben használja, elég problémás, vannak, akik szerint nem is létezik ilyen. – Sasuke88  vita 2018. április 16., 20:51 (CEST)

Szia Sasuke88, megnéztem amit linkeltél, de ott egyrészt a szinkronszínészekről nincs szó, másrészt egészen nyilvánvaló, hogy azokról folyt a polémia, akik színészként dolgoznak, vagyis filmen, színpadon a színészi játékukkal előadóművészjként lépnek fel (Garamszegi Gábor nem dolgozik színészként). Harmadrészt ott is van kivétel: a pornószínészek, tehát nyilvánvaló, hogy nem fed le mindenkit a megbeszélés hatálya. Mivel Garamszegi Gábor nem színész, őt színművésznek aposztrofálni nettó tévedés, továbbra is tartom magam ahhoz, hogy a Garamszegi Gábor (szinkronszínész) a helyes alak, és mivel ez nem mond ellent a négy évvel ezelőtti megbeszéléssel, javítani kellene. Palotabarát vita 2018. április 17., 10:37 (CEST)
Ezt meg kéne beszélni azokkal a szerkesztőkkel, akik színművészettel foglalkoznak, mert van még jó pár eset, ahol javítani kell, ha a (szinkronszínész) alakban állapodunk meg. Én hajlok a módosításra, de akkor legyen jól körülírt, hogy ki a „szinkronszínész” és a ki a „színművész”. – Sasuke88  vita 2018. április 17., 19:20 (CEST)
Szia Sasuke88, jó, hát felvetettem, bár szerintem ki is lehetne logikázni (szinkronszínész az, aki csak a hangjával dolgozik, színművész azonban lehet az is, aki mondjuk szinkronizál is). Ha gondolod, írj hozzá, vagy vesd fel máshol: Wikipédia:Kocsmafal_(nyelvi)#Szinkronszínész,_színművész. Egyúttal a kezdő megjegyzésemet átmásoltam ide, hogy egy helyen áttekinthető legyen a beszélgetésünk. Palotabarát vita 2018. április 18., 08:53 (CEST)

Nevezetesség

Szia! Egyrészt senki nem beszélt meg semmit a konkrét esettel kapcsolatban. Mutass nekem olyan, a nevezetességét igazoló forrásokat, ami nem a buszvezetésről szól, vagy a 2016-os év buszvezetője címtől független, az előtti... de őszintén, nekem nem vérremenő ez, szóval ha neked így esik jól, akkor tőlem maradjon szinkronszínész (akit a saját bevallása szerint sem ismerne fel senki a hangjáról). De levetkőzve az esetleges lebecsülését a buszsofőrségnek, szerintem gondold át, amit írtam. Béke, Fauvirt vita 2018. április 20., 01:10 (CEST)

Ezt átírom a kocsmafalra, mivel látom, odazsörtölődtél... Fauvirt vita 2018. április 20., 01:28 (CEST)

2017–18-as ausztrál régiós ciklon szezon

Ránéztem, javítva minden forrás, már nincs bennük hiba.– Porbóllett vita 2018. április 20., 21:27 (CEST)

Állomás

Jó reggelt! Közben ilyen is van már.Burumbátor Súgd ide! 2018. április 28., 09:05 (CEST)

Kösz, ezt még nem láttam! Palotabarát vita 2018. április 28., 09:06 (CEST)

Jelölés

Kedves Palotabarát!

Nagyon szépen köszönöm támogatásod és bizalmad! Gg. AnyÜzenet 2018. április 29., 22:10 (CEST)

Gg. Any, én köszönöm, hogy jelentkeztél... Jó munkát, türelmet hozzá :) Palotabarát vita 2018. május 2., 10:37 (CEST)

Be2

Szia, lehet, hogy miközben írom, már törli valaki, de szerintem nem gépi fordítás, csak nagyon ügyetlen. Más baj van vele: fene tudja, mi az a be2 igazából, de a cikk rágalmazásgyanús, ellenérdekelt irománynak tűnik. Mint ilyennek semmi keresnivalója itt, de mégis inkább tmb-re kellene vinni. – Pagony foxhole 2018. május 3., 01:12 (CEST)

Szia Pagony! Azóta törölték, így most már mindegy, de nekem az volt a benyomásom, hogy gépi fordítás volt, csak próbálta javítani a feltöltő, de messze nem sikerült neki. Ez alapján egyébként: http://rtl.hu/rtlklub/reggeli/ezekre-a-buktatokra-figyelj-ha-tarskeresore-regisztralsz nem rágalmazás volt, hanem tényleg valami lehúzós oldal volt. Tényleg van keresnivalója itt a szócikknek, de úgy, hogy érthető legyen amit leírtak benne :) Palotabarát vita 2018. május 3., 08:33 (CEST)

Sajtó és irodalom a többnyelvű Magyarországon (1770–1820)

Érdekes konferencia volt Győrben és Pannonhalmán, mert sajtótörténeti vonatkozása is volt: Sajtó és irodalom a többnyelvű Magyarországon (1770–1820). Szép estét kívánok! Apród vita 2018. május 3., 20:48 (CEST)

Szia Apród, kösz a linket, elolvastam, nem a kedvenc korszakom, de érdekes volt. Azt tudtam, hogy az irodalomhoz több köze volt a korabeli sajtóhoz, mint a tájékoztatáshoz, de hogy a könyvtárügy is ennyire függő viszonyban volt mindezekkel, azt nem. Most lapzártát csinálunk egy negyedéves folyóiratnak, de ha vége, elkezdhetnénk a sajtóműhelyt, hm? Palotabarát vita 2018. május 7., 22:25 (CEST)

Rendben, hogyan kezdjük (gyomorrontásom volt, azért nem válaszoltam napokig, most pedig több halálhírt a halálozási listába)? Apród vita 2018. május 13., 01:35 (CEST)

Dr. Molnár Andrea

Szia! Köszi a javítást! A sportmenedzserit szeretném a zárójel után rakni, viszont nem sikerül megoldanom. Tudsz ebben segíteni? Az oldalt folyamatosan frissíteni szeretném egyébként. Előre is köszönöm!

Szia! Én szerkesztem Andreának, olyan kérdés lenne, hogy mégiscsak "sportjogász" legyen a neve után. Sajnos azonban én még mindig nem tudom ezt változtatni. Meg tudnád nekem változtatni? Előre is köszönöm!

Szia Ovi-Sport Alapítvány! Nem veled beszéltem korábban, hanem egy hasonló nevű felhasználónkkal - bár ez tulajdonképpen mindegy. Őszintén szólva nem szívesen változtatom meg, mert ez lenne a harmadik variáció, és nem érzem indokoltnak a javítást. Mi a garancia, hogy egy hónap múltán nem jön ismét egy új változat? Szóval ezt nem nagyon szoktuk átírogatni, esetleg egyszer, ha valakinek az élete elég nyomós indokot ad rá, mert mondjuk szerez egy új diplomát, vagy miniszterelnök, esetleg űrhajós lesz (szóval tényleg nagy változás következik be), de a mégiscsak nekem nem tűnik nyomós érvnek... Palotabarát vita 2018. május 29., 00:16 (CEST)

Szia! Az Alapítvány munkatársa vagyok, Andreának szeretném rendesen megcsinálni ezt az oldalt. Elmondása szerint a sportmenedzser nem helytálló, nincs olyan végzettsége, tévesen én kértem a múltkor a módosítást. Hivatalos végzettsége a jogász, sportjogász. Szerintem mindkettőnknek az az érdeke, hogy minél pontosabb információból álljon össze a Wikipédia, ennek céljából utoljára szeretnék egy módosítást kérni a címben, sportjogászra. Előre is köszönöm!

Szia! Alá tudod írni a hozzászólásaidat, ha teszel a bejegyzésed után négy tilde jelet, ezt: ~ Ha elmented, ott lesz a nickneved és a hozzászólás pontos dátuma (ha a másik szövegszerkesztőt használod, akkor a
jellel írhatod alá). Kérlek, hogy lépj be az Ovisport hozzáférésedbe, abba, amellyel létrehoztad a szócikket, és a cikk vitalapján, vagyis itt: Vita:Molnár Andrea (sportmenedzser) Ovisport felhasználóként, aláírva írd le ugyanezt, amit ide nekem bejelentkezés nélkül leírtál. Utána átnevezem OK? Köszönöm! Szia Palotabarát vita 2018. május 29., 23:11 (CEST)

Szia! Teljesen meg vagyok lőve, ez a wikipédia nem nekem való :) Mivel regisztrációkor nem adtam meg email-címet, és közben elfelejtettem a jelszavam, ezért sehogy se tudok újat kérni, ezáltal belépni se tudok a profilomba (nem is értem hogy lehet email nélkül regisztrálni...). Ezért is hoztam létre ezt az újat. Azonosításként: az Ovi-Sport oldalon (http://ovi-sport.hu/Kapcsolat.html) a kapcsolatoknál legalul megtalálsz (Pál Dávid), ott van email és telefon is, ennél jobban nem tudom azonosítani most magam. Ha esetleg nem elég, akkor kérlek segíts, hogyan tudnék belépni a régi fiókomba...

Szia Ovi-Sport Alapítvány! (Látod, ezt sem írtad alá, pedig az fontos lenne :) tudod, amit írtam az aláírás ikonról, illetve a négy tilde jelről). Nem akarom tovább bonyolítani az ügyet, de átnevezni sem fogom, az ezzel kapcsolatos álláspontomat már leírtam. De azt szívesen leírom, hogy Te hogy tudod megváltoztatni a cikk nevét: ha a szócikk feletti menüsorban a laptörténet melletti fül ("Több") ha fölé viszed az egeret, lesz egy átnevezés opció. Arra kell kattintani. A megjelenő új ablakban a sportmenedzser felirat átírható. Vigyázz, hogy elütés, ill. helyesírási hiba mentes legyen a javításod, mert visszaállítják az eredetit, ha elrontod. A sportjogász titulus maradjon zárójelben. ÍRJ INDOKLÁST! Utána már csak a "Lap átnevezése" gombra kell kattintanod. Sok sikert, szia! Palotabarát vita 2018. június 11., 10:05 (CEST)

Sikerült, köszönöm!

Népszövetség kat

Szia!

Láttam, hogy létrehoztad a Népszövetség kategóriát, de mint a cikkcímből is kitűnik, a Nemzetek Szövetsége a helyes név, így ezt a kategórianévnek is követnie kéne. Egyébként megvan az új kategóriához szükséges öt külön cikk? Nem ellenőriztem le. – Laci.d vita 2018. május 10., 00:08 (CEST)

Szia Laci.d! A kategóriát - nem létező kategóriaként - a Népszövetségi mandátum szerzője "hozta létre". Azon dilemmáztam én is, hogy mi legyen a kategória neve, de miután életemben először hallottam a Nemzetek Szövetsége kifejezést, így meg sem találnám a szócikket, vagy a kategóriát, sőt, maga a Nemzetek Szövetsége szócikk is a bevezető kivételével folyamatosan Népszövetséget ír (A Népszövetség 1919. június 28-án született meg) és a létrehozó cikk sem "Nemzetek Szövetsége mandátum", hanem "Népszövetségi mandátum" címen fut, ez eldöntötte a kérdést :) Palotabarát vita 2018. május 10., 00:20 (CEST)

Nem néztem meg a részleteket, mindenesetre az bizonyos, hogy az adott intézményt Nemzetek Szövetségének hívták (League of Nations), a Népszövetség azért maradt benne, mert nem írtam át mindenhol (leginkább azért, mert ez egy elég méltatlan cikk, és akkoriban azt hittem, még érdemes cikkeket írni ide). A népszövetségi mandátum sem szerencsés címadás, én ahol utaltam rá, mandátumrendszer linkkel tettem, mert ebből csak egy létezett (persze ettől lehet más a neve). Mindenestre, ha nincs ellenedre, akkor majd átvezetem a változtatást. – Laci.d vita 2018. május 10., 01:14 (CEST)

Laci.d Tisztelem a buzgalmad, de az ugye nem csak mások munkájára korlátozódik? Mert a szócikkben még továbbra is az szerepel, hogy A Népszövetség 1919. június 28-án született meg, és erre mintha azt írtad volna, hogy Te nem írtad át mindenhol... Én 414 találatot látok a Wikipédián a népszövetségre, lehet ám, hogy ez egy nagyobb projekt lesz :) Palotabarát vita 2018. május 12., 21:41 (CEST)

Színes

Szia! Neked be van kapcsolva az az okosság, hogy a laptöriben különböző színekkel jeleníti meg a különböző szerkesztőcsoportba tartozók szerkesztéseit? – Burumbátor Súgd ide! 2018. május 13., 11:22 (CEST)

Szerintem nincs, mert színekre nem emlékszem, mindjárt belenézek a beállításokba, kösz, hogy szóltál Palotabarát vita 2018. május 13., 11:23 (CEST)

Mert akkor pl. ezen a lapon sárga-narancssárga az ellenőrizetlen lapok. Egyszerűbb úgy ellenőrizni, hogy ha találsz egy szerkesztőt, aki javarészt jókat csinál, csak nem lehet megerősíteni őket, és az ő szerkesztésein mész végig. – Burumbátor Súgd ide! 2018. május 13., 11:38 (CEST)

@Burumbátor: igen, kösz, ezt szoktam csinálni, de általában elmegy az életkedvem mire a végére érek :) Szóval én vegyesen járom az elavult cikkeket, gyakoribb, hogy a speciális lapról válogatok (már csak azért is, mert onnan kiindulva lehet csökkenteni a várakozási időt, vagyis mindig a legrégebbiekkel bíbelődöm). Sajnos az nagyon ritka, hogy olyan szerkesztőt találok, akinek a megerősítését javasolni merném. Palotabarát vita 2018. május 13., 11:43 (CEST)

Kampányolás

Kérlek, fejezd be ezt a kampányolást, amit csinálsz! Olyanoknak is írsz, felkérve őket, hogy legyenek járőrök, akik nem alkalmasak rá, sőt, olyan is van köztük, akinek a megerősített státusz léce is rezeg. Egyetértek, hogy szükség lenne több járőrre, de nem az a megoldás, hogy minden szembejövőt felkérünk. Attól, hogy valaki sokat szerkeszt még nem lesz feltétlenül alkalmas járőrnek. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. május 16., 00:27 (CEST)

Meg olyant is felkértél, aki már járőr... Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. május 16., 00:28 (CEST)

re Járőrség

Szia! Régebb már voltam járőr, aztán lemondtam róla. – Hkoala 2018. május 16., 07:33 (CEST)

Szia, köszönöm a meghívást, de járőrözést nem vállalok. – Tulipanos vita 2018. május 16., 09:02 (CEST)

A Cseh Köztársaság Nemzeti Könyvtára

Köszi. Közeljövőben tervezem magának a könyvtárépületnek is megírni a szócikkét. Üdv, – Fmvh vita 2018. május 16., 12:29 (CEST)

Az A jövő múltja lap sorsáról

Kedves Palotabarát! Igazad van, én egyet is értek a szócikk elejére írottakkal. Ám hol van az ott említett, a bedolgozás tárgyáról megnyitott vitalap? – Brepaga vita 2018. május 16., 20:59 (CEST)

Szia Brepaga! Így értettem a vitalapot: Szerkesztővita:Kgleo#A jövő múltja. De bevallom, az egész ügyet kicsit elfelejtettem azóta... Palotabarát vita 2018. május 16., 21:03 (CEST)

Járőrség

Szia! Átgondoltam, amit írtál, és arra jutottam, hogy köszönöm szépen, hogy gondoltál rám, de vissza kell utasítanom a kinevezést. Régóta itt vagyok és ennyi év alatt megmaradtam mezei szerkesztőnek. Nincsenek komoly karrier ambícióim a Wikipédián. Én csak szerkesztek, javítok a magam örömére. Köszönöm még egyszer, hogy gondoltál rám! Engusz vita 2018. május 17., 10:58 (CEST)

Szia Engusz! Azért kösz, hogy gondolkodtál rajta - meg a visszajelzést is! Szevasz Palotabarát vita 2018. május 17., 11:14 (CEST)

Szia Palotabarát! Engusz minden mondatát, szó szerint, én is leírhatnám. Én már voltam járőr, majd valamiért lemondtam róla. Figyelem az friss változásokat és az új lapokat, néha bele is nyúlok, de szervezet keretek között, már nem szeretném csinálni. Sorry! – VC-süzenet 2018. május 17., 16:12 (CEST)

Szia VC-s! Neked is kösz a visszajelzést, sajnálom, hogy egyikőtök sem vállalja, de elfogadom. Palotabarát vita 2018. május 19., 22:40 (CEST)

Járőrség (csak én hosszabban írok)

Kétszer voltam járőr. Első alkalommal úgy, hogy Hungarikusz Firkász járőrnek javasolt engem és az azóta elhunyt Pataki Márta is egyetértett vele (arra már nem emlékszem, hogy aztán miért mondtam le utána), második alkalommal pedig én jelentkeztem járőrnek, de 2015 tavaszán az egyik régi megerősített szerkesztő kegyeletsértéssel sértegetett, mert ő le akarta venni a haláleset utáni két héten belül a friss halálesetet jelző sablont egy szócikkről, én meg várni akartam vele két-három napot, erre a közösség egy része felhorkant ellenem, én benyújtottam lemondásomat a járőrségről, erre két szerkesztő demonstrációval vádolt meg, amiért lemondtam a járőrségről. Egyúttal komolyan vissza is akartam vonulni öt évre a szerkesztői tevékenységtől 2015. március 27-től.

2015 május második felében azonban mégis visszatértem szerkeszteni, bár eleinte úgy voltam vele akkor is, hogy nem térek vissza, de aztán mégis. Ám ekkor 2015. június 26-án olyan újabb dolog történt az egyik szócikkben - pontosabban egy szócikk átnevezése - egy nem megerősített szerkesztő által, aminek beláthatatlan következményei lettek azáltal és ezeknek a beláthatatlan következményeknek a megtörténtében jelentős szerepe volt egy adminisztrátornak, azért mert felléptem a szócikk átnevezése miatt. Ő pedig hergelte a közösséget ellenem, gyakorlatilag egyre kevésbé a szócikk érdekelte, hanem hogy az indulatokat kavarja ellenem. És olyan stílusban tőle, ettől az admintól, hogy azt is bántam, hogy akkor 2015 május második felében mégis visszanéztem a wikipédiába. Talán jobb lett volna semmit nem látnom, semmit nem hallanom, ha 2015 márciusa-májusa között - amikor nem szerkesztettem - fejemre esett volna egy tégla, minthogy lássam a magyar wikipédia mind tartalmi, mind adminisztrátori kommunikációs értelemben vett züllését.

És a végén aztán odadobva 2015 augusztus 31-én ezen admin által: Apród minden tovább lépését ezen az oldalon zavarkeltésként értékelem, ami azonnali blokkal sújtandó. Apród vádaskodásai és hisztije kimeríti a közösség türelmével való visszaélés fogalmát.

És mivel ennek ellenére tettem zárómondatokat (A többieké nem? Egyoldalú szemléletmód. Tessék, lehet blokkolni! Azt hiszem mindenkinek jobb, ha ez a szakasz gyorsan archiválva lesz.), emiatt blokkoltak egy órára.

Ráadásul ezt a nem megerősített szerkesztőt egy másik megerősített szerkesztő - akit időnként a Wikitanács tagjává szoktak választani, nem tudom már mióta - 2015 nyarán megerősített szerkesztőnek javasolta a bürokraták üzenőfalán és amikor én ezt elleneztem a bürokraták üzenőfalán a magam esete alapján, az a bizonyos adminisztrátor kikelt ellenem, hogy szerinte ez az eset nem ide tartozik. Szerencsére mások sem tartották szerencsésnek, hogyha ezt a nem megerősített szerkesztőt megerősítetté válna és azóta sem megerősített.

Ezen nem megerősített szerkesztőt @Voxfax:nak hívják és lényegében kapcsolatunk azóta is olyan mint a nagy ho-ho-horgászé, aki tényleg, de tényleg halat akart fogni (ez volnék én) és a halé (ez volna Voxfax, aki jót kuncog azon, hogy a nagy ho-ho-horgásznak nem sikerül őt partra vetnie).

Miért mondom el a járőrség kapcsán mindezt?

Járőrnek szerintem olyannak nem érdemes elmenni, aki wikitársadalmi rehabilitációra szorul a közösség megerősített szerkesztőitől egy nem megerősített szerkesztővel szemben. Lényegében négyfelé vélemény van kettőnkről - én és Voxfax - és itt megint élek a nagy ho-ho-horgász kontra hal hasonlattal:

1. A nagy ho-ho-horgász (vagyis én) teljesen becsületes horgász, ellenben azon hal, amelyről szó van (Voxfax) időnként kártevő tevékenységet végző hal volt az elmúlt évek vagy évtizedek alatt. 2. A nagy ho-ho-horgász (vagyis én) nagyjából becsületes horgász, de ha ritkán is - időnként azért orvhorgászi tevékenységet folytatott -, ellenben azon hal, amelyről szó van (Voxfax) időnként kártevő hal volt az elmúlt évek vagy évtizedek alatt. 3. A nagy ho-ho-horgász (vagyis én) teljesen becsületes horgász, azon hal, amelyről szó van (Voxfax) pedig teljesen rendes, hasznos hal, kár lenne bántani őt. 4. A nagy ho-ho-horgász (vagyis én) nagyjából becsületes horgász, de ha ritkán is - időnként azért orvhorgászi tevékenységet folytatott -, ellenben azon hal, amelyről szó van (Voxfax), teljesen rendes, hasznos hal, kár lenne bármiért is bántani őt.

Tehát ez a négy nézet van rólam és Voxfaxról együttesen. Így viszont nincs értelme járőri munkába kezdenem, csak ha ártatlannak nyilvánítanak, azt viszont nem fognak, mert az más megerősített szerkesztők - köztük ha csak néhány is, de néhány admin tekintélyét csorbítaná egyértelműen. És itt a magyar wikipédiában már nem vagy már megint nem a szócikkek számítanak, hanem újrázó wikitanácstagok és régi-régi adminok egzisztenciális tekintélyének fenntartása. Sajnos.

További szép napot kívánok! Apród vita 2018. május 18., 22:50 (CEST)

Magyar Péter-képek

Magyar Péter zenészről is képek (más képek is közé keveredtek, ezért emelem ki, hogy olyan szempontból ez legalább jó, hogy csak kétszemélyes kép és az előtérben van Magyar Péter, igaz oldalképként). Csak azon töprengek, hogy jogi szempontból sem találnak rajta kifogást. Némelyiken biztos nem, mert némelyik Magyar Péterhez kapcsolható kép fortepanos. Apród vita 2018. május 20., 22:47 (CEST)

Ezen viszont - bár ez is csoportos - szinte szembenéz az emberrel elmélázva. Apród vita 2018. május 20., 22:50 (CEST)

Apród, hú, de jó, kösz szépen! Bele is teszem. Palotabarát vita 2018. május 20., 23:08 (CEST)

Ezt láttad már: Wikipédia:Kocsmafal (javaslatok)#Portálok_létrehozása és karbantartása? Apród vita 2018. május 21., 07:55 (CEST)

Untriennium

Kedves Palotabarát! Az Untriennium szócikk törlési megbeszélésén a cikk törlésére voksoltál. Most beszúrtam a megbeszélésben is említett forrásokat és segítségükkel feljavítottam egy kicsit a cikket. Kérlek, ha van egy kis időd, akkor nézz rá és, ha így már elfogadható, akkor esetleg módosítsd a szavazatodat. Köszi. Baráti üdvözlettel: Hirannor Postaláda 2018. május 21., 16:59 (CEST)

Járőrség

Szia, teljesen egyetértek azzal, hogy járőröket toborzol, pusztán annyit kérdeznék, hogy mit jelent a "bővíteni szeretnénk", volt erről valahol megbeszélés? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. május 22., 17:04 (CEST)

Szia EniPort, igen, itt került szóba: Wikipédia:Járőrök_üzenőfala#Elmaradásunk_az_ellenőrzésben Palotabarát vita 2018. május 22., 22:38 (CEST)
Elkerülte az a beszélgetés a figyelmemet, köszi. Valóban jó volna több aktív járőr, bár sokszor nem egyszerű az arra alkalmas új jelölteket meggyőzni.
Úgy látom abban a beszélgetésben is felmerült, hogy sokak szerint nincs egyértelműen definiálva a járőr-tevékenység, és több járőrről tudok akik azért nem ellenőriznek mert egy-egy benézésért durva beszólásokat kaptak: talán egy jobb szabályozással javítani lehetne a meglévő járőrök munkakedvét is. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. május 22., 23:42 (CEST)

EniPort, ebben teljesen igazad van, jó lenne pontosabban szabályozni a munkát, csak ki vállalja fel, hogy levezet egy megbeszélést, szavazást stb. Most csak az volt a cél, hogy próbáljunk még több szerkesztőt megnyerni járőrnek, különben a körmünkre ég a sok ellenőrizendő cikk... Palotabarát vita

Valóban visszafogja az ember kedvét komolyabb kezdeményezésektől, hogy gyakran a megoldáskeresés helyett csúnya vitákba csapnak át a közösségi megbeszélések, de azért ez nem kötelező. A járőrködés pontosabb szabályozása amúgy megoldható volna a kézikönyv pontosításával (úgy látom arra amúgy is ráférne egy ráncfelvarrás), ehhez pedig elég volna egy járőrüzenőn történő megbeszélés is, szóval nem feltétlenül kell szavazások megszervezésében, vagy irányelv-módosításban gondolkodni. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. május 23., 00:01 (CEST)
Hát, pedig úgy volna teljes, szavazással - legalábbis szerintem. Most nem tudom bevállalni sajnos, bár nagyon aktuális lenne. Palotabarát vita 2018. május 23., 00:04 (CEST)
Ja most látom, hogy nincs is irányelv. Kérdés, hogy mit kéne szabályozni/módosítani: mindenképpen elegánsabb egy közösségi szavazással, de ha csak a munkamódszerről van szó, akkor elégséges az is ha a járőrök közös álláspontra kerülnek. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. május 23., 00:12 (CEST)

EniPort van irányelv, csak éppen nagyon gyakorlatias, nem elméletieskedik sokat, de gondolom Te is ezt találtad meg: Wikipédia:Járőrök kézikönyve. Látom, hogy írtál a rajzfilmes felvetésre a járőrök üzenőfalán: én is tök így csinálnám/csinálom. És látod, sehol nincs leírva, mégis egy csomóan magunktól ugyanarra jutottunk :) Palotabarát vita

A járőrök kézikönyve csak köznapi értelemben irányelv, a Wiki szóhasználata szerint nem: az irányelveket {{irányelv}} sablonnal fejeljük meg, a változtatásukhoz pedig formális szavazásra van szükség (2 hét, ⅔-os támogatottság és min. 10 támogató szavazat).
Az irányelvek és útmutatók közötti különbségről itt írnak: "Irányelv és útmutató között nagy különbség nincs, végképp nem rangbeli ez a különbség, hanem műfaji: az irányelvek elvi alapokat rögzítenek, az útmutatók pedig rendszerint a Hogyan és hogyan ne? kérdésekre válaszolnak. Azt lehet tehát mondani, hogy az irányelvekben rendszerint megfogalmazott elveket találunk, az útmutatókban gyakorlati „végrehajtási utasítás”-okat, és bár nyilván az előbbiek a lényegesebbek, a projekt képét nagyobbrészt az elvek megvalósulása alakítja.". Az útmutatóknál nincs előírva ⅔-os támogatottság. Az útmutatókat {{útmutató}} sablonnal fejeljük meg.
Ezekkel szemben a kézikönyvek (az én értelmezésemben) olyan tapasztalatgyűjtemények, ahol nem a közösség alkot követendő szabályokat, hanem az adott feladatot végzők írják le a kialakult vagy általuk kialakított gyakorlatot. Ennek célja egyrészt, hogy az új munkatársaknak segítség legyen az induláshoz, másrészt hogy a közösség számára megérthető legyen egy-egy döntés háttere.
Esetünkben a munkamódszerek pontosításához elég volna akár csak a meglévő kézikönyvet javítani/bővíteni, ezt pl. egy vitalapi megbeszélés alapján bármely járőr megteheti. Persze lehetne csinálni egy járőrökről szóló irányelvet és/vagy útmutatót is, én ezt is maximálisan támogatom, de ehhez valóban komoly előkészítő munka, és a teljes közösség egységes (⅔-os vagy 50 %-os) támogatása szükséges. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. május 23., 12:52 (CEST)
EniPort erre nem válaszoltam, ne haragudj, pedig azt akartam írni, hogy nagyon jól összefoglaltad, köszönöm (így nem tudtam volna megfogalmazni). Ha majd nagyon sok időm lesz, lehet, hogy felvállalom a járőrséggel kapcsolatos irányelvek közös megbeszélésének a levezénylését, de az nem mostanában lesz. Kösz mégegyszer! Palotabarát vita 2018. május 29., 12:43 (CEST)

Honda Civic

Szia!

Még egyszer bocsánatot kérek a múltkori lejárató jellegű hoaxolásért. Ugyanakkor most jóváhagytál egy igazi hoaxot (nem tehetsz róla, tényleg úgy tűnt, mintha igaz lenne) a Honda Civic cikkben. 46.107.39.18 egy szélhámos, minden szerkesztésének utána kell járni. Azt írta, hogy a Honda Accord a Honda Civic utódja, pedig éppenséggel az Accord nem kapható 2015 óta sem Európában, sem Japánban (csak az USA-ban), a Civic pedig igen. RuIsZa vita 2018. május 23., 13:24 (CEST)

@RuIsZa: Hát, nincs szerencsém úgy látszik :) Kösz, hogy szóltál, meg hogy visszaállítottad. Palotabarát vita 2018. május 24., 22:39 (CEST)

besorolás

Szia! David Ogilvy miért kapott közepes fontosságú besorolást, amikor minden cikkben a reklám szakma úttörőjének nevezik? Sas István most hunyt el, több cikk említi David Ogilvy nevét is, ezért állítottam fel az oldalát. Bővíteni szabad, de azt mindegyik szócikknél. Nem vázlatos. Csak magyar nyelvű szócikke nem volt még!

Akár maradhat is, csak szeretném érteni!

Nyárizápor vita 2018. május 31., 13:59 (CEST)

Szia Nyárizápor!Nalam ez egyfajta piramiskent jelenik meg: legfelul van mondjuk 100-200 ember, akiknek az elete, munkassaga nagy hatassal volt a Fold egeszere: pl. Jezus, Hitler, Sztalin, Attila stb. Ok a nagyon fontosak. Alatta parezren, akik bekerultek, vagy be fognak kerulni a tortenelemkonyvekbe: Rakosi Matyas, Szent-Gyorgyi Albert, stb. Ok a fontosak. Utana jonnek azok a szazezrek, akik a sajat szakmajuk, szukebb kozosseguk szempontjabol nevezetesek, koutuk van Oglivy is. A fontossag mindog viszonylagos szerintem. Az ertekelest lehet modositani, ahogy bovul a cikk, nem orokervenyu :) Szia! Palotabarát vita 2018. május 31., 14:14 (CEST)

Értelek!! Kösz, szia!

Nyárizápor vita 2018. május 31., 14:19 (CEST)

Ty (digráf)

Üdv! Nem találom a román szavakat a 4 példaszó között... – Vépi vita 2018. június 1., 14:38 (CEST)

Helló Vépi! Hát, pedig Cszuczor-Fogarasi írta, csak 1874-ben:
Európában leginkább a szláv fajok élnek vele, í-vel fölváltva, pl. otec otyec, wratit -wratyit utekat utyekat, továbbá a románok is pl. fráter frátye, dominatio dominyátye, mente mintye

Nem tudok románul, de nincs is okom kételkedni Cz-F-ben. Ha van jobb példaötleted, elő vele :) Palotabarát vita 2018. június 1., 23:24 (CEST)

Én tudok románul. Valóban van, hogy a t-t ty-nek ejtik, de ez inkább falusias, vagy hogy is mondjam... A példáid közül lehetne a frate (ejtés: fráté/frátyé, jelentés testvér) vagy a minte (ejtés minté/mintyé, jelentés ész), de lehet jobb volna az egész témát kihagyni. Szlávul nem tudok, de ha az is annyira pontos, mint a román rész, akkor inkább ugorjunk... Üdv, – Vépi vita 2018. június 2., 08:16 (CEST)

Fájl:Internetes Szinkron Adatbázis képernyőkép.png

Szia! Honnan vetted a megadott licencet? A weboldal kezdőlapján nem ez van feltüntetve, ha esetleg arra alapozol. – Regasterios vita 2018. június 4., 14:22 (CEST)

Igen, igen. A weboldal cc-by-nc-sa-4.0 licencet jelölt meg. Ennek megfelelőre cseréltem a sablont. A sablon szövegének megfelelően, ezt a képet törölni fogjuk. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. június 4., 14:27 (CEST)

Regasterios, Hungarikusz Firkász kösz. Palotabarát vita 2018. június 4., 22:57 (CEST)

A WP:NEMSZABAD értelmében amúgy a kép méretét le kell csökkenteni 480×480 pixelre. – Regasterios vita 2018. június 4., 23:44 (CEST)

Mivel a kimentett kép tele volt -- nagyrészt -- jogvédett képekkel, így ez a fájlváltozat semmiképpen sem volt használható. Legfeljebb úgy használható, ha valaki levágja róla a képeket és úgy tölti vissza a javított licenccel és max. 480×480 pixeles méretben. Esetleg megoldás lehet, ha a feltöltő a nyitóoldalról kivágott képre szabad licencet kér (persze a képek nélkül, mert azokról (legalábbis egy nagy részükről biztosan) nem az ISZDb rendelkezik). Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. június 5., 11:03 (CEST)

Rákospalota, Kossuth utca.jpeg

Az általad felküldött kép (Rákospalota, Kossuth utca.jpeg) felküldésekor a felhívás ellenére nem adtál meg forrást és/vagy felhasználási feltételeket (licencet). Az ilyen képeket bizonytalan jogi státusuk miatt alapelveink értelmében rövid határidőn belül töröljük. Amennyiben a kép jogszerűen használható a Wikipédiában, kérlek, pótold a forrás és a licenc megadását. Javasoljuk továbbá, hogy a hasonló problémák megelőzése érdekében olvasd el a felküldési útmutatót. Felhívjuk figyelmedet, hogy jogilag tisztázatlan tartalom ismételt, rendszeres felküldése a szerkesztési jogaid felfüggesztését vonhatja maga után. Köszönjük.
A képfeltöltéseidet itt találod listázva, kérlek, nézd át az összes általad feltöltött képet!

Tacsipacsi vita 2018. június 7., 22:58 (CEST)

Egyébként miért biztos az, hogy ez a kép az 1910-es években készült, egy nagyméretű teherautóval. – Regasterios vita 2018. június 8., 10:22 (CEST)

@Tacsipacsi, Regasterios: foglalkozom vele, kis türelmeteket kérem Palotabarát vita 2018. június 10., 17:27 (CEST)

RgIlls keresztneves szerkesztései

Szia! Látom, te is írtál RgIlls vitalapjára a keresztnevekkel kapcsolatban, és neked sem reagál semmit. Én elkezdtem átnézni a neveket egyenként már korábban, mint ahogy ő elkezdte, de ez a szerkesztő megőrjít. Forrásolás nélkül hoz létre új cikkeket, rossz forrást ad meg, nem követi a keresztneves cikkek felépítését, ha követi, akkor rosszul. Látszik, hogy más cikkekből másol át szakaszokat, de azokat nem írja át az adott névnek megfelelően, rosszul kategorizál. Ráadásul nem ábécé szerint dolgozik, hanem összevissza. Teljesen zavaros, következetlen, hibás és rohadtul idegesítő. Én azért is álltam le a nevek átnézésével, mert őt lehetetlen követni és takarítani utána. Gyakorlatilag - ha most le is állna - elölről kezdhetném a munkámat. De nem szándékozom az egész wikis életem azzal tölteni, hogy az ő szerkesztéseit nézegetem és javítom. Ráadásul nem is kommunikál. Szerinted lehetne tenni valamit ellene? - Tündi vita 2018. június 10., 12:52 (CEST)

Szia Tündi! Én már felhagytam a követésével, tényleg idegesítő, és kb ugyanezek voltak a benyomásaim is, amiket leírtál. Az adminisztrátorok üzenőfalán lenne érdemes felvetni a problémát: néhány napos, majd hetes blokkolás után előfordul, hogy javul a helyzet, vagyis be lehet vonni a kommunikációba, és hajlandó is változtatni a rossz szerkesztési szokásain. Palotabarát vita 2018. június 10., 14:48 (CEST)
Hát igen, nekem is ez a véleményem... azon gondolkodtam, hogy mivel mobilról szerkeszt, lehet, hogy nem látja, hogy üzenete érkezett? - Tündi vita 2018. június 10., 16:57 (CEST)
@Hujber Tünde: hát, látod azt nem tudom, mert én mobilon is az asztali nézetet használom. Egyébként ha beállított e-mail címet akkor kap értesítést az üzenetekről, ill. az említésekről, tehát a lehetősége megvan, hogy tájékoztatást kapjon, az, hogy él-e vele vagy sem, már rajtunk kívül álló ügy. Írj az adminisztrátorok üzenőfaléra, én megtámogatlak! Palotabarát vita 2018. június 10., 17:27 (CEST)

@Hujber Tünde: és Palotabarát: [2]. – Pagony foxhole 2018. június 10., 18:22 (CEST)

Pagony Kösz szépen! Palotabarát vita 2018. június 10., 18:24 (CEST)

Tündi véletlenül a mobil nézetes felület nyílt meg nekem a telefonomon, és volt egy üzenetem is, szóval most már biztosan állíthatom, hogy látszuik mobilon is, ha üzenete érkezik az embernek. Szóval ez nem mentség... Palotabarát vita 2018. június 13., 11:15 (CEST)

re Erdély-műhely megírandó szócikkei

Szia! Köszönöm szépen a "burkolást". A községlistáknál kivettem a sablont, ott maga az xx megye községeinek listája létezik, viszont ami benne van piros link, azt kell megírni (túl sok lett volna felsorolni, azért volt így "lásd itt"-tel.) – Hkoala 2018. június 10., 17:39 (CEST)

Azokat a cikkeket kellett még javítanom, ahol egyértelműsítve volt a cím, például ezt. (Csak azért szólok, hogy ha máshol is fogsz még burkolni, akkor tudjál a jelenségről). – Hkoala 2018. június 10., 17:52 (CEST)

@Hkoala: kösz szépen, igen, valóban az egyértelműsítéseket még meg tudtam volna nézni, de nem jutott eszembe, jó hogy szóltál. Palotabarát vita 2018. június 10., 17:54 (CEST)

Wiki Loves Pride

Szia, láttam, hogy szerkesztettél szócikkeket LMBTQ-témákban. Lesz egy Wikipédia-szerkesztési maraton a Pride keretében, erre szeretnélek meghívni: Facebook-esemény. Ha lenne kedved a szerkesztésen kívül segíteni a helyszínen a kezdőknek, az is nagy segítség lenne, ebben az esetben kérlek, dobj egy e-mailt: adamhrngzo@gmail.com. Köszönöm, és remélem, tudsz jönni! Üdv, – Adam Harangozó vita 2018. június 11., 22:01 (CEST)

Adam Harangozó szia, nem nagyon értek a témához, abban viszont tudok segíteni, hogy ha működik a műhelyetek, és ott létrehoztok egy kért cikkek aloldalt (pl.: Wikipédia:LMBT-műhely/Kért cikkek címen), akkor az ott felsorolt meg nem írt szócikkeket indexelni fogja egy robot, és a következő frissítésnél bekerülnek a Wikipédia:Kért cikkek betűrendben oldalra. Egyébként ha külön szócikkíró programot szerveztek, akkor egyébként sem rossz, ha a megírt cikkektől különválasztva összegyűjtitek a meg nem írtakat. Szólj, ha lesz ilyen aloldal, én beleteszem a cikkeket abba a sablonba, amit a wikipédiás bot is felismer. Szia és sok sikert a szervezéshez! Palotabarát vita 2018. június 11., 23:03 (CEST)

Fejléc

Kérdezted, mit szólunk a fejléchez, hátérszínekhez a leendő médiaműhely-tervezetnél. Nekem tetszik. Szép napot kívánok! Apród vita 2018. június 13., 05:15 (CEST)

Még át kell majd néznem a Szerkesztő:Apród/Médiaműhely-tervezet/Feladatokat, csak kicsit később. Apród vita 2018. június 14., 15:55 (CEST)

Re:Média/sajtóműhely

Szia! Rendes tőled hogy gondoltál rám, de nem igazán tudom mi hasznom lenne egy ilyen projektben, tekintve hogy eléggé távol áll tőlem a média és sajtó mint szakterület (ha csak az nem számít, hogy néha ha egy ismertebb tévés vagy újságíró elhalálozik azt beírom a Halálozások XXXX-ben listába). Már így is tagja vagyok két olyan műhelynek (autó, Miskolc) ahol gyakorlatilag semmit nem csináltam, azon túl hogy 1-1 csonk cikket legyártottam évekkel ezelőtt... – XXLVenom999 vita 2018. június 15., 23:51 (CEST)

Szia XXLVenom999! Kösz, hogy visszajeleztél, akkor tárgytalan - lehet, hogy valóban a halálozási bejegyzésekből gondoltam, hogy érdekel. De mindegy, ettől föggetlenül, ha nem is tagként, de bármilyen szerkesztést köszönünk a jövőben is. Palotabarát vita 2018. június 20., 10:07 (CEST)
Persze, nyilván ha úgy adódik, segítek amikor/amiben tudok. – XXLVenom999 vita 2018. június 20., 11:21 (CEST)

Fájl:Budapesti szemle címlap.jpg

Szia! Emlékszel még esetleg, honnan töltötted fel ezt a képet? – Regasterios vita 2018. június 16., 19:34 (CEST)

Kérlek, ha itt felteszek egy kérdést, ami egyébként teljesen wikiképes, ne e-mailben válaszolj. Beírnád a pontos linket a forráshoz a kép leírólapján? – Regasterios vita 2018. június 17., 09:05 (CEST)

Médiaműhely-tervezet/Feladatok

Közben kiegészítget(t)em még Szerkesztő:Apród/Médiaműhely-tervezet/Feladatokra a válaszokat a Szócikkek keresése szakaszban is, meg egy másik szakaszban (Média vagy sajtóműhely legyünk) is. Apród vita 2018. június 19., 12:20 (CEST)

@Apród: Oké, kösz, jókat írtál, a napokban jelentkezem még ezügyben, és válaszolgatok majd. Palotabarát vita 2018. június 19., 12:35 (CEST)

Kategória törlése

Szia! Miért törölted a kategóriát? A cikkben forrásoltan benne van a vallása, és lényeges jellemző (részben ennek köszönheti a karrierjét). A kategória illeszkedik az eddigi kategóriák logikájához (lásd pl. Kategória:Evangélikusok). – Hkoala 2018. június 20., 07:48 (CEST)

@Hkoala: Igazad van, de nagyon rendezetlen vonal volt. Most megcsináltam a kategóriát és beillesztettem a struktúrába is. Érdekes, hogy a többi valláshoz képest a kategória milyen kidolgozatlan volt az erdélyi gyökerek ellenére is. Néztem a román és a lengyel wikit is, azokban sem jobb. Kösz, hogy rámírtál, így rendeződött. Palotabarát vita 2018. június 20., 08:23 (CEST)
Köszönöm, hogy visszavontad a törlést, közben találtam még pár személyt, akit be lehetett kategorizálni. Több amerikai elnök is benne lehetne, de őket nem akartam bekategorizálni, mert a (forrástalan) infoboxon kívül nem esik szó a vallásukról a szócikkben. – Hkoala 2018. június 20., 08:26 (CEST)
@Hkoala: Pont azt vettem észre, hogy pl. a román wikiben még a román unitáriusoknak sincs kategóriája, de az amerikaiaknak van: Unitarieni americani. Majd észben tartom, és lehet, hogy ezt a kategóriát még később mégis létrehozom. Palotabarát vita 2018. június 20., 08:32 (CEST)
Román unitárius nem nagyon van :-) Jellemzően ortodoxok, kisebb számban görög rítusú katolikusok. – Hkoala 2018. június 20., 08:43 (CEST)

Fájl:Gerecze Péter emlékkő.jpg

Szia! Ehhez a képhez elfelejtettél licencet megadni. Pótold, kérlek. – Regasterios vita 2018. június 27., 20:49 (CEST)

@Regasterios: Kiegészítettem, remélem jól tettem bele. Palotabarát vita 2018. június 28., 09:57 (CEST)

Jól, köszönöm. Egyébként csak a figyelőlistámon vettem észre a hozzászólásodat, nem pingelődtem. Lehet, azért, mert utólag szúrtad be, vagy nem tudom. – Regasterios vita 2018. június 28., 09:59 (CEST)

Áttöltöttem a Commonsra, a többi saját fotóddal együtt itt találod meg: c:Category:Photos by Palotabarát. – Regasterios vita 2018. június 28., 13:41 (CEST)

Dán építészek

Szia! Látom nagy lendülettel csinálod a nemzeti listákat, aminagyon helyes, csak azt nem értem, hogy IV. Keresztély király mitől dán építész? Sok mindent építtetett, de arra nem találtam infót, hogy saját kezűleg tervezett volna egy épületet. – Hollófernyiges vita 2018. június 28., 09:14 (CEST)

Szia Hollófernyiges, de, de, várostervezőként számontartják, pl. a mai Oslo elődjének, Christianianak a szerkezetét ő maga tervezte, és több - kisebb, de említhető - tervezői munkája is volt. A listával párhuzamosan készül a Dánia építészete szócikk is, majd ott is olvasható lesz, meg bele is írogatom majd az érintett szócikkekbe. Már most szólok, hogy későbbi utóda, VI. Keresztély tanult is építészetet, így őt meg aztán pláne építészként tartják számon :) Annyiban viszont igazad van az észrevételezéssel, hogy kicsit korai volt még a szöveges rész kiegészítése előtt betenni a kategóriába, ha kiveszed nincs harag, majd ha beleírom a szócikkébe, visszateszem. Palotabarát vita 2018. június 28., 09:55 (CEST)

Oké, ez így rendben. – Hollófernyiges vita 2018. június 28., 10:08 (CEST)

Nekem a kategóriák tömeges gyártása tűnt fel. Volt egy olyan ősi megállapodás, hogy kategóriákat akkor hozunk létre, ha már legalább öt elem már elhelyezhető bennük. tudom, hogy ezt sokan nem tartják be, attól még azért kívánatos lenne, ha olyan tapasztalt szerkesztők, mint Te, tartanák magukat hozzá. Emellett manapság célszerű a kategóriákat létrehozásukkal egyidejűleg összekötni a Wikidatával, hogy meglegyenek a nemzetközi hivatkozások. Ne gazdagítsuk a Wikidata-hivatkozás nélküli kategóriáink szomorúan gazdag tárházát. (https://hu.wikipedia.org/wiki/Speci%C3%A1lis:UnconnectedPages?namespace=14)

Üdv – Szilas vita 2018. július 7., 17:03 (CEST)

@Szilas: az elmúlt időszakban ennek a projektnek a keretében közel ezer új kategóriát hoztam létre (illetve zömüket más tette be a szócikk alá, de piros betűs maradt, mert nem volt létrehozva). Ha most azt mondod, hogy találtál 50-et, vagy akár százat is, amikben nincs interwiki link, még mindig azt mondom, hogy nem is rossz eredmény, mert azt jelzi, hogy 90 százalék fölött van az általam létrehozott és a Wikidatához kapcsolt kategóriák aránya. Ettől függetlenül persze törekszem a teljességre, most utólag is egy párat interwikisítettem, de hát látni kell, hogy nincs mindennek megfelelő párja a nemzetközi Wikipédia portfólióban.
Igen, tudok az öt lap/új kategória szabályról, de ha egyébként alkategóriaként a struktúrába beilleszthető, van a saját szintjén párja, akkor létrehozom. Tipikusan ilyen a nemzetiség + foglalkozás, vagy a dátumkategóriák, pl.: a Palesztin sportolók, a 1834-ben megnyílt vasútvonalak vagy a I. e. 180.
Felülnézetben szerintem nem olyan rossz a helyzet, ha egy-egy kategóriába belekattintasz, akkor persze lehet találni nem logikusnak tűnő létrehozásokat Palotabarát vita 2018. július 8., 01:57 (CEST)

Köszönöm a válaszodat.– Szilas vita 2018. július 8., 14:29 (CEST)

Sajtóműhely

Átnézem majd a következő egy hétben (amennyiben wikipédián kivüli okok nem akadályoznak). Apród vita 2018. július 8., 00:15 (CEST)

Az elnevezési szokásoknak megfelelően

Szia! Ha valóban az a szokásos, akkor kereszteld vissza a Sztálinról elnevezett városok cikket is. – Pegy22 vita 2018. július 10., 09:49 (CEST)

Pegy22 ha Te ezt észrevetted, akkor miért nem keresztelted már vissza? Ne ossz feladatot! Egyébként az volt, ami zavart, hogy van listánk az államok vezetőiről, Abdullah al-Száni? esetében pl. ez: Államok vezetőinek listája 2014-ben, ahol be is volt linkelve, és piros maradt a link, pedig már meg volt írva a szócikk, de még átirányítás sem készült. Bele volt írva a Líbia szócikkbe is (egy harmadik írásmód szerint). Érdemes először körbenézni, "megágyazni" neki, nagyon kis odafigyelés, és tök jó érzés, ha - mint most - többféle írásmódot tudsz egységesíteni annak révén, hogy megírod a szócikket. Olyan, mint egy egy nyomozás, aminek a végén mintha összeérnének a szálak. (Amúgy e pillanatban sem biztos, hogy jól van írva a neve, de legalább az összes említés egy helyre mutat. Ha kiderül, hogy nem Abdullah, hanem Abdalláh, vagy nem al-Száni, hanem asz-Száni, akkor is egyszerűbb javítani.) Palotabarát vita 2018. július 10., 10:14 (CEST)
Ja, bocs, Te most teljesen más szócikkről írtál, csak nem írtad bele az üzenetbe, én meg egy másik tegnapi írásmódosra reagáltam. De mindegy, a lényeg, a "megágyazás" ugyanaz. Körbe kell nézni ez a fontos. Palotabarát vita 2018. július 10., 10:17 (CEST)
Nemcsak beírtam, linkeltem is. – Pegy22 vita 2018. július 10., 10:25 (CEST)
A Sztálint igen, de azzal nem volt dolgom, nem is tudtam róla. De azért a lényeg átment így is, ugye? Palotabarát vita 2018. július 10., 10:32 (CEST)
Mi a lényeg? Az hogy valakit leteremtesz s aztán rájössz, hogy teljesen másról volt szó? Olvasd el alaposan az üzeneteket és ne siesd el a választ? Részemről ennyi. – Pegy22 vita 2018. július 10., 11:28 (CEST)
Fogalmazz kérlek egyértelműen, ha meg tudod csinálni, csináld, ha pedig csak kollegálisan kérni, vagy javasolni szeretnél valamit, bátran használd a kérlek, javaslom, légy szíves kifejezéseket. De arra meg én kérlek, hogy a fenti, utasítgatós formulát mellőzd, ezt nem engedheted meg magadnak, mert nem vagyunk olyan nexusban. Ha valamiben biztos lehetsz az életben, akkor az az, hogy ilyen stílusban a világon semmit sem fogsz elérni. Palotabarát vita 2018. július 10., 13:07 (CEST)

Az éves listákat szerkesztem, de pont ez az egyik rákfenéje a dolgoknak. Én átírom valahogy, aztán létrejön a szócikk, egy-két eltéréssel, nem veszem észre vagy nem reagálok azonnal, és elsikkad. Így minden olyan segítségnek örülök, ami azokat a cikkeket minél teljesebbé teszi. – Burumbátor Súgd ide! 2018. július 10., 10:18 (CEST)

Burum, közben leesett, hogy teljesen más miatt írt Pegy22 (egy szócikkcímről, amiből kimaradt a "listája" szó). De megnéztem, van említés újságban az Abdullah al-Szánira, úgyhogy "elfogadtam" és mindenütt erre a változatra javítottam. Később észrevettem, hogy Abdalláh asz-Szániként is említik, sőt többször is, mint az Abdullah al-... változatot de itt meg is rekedt a névegyesítő folyamat. Nyilván az ilyesmi elsősorban akkor derül ki, ha megszületik egy szócikk, és emiatt alaposan utánanéz az ember. Tényleg, akartam írni Neked másról is ezzel kapcsolatban, de majd a Te vitalapodom folytatom :) Palotabarát vita 2018. július 10., 10:24 (CEST)

Lengyel hegy

Szia! Az allapon érlelt cikkeket elkészültük után átnevezéssel is létrehozhatod. Úgy nem veszne el az aprólékos munka, amit a lapon található információ összegyűjtésére fordítottál. A lengyel hegyek listáján láthatod, a laptörténetben, hogy jelenleg 3 szerkesztést tartalmaz. Ha az allapod történetére mész, ott pedig van vagy 20. De Te tudod, csak jeleztem. – Burumbátor Súgd ide! 2018. július 15., 09:16 (CEST)

@Burumbátor: Kösz szépen, tudok róla, de én általában elég sokat szöszölök mindegyikkel, gyakran elmentegetem, és olyan piszlicsáré változtatások vannak benne, amik szerintem nem érdekesek. Ami izgalmas, az majd az "élesítés" utáni változások, ahogy a többiek hozzátesznek-elvesznek vagy javítanak benne. Az én változtatásaim zöme, hogy egy w-ből szimpla v lesz, meg beteszek egy képet meg kiveszem, lejjebb-feljebb rakom, megtalálom a magyar nevét, meg ilyenek. Szóval direkt csinálom így az összes cikket, hogy ha megérett az élesítésre, akkor csak átmásolom, így nincs "teleszemetelve" a laptörténet. Szerintem így "szebb" :) Palotabarát vita 2018. július 15., 09:36 (CEST)

includeonly

Szia! Bevallom én sem tudom biztosan, hogy kell-e bele. De a sok sablonban használják, úgy vélem nem ok nélkül. Szerintem egyértelműbb és tisztább végeredményt ad technikailag, hiszen egyértelműen meghatározza mi tartozik a sablonba és mi nem. A Navboxok esetén a navbox sablon lapján pedig nem duplán jelenik meg a sablon ha be van szúrva a {{navboxdoc}}. Egy műszaki dolgokban jártasabb szerkesztő biztos tud segíteni ebben a kérdésben. Üdv: Viloris Üzenj! 2018. július 15., 11:33 (CEST)

Az <includeonly> arra való, hogy azt jelöljük meg, ami magán a sablonlapon nem jelenik meg, csak beillesztéskor. Ez praktikus navboxoknál, ahol úgyis megjelenik a dokumentációban, valamint infoboxoknál, ahol paraméterek nélkül nem ad értelmes eredményt a sablon; általános esetben ritkán szükséges. Az <includeonly> nem gátolja meg, hogy a sablon többi része is megjelenjen beillesztéskor, arra az <onlyinclude> való (ami viszont a sablonlapon való megjelenést nem akadályozza). – Tacsipacsi vita 2018. július 15., 17:03 (CEST)

@Tacsipacsi, Viloris: kösz mindkettőtöknek. Akkor a navboxoknál használni fogom. Palotabarát vita 2018. július 15., 17:17 (CEST)

Pesti-síkság

szia, ott volt már a sablonban, a kettő nem ugyanaz. Pasztilla 2018. július 16., 16:06 (CEST)

OK. Palotabarát vita 2018. július 16., 16:12 (CEST)

Informatikatörténeti Adattár

K. Palotabarát! Látom, Te (is) ellenőrizted az Informatikatörténeti Fórum szócikket. Megtennéd, hogy ránézel a testvér-szócikkére, az Informatikatörténeti Adattár-ra, s ha nincs ellene kifogásod, azt is jóváhagyod? Előre is kösz, – Brepaga vita 2018. július 17., 15:47 (CEST)

Kedves Brepaga! Persze, ellenőrzötté tettem, meg kicsit még formázgattam itt-ott. Nagy probléma azonban, hogy egy fia forrás sincs hozzá. Ezt még érdemes lenne pótolni, hogy a "nincs forrás" felirat lekerüljön róla (talán már ismered: Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat!. A másik apróság, amibe belefutottam, hogy a szócikkben 2011-es, a honlapon 2013-as alapítás szerepel. És még egy apróságban segíthetnél: a honlap képernyőmentéséből ha feltöltök egy "fotót", akkor ahhoz az NJSZT és a iTF részéről tudnál (e-mailes) jognyilatkozatot szerezni, hogy szabadon felhasználható a kép? Ugyanez esetleg az iTf és az NJSZT logójával kapcsolatban, hogy azokba a szócikkekbe beilleszthető legyen? Ha igenlő a válaszod, akkor leírom kinek és milyen tartalommal kell az e-mailt elküldeni. Előre is köszönöm, ha összejön. Szia és kösz a Wikipédia bővítését! Palotabarát vita 2018. július 17., 22:32 (CEST)

K. Palotabarát! Először is kösz az ellenőrzést! Ám úgy tűnik, a formázással együtt pár hiba is becsúszott. A korábban volt források (kapcsolódó szócikkek, külső hivatkozások) 1 kivételével törlődtek. Ezek hivatkozások forrás-szerepükön túlmenően is fontosak (lettek volna)! Az 1 megmaradtat is átjavítottad, de helytelenre. Szerintem, a cikken belül hivatkozott (kékített) másik szócikk plusz vastagítása, amit szintén töröltél, is maradhatna. Szerepe volt... Az 1 .fejezet többi formázásának (dőlt betű) is szerepe volt,hisz utalt a későbbi címszavakra, ahol meg is maradt e formázás. Aztán az "adattár" szó kezdőbetűjét egy fejezetcímben visszavetted kicsire, máshol hagytad - helyesen - nagynak... Szerintem legjobb volna, ha visszaállítanád az előző állapotot. (Meglehetősen gondosan, figyelmesen, céltudatosan és okkal használtam a formázási lehetőségeket.)

2. A két évszám azért tér el, mert a honlapon a " Neumann János Számítógép-tudományi Társaság keretei között" zajló munka kezdete szerepel (2013), de az Adattárat e Társaság nélkül már korábban elkezdték összeállítani a szerkesztők (2011-ben).

3. A logók ügyében elég bonyolult lenne intézkedni most nyáron. (Amúgy ismerem a hozzájárulás formátumait és elküldési címeket.) DE szerintem nem annyira fontos. Ha így látod, majd visszatérünk rá nyár után. Az ismereteim egyébként meglehetősen pontosak, magam is részt veszek egy jó ideje a iTF munkájában.– Brepaga vita 2018. július 18., 18:40 (CEST)

Kedves Brepaga! Ezek nem hibák voltak, tudatos szerkesztések. Egész mondatokat is töröltem, ha azok már túllépték a tárgyszerűséget és elcsúsztak az öndicséret irányába. A vastagítást jellemzően a szócikk címének folyószövegben való ismétlésekor használjuk, a formai útmutatónk is ezt forszírozza. Nem tilos másutt boldozni, de a befogadást nehezíti, pl. kék linknél, ami már egyébként is kiemelkedik a többi szövegrészből, pláne felesleges. Tartalmilag pedig végképp semmi nem indokolta. Írod, Szerepe volt.... De mi?

Az adattár szó nem tulajdonnév, tehát kisbetűvel írandó. Lásd pl.: Gazdasági Versenyhivatal vs. versenyhivatal, Magyarország Kormánya vs. kormány (MHSz 188/d). Ha Informatikatörténeti Adattár formában fordul elő, akkor lehet nagybetűs, már ha az valóban önálló szervezeti egység, aminek a neve tulajdonnévnek tekinthető.

A cikk alján olyan linkek voltak, amelyek nem vezettek konkrét, az egyes állításokat igazoló forrásokhoz. Ilyen külső linkből valójában csak egyre van szükség: arra, amelyik az Informatikatörténeti Adattárhoz vezet. A többi linknek az azokról szóló cikkek alján van helyük, másutt nem. Most átstrukturáltam, van kapcsolódó szócikkek az NJSzT és az iTF belső linkjeivel. Lehet még csinálni egy források szakaszt a {{jegyzetek}}(?) sablonnal, és akkor a szövegbe elhelyezett, <ref> és </ref> tagek közé tett forrásjelölések és idézetsablonok oda, alulra összegyűjtik majd a forrásokat. De ehhez persze forrásolni is kell.

2. Na pl. ehhez is szükség lenne forrásra, ami magyarázza. Bármilyen újság, könyv, nem kell, hogy interneten elérhető forrás legyen, de nagyon pontosan azonosítható és visszakereshető pontossággal kell megadni az adatokat. Sőt, ugye lényegében szakaszonként kellene forrást jelölni, ami alátámasztja az állításokat.

És egy 4. pont: nem is értem hogy maradt ki az előző megjegyzésemből, pedig marha fontos lenne... Ebben a szócikkben egyetlenegy személy neve nem olvasható. Nincs ennek az adatbázisban főszerkesztője? Szerkesztői? Kik írják a cikkeket? Kinek az ötlete volt? Ezeket - forrással! - szintén bele kell írni.

Köszönöm, szia Palotabarát vita 2018. július 19., 09:57 (CEST)

Bocs, hogy még (s ennyi késedelemmel, de egyéb dolgaim...) visszatérek e témára! A szócik 2. fejezetében (és annak első sorában) sem kellene az "adattár" szót nagy betűvel? Hisz itt e szócikk "tulajdonnevéről" van szó!? Ami a szerkesztőkre és kezdeményezőre, ill. főszerkesztőre vonatkozó kérdésedet illeti: főszerk. nincs; a kezdeményezők (névvel) és a szerkesztő-bizottság a szócikk legelején beazonosításképpen hivatkozott "testvérszócikkben" (Fórum) szerepelnek. Itt csak az addatár száraz "adatai" vannak, s nem a története igazi részletességgel. Végül is ez a hivatkoozott forrása is a szócikknek. Üdv. – Brepaga vita 2018. július 25., 22:39 (CEST)

Fájl:Albánia megyéi.png

Szia! Ezt miért nem a Commonsba töltötted? – Regasterios vita 2018. július 18., 10:40 (CEST)

@Regasterios:: én nem szeretem a Commonst, elvesznek a magyar kategóriák, ritkábban találok magyar vonatkozású illusztrációt, vagy infografikát, mint az itteni médiaállományok közt, nekem a keresés is nehezített. Ilyen grafikát pedig - amin magyar nyelven vannak a megyenevek - pláne inkább ide töltök, mint oda, hiszen ki az a külföldi, akinek pont magyar nyelvű albán megyenevekre van szüksége? :) Szóval tőlem ne várd légyszi, hogy oda töltsek fájlokat, én pedig fegyelmezetten tudomásul veszem, ha áttöltöd, nem fogok tiltakozni, OK? (Nem provokatívan mondom, tényleg nem szeretem a C-t.) Palotabarát vita 2018. július 18., 11:24 (CEST)

Albánia hegyei

Engem mára már elsodort az irl élet, nyugodtan told be szócikknévtérbe, ott is tudjuk faragni. Pasztilla 2018. július 18., 20:43 (CEST)

Fordítva ülni egyszerre sok lovon

Szia! Bocs, hogy átjövök ide, de inkább veled beszélném ezt le. Úgy gondolom, engem vádolni azzal, hogy fordítva ülök a lovon, elsősorban abból fakad, hogy nem kommunikáltok eredményesen. Tisztességesen ki kellene vezetni azt a lovat az istállóból, nem menetközben cserélgetni a nyerget és a kengyelt, vagy amikor már ráült a delikvens, akkor elővezetni egy másik lovat, hogy igazából erről a lóról volt szó. Röviden, közérthetően össze kellene foglalni, miről van szó. Itt összefoglalom neked az egymással vékonyan-vastagon érintkező különböző szálakat, hogy a végére értve megérthesd, mennyire zavaróan széttartóak a válaszaitok, és hogy sokkal jobban járna mindenki a tiszta kommunikációval.

  • Gyimhu több helyütt elővezeti, hogy HerculeBot rosszul működik és káros, és értetlenkedik is afelett, hogy honnan tudja HerculeBot, melyik WD-taget kell eltávolítania. Többen elmagyarázzuk több helyütt, nem reagál, nem tudjuk, megértette-e.
  • Gyimhu újólag elővezeti, hogy HerculeBot és a Wd működése „hülyeség”, és szeretné – szó szerint ezt a szót használja – bővíteni új paraméterekkel. Én ezt merészen úgy értelmeztem, hogy bővíteni szeretné új paraméterekkel a Wd-sablont, erre kiderül, hogy ilyet senki nem mondott, és én fordítva ülök a lovon.
  • Továbbra is fordítva ülve a lovon elhiszem Gyimhunak, hogy ő tényleg két új paraméterrel szeretné bővíteni a Wd-sablont, hiszen hát csak ezt írta le, az egyik paraméter a piros link, a másik a linkszöveg. Ez szerintem azt jelenti, hogy a mai [[Mátyás király]]{{Wd|12345}} helyett az ő megoldásában lenne egy [[Mátyás király]]{{Wd|piros link=I. Mátyás magyar király|linkszöveg=Mátyás király|id=12345}}. Esetleg nem kézzel kell bevinni a linkszöveg paramétert, mert azt a bot is ki tudja olvasni a közvetlenül előtte lévő belső hivatkozásból, de egy 1+2 paraméteres sablon szerkesztési nézetben így fest. Kérlek, mutass rá, hol gondolom rosszul, hogy a Wd két paraméterrel bővítése nem ezt jelenti.
  • Ezt én valóban továbbgondoltam magamtól, és szerintem ti ezt a továbblépést nem értettétek meg, arra gondolván, hogy egy [[Mátyás király]]{{Wd|piros link=I. Mátyás magyar király|linkszöveg=Mátyás király|id=12345}} megoldásban rendkívül sok a hibalehetőség. Jön valaki, és WikEddel átírja a Mátyás királyt mondjuk Igazságos Mátyásra, a wd-linkben meg marad a „Mátyás király” linkszöveg, már elszakadt a kapcsolódás. Satöbbi, satöbbi, ha kell, tudok még hibalehetőséget, de a továbbgondolásom lényege az volt, hogy egy ilyen megoldás csak akkor működhet biztonságosan, ha maga a sablon a paraméterekkel állítja elő a piros linket, aztán amikor megszületik a Wd-kapcsolati pont, egy bot linkelt szöveggé szubsztolja az egészet.
  • Volt aztán egy elszólásod is, hogy a Herculebotnak a Wd-sablon alapján egyértelműsítenie kellene. Kérdeztem ugyan, hogy mi a frászkarikát kellene egyértelműsítenie, de nem válaszoltál rá, és saját kútfő alapján ugyanoda jutottam: ti tényleg további belső paramétereket akartok (szöveg, címszó), mert csak és abban az ésetben képes az addig piros linket szükség szerint egyértelműsíteni a bot.
  • Viszont mindezt azért mertem ellenezni, mert ha csak egyetlenegy kézi paraméterrel is bővül a Wd, és mindez semmi másért, mert nektek kell egy lista, az számomra elfogadhatatlan, ahogy az is, ha olyan módon bővül ráadásul a wd, hogy számos hibalehetőséggel kell megbirkóznia. Én a Wd és HerculeBot összeműködéséből már most is kiválóan nyomon tudom követni az általam követett szócikkekbe linkelt lapok megszületését. Arra használom a Wd-t, amire ki lett találva, nem arra, hogy nekem most hirtelen kell egy monstruózus lista, és csak ezen célból megváltoztassam. Hogy én örömmel és eredményesen használom a wd-t, erre Gyimhu annyit bír reagálni, hogy a hülyeség kiirthatatlan. Többek között ezért is jöttem inkább ide, a te vitalapodra.
  • Aztán ugyebár a lista, mert egy ponton előjött egy másik paripa az istállóból: a leggyakoribb piros linkek listája. Neked írtam meg, hogy ez a Wd vagy bármely sablon átalakítása, a huwiki szócikkeinek új és új átfésülése nélkül, a huwiki kapcsolattal nem rendelkező wd-linkek magyar címkéjének és leírásának meghívásával simán kivitelezhető anélkül, hogy akár a szerkesztést, akár a szerkesztési nézetet megbonyolítanátok egy ad hoc lista kedvéért. Erre írtad, hogy de az csak egyetemes címszavak esetében jó, magyar témákra nem. Erre értetlenségemet fejeztem ki, hogy ezzel tisztában vagyok, de hát a lista kapcsán ti beszéltek folyamatosan az iwlinkről és a wd-ről, és mindkettő alapjáraton csak az egyetemes témák monitorozására jó. Választ nem kaptam, hogy akkor miért is nem volna jobb a Wikidatából kiolvasni ezeket. (Azt a kezdetek óta nem merem megkérdezni.
  • Nem akarok veled összezördülni, de ezt a legutóbbi mondatodat, amiben nekem magyarázod el, hogy „Másrészt ha van egy téma, amiről mondjuk tíz-húsz más Wikipédián már írnak, de nálunk nem, az is fontos lehet még akkor is, ha mondjuk a magyar Wikiben csak két link mutat rá”, ne haragudj, de egészen elképesztőnek tartom, mert pár hete még én írtam le neked ugyanezt, hogy nem a magyar Wikipédiában meglévő akármilyen linkekből meg sablonok átalakításából kellene kiindulni, hanem a Wikidatából: behúzni a sok wikilinkkel, de huwiki-kapcsolódással nem rendelkező lapokat egy listába.
  • Legvégül: jó lenne átgondolni, hogy az ilyen monstruózus listáknak mi pontosan az értelmük. Én már azt sem nagyon tudtam követni, hogy tematikusan lebontott, áttekinthető listák (Kért szócikkek) elemeinek betűrendbe tétele miként segít bármiféle munkát vagy áttekinthetőséget, olyan, mintha egy történelemkönyvet a fejezetcímek betűrendje, és nem a tematika/kronológia alapján szerkesztenék sorrendbe. Ebben az esetben még nagyobb zavarban vagyok, mert vannak eszközeink. Ha azt akarom tudni, hogy mondjuk az illírek kapcsán mik a leggyakoribb piros linkek a huwikiben, lefuttatom az illírek kategóriáján ezt a lekérdezést. Ha azt akarom tudni, hogy melyek azok a szócikkek, amik az illírekhez kapcsolódnak, sok wikin megírták őket, de nálunk még nem, futtatok erről egy rekurzív listát. Tudom, hogy mely témákhoz (kategóriafákhoz) tudok hozzájárulni, vannak eszközeim arra, hogy ezekben a specifikus szeletekben megkeressem a hiányokat. Egy a Wikipédiában található összes, több ezer Wd/Iwlink/Kértcikk sablon meghívását betűrendben látni rajtam biztosan nem segít, nem tudom, kinek segítene egyáltalán. Pasztilla 2018. július 22., 18:22 (CEST)
@Pasztilla: Helló! Oké, oké, értem. Most nem érdemes szerintem visszamenni Ádámig és Éváig tételesen, pl. Gyimhu kezdeményezésével, hogy kizárólag linkiw-t használjunk, egy általam sem támogatható ötlet volt, írtam is neki erről. Amit a magaménak érzek, az az, amit Gyimhu vitalapján vele beszélek, a másutt folyó - számomra elsősorban technikai jellegű - vitákat legfeljebb olvasom.
Abból a szempontból jó, hogy írtál, hogy pár dolgot egyértelműen tisztázni fogok Gyimhuval. Akkor nem lesz semminek semminek a kivezetése (mindjuk a linkiw és a linkiw1 közül tényleg jó lenne csak az egyiket megtartani), bár szerintem ha meg tudjuk csinálni, akkor a többi sablon, így a wd használata is csökkenni fog, de akkor a projektnek nem lesz része a megszüntetés/felszámolás. Vagy megszűnik valaminek a használata, vagy nem, évekbe telik majd, mire ez kiderül.
Most mindjárt visszamegyek még Gyimhu vitalapjára és tisztáűzok néhány elképzelést, olyanokat is, amiket felvetettél, majd utána folytathatjuk (ill. úgyis látni fogod).Palotabarát vita 2018. július 23., 09:18 (CEST)
Oké, de elég szőrmentén, és kizárólag mobilról vagyok, a hegyekhez sem jutottam hozzá. Pasztilla 2018. július 23., 09:21 (CEST)

Kategória

@Palotabarát: hogyan, s miért lettem kategória??? Felejtsük el... OsvátA Palackposta 2018. július 25., 07:47 (CEST)

Szia OsvátA, ezt: Kategória:Szerkesztőket idegesítő sablonok mint létrehozatlan kategóriát a Speciális:Keresett_kategóriák oldal sorolta. Valahova muszáj volt betenni, mert most ürítem a kategóriát... Nem kell? Ha nem, akkor azonnalizom, semmi gond, csak írd ide légyszi, hogy töröltethetem. Palotabarát vita 2018. július 25., 09:00 (CEST)
@Palotabarát: a kategóriát egyszer viccből csináltam, de senki nem nevetett. Hagyd meg, vagy töröld: tökmindegy. Csak most láttam meg, hogy használatba vették mások is. OsvátA Palackposta 2018. július 25., 09:54 (CEST)

@OsvátA: Ha mindegy, hogy törlöm vagy sem, de zavar, hogy személyes kategóriafád lett, akkor inkább törlöm. De létrehozatlanul (piros linkként) ne maradjon. Oké, intézem! Üdv Palotabarát vita 2018. július 25., 09:57 (CEST)

miért?

állítottad vissza indoklás nélkül a botgazdák üzenőfalán tett hozzászólásomat? – Porrimaeszmecsere 2018. július 25., 15:47 (CEST)

Porrima ne haragudj, teljesen véletlen volt, nem is vettem észre. Mobilról néztem a figyelőlistámat és ezek szerint rossz helyre kattintottam. Bocs. Palotabarát vita 2018. július 25., 23:10 (CEST)

Kategória:Mexikó politikai sablonjai

Üdv! Miért rakod be már másodszor a Kategória:Mexikó politikai sablonjai kategóriát a Kategória:Politikai navigációs sablonok kategóriába? Ez nem csak navigációs sablonokat tartalmaz, ahogy írtam is az első szerkesztésemben, amiben áttettem máshova. Zerind üzenőlap 2018. július 27., 10:27 (CEST)

Zerind Mert a Kategória:Politikával kapcsolatos sablonok kategóriában egyáltalán nincsenek országokra bontva az odatartozó sablonok. Egyedül Mexikóé lenne ott, aminek nem nagyon látom értelmét, ha még a Magyarországgal kapcsolatos sablonok sincsenek összefűzve egy alkategóriába. Illetve nem csak értelme nincs sok, hanem beletartozó sablon se: öt kellene, hogy önálló kategória legyen. Ez alól én felmentem magam, ha olyan kategóriáról van szó, amit már egyébként is elkezdtek országokra bontani, tehát hagyománya van a sablonok ország-alkategóriára való bontásának, de ebben az esetben erről nincs szó. Szerintem a következőképen lehetne megoldani:
  1. Kivesszük a nem navigációs sablonokat a Mexikó politikai sablonjai kategóriából, és áttesszük a Politikával kapcsolatos sablonok közé (alkategória nélkül). Ezt követően a maradék sablonokat tartalmazó kategóriát átnevezzük Mexikó politikai navigációs sablonjai névre (és maradna ott, ahol e pillanatban található).
  2. Felkutatjuk az összes konkrét országhoz köthető nem navigációs sablont, és létrehozunk országonkénti alkategóriákat a Politikával kapcsolatos sablonok alatt, melyekbe további alkategóriaként bekerülhetnének az adott országgal kapcsolatos navigációs sablonok is. Ebben az esetben azonban a politikai navigációs sablonokat persze ki kell venni az adott ország navigációs sablonjai közül, hiszen alkategóriába rendezve amúgy is bekerülnének (pl.: Mexikóval kapcsolatos politikai navigációs sablonok néven).
Szóval akárhogy is, a struktúrán belül, most egy új rendezési elvet kezdtél kiépíteni anélkül, hogy a többi meglévő sablont is ebbe illesztve rendezted volna, vagyis kétféle párhuzamos struktúra jött létre, ami nem segíti a megtalálhatóságot.
Én egyébként hajlanék a 2. pont végrehajtására, csak irgalmatlanul macerás.
Egyébként valóban nem olvastam a szerk. összefoglalódat, ha látom, megkereslek előtte, bocs. Palotabarát vita 2018. július 27., 10:49 (CEST)

Köszönöm a választ. Szerintem nem létezik régi meg új rendezési elv, meg párhuzamos struktúra, hanem egyetlen rendezési elv van (ennek megfelelően nem is kezdtem kiépíteni újat én sem). Mindkettő javaslat, amit írtál, meg amit én kezdtem el, az mind ugyanaz az elv, csak az elképzelt (most még nem létező) teljes kategóriafának más-más elemei lennének egyelőre létrehozva. De mindegyik ugyanazzá a teljes fává lenne bővíthető a jövőben: lenne a politikai sablonok, azon belül lenne politikai sablonok országok szerint és politikai navigációs sablonok, és e kettőn belül meg lenne közös elemlént a politikai navigációs sablonok országok szerint. Az X ország politikai sablonjai lenne a politikai sablonok országok szerintben és az X ország sablonjaiban, az X ország politikai navigációs sablonjai pedig az X ország politikai sablonjaiban, az X ország navigációs sablonjaiban és a politikai navigáció sablonok országok szerintben. Egy biztos: ez most így, ahogy van, hibás, mert nem navigációs sablonok szerepelnek navigációs kategóriában. Az én szerkesztésemmel a hiba eltűnt volna. Szerintem mindegy, hogy melyik irányba megyünk, ha lesz sok sablon, és kiteljesedik a fa, ugyanoda jutunk. Addig meg engem személy szerint nem zavarna, hogy nagyon részleges. Zerind üzenőlap 2018. július 27., 11:09 (CEST)

Láttam, ahogy dolgoztál a mexikói sablonokkal, és elég alaposnak tartom a munkád, de ha ennél abbamarad úgymond a teljes fává lenne bővíthető a jövőben jelmondat alatt, akkor nem jó, mert ezt Te találtad ki, ha a későbbi jövőben valaki más folytatja, már lehet, hogy más logika mentén csinálja. Ez egyébként az egész sablonkategorizáláson érzékelhető: mindig valaki hozzátett egyet-egyet, a teljes struktúra egésze sosem lett kifejtve, ami miatt nem is bontakozik ki előttünk a koncepció, és mindenki úgy folytatja, ahogy a saját logikája diktálja (majd az is abbamarad, és jön megint egy új valaki, és megint újrakezdődik az egész). Most e pillanatban mi vagyunk az "új valakik", és rajtunk múlik, hogy megint csak megkezdünk valamit, ami aztán abbamarad, vagy megcsináljuk rendesen, és a jövő wikipédistái számára iránymutató módon.
Ezért fontos, hogy vagy most megcsináljuk - de akkor az összeset -, vagy megmaradunk a jelenlegi struktúránál és akkor az 1-es pontban megfogalmazottak szerint járunk el. Én nemrég az országok szerinti kategóriákat bővítettem fel, azon belül a navigációs és közigazgatási sablonok kategóriáit, most bíbelődök a történelmi sablonokkal, amik baromi nagy átfedésben vannak egyébként a politikaiakkal. Majd még a sportot akarom átnézni. Itt tartok most, ha részt vennél a politikai szál teljes kidolgozásával, az jó lenne és megköszönném: ebben az esetben legyen a te elképzelésed szerint. De ha a mexikóiakon kívül mással most nem foglalkoznál, akkor majd egyszer ha odajutok, megcsinálom én, de az nem biztos, hoyg egy az egyben a Te logikád szerint lenne a csoportosítás. (Amúgy abban is igazat adok, hogy ebben a pillanatban tényleg nem jó, de én max. az 1-es megoldást csinálnám meg most, ha nekem kell bíbelődni vele.) Palotabarát vita 2018. július 27., 11:52 (CEST)

Kérdések...képfeltöltés

Kedves Palotabarát! Elég új vagyok a szerkesztők közt. Építészettörténettel, építész életrajzokkal foglalkozom, ezért ebben a témában szeretnék szócikkeket írni, ahogy már eddig is írtam kettőt: az egyiket leellenőriztétek már, a másik pedig ellenőrzésre vár. Van néhány dolog azonban, amivel még nem vagyok teljesen tisztában, ezért fordulok hozzád segítségért. Szóval a képmegosztás: van két portré, amit szívesen feltöltenék, természetesen, ha ez lehetséges. Tanulmányoztam a szabályokat, azonban nem egyértelmű számomra, hogy ebben az esetben mi a teendőm. Olvastam, hogy az újságok és médiaanyagok tartalmával elég óvatosnak kell lenni és mindkét fotó folyóiratban jelent meg, azonban több, mint 70 éve. Az egyik a Magyar Mérnök- és Építész Egylet közlönyében 1927-ben, a másik pedig a Magyar Építőművészetben 1926-ban. Az MMÉE közlönyben megjelent fotónak nem tüntették fel a szerzőjét, így azt kénytelen lennék ismeretlenként kezelni. (Bár sokat kerestem, máshol nem találkoztam a képpel.) Szabad így feltöltenem? A másik kép esetében azonban ismert a szerző és bár a fotót már több, mint 70 éve publikálták, a szerző még nem hunyt el 70 éve, hiszen egy 1950-es telefonkönyvben még találkoztam a nevével. Talán érdemes lenne tovább keresnem olyan kép után, aminek a szerzőjét nem ismerjük? Vagy ilyen esetben a publikálási dátum számít? Nem akarom megsérteni a szabályokat, ezért először mindenképpen ki szeretném kérni a véleményedet ebben a témában. Üdv. Szerkesztő:Totheniko1993 Totheniko1993 üzenőlapja  2018. augusztus 1., 00:48 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Szia Enikő! Nem egyszerű a helyzet, belinkelem Regasteriost, a Wikipédián ő kezeli leggyakrabban a képeket, ha valamit rosszul írok, majd kijavít. Az 1950-ben még élő szerzőjű kép sajnos nem használható, az jogvédett. Az ismeretlen szerzőjű kép jogállása érdekesebb, ha tényleg nem lehet tudni ki csinálta (vannak azért bibliográfiák a MMÉE-ről, pl. itt is), akkor árva műnek számít. Mivel a MMÉE közlönye 74 évvel ezelőtt megszűnt, ezért akár szabadon felhasználható is lehet. Érdemes viszont futni vele egy kört, mert az EPÁ-ban közzétett változat katalóguscédulája a jogkezelés részt nyitva hagyja és az OMIKK-et tünteti fel jogkezelőnek, amely könyvtár csak digitalizálta. Várjuk meg Regasteriost, hogy ő mit mond, illetve ha biztosra akarsz menni, írhatsz egy e-mailt az [OMIKK-nak], és megkérdezheted, hogy szabad-e felhasználnod az adott képet. Ha írsz nekik és pozitív választ kapsz, jelezz itt nekem, leírom mit kell ezzel az e-maillel csinálni, hogy feltölthesd a képet. Szia! Palotabarát vita 2018. augusztus 1., 12:45 (CEST)
Ha tényleg ismeretlen a szerző, akkor (már) nem számít árva műnek:

Ha a szerző személye nem állapítható meg, a védelmi idő a mű első nyilvánosságra hozatalát követő év első napjától számított hetven év. (Szjt. 31. § (3) bek.)

Vagyis legkésőbb 1998. január 1. óta szabadon felhasználható (közkincs). – Tacsipacsi vita 2018. augusztus 1., 16:26 (CEST)
@Totheniko1993: Enikőt kérdezném, pontosan hányadik oldalon található a kép az 1927-es évfolyamban, melyik képről van szó? Esetleg a 261. oldalon Dvorák Hubertéről? – Regasterios vita 2018. augusztus 1., 20:33 (CEST)
@Regasterios: Igen, arról a képről lenne szó. – Totheniko1993 vita 2018. augusztus 1., 21:25
@Totheniko1993: Én feltölteném. Valóban semmilyen szerzői információ nincs feltüntetve. Ráadásul – ahogy írod – sok helyen kerested, de nem találtad ezt a képet másutt. – Regasterios vita 2018. augusztus 1., 21:41 (CEST)
@Regasterios: Rendben, feltöltöttem és megosztottam a szócikkben. Köszönöm szépen a segítséget!– Totheniko1993 vita 2018. augusztus 1., 23:18 (CEST)
@Totheniko1993: Szívesen. Áttöltöttem a Commonsba a képet. Arról, hogy mi az a Commons, itt olvashatsz: Wikipédia:Wikimédia Commons. – Regasterios vita 2018. augusztus 2., 08:32 (CEST)
@Regasterios: Most nézem, hogy valami probléma lehet a képpel a Dvorák Hubert szócikknél. Megosztottam a képet az infoboxban még szerdán és azóta valami módosítás történt rajta, amire azt írja a rendszer, hogy "Ebben a változatban sablon- vagy fájlváltoztatások várnak ellenőrzésre. A közzétett változat ekkor volt ellenőrizve: 2018. augusztus 1." Ugyanakkor az ellenőrzésre váró változat megegyezik azzal, amit már Palotabarát szerdán ellenőrzött. Lehet, hogy a törlésre váró képet osztottam meg? Megtennéd, hogy ránézel, hogy mi történhetett? Előre is köszönöm és bocsánat az ügyetlenkedésért. Remélem, gyorsan belejövök. Üdv.:– Totheniko1993 vita 2018. augusztus 4., 09:58 (CEST)
Enikő, az semmi különös, már jóvá is hagytam, nem akarta törölni senki, csak amíg nem vagy megerősített szerkesztő, minden szerkesztésedet valakinek jóvá kell hagynia, annak a nyomait látod ilyenkor. Palotabarát vita 2018. augusztus 4., 10:23 (CEST)
@Totheniko1993: Egész pontosan azért írta ezt ki, mert az általad feltöltött képváltozat törölve lett. Ilyenkor ez arra figyelmeztet, hogy törölt kép linkje maradhatott a cikkben, és ki kell venni. Mivel azonban a kép ugyanezzel a névvel került át a Commonsba, értelemszerűen nincs szükség a a link eltávolítására, avagy cseréjére. – Regasterios vita 2018. augusztus 12., 16:19 (CEST)

Kínlódás helyett

Kínlódás helyett inkább azt a módszert alkalmazd, hogy megnyitod laptörténetből azt a változatot, amely állapotra a lapot vissza akarod állítani. Pl. kiválasztod ezt a linket: [3], és ezt nyitod meg szerkesztésre. Bármiféle módosítás nélkül beírod a szerkesztési összefoglalóba amit kell, aztán a mentésre kattintasz. Ezzel sokkal egyszerűbb, mint az egyenkénti visszavonogatás, amely nem is biztos, hogy mindig lehetséges. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. augusztus 2., 01:33 (CEST)

Végül az lett. Az előzmények az odavezető utat mutatják :) Palotabarát vita 2018. augusztus 2., 01:34 (CEST)
Ja, akkor nem szóltam, azt is csak halkan. :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. augusztus 2., 01:35 (CEST)

San Marinó-i

Valamiért nem tudom mobilról szerkeszteni a lapot, ezért itt jelzem, hogy a ma hozzáadott szakaszban a jó helyesírás San Marinó-i lenne. Alapalakban termeszetesen marad San Marino. Pasztilla 2018. augusztus 3., 11:34 (CEST)

KÖsz! Ezt mindig elfelejtem, mindjárt javítom is! Palotabarát vita 2018. augusztus 3., 11:56 (CEST)

Közben beraktam Albánát dobozba, nem széttúrási, hanem ötletelési céllal, nyugodtan visszaállítható: nem lenne jobb valahogy kompaktabbá tenni az egészet? Borzasztóan hosszú és sok a görgetés. Viszont két kérdesem is van a kért cikk sablonnal kapcsolatban:

  1. Miért alapértelmezett a felsorolásjel? Ez számomra érthetetlen. Ha nem volna alapértelmezett, csak egyetlen karakter leütésével elé lehetne tenni a csillagot, így viszont 23 karakter leütésével tudom csak elérni, hogy ne felsorolásba tegye.
  2. Mire való a dátum, mi a jelentősége? Tíz éve is jelezhetett valaki ezzel a sablonnal gyakorlatilag érdektelen témát, és a jövő héten is bekerülhet olyan, ami viszont tátongó űrt hagy maga után. Pasztilla 2018. augusztus 3., 17:54 (CEST)

Az is eszembe jutott, hogy ez sablonosítható is lenne, ami jóval kevesebb munkával járna, és karbantarthatósági szempontból jobb lenne. Az albán listát például tegnap óta nézem, és csak most vettem észre, hogy az X kultúrája onnan hiányzott, másutt pedig benn volt. Csináltam egy sablont: {{Országszócikkek}}(?), ami két paraméterrel hívható meg: {{Országszócikkek|országnév|népnév}}, azaz {{Országszócikkek|Albánia|albán}} és az előkészített tematikák linkjébe beszúrja az országnevet. Van még rajta mit hangolni, csak gyorsan összehajítottam, de itt látható, hogyan működik. Valahogy ki kellene találni akár azt, hogy a kértcikk sablon hogy lenne ezzel együttműködtethető. Pasztilla 2018. augusztus 3., 18:38 (CEST)

Pasztilla, a {{Kért cikk}}(?) sablon működésével kapcsolatos kérdések közül az elsőre nem tudom a választ, mivel nem az én kreálmányom. Én mondjuk jogosnak tartom a bumszlit az elején, mivel 80 százalékban listába rendezve jelennek meg a kért cikkek, a sablon voltaképpen csak a maradék 20 százaléknak bosszúság. A felsorolásjel nélkül=i helyett egyébként használható a nobull=i is, ugyanazt csinálja. A dátum is olyan, hogy van, ahol hasznos, van, ahol nem, de akár el is lehet hagyni, csak akkor kiírja a dátum nélkül szöveget. Ám ha beírod, hogy nodat=i, akkor még azt sem teszi be. A többire asszem már csak holnap reagálok, jó éjt :) Palotabarát vita 2018. augusztus 4., 01:42 (CEST)

Pasztilla megmondom őszintén nekem ez a táblázat, amibe az Albánia szócikkeket tetted, nem jön be annyira. De nagyon közel kerültél a tulajdonképpeni végcélhoz, merthogy az egész projekt azért indult el, mert akartam csinálni a magyar nyelvű országcikkekhez egy olyan, mindenütt használható navigációs sablont, ami az adott országhoz kapcsolódó szócikkek közti eligazodást segíti. Olyat, mint pl. az angol Wikipédiában ez: en:Template:Hungary_topics, vagy amit Te is csináltál Albániához, ezt: {{Albánia-szócikkek}}. Elkezdtem tehát felmérni, hogy milyen szócikkek, elnevezési koncepciók, tematikák vannak a magyar Wikipédiában, és ekkor az összegyűjtött cikkcímekből lett előbb a lista, aztán a táblázat. Sőt, az Albánia hegyeinek listája szócikk is ezért született, mert kíváncsi voltam mennyire nehéz vagy könnyű legalább egy-egy listát összeállítani a meg nem írt domborzati (vízrajzi stb.) cikkek helyett. Szóval az egész projekt egy nagy gyűjtés és felmérés mellékterméke.

Az imént írtam a javaslatok vitalapjára, és megkérdeztem a többieket, nekik hogy tetszik az általad szerkesztett doboz-formátum, várjuk meg, jön-e hozzászólás. Nekem ebben a fázisban nem jön be, számomra pont az áttekinthetőség, bővíthetőség rovására megy, mert tudom, hogy sok téma hiányzik, amikkel a listát bővíteni kell, és egyszerűbbnek tűnik egy-egy sort beszúrni, mint egy táblázatot újabb témára bontva átalakítani országonként. Az általad is említett országonkénti oktatás mellett a közlekedést de a sportéletet is bele kell majd írni, valószínűleg kell majd egy társadalom kategória, és ki tudja, még mi, szóval ez még kicsit kialakulatlan, most formálódik a fejemben részben a táblázat láttán, részben a visszajelzéseitek alapján. A dobozos formátum talán még kicsit korai az előttünk lévő listabővítések/átalakulások fényében.

Pont ez okból a sablonnak sem érzékelem most a súlyát, pedig ötletként jó, tudom értékelni. Van ám egy hasonló, a {{Művészet}}(?), ami az egyes országokhoz kapcsolódó művészeti témákra linkel - számos szócikkbe be is van illesztve. Meglepően rugalmasan paraméterezhető, pl. beállítható, hogy ország, vagy népnév legyen elöl. Ezt is felhasználtam, amikor a kért cikkeket összeállítottam (a népművészet részt hagytam ki egyedül, mert az egyetlen ország vonatkozásában sincs megírva). Egyébként az imént említett művészet-sablonnak ami az előnye, (a paraméterezhetőség), az egyúttal a hátránya is mert ezért lett hol így, hol úgy írva egy-egy ország némely témaköre. Szóval még erről is beszélni kell, ha szeretnénk egységes elnevezéseket. Palotabarát vita 2018. augusztus 4., 10:45 (CEST)

Nem értem, mire gondolsz, amikor azt írod, hogy korai a sablon. Éppenséggel már a legelejétől sokkal egyszerűbben és hézagmentesebben készíthető lett volna az egész lista. Az most tök mindegy, hogy a sablon dobozba vagy felsorolásba szedi a szócikkeket. Pasztilla 2018. augusztus 5., 17:53 (CEST)

Jellinek Dániel - feljavításra váró oldal

Kedves Palotabarát!

A Jellinek Dániel nevű oldalhoz számos új források kerültek feltöltésre, melyeknek elegendőnek kell lenniük a tartalom hitelesítéséhez!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Feljavításra_váró_cikkjelöltek/Jellinek_Dániel Pdorina0315 üzenőlapja  2018. augusztus 6., 09:41 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Hell Energy változtatások

A marketingszagú megfogalmazást annyira nem értem, de ez mindegy is, arra szeretnélek kérni, hogy a HELL RING részt semmiképpen se állítsd vissza, mert nem épült meg, és nehogy valaki ezért a helyszínre utazzon, és keresse. Az elismeréseket frissítettem volna, hiszen azóta kapott már párat a cég, ahogy a honlapon is fel van tüntetve, úgyhogy ha ezt frissíthetem, akkor azt megköszönném. Igaz le van írva, hogy a Williams istállóval működött együtt a cég, de pontosan így helyes a leírás: A nemzetközi marketing tevékenység kiemelkedő állomása és a cég életének meghatározó mérföldköve volt az AT&T Williams Forma 1-es csapatával való kooperáció amellyel a HELL ENERGY a magyar márkák közül elsőként, az energiaitalok közül pedig másodikként lépett be a Formula–1 világába. Az együttműködés lejárta után a nemzetközi marketing aktivitás elsősorban a technikai sportokra koncentrált – a HELL a legrangosabb európai drift-versenysorozat, a King of Europe fő támogatója volt 2012-13-ban. Emellett a márka itthon is évről-évre aktívan támogatja elsősorban az autó- és motorsportokat, valamint a szabadidős- és a csapatsportokat.

Igazából ha ennyi módosítást engedélyeznétek, akkor az király lenne, mert így azok a hibák vannak javítva, amik nem voltak túl frissek az oldalon.

Köszi! Reqsska üzenőlapja  2018. augusztus 13., 11:07 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Szia Reqsska! A HELL RINGről szóló szakasz mindvégig feltételes módban fogalmaz, félreérthetetlen atekintetben, hgy nem egy kész pályáról van szó. Mivel szándék volt az építésére, ezért helye van a lexikonban (Boross Péter szócikkét sem töröltük pusztán azért, mert már nem miniszterelnök). Ugyanakkor jó lenne ezt is forrásolni, hogy mikor született az elhatározás, és hogy miért és mikor tettek le róla.
Ez az autósporttal kapcsolatos szöveg, amit ideírtál, tipikus marketingblabla: tele van nagyzoló kifejezésekkel ("kiemelkedő", "meghatározó"), miközben az együttműködés időtartama sem derül ki belőle, tehát pont a lexikonba való adatok hiányoznak. Továbbá sajnos mindezeket forrásolni is kell, vagyis beírni azokat az újságcikkeket, ahol az állítások ellenőrizhetők.
Ugyanez a helyzet a szócikkben szereplő egyéb állításokkal: ezeket most forráskérővel jelöltem. Nagyon kérlek, a Wikipédiát ne egy elemnek tekintsd a marketingeszköztáron belül, hanem próbálj(unk) egy klassz lexikonszócikket készíteni a HELL-nek. Palotabarát vita 2018. augusztus 13., 11:57 (CEST)


Őrihodos

Vajon miért távolítottad el Őrihodos kategóriát a Szlovénia községei kat-ból? – Szilas vita 2018. augusztus 7., 07:21 (CEST)

@Szilas:, írtam pedig a szerkesztési összefoglalóban: annak révén, hogy a Muravidék települései kategória benne van a Szlovénia települései kategóriába, benne van Őrihodos is. Kétszer ugyanannak a fának a két ágába nem tesszük be, nézd csak: Alsóbeszterce, Alsólakos, Alsószentbenedek, Ivánfalva stb. Ezek mind benne vannak a Muravidék településeiben, tehát nem kell őket ismét betenni a Szlovénia településeibe. Lásd pl.: Kategória:Költők, írók alatt egy fia költő, vagy író cikke nincs, mindegyik benne van a különböző alkategóriák valamelyikében. Palotabarát vita 2018. augusztus 7., 09:07 (CEST)

Az a gond, hogy a község nem települést jelent ebben az összefüggésben, hanem alapfokú közigazgatási egységet, amihez számos település tartozhat. Sajnos sokakat megzavar ez a szó, ami magyarul inkább talán a járásnak felelne meg, csakhogy Magyarországon a járásokon belül a települések önálló közigazgatással rendelkeznek, míg Szlovéniában - és az európai országokban szinte mindenütt - a kisebb településeknek nincs önálló közigazgatásuk, hanem egy nagyobb egységhez, a községhez, (kommunához, obcsinához stb.) tartoznak. Ezért Őrihodos is, Ljubljana is egyszerre tartozik a település és a község kategóriába is. Üdv – Szilas vita 2018. augusztus 7., 12:12 (CEST)

@Szilas:Ja, jó, ezt a kis distinkciót nem vettem észre bocs. Akkor Rád bízom, persze, csináld úgy, ahogy jónak találod. Az a lényeg, hogy egymás alatti kategóriaágakban ne szerepeljen kétszer. (Mondjuk egy pár szóban össze lehetne foglalni a lényeget a Kategória:Szlovénia közigazgatása és a községei, ill. települései kategóriák kezdőlapján is, mert lehet, hogy később más is összekeveredik, mint most én :) Palotabarát vita 2018. augusztus 7., 12:47 (CEST)

Köszi a megértést. Igen, sajnos sokan összekeverik, érthető módon. Sok vita volt erről a kifejezésről az ősidőkben, de nem jutottunk jobb megoldásra. Minden lehető helyen igyekszem kiírni, hogy a község az alapfokú közigazgatási egység, nem azonos a településsel.– Szilas vita 2018. augusztus 7., 12:56 (CEST)

@Crimea: is: Eszmecserénk nyomán kedvet kaptam és megcsináltam három önálló cikk-kezdeményt a szlovéniai községekről (Ljubljana városi község, Őrihodos község, Dobronak község), már csak 216 maradt:-))) Így elég szomorú csonkoknak néznek ki, de legalább egyértelmű, hogy mi a község, mi a település. Talán egyszer valaki folytatja. – Szilas vita 2018. augusztus 7., 17:56 (CEST)

@Szilas: Rendben, köszi. És elnézést kérek, én sem tudtam a kettő közötti különbségről, ezért vontam vissza a szerkesztést. – Crimeavita 2018. augusztus 8., 10:28 (CEST)Wikipédia:Kategóriajavaslatok

@Szilas: mit szólnál hozzá, ha ezeket a község szócikkeket is község kategóriákba rendeznénk? Pl. az Őrihodos község a Kategória:Őrihodos község-be tartozna, és oda lehetne tenni a Kategória:Őrihodost, valamint Kapornakot. Ugyanezen az elven lenne Kategória:Dobronak község, benne Dobronak község, Dobronak, Őrszentvid és Zsitkóc kerülne bele. És így tovább.

A községes kategóriák viszont csak(!) a Kategória:Szlovénia községeibe kerülnének bele, és ezt a kategóriát úgy alakítanánk át, hogy csak "község" című alkategóriák tartoznának bele, melyek összefognák a község további településeit. Tehát pl. a Kategória:Muraszombat kikerülne belőle, de létrehoznánk a Kategória:Muraszombat község kategóriát és abba kerülnének a hozzá tartozó települések szócikkei/kategóriái.

Hm? Palotabarát vita 2018. augusztus 11., 10:06 (CEST)

Bizonytalan vagyok. A Szlovénia települései kategória azért maradna, ugye? Meg kéne nézni más országok közigazgatási cikkeinek, kategóriáinak gyakorlatát, fel kellene vetni a kategóriákkal foglalkozó kocsmafalon. De érdekes javaslat, és is gondoltam ilyesmire, de visszariadtam :-))).– Szilas vita 2018. augusztus 11., 15:43 (CEST)

@Szilas:: Igen úgy gondoltam, hogy megmarad az eredeti kategóriastruktúra is.
De tulajdonképpen most, hogy rákérdeztél arra, hogy másutt hogy van, már nem tűnik olyan jó ötletnek: mindenütt csak egy-egy ország, vagy régió járásairól szóló cikkeket fogja össze a kategória: Kategória:Dánia községei, Kategória:Bajorország járásai, Kategória:Bács-Kiskun megye járásai stb. Úgyhogy lehet, hogy rá kellene állni arra, hogy a szlovén községekből legalább egy tíz százaléknyit megírni - elsősorban azokat, amiknek van magyar lakossága, illetve ahol már több települési cikk is ki van dolgozva - aztán csak ezeket tenni a Kategória:Szlovénia községeibe. A most benne lévő, csak magáról a településről szóló szócikkeket pedig kivenni onnan. Így rendezettebb lenne. Hm? Palotabarát vita 2018. augusztus 12., 00:35 (CEST)

Ezzel maximálisan egyetértek, részt is veszek majd benne, csak sajnos az én érdeklődésem borzasztóan csapongó, nem sokáig tudok koncentrálni egy témára - elvégre ez nem munka, hanem szórakozás, igaz??? – Szilas vita 2018. augusztus 12., 09:19 (CEST)

@Szilas:: Akkor most ragadjuk meg a gyeplőt, és próbálj írni pár község-cikket, amíg van szufla benned. :-) Nekem sajnos nincs forrásom (sem ismeretem) hozzá. Ha megvan legalább öt szócikk, én megcsinálom úgy a kategóriát, hogy a most benne lévő település szócikkek kikerülnek, és csak a község-cikkek maradnak benne. Palotabarát vita 2018. augusztus 12., 09:25 (CEST)

Lendva községet megírtam csonkra, de még így is nagy munka volt összehozni az eddigiekkel. Igyekszem folytatni. – Szilas vita 2018. augusztus 13., 07:52 (CEST)

@Szilas: most folytatom a bigyózást a kategóriával: a településekről szóló szócikk bevezetőjét javítgatom, hogy a szócikk nem szól ugyan a községről, de annak a központja, és linkelem is a község-cikket, illetve a község kategóriából kiveszem ezeket. Lásd pl.: itt, s a többit is ennek a szellemében. Bohinj ugye nem település? Nézz rá kérlek, hogy jól kategorizáltam, vagy tegyük máshova? (völgy és Júlia-Alpok). Viszont a {{Szlovénia községei}} sablont javítani kellene: egyrészt hiányzik a fejléc sarkából a megtekint/szerkeszt link, amiről nem tudtam eldönteni, hogy tudatos-e, másrészt ez most össze-vissza mutat településre ill. községre. Hogy legyen? Szerintem kellene egy települési és egy községi sablon. Mit gondolsz? Szia! Palotabarát vita 2018. augusztus 25., 12:03 (CEST)

Igen, Bohinj jó így. A külön település-sablon kezelhetetlen, túl nagy lenne, nem érdemes megcsinálni így. A község-sablont persze lehet javítgatni szükség szerint. Muravidéknél ott ment el a kedvem az egésztől, amikor kiderült, hogy az elvek ellenére két község is van, ami csak egy-egy településből áll, Adorjánfalva és Kebeleszentmárton. Nem tudtam eldönteni, hogy most akkor ezekről egy vagy két külön cikk legyen-e. Meg annyi más fontosabb téma, szócikk hiányzik még, úgyhogy egy időre eltávozom Szlovéniából. Örülök, ha van kedved hozzá és javítgatod, de szerintem nem érdemes túl sok energiát pazarolni a kis részletekre. Üdv– Szilas vita 2018. augusztus 25., 12:25 (CEST)

Fölszállott a páva, változatok egy magyar népdalra

Üdv! Ellenőrzötté tetted ezt a szócikket. Szerintem inkább a gépi sablont kellene rátenni, lásd a vitalapi megjegyzéseimet. S látom, ez a szerkesztő több új cikket hozott létre komolyzenei témában, vajon nem kellene jobban odafigyelni a tevékenységére? Az én hozzáértésem itt csak annyira terjed, hogy észreveszem, ha egy mondatnak úgy általában se füle-se farka. Köszönöm, ha foglalkozol vele. – Vépi vita 2018. augusztus 13., 08:12 (CEST)

Vépi bevallom, csak az első bekezdést olvastam el: igazad van, ez tényleg vacak. Palotabarát vita 2018. augusztus 13., 09:27 (CEST)

Raxus Prime törlése

Üdv!

Gondoltam, megkérdezem, mielőtt törlésre jelölöm, hogy szerinted is törlendő-e? A fele értelmetlen, tele van hibával.WikimakerXDvita 2018. augusztus 2., 19:58 (CEST)

@WikimakerXD: Kösz a kérdést: én megpróbálkoznék egy azonnalival, gépi fordításra hivatkozva. Ja, és most vettem észre, hogy én tettem rá a Sci-Fi-műhely sablont: ezek szerint nem olvastam a szöveget, csak belepillantottam, különben már magam rátettem volna a jelzést... :( Palotabarát vita 2018. augusztus 2., 20:04 (CEST)

Azonnalira jelöltem. WikimakerXDvita 2018. augusztus 2., 20:11 (CEST)

Törölve. Üdv! WikimakerXDvita 2018. augusztus 2., 20:26 (CEST)

@WikimakerXD: kösz! Örülök, és bocs, hogy rádmaradt, ha jobban odafigyelek, már korábban megtörtént volna... Szevasz! Palotabarát vita 2018. augusztus 2., 20:33 (CEST)

Vigyor WikimakerXDvita 2018. augusztus 2., 20:38 (CEST)

Érdekes t

Ez a t az Andrássy útban hogy jött össze? :) Ez lesz a legújabb bug? – Pagony foxhole 2018. augusztus 7., 01:04 (CEST)

Pagony ja, tudom már: bekapcsolódott valami hülye szövegbeviteli featúra az oldalon, és elkezdett hülye karaktereket írni. Kiszúrtam, és a zömét javítottam, de ezt a t-t nem vettem észre. Kösz a javítást! :) Palotabarát vita 2018. augusztus 7., 08:44 (CEST)

Aleen→Aleena

Szia!

Megkérhetlek, hogy nevezd át az Aleen cikket Aleena-ra? (nálam valamiért nem működik az átnevezés) Üdv! WikimakerXDvita 2018. augusztus 6., 22:18 (CEST)

@WikimakerXD: Te, én átneveztem, de ezt inkább töröltetni kellene, vagy áttenni cikkjelöltté, mert egy érthető mondat sincs benne :( Palotabarát vita 2018. augusztus 6., 23:49 (CEST)
Azonnalira jelöltem. Sajnos előtte nem vettem észre, hogy milyen rossz. :( WikimakerXDvita 2018. augusztus 7., 11:40 (CEST)

@WikimakerXD: Ugyanígy jártam múltkor én is egy másik bolygó cikkével... Semmi gond. Kösz a továbbintézést! Szia! Palotabarát vita 2018. augusztus 7., 11:49 (CEST)

Törölve lett. További jó szerkesztést! WikimakerXDvita 2018. augusztus 7., 12:38 (CEST)


Utazásszervező és tsai

Szia, azt látod, ugye, hogy minimum négy, ha nem öt címmel hozta létre gyakorlatilag ugyanazt? Túraszervező, tour operator, TO, aztán van utazásközvetítő, travel agent. Káosz. – Pagony foxhole 2018. augusztus 8., 00:25 (CEST)

@Pagony: Igen, és a piramis csúcsán ott az Amazon Travel. Egy marketinghadjárat közepébe csöppentünk. Palotabarát vita 2018. augusztus 8., 00:32 (CEST)
Á! Azt hiszem, veszek egy nagy lélegzetet, és elkezdek törölgetni. – Pagony foxhole 2018. augusztus 8., 00:35 (CEST)
@Pagony: Kösz... Ez a legjobb asszem. Palotabarát vita 2018. augusztus 8., 00:36 (CEST)

Fable a film

Hello.

Ráleltem erre a feljavításra váró cikkjelöltre, hogy megpróbáljam feljavítani... de rengeteg keresés után azt kellett megállapítanom, hogy ez a film így nem létezik. Konkrétan egy forrást se találtam, ami ezt így megemlíti, ami egy Pierce Brosnan főszereplésével készült filmnél azért elég meglepő. – Garfbob10 labirintus 2018. augusztus 8., 16:58 (CEST)

Sőt, a leírás alapján eszembe jutott, hogy ez egy az egyben a Fable című Lionhead Studios-játékra emlékeztet, de az alapján nem készült film. – Garfbob10 labirintus 2018. augusztus 8., 17:04 (CEST)

Garfbob10: anon szerkesztette, kit tudja mi ez: akár valami nagy tévedés, vagy hoax is lehet. Kösz, hogy visszaszóltál, én ezt akkor törlésre jelölöm. Palotabarát vita 2018. augusztus 8., 23:39 (CEST)

A kényszermunka nem mellékbüntetés, hanem a Btk 193. § szerinti önálló bűncselekmény neve

Szia!

Egyszer már eltávolítottam a Kényszermunka szócikk mellékbüntetésként való téves kategorizálását. Érthetetlen, miért van ismét így kategorizálva. Tán valamilyen forrásod felülírja a magyar büntetőjogból szerzett ismereteinket? Üdv.--Linkoman vita 2018. augusztus 8., 18:55 (CEST)

Nem tudom öregem, valószínűleg rossza szócikkbe tettem bele, bocs. Palotabarát vita 2018. augusztus 8., 23:36 (CEST)

Ellenőrzés

Szia! Van két szócikkem, ami már hosszabb ideje ellenőrzésre vár. Azon aggódom, hogy valamilyen oknál fogva nem láthatóak a járőröknek létrehozott listában, mert hétfő óta nem nézett rá senki. Kisebb módosításokról van szó amúgy olyan írásokban, amiket már korábban szerkesztettem és közzé is lettek téve: a Dvorák Ede és a Gyenes Lajos lapok. Ha folyamatban van az ellenőrzés, vagy tudtok róla, csak nagyon sok a munka, akkor bocsi a zavarásért. Üdv. Totheniko1993 vita 2018. augusztus 10., 16:30 (CEST)

Szia Enikő! Sajnos valóban nagy elmaradásban vagyunk: majdnem 70 nappal vagyunk lemaradva az ellenőrzésben, és 4000 ellenőrizetlen lap van. Úgyhogy ne aggódj, nem a Te dolgaidat nem láttuk, hanem általános lemaradásban vagyunk. Most megnézegettem a cikkeidet és jóváhagytam, de amúgy is figyelem amit csinálsz, mert fedi egymást az érdeklődési körünk. Hamarosan kérek Neked ún. megerősített szerkesztői jogot, és akkor nem szükséges utólag jóváhagyni a szerkesztéseket, hanem amit csinálsz, az azonnal láthatóvá válik, jó? Még egy pár nap, és szerkesztés, utána megcsinálom a kérést (látni fogod). Palotabarát vita 2018. augusztus 11., 09:58 (CEST)
Palotabarát rendben, köszönöm szépen! Totheniko1993 vita 2018. augusztus 11., 11:42 (CEST)

Il Giornale

Kedves Palotabarát!

Miért vetted ki az újság politikai irányultságát, mikor teljesen egyértelműen jobboldali az újság és Berlusconi család tulajdonában van, ami esetben nem merülhet fel kétség a politikai nézettel kapcsolatban? – Valentino19901 vita 2018. augusztus 19., 11:32 (CEST)

@Valentino19901: Szia! Nem a politikai irányultságát vettem ki, hanem a politikai kötődés (é.: közvetlen pártkötődés) infobox-tételt. Ezt újabban csak a pártlapok esetén használjuk (pl: Szabad Nép: MDP). Bekerült viszont az infoboxba egy politikai ideológia tétel, ami közvetlenül a Wikidata-adatlapból veszi az információt, az Il Giornale esetében innen: Il Giornale (Q1051115). Az, hogy a Berlusconi-család érdekeltségébe tartozik, az infoboxban nem jelölhető (felesleges is), a kiadó és a tulajdonos is megadható, ha annak van szócikke, oda lehet lapozni, plusz a folyószövegben is benne van.
Szerintem kár volt visszajavítani, most kereken 600 szócikknél a Wikidatából veszi az adatot, és nem a parlamenti patkó szerinti megnevezést használ (baloldal, jobboldal), hanem a konkrét ideológiát nevezi meg, ami a lap szerkesztőségét jellemzi, kivéve egyet: az Il Giornalét. Palotabarát vita 2018. augusztus 19., 11:44 (CEST)

BIH himnusza

Szia!

Nem nagyon van időm sajnos szócikkeket írni. Mostanában, ha van időm wikizni, akkor térképeket fordítok magyarra. üdvözlettel Szajci pošta 2018. augusztus 21., 07:39 (CEST)

Járőrség Llz78

Szia!

Elnézést hogy csak most reagálok. Köszönöm szépen, megtisztelő hogy rám gondoltál, de én inkább szerkeszteni szeretek, a járőrözést ráhagyom a nálamnál alkalmasabbakra. - Llz78 vita 2018. augusztus 22., 13:03 (CEST)

Mi találtuk fel

Hú, figyelj, én ezt a Mi találtuk fel szócikket nem értem. Törlésre akartam jelölni, de megnéztem, hogy Te szerkesztetted, gondoltam megkérdem. Valahogy ki kellene egészíteni. Mi ez? Valami szlogen? Bonmot? Vállalatszociológiai jelenség? Asszem a lényeg kimaradt :) Palotabarát vita 2018. augusztus 25., 12:37 (CEST)

Nem szlogen, bizonyos értelemben pont ellentétes a cikk mondanivalója azzal, amit a szlogen hirdetne. Pszichológia, de nem feltétlenül vállalatpszichológia, mivel a jelenség nemcsak a vállalatoknál fordulhat elő, hanem a történelemből is ismerhetjük, a negatív következményekkel együtt.

A Mi találtuk fel cikk arról szól, hogy egy közösségben lebecsülik a saját tagok ötleteit, gondolatait, csak azért, mert saját. Vagy egy idegenekért rajongó csoportról van szó, vagy egy társadalomról, ahol a vezetőség mereven elzárkózik az új ötletektől, találmányoktól, azok megvalósítását megakadályozza, mivel félti a hatalmát. Úgy érzi, hogy az újítás olyan folyamatokat indít el, aminek végén megbukik. Ekkor együtt jár a Nem mi találtuk fel jelenséggel is, amikor zsigerből elutasítanak minden újítást.

Angolból van fordítva, érdemes az eredetit is megnézni. Saját szöveget nem mertem hozzáírni, mivel nincs más forrásom. Szalakóta vita 2018. augusztus 25., 19:53 (CEST)

@Szalakóta: így, hogy leírtad, már értem (vagy inkább jobban értem), de valamit kezdeni kellene a szócikkel, mert mindez (legalábbis számomra) nem derül ki belőle. Akár szerkesztői allapoddá is tehetnéd, hogy későbbi forrástalálat mellett bővítsd, de szerintem így ne maradjon, mert a lényeg tűnik el belőle. (Közben áthoztam tőled a kezdőhsz-t, hogy egyben maradjon.) Palotabarát vita 2018. augusztus 25., 20:42 (CEST)

Betettem egy egymondatos összefoglalót a lényegéről, és néhány példát, hátha így érthetőbb. Az allapos megoldás helyett be lehetne dolgozni a Nem mi találtuk fel cikkbe, ami egy hasonló jelenségről szól, csak ott azért becsülnek le valamit, mert idegen. Szalakóta vita 2018. augusztus 25., 20:48 (CEST)

Göndör László

Szia, nézzétek meg egy kicsit jobban a feljavítandókat, mielőtt átkülditek, jó? Ez például kb. 2080-ig vitte el az alany életét, vagyis vegytiszta hoax volt. – Pagony foxhole 2018. augusztus 26., 20:07 (CEST)

Alsóbogáti kastélyok

Üdv! Alsóbogáton két kastély van, így jó volt a megyei sablon, az nem duplázódás volt. Zerind üzenőlap 2018. augusztus 27., 07:52 (CEST)

@Zerind: köszi. Éjfél körül már nekem is felsejlett, gondoltam majd később kibogozom melyik link melyik. Félretettem magamban, megcsinálom majd. Palotabarát vita 2018. augusztus 27., 09:15 (CEST)

Kért cikkek aug. 27.

Szia! Frissítettem a listát. Gyimhu vita 2018. augusztus 27., 22:18 (CEST)

@Gyimhu: Kösz! Palotabarát vita 2018. augusztus 28., 00:50 (CEST)

határozatlan névelő a kezdőmondat elején

Szia, bocsi a kis javításért a Zagorje ob Savi község cikkének elején, de ez ellen az apróság ellen már régen küzdök, és szeretném, ha Te is a szövetségesem lennél. Arról van, szó, hogy angolul meg németül minden lexikoncikk úgy kezdődik, hogy pl. Petőfi Sándor egy költő..... stb stb. Magyarul ez nagyon sután, sokak szerint magyartalanul hangzik, a nyomtatott magyar lexikonok következetesen kerülik is ezt. A wikibe mégis beszivárog, egyre inkább, nyilván a sok fordítás hatására. Magyarul ennél sokkal egyszerűbben tudjuk indítani a cikket, ha nem teszünk határozatlan névelőt, hanem ehelyett mindjárt mondunk valami konkrétat is a cikk alanyáról. Nem vagyok egy nyelvi purista, de szerintem ezt érdemes figyelembe venni.

Most egy kicsit lelassultam, elkaptam egy csúnya nyári náthát valahol a légkonditól, alig élek :-))). Egyébként ha esetleg közvetlenül lenne kedved eszmét cserélni velem, a mail címem szilas.szilas@gmail.com. Üdv – Szilas vita 2018. augusztus 31., 07:26 (CEST)

Szia Szilas! Kösz a korrekt visszajelzést,, lehet, hogy igazad van, én inkább csak személyeknél tartom esetlennek a határozatlan névelőt, más esetekben nem zavar, de nem is ragaszkodom hozzá. Igyekszem figyelni rá, vagyis leszek szövetségesed :-) Jobbulást! Palotabarát vita 2018. augusztus 31., 08:19 (CEST)

Szia, mások ellenben viszont úgy tartják, hogy nagyon jó oda az az egy, és nem a fordítás hatására, hanem saját, több évtizede fejlődő magyar nyelvérzéküknek megfelelően. Például én. Természetesen helyes az a mondat, hogy „A Zselic dombság Somogy és Baranya megyében.”, ismerem én is a névszói állítmány fogalmát, de kitartok amellett, hogy ebben a formában ez a mondat egy már ismert fogalomról állít valamit, márpedig a szócikk első mondatában először definiálni kell a fogalmat, nem pedig rögtön állítani róla valamit. És a definícióhoz hasznos az egy. Lehetnél a szövetségesem ebben :) Zerind üzenőlap 2018. augusztus 31., 08:28 (CEST)


Kért cikk sablon egyértelműsítő lapon

Szia, használtam ma a sablont a Holmes (egyértelműsítő lap)-on, és ennek kapcsán átgondolásra javaslok néhány dolgot:

  • a szócikk címe utáni (v) kiegészítés nagyon bénán néz ki (van, ahol haszna van?)
  • a (Wikidata) kiírása helyett elég volna a (wd), akár kisebb betűvel ahogy a Sablon:Wd is használja
  • a magyarázat dőlt betűs megjelenítése nagyon esztétikus, de eltér az egyértelműsítő lapokon kialakult szokástól
  • a szócikk és a magyarázószöveg gondolatjellel történő elválasztása nem kompatibilis az egyértelműsítő lapok formázási útmutatójával, mely szerint vesszővel, személy esetén vessző nélkül kell formázni (tudom gyakorlat a gondolatjel használata is, de a napokban javítottak utánam: lehet itt érdemes volna a szabályzáson enyhíteni)

Remélem az észrevételeim segítenek, hogy a sablont még több helyen tudjuk használni. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. szeptember 6., 02:42 (CEST)

Szia EniPort! Kösz a visszajelzést! Én azt gondolom, hogy egyértelműsítő lapon nem érdemes használni a {{Kért cikk}}(?)-et. Egyrészt azért, mert ha az is cél, hogy a Wikipédia:Kért cikkek betűrendben oldalra is bekerüljön Elizabet Holmes, akkor az egyérten nincs jó helyen, mert a robot csak a Wikipédia és Portál névtérből gyűjti be a kért cikkeket, a fő névtérből nem. Így ha odaszánja az ember, muszáj fölvésnie valamelyik listába, ebben az esetben talán ide: Wikipédia:Informatikai műhely/Kért cikkek. Ha viszont már itt megvan, akkor az egyértről akár le is kerülhet. Az egyérten inkább azt a {{Wd}}(?)-t lenne érdemes használni, amit Te is említettél. Másrészt - ezt csak nemrég olvastam át én is - kifejezett kérés, hogy az egyértelműsítőkön a cikken kívül ne is legyen más linkelve (itt írják technikai okokra hivatkozva).
Egyébként a Wikidata nagybetűs kiírása már nekem is feltűnt, de tudod, ide nem csak Wikidatát lehet beírni, hanem bármilyen nyelv szócikkét, tehát lehet a felirat angol, portugál, román stb. is. Ha viszont innen nézzük, indokolt a nagybetűzés, mert a Wikidata tulajdonnév, az angol (nyelv), portugál (nyelv) stb. viszont nem. Ez szerintem helyesírási kérdés, ha nem is mutat jól, lehet rá indokot találni, hogy miért így kell szerepelnie. A többi észrevétel - pl. a vitalap lineklése - is abban a kontextusban értelmezendő szerintem, hogy magát a sablont csak a kért cikkek listákban használjuk, és így már értelmet nyer ezeknek a használata. Van egyébként még egy sablon, amit lehet használni interwikis linkekre: a {{linkiw1}}(?). Az már olyan kisbetűs izét tesz a link után, amit említettél: a {{linkiw1|Elizabet Holmes|Elizabet Holmes}} így néz ki: Elizabet Holmes(en). Ezt talán be lehet illeszteni az egyért lapon (bár az angol szócikkre mutató link már "más linknek" számít gondolom, és emiatt kérdéses, hogy szabad-e használni), de a kért cikkek robotja nem gyűjti, tehát ilyenkor is külön fel kell vésni valamelyik kért cikk listába... Remélem tudtam újat mondani ezekkel. Szia! Palotabarát vita 2018. szeptember 6., 08:57 (CEST)
Az első ponttal meg is válaszoltad a felvetéseimet: én gondoltam ezt túl, elkerülte a figyelmemet, hogy a bot csak a Wikipédia és Portál névtérből gyűjt. Biztos volt erről szó korábban, de a bevezetést nem követők számára érdemes volna ezt beleírni a sablon leírásába is (esetleg külön kiemelve, hogy az egyértelműsítő lapokon nincs értelme használni). És ilyen módon a gondolatjeles és dőlt betűs formázási felvetéseim is oktalanná váltak.
Azt viszont a továbbiakban is úgy gondolom, hogy az interwikilinkeknél esztétikusabb volna a kiírás helyett a megszokott formát ((Wikidata) helyett (wd), (angolul) helyett (en), (németül) helyett (de), stb.) formátumot használni.
További jó szerkesztést kívánok. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. szeptember 6., 12:40 (CEST)


Gemeinhardt

Köszönöm mégegyszer. Remélem élvezed. [4]Turbojet vita 2018. szeptember 7., 20:52 (CEST)

@Turbojet: hú, de nehezen esett le a tantusz... De már képben vagyok. Nagyon szívesen. Magyar változat lesz? :-) Palotabarát vita 2018. szeptember 7., 21:00 (CEST)
Hu-1 vagyok. Nem elég a fordítás befejezéséhez. :( – Turbojet vita 2018. szeptember 7., 21:11 (CEST)
Meglepsz. Nem gondoltam. Sajnos nem ismerem Gemeinhardt életét, és Temesvárt sem, ezért nem tudok segíteni pedig szívesen megtenném. Esetleg kérdezzük meg @Totheniko1993:-at. Palotabarát vita 2018. szeptember 7., 21:17 (CEST)
A Google szinte jól működik. [5] :) – Turbojet vita 2018. szeptember 7., 21:30 (CEST)
Hú...csináljak magyar lapot? Igazából nem ismerem a témát, de a román változat elég profi, szóval fordítható. Csak idő kell hozzá, meg egy kis Google Translate. Meg persze egy kis kiegészítés a számomra nem tiszta részeknél. Totheniko1993 vita 2018. szeptember 9., 12:50 (CEST)
@Turbojet:, @Palotabarát:Légyszi nézzétek meg! Volt egy kis időm, meg kicsit fel is lelkesedtem a témán. :-) Ez volna a magyar változat: Gemeinhardt Márton. Vannak benne olyan részek, ahol kéne még segítség (például a jegyzetek kicsit káoszosnak tűnnek nekem, meg a harang történetébe kicsit belekeveredtem és ezért inkább lerövidítettem), de indulásnak talán jó. – Totheniko1993 vita 2018. szeptember 9., 18:43 (CEST)
Igen, rendben van. Nagyon szépen köszönjük. – Turbojet vita 2018. szeptember 9., 19:02 (CEST)
@Totheniko1993: tényleg jó lett, gyors volt. Kösz! Palotabarát vita 2018. szeptember 9., 19:04 (CEST)


Pécs díszpolgára

Szia, mi a különbség ehhez képest? – Regasterios vita 2018. szeptember 9., 20:35 (CEST)

Gondolom ez egy olyan szócikk, amelyik keresi az identitását félúton a Pécs díszpolgára és a Pécs díszpolgárainak listája név között. (Egyébként kétlem - bár nem tudom -, hogy 1991 előtt ne adtak volna ki díszpolgári oklevelet, s ha ez igaz, akkor még tartalmában is félúton van a készhez) Palotabarát vita 2018. szeptember 9., 20:39 (CEST)
@Regasterios: még egy különbség: mindkettő önálló Wd-elem: Pécs díszpolgárainak listája (Q53131282) Pécs díszpolgárainak listája (Q56495407) (az egyiket én hoztam létre, mert kellett egy olyan díj jellegű elem, ami a személyek adatlapjába beilleszthető). Palotabarát vita 2018. szeptember 10., 12:38 (CEST)

A Pécs díszpolgárai nyilván azonos a Pécs díszpolgárainak listájával. Az elnevezés csak technikai kérdés. Tényleg nem kötekedni akarok, csak érteni szeretném, mi fogja megkülönböztetni a két cikket. Ha pedig 1991 előtt voltak díszpolgárai Pécsnek, az miért nem fér be a most meglévő cikkbe? Remélem, nem azt fogod erre válaszolni, hogy azért, mert az van odaírva a bevezetőbe. – Regasterios vita 2018. szeptember 10., 19:56 (CEST)

@Regasterios: nem tartom kötekedésnek, de ezt alapvetően tartalmi, nem pedig nem technikai kérdésnek tartom. A közgazdász nem azonos a közgazdászok listája cikkel, az építész az építészek listájával (és nyilván nem az az érdekes, hogy a közgazdász szócikk nincs megírva, ez a magyar Wikipédia lemaradása), vagy pl. a en:Prime Minister of Greece a en:List of Prime Ministers of Greece cikkel. A Budapest díszpolgára sem azonos a Budapest díszpolgárainak listája cikkel, az Akadémiai Díj az Akadémiai díjasok listájával. Ez utóbbiakat nem tudod betenni egy személy díjai közé a Wikidatán, és ha rendesen meg lesz írva a lista (vagyis belekerülnek az 1990 előtti díszpolgárok akár a budapesti, akár a pécsi listába), akkor már pont olyan hosszú lesz, hogy az ember arra jut, hogy szétszedi például Pécs díszpolgára és Pécs díszpolgárainak listája cikkekre.
Szóval szerintem minden foglalkozás, cím, rang, díj, kitüntetés háromfelé kívánkozik: legyen megírva az alap szócikk, legyen egy lista azokról, akiket az érint, és legyen egy kategóriája a megírt szócikkeknek. Átmenetileg elfogadható, ha az első kettő egyben van, de a kitüntető címek díj jellege miatt a Wikidatán úgyis kell egy szócikk nélküli elem.
Természetesen én is látom, hogy pl. az Erzsébetváros díszpolgára jó úgy, ahogy van, de pl. az Ybl Miklós-díjat én már szétválasztanám. A konkrét pécsi cikkhez is lehetne - szerintem - annyi anyagot gyűjteni, hogy megéljen külön a két cikk, de ha a mostani listát átnevezed fő szócikké, már akkor is megoldódik a kérdés - bár nyilván azért tettem ki külön, hátha a pécsi kötődésűek kedvet kapnak hozzá (a Líceum templomot pl. megírták egy nap alatt). Palotabarát vita 2018. szeptember 10., 20:24 (CEST)

Így már jobban értem, köszönöm. Önálló cikket viszont valóban nem mindig lehet írni a díjról. – Regasterios vita 2018. szeptember 10., 20:32 (CEST)

A Pécs díszpolgárai szócikket én hoztam létre, de nyugodtan nevezzétek át Pécs díszpolgára-ra, ha úgy jobban beleillik egy globális koncepcóba (tudom Palotabarát a díjak WD-ra vitelével foglalkozik). Amíg nincs több anyagunk róla, addig teljesen megfelelő az is, ha a szócikk a díjra magára koncentrál, csak a végén fel vannak sorolva az ismert díjazottak: nem presztizskérdés, hogy magukról a díjazottakról szóljon a cikk. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. szeptember 11., 11:27 (CEST)
@EniPort: köszi, kivárom az egy hónapot, amíg kint van fejlécben, ha addig nem változik semmi, akkor átnevezem. Palotabarát vita 2018. szeptember 11., 19:48 (CEST)

Archívum

Szia! A Harkányi Ödön cikknél írtad, hogy találtál róla hírt a 2002-es Népszabadságban. Ezt milyen archívumban nézted? Esetleg tudsz olyan helyeket mondani, ahol érdemes ilyen dolgok után nézni? Köszönöm szépen a segítségedet is. Üdv. – Betomi23 vita 2018. szeptember 10., 16:36 (CEST)

@Betomi23: szia! Hát, ez sajnos fizetős archívum, az Arcanum gyűjteménye. De biztosíthatlak, sokféleképpen rákerestem, de nem derült ki a halálozásának a pontos dátuma, egyedül a Népszabi közölt egy rövid hírt. Még megnézheted a Hungaricana adatbázisában, mert ott nem kerestem rá, de az szabad hozzáférésű, a Google is ki szokta adni a találatok között. Palotabarát vita 2018. szeptember 10., 16:41 (CEST)

Kért cikkek dátumozása

szia! Van annak valami jelentősége, hogy órapercek is szerepelnek a sablonban? Miért nem elég a dátum? Pasztilla 2018. szeptember 12., 18:23 (CEST)

Szerintem nincs jelentősége, csak könnyebb beírni óra perccel, mint anélkül (öt tilde) Palotabarát vita 2018. szeptember 12., 19:10 (CEST)



Frissítés 2018. szeptember 12.

Szia! Frissítettem a Szerkesztő:Gyimbot/Kért cikkek betűrendben lapot.

A Wikipédia:Kért cikkek betűrendben tájékoztatójában benne maradt, hogy a lapot bot frissíti. Gyimhu vita 2018. szeptember 12., 19:56 (CEST)

@Gyimhu: áá, kösz szépen! Pont most beszélgetünk róla javaslatok kocsmafalon. Direkt hagytam benne a botos frissítés szöveget, mert magát a kézi frissítést valóban "robotként" végzem: felülírom mind a 6000-valahányszáz tételt, szóval ha valaki beleszerkeszt, az tényleg felülíródik. Jó ez így. Kösz! Palotabarát vita 2018. szeptember 12., 20:10 (CEST)

Évek sorrendje

Tényleg arról lehet vitatni, legyen a legfrissebb vagy a legrégebbi legfelül. Például a Matematikai díjak kategóriában van 11 ilyen és 11 olyan.

Szerintem a tartalomjegyzék segítséggel nem kell igazán keresgélni. Max von O vita 2018. szeptember 19., 07:39 (CEST)

Megíratlan szócikkek

Szia!

Ez nem jól jelenik meg:

https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Sablon:Hi%C3%A1nyz%C3%B3_fontos_cikkek_hirdet%C5%91t%C3%A1bl%C3%A1ja_az_FV-list%C3%A1n&curid=248267&diff=20433683&oldid=20428305

misibacsi*üzenet 2018. szeptember 19., 20:27 (CEST)

@Misibacsi: Javítva.Tacsipacsi vita 2018. szeptember 19., 20:52 (CEST)

@Misibacsi, Tacsipacsi: Bocs és kösz. Észre se vettem... Palotabarát vita 2018. szeptember 20., 00:17 (CEST)

Átnevezés

Szia! Ha átnevezel egy lapot egy másik névre, a program automatikusan átirányítást készít a régiről az újra. Ezt elkerülheted, ha az átnevező lapon bepipálod a megfelelő skatulyát (átnevezés átirányítás nélkül), így hatékonyabbá válik a munkád. Üdv, – Burumbátor Súgd ide! 2018. szeptember 22., 10:36 (CEST)

Ezt melyikre mondod @Burumbátor:? Most hirtelen sok átnevezésem volt... Palotabarát vita 2018. szeptember 22., 10:40 (CEST)

Arra, amikor a feljavítandók közé teszed a cikket. De függetlenül a konkréttól: ha így csinálod, nem kell utána törlésre jelölni és törölni a hátramaradt címet, automatikusan törlődik. – Burumbátor Súgd ide! 2018. szeptember 22., 10:48 (CEST)

Ezt nem tudtam, kösz! Palotabarát vita 2018. szeptember 22., 10:49 (CEST)

@Burumbátor: Viszont ez a gomb csak adminoknak jelenik meg, hiszen teljesen eltávolít egy lapot. – Tacsipacsi vita 2018. szeptember 22., 12:00 (CEST)

@Burumbátor, Tacsipacsi: amúgy tényleg, most megnéztem utólag: nekem csak azt adja, hogy
  • Nevezd át a vitalapot is, ha lehetséges
  • Figyeld a lapot
mindegy, majd jelölgetek :-) Palotabarát vita 2018. szeptember 22., 12:10 (CEST)

Sri, rég voltam nemadmin... :) – Burumbátor Súgd ide! 2018. szeptember 22., 13:27 (CEST)

Én az ilyen félreértések megelőzésére sok projektben szerkesztek. Van, ahol admin vagyok, van, ahol megerősített szerkesztő sem. Anon sehol nem. :) – Tacsipacsi vita 2018. szeptember 22., 13:38 (CEST)

Új szócikk

Ezt most írta Ghost Destroyer: Mai Nap (a magam részéről a szócikket jószándékú kezdeményezésnek, tartalmilag nézve viszont néhol kezdetlegesnek tekintem: főleg pletyka témájú, ezeket a kiadványokat angolul tabloid-nak hívják). Apród vita 2018. szeptember 27., 14:15 (CEST)

Apród kösz, hogy szóltál, nem vettem észre. Meg akartam írni, meg is csináltam a Wd-adatlapját, rajta van a sajtóműhely todo-listáján. Kár, hogy megírta, egy létező szócikket sokkal kevésbé motiváló gatyába rázni, mint egy újat megírni. Dühös vagyok GD-re, mert hatpercenként fossa ki magából a szócikkeket (konkrét adat, tényleg annyi), és ezek kb. olyanok is. ez a gyerek a magyar Wikipédia hasmenése :-( Palotabarát vita 2018. szeptember 27., 16:46 (CEST)

ez a gyerek a magyar Wikipédia hasmenése. Hát igen. Apród vita 2018. szeptember 27., 16:55 (CEST)

Sokkal rosszabb annál. Gerry89 vita 2018. szeptember 27., 20:35 (CEST)

Sokkal rosszabb annál. Igen, csak nekem lakonikusan kell fogalmazni, mert már olyan többször is volt, hogyha X. nem megerősített szerkesztő - nem Ghost Destroyer - ellen kikeltem, akkor X. vagy Y. admin azon háborgott, hogy hogyan beszélek és hogy türtőztessem magam. Apród vita 2018. szeptember 27., 20:43 (CEST)

Apród Nahát, hogy beszéltek! Türtőztessétek magatokat! (Erre gondoltál?) Vigyor (Már itt se vagyok!) Gg. AnyÜzenet 2018. szeptember 27., 21:26 (CEST)

Az ilyeneket személyes támadásnak minősítik. Én mindig dühös vagyok és megbánom, ha ilyen módon emlegetek valakit. – KoBeAt üzenet 2018. szeptember 27., 21:30 (CEST)

Csak én beszéltem így! :-) Palotabarát vita 2018. szeptember 27., 21:31 (CEST)

Te meg is leptél vele. De ez most nem pozitív értelemben történt sajnos. :-( Gg. AnyÜzenet 2018. szeptember 27., 21:36 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után) Ha már itt tartunk, van egy bizonyos „szentendrei” anon, aki sorozatban gyártja a cikkeket, kis kezdőbetűs szakaszcímmel, problémás helyesírással, az írásjelek után nem hagy szóközt, szócikkei pedig szubcsonk méretűek. Őróla lenne szó. – KoBeAt üzenet 2018. szeptember 27., 21:39 (CEST)

Nagyon, nagyon irritál. Nem szóltam közbe, amikor az egész Wikipédiát bőszítette azzal, hogy nem válaszol, akkor sem, amikor többen is próbálták elmagyarázni neki, hogy miként kell normálisan szerkeszteni, most sem fogok, mert nem csinálja se jobban, se rosszabbul, mint bármelyik troll, de attól még rettenetesen bőszít. Megpróbálom megtanulni együttélni vele. Palotabarát vita 2018. szeptember 27., 21:40 (CEST)

Nem szabad ilyen formában, megnevezte valakit véleményt nyilvánítani. Különösen neked nem és most biztos érted mire is gondolok... Gg. AnyÜzenet 2018. szeptember 27., 21:42 (CEST)

Gg. Any biztos igazad van.
Kobeat nem lehet, hogy ez az anon ugyanő? Szokott szerkeszteni belépés nélkül is Palotabarát vita 2018. szeptember 27., 21:46 (CEST)

De ő az. OsvátA-t is anon képében idegelte ki ma. Gerry89 vita 2018. szeptember 27., 21:50 (CEST)

Nem, nem ő az. Az egyik szócikke így nézett ki, amikor még csak ő szerkesztette. EZ egy másik, majd aztán megpróbált egy egyértelműsítő lapot csinálni. EZ és EZ is az ő cikke. – KoBeAt üzenet 2018. szeptember 27., 21:56 (CEST)

Nagyon jó, akkor több ilyen minőséggyáros is rohangál köztünk.nem mondanám, hogy megnyugtattál. Amúgy szerinted ez így rendben van? Csak mert nem csak palotabarátot vagy éppen engem vagy Apródot idegesíti csak, mondjuk éppen GD. pl. OsvátA-t is kiidegelte ma. – Gerry89 vita 2018. szeptember 27., 22:09 (CEST)

Elnézést, hogy belekotyogok, de az említett anon nem GD100, ezt biztosra merem mondani. Egyébként magához a témához: GD sokat fejlődött a kezdeti hanyag eleganciával odahányt (Palotabarát pontosabban fogalmazott) szócikkekhez képest, ma már nem tesz fel forrás nélkül cikkeket, illetve kommunikál, kérésre kiegészít, vagy megmondja, hogy erre képtelen. Nekem is véges a türelmem, de ez esetben látok fejlődést. Feladatokat kell neki adni, számonkérni, ha nincs változás, a cikkét a feljavítabndók közé tenni vagy törlésre jelölni. Azon viszont rendesen elcsodálkozom, hogy egy 3 soros (!) cikket öt megerősített szerkesztő (ebből két járőr, egy admin) és két anon szerkeszt, és még mindig így néz ki. Szerintem azért van itt tennivaló :D. De persze ez nem ítélet meg szemrehányás, csak csodálkozás. Megoldásként mondom, GD is akkor kezdett el kommunikálni, amikor látta, hogy hiába dolgozik, mert cikkei a süllyesztőbe mennek. Ezt kellene tenni az ilyen minősíthetetlen cikkekkel, így a törlésin sem kell küzdeni azon véleményekkel, hogy „nincs ezzel semmi baj, fel kell javítani”, akinek ez a szívügye, dolgozzon rajta a feljavítandó cikkjelöltek között és hozza vissza onnan. Ogodej vitalap 2018. szeptember 28., 09:49 (CEST)

@Ogodej: Elnézést kérek, ezt nagyon udvariasan, de vissza kell utasítanom! Az, hogy én egy cikkbe belekattintok és teszek helyesírási vagy formázási javításokat benne, én ezt nem nevezném a szócikk mennyiségébe való hozzáadásnak, a szócikk építésének. Itt egy pár csillagot tettem a felsorolás formázása végett, + szakaszcímek nagy kezdőbetűkkel. Ennyi. Tőlem ilyen munkát nem láttatok, nem is fogtok remélem, ha én ennek a cikknek a feljavításához hozzákezdtem volna, vagy elvállaltam volna, akkor nem így nézne ki, de én ilyen ígéretet, kijelentést nem tettem.
GD-el való hozzászólásodat köszönöm, én is figyelgetem azóta, igaz, csak érintőlegesen a munkáit, és szerintem is sokat fejlődött. Nem akarom a hozzászólók véleményét bírálni, de ennél bizony sokkal, de sokkal rosszabb, trehányabb szócikket tömegei vannak itt sajnos. Palotabarát kifakadását is megértem, én is ha ráakadok egy szívemhez közelálló témához és látom mennyit és hogyan írták meg, én is kiszoktam fakadni (természetesen szigorúan csak magamnak!), hogy inkább hozzá se kezdett volna az illető, mindenki jobban járt volna. Én sem szeretek gatyába rázni egy cikket, mert ezerszer több a meló vele, mintha nulláról hoztam volna létre, hogy az illető sorai is ott maradjanak, az enyémek illeszkedjenek hozzá stb. stb. Gg. AnyÜzenet 2018. szeptember 28., 10:16 (CEST)
@Gg. Any: Jaj, nehogy már megsértődj! nehogy bántásnak vedd, írtam is, hogy csak csodálkozás Vigyor. Érzékeltetni akartam, hogy sokan piszkálgatják a cikkeket és bár sokkal jobb, mégsem az igazi. Lehet, hogy egyszerűbb lenne élből átpakolni a feljavítandók közé, ott aztán rendesen hozzá lehet nyúlni. Mert így csak ekézzük tudatlan anonokat és hergeljük magunkat, a cikk meg szépen fejlődik, anon meg eltelve magától hátradől, hogy lám mekkora zsuga is ő, létrehozta A CIKKET, a szorgos wikipédisták meg, akiket azért tartanak, majd rendbeteszik. És legközelebb újra felteszi a bődületes minőségű cikkét, semmi nem változik. Persze, ha a cikk szép lassan feljavul, mert még plusz nyolc szerkesztő belejavít, akkor sincs baj, sőt, így fejlődik a Wikipédia, csak akkor fogadjuk ezt el, legfeljebb próbáljuk rábírni az illetőt a minőségi munkára, már ha vannak eszközeink. Ogodej vitalap 2018. szeptember 28., 10:34 (CEST)
@Ogodej: Rád megsértődni? Tapasztalatból tudom, kizárt dolog, hogy te olyat tudjál írni! Vigyor Amit utána írtál, tökéletesen egyetértek. Az a baj, hogy túl gyorsak a szorgos szerkesztők és mire az anon esetleg rendbe akarná tenni, vagy azonnalival töröljük (ez a téma pl. nagyon bánt, pillanatok alatt rávágják és töröljük ha egy-két mondat elkezdődik, azért szoktam néha gyorsan menteni, szólni a létrehozónak, hogy rátettem az építési sablont, hogy tudjon dolgozni), vagy mire a múltkor is megírtam az egyik cikket elkezdő anonnak, hogyan tovább, visszalépve, nem viccelek, már túljuttatták a csonk szinten is. Ami borzasztóan dicséretes, le a kalappal a kedves szerkesztőtársak előtt, csak így tényleg az van amit írtál is, elképzelhető, hogy ijedten hátrahúzódnak, vagy úgy vannak vele úgyis befejezi majd más. Szóval, valóban, hagyni kellene őket egy kicsit küzdeni, tanulni. De tudom, ha meg ott marad és nem csinálja tovább, szégyenfolt marad a WP-n. Gg. AnyÜzenet 2018. szeptember 28., 10:45 (CEST)
Ogodej, ha rendszeresen figyeled a működését, biztos igazad van, nekem ezek a fejlődési változások nem tűnnek fel. Bár most belenéztem a szerkesztéseibe, és valóban, a korábbi hat perces ütem helyett már 12, sőt, akár 20 percet is szán egy-egy "cikk" megírására, de azokban a minőségi változások nem láthatók. Egyetlen beszerkesztett link nincs a cikkeiben (legalábbis a Mai Napéban nem volt), nincs infobox, amit ha utólag betesz valaki, gyakran több információ van benne, mint a folyószöveggel írt "cikkben". Gyakran futok bele, hogy nincsenek benne az interwiki linkek, a megfogalmazás legtöbbször gyerekes, ha törlésire kerül a sor a védekezése, rendre az, hogy a Google nem adott ki több találatot, és ezen is mennyit dolgozott (akkoriban még hat perc volt az átlag). Ha bele is szúr forrásokat, azokat nem az állítások mellett szerepelteti, hanem az aljára összehányva, nesze, válogasd szét, mi mire vonatkozik. Ha létezik a mennyiségi elv legteteje és a minőségi elv legalja, akkor az ő szerkesztései kiválóan reprezentáják ezt. (Tényleg, kattintsatok bele az új lapokra szánt szerkesztései egymásutániságának listájába.) Bevallom kicsit reménykedtem, hogy volt valami fogadása, hogy feltesz a Wikipédiára x szócikket. A saját nevén futó új lapok száma jelenleg 372, de egy csomót név nélkül tett fel, én azért bírom benne, hátha a fogadása csak 500 szócikkről szól és egyszer abbahagyja. Azért sem szólok rá, mert végső soron a Wikipédia tartalmi irányelveinek nem mond ellent az, amit csinál. Másrészt szerintem ő is ahhoz a réteghez/generációhoz/típushoz (nevezzük bárminek) tartozik, mint a Szerkesztővita:Lloyd205, akit nem nagyon érdekel mik az irányelvek, mire megy ki az egész, nem érdekli a közösség, nem vesz részt egyetlen megbeszélésen sem, neki egyszerűen csak ehhez van kedve, ezt akarja csinálni. Nincs benne perspektíva.
A megjegyzésedre, hogy még mindig hogy néz ki: én azzal kezdtem, hogy nekem mennyire nem motiváló egy vacak szócikket felhozni, mint megírni nulláról. Nem vagyok így egyedül, bár tudom, hogy sokakat nem zavar és örömmel pepecselnek ilyen cikkekkel. Ezt a helyzetet úgy látom, mintha az egyetlen töltényt vaktában ellőné valaki. Vagy eltalálja vele amit akar, vagy nem. Lehetne rákészülni, célzottan lőni, de van, akinek nem ez a szándéka. (Ettől függetlenül most a lap főszerkesztőinek dátumhelyes, forrásolt listáján dolgozom, kábé két óra volt az egyik, ugyanennyit sejtek a többiekre is.) Palotabarát vita 2018. szeptember 28., 11:27 (CEST)

Tényleg nem magyarázkodni akarok, hozzáteszem, becsülöm a munkátokat és az elkötelezettségeteket, csak nem látom másban a megoldást, minthogy győzködni, magyarázni, „nevelni”, még ha tudja is az ember, hogy soha nem fog olyan szócikkeket írni, mint itt néhányan teszik, de nem is akar. Eltiltani nem lehet a szócikkek létrehozásától, nem is érti a lényegét a WP-nek, de nem is akarja és nemcsak róla van szó, hanem néhány túlbuzgó anonról is. GD ehhez képest fejlődik, itt tart, és távol álljon tőlem, hogy a védelmére keljek, de ennyi van benne, több nemigen várható, vagy kukázzuk a szócikkeket, vagy feljavításra tesszük, őt magát nem lehet. Más megoldást nem látok. Ogodej vitalap 2018. szeptember 28., 11:57 (CEST)

 megjegyzés- Ogodej +1.--Linkoman vita 2018. szeptember 28., 12:01 (CEST)

Ogodej értem, amit írsz. Próbálom elengedni, tényleg próbálom, csak nehéz. Palotabarát vita 2018. szeptember 28., 12:06 (CEST)
Tényleg itt is, most is mindenkinek igaza van. De azért még valami megemlítendő a védelmében. Én mint helyesírási hiba vadászó, azt észrevettétek, hogy szinte hibátlanul dolgozik? Én is örültem míg csak metal együtteseket írt, mert azokról bőven elég annyi is (elnézést a rajongóktól), meg mit is lehetne mást írni, most sorolja fel hol koncerteztek? Minek? De azért tegyük szívünkre a kezünket az ő jóvoltából van Győri Keksz Kft., Caterpillar, Casio, Hollóházi Porcelángyár Kft., Lehel (márka), Rosszcsont Peti, szócikkeink, amik ha ő nem lenne még mindig nem lennének megírva. És kattintsatok rájuk. Mi a rossz bennük? Ha van benne olyan, tegyük jobbá, szerkesszünk bele. Én is pl. csináltam már a forrásaiból jegyzeteket nem egyszer. Vagy infoboxokat. Ne bántsuk, hanem segítsük egymást, azért vagyunk! Gg. AnyÜzenet 2018. szeptember 28., 12:55 (CEST)
Gg. Any +1.--Linkoman vita 2018. szeptember 28., 12:58 (CEST)

Egyetértek Ogodejjel én is. Csak nem tudom lesz-e olyan szerkesztő, aki ezt magára vállalja, mármint hogy konzekvensen végigmegy ekkora mennyiségű szócikken.

"[...]nem is érti a lényegét a WP-nek, de nem is akarja és nemcsak róla van szó[...]" Ezt viszont véleményem szerint nem lehet csak beletörődéssel elfogadni, elvégre minek akkor az irányelvek, nemde?

Talán emlékszel rá, sőt biztos, a múltkor az Elbasan szócikk kiemelésén lefolyt "vitára". Furcsa kettősség ez, hogy azt megengedi magának valaki, egyáltalán számon kérhet ilyet, miközben ebben a helyzetben meg nem teszünk semmit, max beletörődünk. Amúgy magáról a jelenségről van szó, nem is igazán egy-egy szerkesztőről.

Nekem a legfőbb bajom ezzel az, hogy ez az egész rettenetesen demotiváló és idegesítő. Plusz elgondolkoztató, hogy ha több nincs is igazán benne és nem is várható tőle más (ez meg édes kevés9, akkor valakiben miért nincs annyi belátás, önkritika, hogy inkább elmegy gyurmázni.

Szerintem ez nem túl durva vélemény, annak fényében, hogy enciklopédiát írunk. Ha nem azt, akkor persze nincs ezzel semmi baj.

Még egyszer. A véleményem a jelenségnek/ről szólt. – Gerry89 vita 2018. szeptember 28., 13:02 (CEST)

No, én meg Gerry89-cel értek egyet, de nagyon (az Elbasan-ügyet nem kísértem figyelemmel, de a többivel kapcsolatban a szívemből szólt). Palotabarát vita 2018. szeptember 28., 13:06 (CEST)

Gg. Any tényleg csak halkan jegyzem meg, hogy a Győri Kekszet és a Hollóházi Porcelént én tettem a helyére, mert azt sem találta el, hogy vajon miről akar írni? A termékről? A gyárról? Kevésbé halkan pedig azt írom, hogy azért aki Wikipédiázik, az igen, tudjon magyarul, tudjon helyesen írni, legyen egy olyan műveltsége az adott területen, ami alapján hitelesen tudja megírni a szócikket, ezek alapok. Nem tudok örülni annak, ha valaki a magyar Wikipédiát szerkeszti és ért magyarul, az alap enélkül ne is jöjjön ide. Palotabarát vita 2018. szeptember 28., 13:13 (CEST)

Én is csak halkan jegyzem meg, hogy nagyot nevettem a megjegyzéseden (mármint az elején). Jó, részemről megadtam magam, mint ahogy korábban is írtam, mindenkinek igazat adok. Én is maximalista vagyok, mint te, ha írok, nem véletlenül készül hetekig, hónapokig, (igaz az időhiány is közrejátszik), de az adott témából mindig ki akarom hozni a lehető legtöbbet. Ha valamelyik rövidre sikerül, higgyétek el, ott már nincs több forrás. Vigyor Szerintem le kellene zárni ezt a meddő vitát, pl. részemről úgy, hogy most visszavonulok! :) Gg. AnyÜzenet 2018. szeptember 28., 13:28 (CEST)

Valamilyen

Szia! Valóban nem volt túl udvarias a kérdező, de azért az ilyen kapásból visszaszólások aligha segítenek. Üdv: Puskás Zoli vita 2018. október 7., 13:13 (CEST)

Puskás Zoli eufemizmus azt írni, hogy nem volt túl udvarias. Figyelmetlen volt, követelőző és tudatosan fensőbbségeskedett a valamilyennel. Túl magas labda volt, amilyen az adjon Isten stb. Egyebekben korrekt válasznak gondolom, de ennek benne kellett lennie. Palotabarát vita 2018. október 7., 22:56 (CEST)
@Palotabarát: Írtam Neked privát levelet. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. október 8., 00:26 (CEST)
Azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy nem tartozom azok közé, akik sokat kerülgetik a forró kását, ha valami nem tetszik, de nullánál azért szerintem több esélyt kéne mindenkinek adni. – Puskás Zoli vita 2018. október 8., 22:40 (CEST)

Magazin

Ezt láttad: Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)#Magazin neve? Apród vita 2018. október 8., 19:11 (CEST)

Apród kösz, már ott vagyok! :) Palotabarát vita 2018. október 9., 08:34 (CEST)

Fájl:Hölle Martin.png

Szia! Ezt a fotót te készítetted? – Regasterios vita 2018. október 9., 16:32 (CEST)

Nem, nem. Itt van szó róla: Szerkesztővita:Szent78, remélhetőleg valóban befut az engedély. Milyen sablont kell feltenni olyankor, ha engedélyre várunk és annak van egy beérkezési határideje? Mármint hogy a képnél látszódjék, hogy meddig várunk az engedélyre. Palotabarát vita 2018. október 9., 16:37 (CEST)
Utólagos pingelés: @Regasterios: Palotabarát vita 2018. október 9., 16:37 (CEST)

Ilyet. – Regasterios vita 2018. október 9., 16:42 (CEST)

Fájl:HUN Veszprém címer kicsi 100.png

Szia! Erre a címerre miért van szükség? Megvan a Commonsban is. – Regasterios vita 2018. október 12., 20:18 (CEST)

Regasterios nem, ez nem ugyanaz, ez annak a címernek csak a pajzsa, vagyis származtatott mű. Egyébként a Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index oldalra kell majd, a hóvégi frissítéskor lesz először használatban. (Előfordulhat, hogy később lecserélődik, de enélkül nem tud elindulni a bot.) Majd figyelek rá, ha nem kell, törlöm. Palotabarát vita 2018. október 14., 16:54 (CEST)
ez sem ugyanaz?Burumbátor Súgd ide! 2018. október 14., 16:57 (CEST)
De, ez is jó, bár amit feltöltöttem az méretben az egytizede a másiknak, pont akkora, amekkora oda kell. Végüső soron ha a fájlméret nem számít, akkor jó az is, amit Burumbátor lelt. Palotabarát vita 2018. október 14., 17:02 (CEST)

Kicsinyíteni mindig lehet. ;-)Burumbátor Súgd ide! 2018. október 14., 17:09 (CEST)

A fájlméret nem számít, így törlésre jelöltem a png-képet. – Regasterios vita 2018. október 14., 18:24 (CEST)

Adminjog

WikimakerXKöszönöm szépen! Palotabarát vita 2018. október 14., 16:13 (CEST)
Burumbátor köszönöm. Meg az ajánlást és a megelőző bátorítást is. Palotabarát vita 2018. október 14., 16:13 (CEST)
Kobeat Köszönöm szépen! Palotabarát vita 2018. október 14., 16:13 (CEST)
Bináris Köszönöm!:-) Palotabarát vita 2018. október 14., 16:13 (CEST)
Gg. Any Köszönöm Any!
Pagony köszönöm, üdv! Palotabarát vita 2018. október 14., 16:13 (CEST)
Farkasgergely Kösz szépen! Palotabarát vita 2018. október 14., 16:13 (CEST)
Ogodej Köszönöm neked! Palotabarát vita 2018. október 14., 16:13 (CEST)
Gerry89 köszönöm! Palotabarát vita 2018. október 14., 16:13 (CEST)
Pallerti kösz szépen! Palotabarát vita 2018. október 14., 16:13 (CEST)
XXLVenom999 köszönöm! Palotabarát vita 2018. október 14., 16:13 (CEST)
Zsuzsakossuth nagyon köszönöm! Palotabarát vita 2018. október 14., 19:20 (CEST)

Adminfeladat

Szia!

Utána szeretettel látunk a munkában! Első körben javaslom a TMB-k lezárása munkafolyamat tanulmányozását! Vigyor

Burumbátor Súgd ide! 2018. október 14., 19:25 (CEST)
@Burumbátor: kösz, igyekszem utolérni magam. Palotabarát vita 2018. október 14., 19:31 (CEST)

HÉV

Szia! A rákosszentmihályi HÉV-projekttel és a HÉV-állomások listája cikkel mi lesz? :D – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. október 20., 11:25 (CEST)

LaSza Jaj, jaj... :-). Nem felejtettem el, csak mindig beesik valami aktuálisabb, úgyhogy van is lelkiismeretfurdalásom. de hogy valami konkrétabban írjak: most 27-ig nagyon el leszek havazva, de azon a hétvégén úgy-ahogy szabad vagyok, és megcsinálok a rákosszentmihályi HÉV-ből annyit, amennyit tudok, utána szólok neked, és megnézzük mivel lehetne még bővíteni, mi hiányzik belőle. Ha az már olyan állapotban van, hogy élesíteni lehet, akkor a átnézzük a HÉV-állomásokat is. Jó így? (Jó hogy szóltál, most szabódott így neki egy határidő) Palotabarát vita
Nekem teljesen jó, meglátom mennyivel tudom majd kiegészíteni a munkád. ;) – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. október 20., 11:31 (CEST)

Tittel Kinga

Finomítottam Tittel Kinga szócikkén: Tittel Kinga szócikken végzett változtatások. Szép estét kívánok! Apród vita 2018. október 20., 16:32 (CEST)

Günzer Borbirtok

Szia, korábban törlésre jelölted a Günzer Borbirtokot. Bár a szócikk érdemben nem bővült, de a korábbi hibáit (szerencsétlen fogalmazás, másolmány) egy újraírással orvosoltam, illetve kerestem hozzá külső linkeket is, hogy ne a saját FB-oldala legyen a fő információforrás.

Nem gondolod, hogy a szócikk így már megmaradhat? Nem mintha pótolhatatlan veszteséget okozna a cikk törlése, de elég furcsa helyzet volna, ha a testvér Günzer Tamás pincészete viszont megmaradna.

Persze tudom, hogy önmagad nem zárhatod le a saját kiírásodat, de több, mint két hónapja nem jutnak döntésre felette az eljáró adminok: talán segítené őket, ha leírnád a mostani véleményedet: akár ha a változtatások után így már elfogadhatónak tartod, akár ha mindazok ellenére továbbra is indokoltnak látod a törlését. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. október 22., 03:25 (CEST)

EniPort ez a feljavítás sokat segített, kösz! Palotabarát vita 2018. október 23., 20:29 (CEST)

Bartakovics

Kedves Palotabarát!

Az elmúlt hónapokban többször volt egyértelműsítő lapokról törlési megbeszélés, nem mindig követtem az eredményüket, így nem tudom eldönteni, érdemes ezt törlési megbeszélésre vinni: Bartakovics (egyértelműsítő lap)? Szép éjszakát kívánok! Apród vita 2018. október 23., 22:29 (CEST)

Szia Apród! Szerintem igen, érdemes. Lehetne írni a Bartakovics vezetéknévről, a Bartakovics családról (ahogy az egyértben is szerepel), de az összes Bartakovicsot felsoroló egyért. lapra valszeg nincs szükség. Össze kellene gyűjteni az összes ilyet, mert van egy pár sajnos... (Ha felteszed törlésire, szavazok rá) Palotabarát vita 2018. október 23., 22:37 (CEST)
Feltettem törlési megbeszélésre: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Bartakovics (egyértelműsítő lap). Apród vita 2018. október 23., 22:46 (CEST)

Balázs Árpád szentesi díszpolgársága

Kedves Palotabarát, én követtem el Balázs Árpád (zeneszerző) szócikkének bővítését - a művész úr egyetértésével - márciusban. Nemrég megkeresett azzal a kéréssel, hogy az Infobox-ban ne legyen feltüntetve a szentesi díszpolgársága, mivel több más város (Balatonfüred, Kiskunfélegyháza, Letenye, Vonyarcvashegy) is kitüntette hasonló címmel, és nem szeretné őket megbántani. Az adat a Wikidatából származik, amelybe - Irántad való tiszteletből, és mert ebben nincs gyakorlatom - nem akarok belepiszkálni. Kérlek segíts megoldani, hogy ez a Kategóriák között megtalálható adat ne szerepeljen az Infobox-ban. Előre is köszönve és üdvözlettel – Timar56 vita 2018. október 24., 06:44 (CEST)

Kedves Timar56! Én inkább azt csinálnám, hogy feltüntetném a többit is, mit szólsz? Valójában egy technikai dologról van szó: ezeket a díszpolgárságokat egyenként kell felvinni a Wikidatára, és a szentesi már fent van, a többi még nincs. Ám mivel előbb-utóbb mindegyik felkerül, inkább gyorsítsuk meg a folyamatot, minthogy visszafordítsuk, hm? Palotabarát vita 2018. október 24., 07:26 (CEST)

Ez egy kicsit felemásra sikerült, különösen az infoboxban: Szentes díszpolgára, díszpolgár (Letenye), díszpolgár (Kiskunfélegyháza) stb., a Wikidatán megjelenő kikötésmegszegésekről nem is beszélve. Szerintem inkább minden díszpolgári címnek létre kéne hozni külön Wikidata-elemet – úgy egységes, nem okoz kikötésmegszegést, könnyebb keresni (egy „mi hivatkozik erré”-vel le lehet kérdezni Letenye díszpolgárait), miközben nem kerül semmibe, és a nevezetességével sincs gond (lásd 3. pont). (Egyébként kicsit hiányolom a forrásokat, de ez legyen a legnagyobb problémánk.) – Tacsipacsi vita 2018. október 24., 20:25 (CEST)

Tacsipacsi a Wikidatában kétféle jelölés használatos a díszpolgárokra: az egyik ez, amit most nálam reklamálsz, a másik az, amikor létrehozzuk a díszpolgári címet, mint díjat és beillesztjük a személyek Wikidata elemeibe. Hangsúlyozom, mielőtt foglalkoztam volna, már használatban volt mindkettő, nézd meg, hogy a díszpolgár (Q987080)-ra mi és hányszor hivatkozik a Wikidatában (és hogy mikor illesztették be). Amúgy szerintem is csúnya, csak hát nem nálam kell reklamálni. Amikor ráleltem arra a gyakorlatra, hogy az egyes városok díszpolgári címéről önálló Wd-elemet is létre lehet hozni, akkor megcsináltam egy pár települését, pont tegnap készytettem egy segédletet magamnak a magyar díszpolgári címekről. Viszont amiket megcsináltam, azokat igyekszem is beilleszteni a személynevekhez, de piszok nagy lemaradásban vagyok: Budapest és Pécs úgy-ahogy halad, a többi teljesen esetleges. Addig nem is nagyon fogok újat létrehozni, amíg valamilyen szintre el nem jutok a beillesztésekkel. Úgyhogy hidd el: megvan a magam módszere, csinálom, amit használok azt nem én találtam fel, még ha egyikünknek sem tetszik. A Balázs Árpád (zeneszerző) szócikket sem én szerkesztettem, az ott fel nem tüntetett forrásokat aligha tudom pótolni, de pl. ez a beszélgetésünk is azt jelzi, hogy Wikidatába offline forrást megadni igen bonyolult, és 1988-as díj esetében valószínűbb, hogy olyat talál az ember (ha keres, de nem keresek). Palotabarát vita 2018. október 24., 20:45 (CEST)
Kedves Palotabarát és Tacsipacsi, köszönöm a sok információt, és igyekszem megemészteni azokat. :) Szentes díszpolgárai terén egy kategória létrehozására futotta tőlem eddig - ami persze nem teljes, csak akikről már van szócikk. Balázs Árpád (zeneszerző) díszpolgárságai esetében némely forrás 6 várost említ, eddig a jelzett ötöt tudtam beazonosítani. Az 1988-as szentesi díszpolgárságtól kép van, illetve a határozat, esetleg maga az oklevél előkeríthető és digitálisan elérhetővé tehető. Ahogy ezekkel haladok, itt jelentkezem. Köszönettel: – Timar56 vita 2018. október 25., 17:36 (CEST)

@Palotabarát: Eddig az volt a problémád, hogy nem kommunikálok. Most kommunikáltam, felvetettem egy problémát vitalapon, erre az a válaszod, hogy „nem nálam kell reklamálni”. Akkor most mégis mi a számodra elfogadható? Egyébként egyáltalán nem volt célom a hibáztatásod, mindössze jeleztem, hogy szerintem nem egészen kóser ez a megoldás, jó lenne, ha valaki (én, te vagy bárki más) rendezné. Lehet, hogy sokan használják, de ettől még nem teljesen elfogadott, hiszen különben nem tiltaná kikötés 2015 februárja óta. Egyébként emlékeim szerint többen is jeleztük: nem feltétlenül kell minden díjat/kitüntetést az összes kitüntetetthez hozzáadni, mielőtt továbblépnél. (Ez megint nem szemrehányás, nem is elvárás, még csak kérés sem: egyszerű felvetés, hogy ha kedved tartja, nyugodtan foglalkozhatsz ezzel is ahelyett, hogy egy szigorú ütemterv szerint haladnál.) A források esetében viszont kérlek arra, hogy tüntesd fel valamilyen módon, hogy honnan van az információ. Offline forrás esetében valóban nehézkes, de minimális alapadatok feltüntetése nem hiszem, hogy áthidalhatatlan akadályt okozna; online forrás esetében pedig jóval könnyebb a helyzet (Wikipédia esetén az importálva ebből a Wikimédia-projektből (P143) használható, az is több a semminél – legalább a Wikipédia-szócikkbe beíró szerkesztőt lehet zargatni a valódi forrásért, nem téged). – Tacsipacsi vita 2018. október 25., 22:43 (CEST)

Tacsipacsi igen, köszönöm, hogy írtál, lehet, csak én észleltem a hozzászólásodban egy kis élt. A lényegben egyébként egyetértünk: minden díszpolgárnak kell egy elem, ez majd kiváltja a kacifántos díszpolgár (Q987080)-ra való hivatkozásokat. A minden szócikkhez hozzáadás "kényszere" egy módszertani kérdés, amiben nekem az általam követett koncepció tűnik teljesebbnek - technikailag valóban meg lehetne csinálni, hogy csak egy bejegyzésre hoz valaki létre egy új elemet, én azonban egyelőre maradnék a magam irányvonalánál. A forráskérés tekintetében teljesen igazat adok Neked, de még emésztenem kell. A legtöbb helyen magában a szócikkben sincs forrás, és a felvitt díszpolgári címek alanyainak a zöme is csak a magyar Wikipédián szerepel. Nem érzem előrelépésnek, ha 90 százalékuk mögé beírjuk a magyar Wikipédiát. De amúgy igazad van, és mindig kösz az új infókat (pl. P143). Palotabarát vita 2018. október 27., 08:55 (CEST)

Kedves Palotabarát és Tacsipacsi, bocsánat, hogy a csapos megint közbeszól, de kénytelenségből teszi és a legnagyobb tisztelettel. A helyzet az, hogy Balázs Árpád (zeneszerző) mint a szócikk alanya megkeresett már az egyetlen szentesi díszpolgárságának az Infobox-ban való megjelenésekor - lévén hogy Vele együttműködve én voltam az, aki továbbszerkesztettem a tavasszal a szócikkét. Azt kérte, hogy ezek az adatok maradjanak csak felsorolásként illetve alul a Kategóriák között. Ebben próbáltam volna eredményre jutni, pusztán Rá való tekintettel. Most valószínűleg minden vagyok, csak szép meg okos nem, hogy megjelent az Infobox-ban egy híján az összes többi díszpolgársága is. :) Barátsággal: – Timar56 vita 2018. október 28., 14:13 (CET)

Kedves Timar56! Ez úgy működik, hogy minden Wikipédia-szócikk mögött van egy úgynevezett Wikidata-elem (nevezzük adatlapnak). Balázs Árpád adatlapja pl. itt van: Balázs Árpád (Q789909). A Wikidata egy, a Wikipédiától elkülönített, de azzal szimbiózisban "élő" irgalmatlan nagy adatbázis, olyan, mint pl. a könyvtári adatbázisok. Az a lényege, hogy ami adat, azt oda be lehet írni, és onnan bárki ki is tudja gyűjteni. Ennek a legnagyobb jelentősége akkor van, amikor valakiről nem csak magyar, hanem valamilyen más nyelvű szócikk is születik (vagy fordítva: egy angol /spanyol, román, hottentotta/ személyről megírunk egy magyar nyelvű szócikket), mert akkor bizonyos alapvető adatokat nem kell külön bepötyögni, hanem megjelenik úgy, hogy a Wikidatából egyenesen az infoboxba kerül.
Namost azt nem tudom, és nem is akarom megtenni, hogy a Wikidatából kitörlöm az adatokat pusztán azért, hogy a magyar szócikk infoboxába ne kerüljön bele, hiszen az nem szolgálná senkinek az érdekét, épp azért csináljuk a Wikipédiát és a Wikidatát, hogy minél több információ legyen egy helyen elérhető. Azt sem tudom megcsinálni, hogy válogatok a díjak között, és az infoboxból valamelyiket kitörlöm, valamelyiket nem. Azt viszont meg tudom tenni, hogy magából az infoboxból kiveszem az összes kitüntetést. Ám arra is gondolni kell, hogy ahogy most szerepelnek az adatok, az a normál állapot, minden módosítás egyéni jellegű, és semmi garancia nincs arra, hogy a későbbiek során egy másik szerkesztő nem állítja helyre ezt a normál állapotot. Vagyis kitörölhetem az összes díjat az infoboxból, de lehet, hoyg holnap jön valaki más, és visszateszi, nem tudván erről a kérésről. Légy kedves próbáld elmagyarázni Balázs Árpádnak, hogy ez a megjelenítési mód a legjobb, és többszázezer személy adatlapja többé-kevésbé ugyanígy néz ki. Nézze meg pl. a többi szentesi díszpolgár oldalát: Bácskai Mihály, Horváth Gyula (politikus), Csíky László: mindegyiknél szerepel a díszpolgárság, néha a többi díjával együtt. Ez így elfogadható magyarázat? Tudnád közvetíteni Balázs úrnak? Légy kedves jelezz majd vissza. Palotabarát vita 2018. október 28., 14:43 (CET)

Kósa Csaba

Ránéznél majd erre a szócikkre: Kósa Csaba (újságíró)? Feltette egy anon az újságíró önéletrajzát egyes szám első személyben, majd igyekeztem többek között ezt a hibát is kiigazítani, majd mások is besegítettek. De még mindig vannak vele tennivalók. Apród vita 2018. október 25., 00:05 (CEST)

Köszönöm. A Magyar Fórum kapcsán vetődött fel bennem, hogy aki meghal, az attól még lehet/maradhat tiszteletbeli elnök? Apród vita 2018. október 25., 00:22 (CEST)

Apród sajna túl sokat nem fogok tudni hozzátenni a cikkhez... Kösz, hogy szóltál. Ezeket a stallumokat mindig az adott szervezet szabályozza, benne kell, hogy legyen az alapszabályukban. Nem tudok konkrét választ adni, simán előfordulhat, hogy kimaradt az alapszabályból, hogy ez a tisztség megszűnik, ha meghal az illető, de az is lehet, hogy mondjuk kimondták, hogy alapító elnökként továbbra is feltüntetik a nevét, csak nem javították át a honlapon, vagy ilyesmi. Szóval erre nincs egyértelmű válasz. Palotabarát vita 2018. október 25., 00:32 (CEST)

Felhívtam

Felhívtam Borzovna figyelmét a Zöld Kakas Líceum törlési megbeszélésére: Szerkesztővita:Borzovna#Törlési megbeszélés. Apród vita 2018. október 26., 02:16 (CEST)

Apród kösz szépen, tényleg kimaradt. Palotabarát vita 2018. október 26., 08:30 (CEST)

Magyarországi Szlávok Antifasiszta Frontja

Ha jól érzékelem, a szerkesztő hajnalban elkezdte átdolgozni a szövegét a Magyarországi Szlávok Antifasiszta Frontja szócikknek. Szép napot kívánok! Apród vita 2018. október 26., 03:44 (CEST)

Üdv! Új lapot készítettem, immár kevesebb idézettel és a kívánalmaknak megfelelően saját megfogalmazásokkal. https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_Szl%C3%A1vok_Antifasiszta_Frontja/%C3%9Aj Nem tudom, hogy itt kell-e válaszolnom, avagy hol, ha nem itt, mert még nagyon kezdő vagyok itt, elnézést, ha így valamit elrontottam most.

Szia Tenyfeltaro! Mindent teljesen jól csináltál, kösz, hogy foglalkoztál vele. Be is igazítottam a helyére a cikket, most már az új élesben van. Palotabarát vita 2018. október 27., 08:32 (CEST)

Over the Hills And Far Away

Ez is egy szörnyűség egyértelműsítő lapnak (az egyértelműsítőt is beleszámítva 22 találat van rá a fő szócikknévtérben), de én nem merek belső linkeket kitalálni megkülönböztetésül: Over the Hills And Far Away (egyértelműsítő lap). Szép napot kívánok! Apród vita 2018. október 30., 03:20 (CET)

Szia Apród ! Szerintem mint egyértelműsítőre szükség van, csak át kellene dolgozni, hogy a Wikipédia:Egyértelműsítő lapokban megfoglamazott útmutatónak megfelelően ne legyen benne más link, csak - ha nevezetes - akkor az Over the Hills And Far Away különböző írásmódú változataira mutató + a Wikidatára utaló {{Wd}}(?)-sablon. Bevallom most nem akarok belefolyni, hogy szétszálazzam, ha van kedved bíbelődni vele, akkor itt van egy rakat találat, de ha Neked sincs időd erre, akkor hagyd - ide feljegyeztük, majd egyszer valamelyikünk megcsinálja. Palotabarát vita 2018. október 30., 11:55 (CET)
Inkább más csinálja, mert rossz egyértelműsítés esetén örjöngeni tudnak mások - ezt Takács Mária esete óta tudom. Apród vita 2018. október 30., 13:51 (CET)
Ary segítségét kértem ezzel kapcsolatban is: Szerkesztővita:Ary#Báthory Zoltán, Over the Hills And Far Away. Apród vita 2018. október 30., 22:19 (CET)

Pécs díszpolgára vitalapok

Szeretnélek megkérni egy kis rendrakásra (admin jog kell hozzá), néhány dolog az átnevezések során zavarosan maradt:

  1. törölni kéne: Vita:Pécs díszpolgárainak listája – ez valami régi átirányítás, ami ott ragadt az átnevezések során
  2. át kéne nevezni Vita:Pécs díszpolgáraiVita:Pécs díszpolgárainak listája – ez az értékelés rossz helyre került
  3. törölni kéne: Vita:Pécs díszpolgárai – ezek után felesleges

A kérdéses lapokat gyakorlatilag csak Te vagy én szerkesztettük, más nem érintett. Előre is köszönöm. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. november 1., 00:48 (CET)

Sziasztok! Csak tanácsként mondom, hogy a fentieket egy lépésben (a fenti 2., bejelölve, hogy az eredeti átirányításként sem kell) is meg lehet csinálni. Üdv: – Puskás Zoli vita 2018. november 1., 01:08 (CET)

És egyébként még adminbit se kell hozzá. – Puskás Zoli vita 2018. november 1., 01:13 (CET)
Próbáltam a 2. lépést, de nem engedte (talán mert egy harmadik oldalra mutatott, és nem egy egyszerű átirányítás-csere volt?), de az is lehet, hogy csak elbénáztam. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. november 1., 01:19 (CET)

EniPort kösz, hogy szóltál, megcsináltam. Puskás Zoli: kösz a tippet, a törléses rész miatt azonban kell hozzá adminbit, szerkesztőként ezt az opciót nem ajánlja fel. Palotabarát vita 2018. november 1., 01:16 (CET)

Köszönöm szépen. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. november 1., 01:19 (CET)
Szívesen. Adminbit ilyenkor nem kell. :-) Egyelemű volt az átirányításos lap laptörténete, azt lehet törölni adminbit nélkül is. – Puskás Zoli vita 2018. november 1., 01:21 (CET)
@Puskás Zoli: Viszont az átirányítás mellőzéséhez kell, ez az opció adminbit nélkül nem jelenik meg (próbáld meg például a Commons magyar kezdőlapját átnevezni). Meg persze az első ponthoz is szükség volt adminbitre. – Tacsipacsi vita 2018. november 1., 12:03 (CET)
@Tacsipacsi: Nem tudom a Commonsban mi a helyzet. Mielőtt este írtam, PZoliBottal (ő nem admin) belépve megnéztem, és neki simán felkínálta a rendszer ezt az opciót. Csak azért nem nyomtam rá okét, mert nem halászni akartam a többiek helyett, hanem megmutatni, hogy hogyan kell. (Meg botszerkesztésként amúgy sem lett volna illő dolog.) Most PZolkninak tényleg nem jelenik meg. meglepődött Így marad az első bejegyzésem lényegként, hogy a felsorolt három feladat (adminként biztosan) egy lépésben is elvégezhető. :-)Puskás Zol(kn)i vita 2018. november 1., 12:57 (CET)
@Puskás Zoli: Tényleg, a jogok között a botoknál is fel van sorolva a suppressredirect, ezek szerint akkor bot- vagy adminbit szükséges. Bár nem értem, hogy mi szükségük van botoknak erre… (Megkerestem, hogy milyen kommentárral kapták meg a botok ezt a jogot: Oh, and bots too. Ettől nem vagyunk előrébb.) – Tacsipacsi vita 2018. november 1., 13:23 (CET)

Szerintem amiről Zoli beszél, az egy relatíve új fejlemény, egyszer csak kezdett megjelenni, mindannyiunk csodálkozására. Azóta se derült ki, hogy valami fejlesztés során keletkezett bug-e. – Pagony foxhole 2018. november 1., 13:34 (CET)

Szerintem Zoli két dologról is beszélt:
  • Először arról, hogy az egyelemű laptörténettel rendelkező lapokat bárki felülírhatja átnevezéssel. Erről eddig is tudtam, nem néztem utána, mikor, miért jelent meg ez a lehetőség.
  • Utána – nekem válaszolva – arról, hogy átnevezéskor kinek van olyan opciója, hogy ne készítsen átirányítást. Eddig úgy tudtam, hogy csak adminoknak, most kiderült, hogy botoknak is.
Tacsipacsi vita 2018. november 1., 13:43 (CET)

Magazinos

Kedves Palotabarát! Magazinok címe vs. névelők témakörben azóta (október 9.) sincs válasz? Köszönöm, ha megírod! Fauvirt vita 2018. november 1., 22:24 (CET)

Szia Fauvirt! Hát, sajnos nem jött válasz azóta sem. De mindjárt beírom a Kocsmafalra is. Palotabarát vita 2018. november 1., 23:35 (CET)

Azért köszönöm, hogy megpróbáltad! Fauvirt vita 2018. november 1., 23:37 (CET)

Farkas Ilonka

Kedves Palotabarát ! Kérlek ellenőrizd a (vissza)javítást. Köszönet !– Ima vita 2018. november 3., 13:36 (CET)

Kedves Ima! Köszönöm a javítást, ezt én írtam el, bocs. Palotabarát vita 2018. november 5., 01:20 (CET)

Kért cikk

Kedves Palotabarát!

Az N1TV-t betettem a Sajtóműhely/Kért cikkek közé EniPort kérésére: Wikipédia-vita:Sajtóműhely#N1TV. Remélem, jól tettem. Szép estét kívánok! Apród vita 2018. november 5., 01:18 (CET)

Ha mégsem tettem jól, abban az esetben a saját listámról is törlöm. Apród vita 2018. november 5., 01:24 (CET)

Apród de jó, hogy szóltál kösz! Valahogy kivevődött a kedvenceimből a Sajtóműhely főoldala, és nem is láttam ezt az üzenetet, se Frommerét. Basszus... És persze teljesen OK, szabadon bővíthető a lista. Kösz! Palotabarát vita 2018. november 5., 01:25 (CET)
Akkor meghagyom a saját listámon is :-). Apród vita 2018. november 5., 01:27 (CET)

Fájl:Csokonai Művelődési Ház.jpg

Szia! Ehhez a képhez szükség lenne a szerzői jog tulajdonosának engedélyére is. – Regasterios vita 2018. november 7., 15:11 (CET)

Regasterios Az nem lesz meg sajnos, töröld kérlek Palotabarát vita 2018. november 7., 15:14 (CET)
Ha kettőnk közül valaki törölni tudja, az te vagy. – Regasterios vita 2018. november 7., 15:16 (CET)

https://bpxv.blog.hu/2016/04/29/varos_emlek_kepek_emlektablak_rakospalota_pestujhely_ujpalota_xv_kerulet egy kérdést talán megér(?). Fauvirt vita 2018. november 7., 15:48 (CET)

Fauvirt kösz szépen, aranyos vagy, de ismerem a blogot, ott sincs több engedély a közlésre. Szilvit is ismerem, de egy nem önálló ktsgvetésű intézménytől ilyen nyilatkozatot kikérni lehetetlen. De nem tragédia, majd egy mai képet felteszek. Palotabarát vita 2018. november 7., 16:41 (CET)
Oké. :o) Fauvirt vita 2018. november 7., 16:51 (CET)

Sablontárhely

Szép estét kívánok! Ezt láttad: Wikipédia-vita:Sajtóműhely#Sablontárhely? Konkrét gondolatom nincs vele kapcsolatban, de gondoltam szólok. Apród vita 2018. november 8., 22:30 (CET)

Megint kérdés, most Hkoala a hirportál infobox és weboldal infobox különbségéről: Wikipédia-vita:Sajtóműhely/Sablonok. Apród vita 2018. november 9., 12:27 (CET)

Soha Gábor

Ezzel mi legyen: Soha Gábor? Belekezdett, aztán amikor számon lettek kérve az ellenőrizhető források más által, elbizonytalanodott, mert nem tud külső hivatkozásokat felsorakoztatni és mert úgymond első közlés: Szerkesztővita:GSoha2#Forrásolás. Én próbálok úgy bíztatólag hatni rá, hogy két dolgot, az édesapja halálozási napját tartalmazó nekrológot és egy másik egyén nekrológját, amiben megemlítik édesapja és egy másik geodéta egy időben történő matematikai felfedezését betettem (plusz három kategóriát), de gondoltam, azért itt is szólok. Szép estét kívánok! Apród vita 2018. november 10., 00:25 (CET)

Apród: hát, én úgy vagyok vele, hogy azért egy egyetemi docens feltételezhetően nevezetes, ezért nagyon fura, hogy nem tudnak elég forrást összeszedni a munkássága ismertetéséhez. Nem akarok belefolyni, kicsit bátorítsátok a fiát, hogy próbáljon utánajárni a S. G. munkájának, ha más nem, legalább egy nekrológból idézhetné az életpálya szakaszait. Egyelőre maradjon, hátha juttok valamire, de ha pár napon belül nem lesz változás, akkor tényleg át kell tenni a feljavítóba. Palotabarát vita 2018. november 10., 00:36 (CET)

Rendben. Apród vita 2018. november 10., 00:45 (CET)

Dunai Péter

Mivel egy anon létrehozta az egyik Dunai Péter szócikket ezen néven, emiatt létrehoztam a Dunai Péter (egyértelműsítő lap)ot, viszont amiatt nem neveztem át, mert nem tudtam eldönteni, hogy nevezetes-e, csak azt, hogy Dunai Péter egyértelműsítő lapra Dunai Péter gasztronómiai szakíró nevezetességétől függetlenül is szükség van - még akkor is, ha nem tudom egyik-másik Dunai Péterről, hogy mikor született. Apród vita 2018. november 11., 00:29 (CET)

Azt sem tudom még biztosan, hogy a Világgazdaság napilap Dunai Péterje és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Dunai Péterje azonos-e. Apród vita 2018. november 11., 00:51 (CET)

Szia Apród! Ezen még egy kicsit szöttyögnöm kell, első körben én sem tudom, hogy azonos-e a kettő. Volt egy népszabadságos Dunai Péter is, egyelőre eddig jutottam. Viszont a cikk lehet, hogy a feljavítóva kerül majd, sőt, szerintem nem is nevezetes, de ez még későbbi szakasz, egyelőre tényleg rendet kell vágni a D. P.-k között :-). Kösz, hogy szóltál, ezt még nézegetem kicsit. Palotabarát vita 2018. november 11., 09:04 (CET)

Szia Apród! Nagy nehezen arra jutottam, hogy a két Dunai Péter nem azonos. A Népszabadság (majd később a Világgazdaság) újságírója már 1971-ben publikált a Tarsadalmi Szemlében, sőt, 1970-ben már komoly külpolitikai elemzései jelentek meg a Népszabadságban. A közgazdász végzettségű Dunai Péter ellenben 1953-ban született: [6], akármekkora lángelme is volt, 17-18 éves korában nem írhatott a Népszabiba és a Társadalmi szemlébe. Rejtély ugyanakkor, hogy mi lehet ma az újságíró Dunai Péterrel, halálhírével nem találkoztam, ahogy a születési dátumával sem. Úgyhogy jól csináltad az egyértelműsítőt, a két Dunai különböző (sajnos sem az 1994-es Ki kicsoda a hírközlésben? (A–Zs), sem az 1990-es Biográf Ki kicsoda nem tartalmaz Dunai Péter szócikket). A Schweitzer Klárát is nézem! Szia! Palotabarát vita 2018. november 13., 17:40 (CET)

Schweitzer Klára

Kedves Palotabarát!

Meghalt egy újságíró, Schweitzer Klára, már be is írtam a halálozási listába: [7]. De nem tudom, hogy a Daily News - Neueste Nachrichtent érdemes-e linkelni és ha ige, olyan formában-e, ahogy linkeltem. Szép estét kívánok! Apród vita 2018. november 13., 17:00 (CET)

Apród kösz a jelzést, a formában én sem vagyok biztos, de maga a linkelés helyes volt, mert három helyen is szóbakerül a lap. Egyelőre belinkeltem ebben a formában, aztán majd ha egyszer lesz szócikke, akkor javítjuk. Egyelőre felviszem az összes listába. Palotabarát vita 2018. november 13., 21:54 (CET)

Most pedig egy amerikai vitorlázó halálhíre kapcsán azzal szembesültem, hogy a The Baltimore Sun keresési lehetőségét blokkolták Európában: The Baltimore Sun helyén lévő sajnálkozás. Nem tudom, hogy ez a magyar wikipédiában hány szócikk forrásolását érinti. Apród vita 2018. november 13., 21:59 (CET)

@Apród: jééé... Ilyet még nem is láttam. Tényleg érdekes, milyen jogi oka lehet? És miért csak Baltimoreban? Palotabarát vita 2018. november 13., 22:02 (CET)

Óóóó, ha én azt tudnám :-)... Nem tudom. Apród vita 2018. november 13., 22:25 (CET)

Gondolom, a GDPR-nak nem akarnak megfelelni (ehhez minden honlapnak magának kell megtennie a szükséges lépéseket). Május végén még a Washington Post sem ment az EU-ból, csak proxyval/VPN-nel. Korábban a vírusirtóm blokkolta a turistautak.hu-t, akkor jöttem rá, de most is megoldás a lap archiválása, és voilà. – Tacsipacsi vita 2018. november 13., 23:38 (CET)
Tacsipacsi kösz szépen. Annál is inkább jól jött a tipped, mert amióta Apród mutatta, két további oldalba futottam bele, amik elzárták magukat Európától, és nekem is csak úgy sikerült előbányászni az oldalt, hogy az archive.org-ot használtam. Rögtön az jutott eszembe, hogy a halott linkek mekkora része lehet valójában élő, csak felőlünk elérhetetlen? (Költői kérdés volt :-)) Palotabarát vita 2018. november 15., 18:49 (CET)
Ha a bot által halottnak jelölt linkekre gondolsz, a bot amerikai szerverről fut, úgyhogy nem lírai, hanem teljesen prózai nulla a válasz. :-)Tacsipacsi vita 2018. november 15., 22:33 (CET)
Tacsipacsi Vigyor Palotabarát vita 2018. november 15., 22:44 (CET)
Egyébként erről az említésről az aláírás utólagos pótlása miatt nem kaptam értesítést. Ilyen helyzetben azt szoktam csinálni, hogy a megjelenő szöveg javítása mellett a szerkesztési összefoglalóba is beírom az érintett nevét, mert akkor legalább arról kap értesítést. Persze igazából egyáltalán nincs szükség az emlegetésemre, úgyis rajta vagy a maci halállistáján. :-)Tacsipacsi vita 2018. november 15., 23:21 (CET)

Köszönöm utólag is az infókat nektek (@Tacsipacsi:). Palotabarátot nem pingelem meg a saját vitalapján :-). Apród vita 2018. november 20., 16:30 (CET)

Egyébként közben az angol wiki halálozási listája inkább másik, archiválás nélkül is jelenleg elérhetőbb forrást választott inkább. Én is hozzájuk igazodtam inkább. Apród vita 2018. november 20., 16:41 (CET)

Nem tudom mire jut még ma időm, úgyhogy gyors infó egy újságíró haláláról: Meghalt Csík Ágnes. Nepszava.hu. 2018. nov. 20. Apród vita 2018. november 20., 17:03 (CET)

Apród: kösz szépen, jó ha szólsz, mert biztos, hogy egy csomó elkerüli a figyelmem, de megnéztem az itthoni ki kicsodákban, és semmit nem találtam róla sajnos :( Kösz azért! Palotabarát vita 2018. november 21., 00:44 (CET)

WD-lista

Szia! Bocsi a késői zavarásért, de látom szerkesztgeted a magyar vonatkozású wikidatás listát. Találtam rajta egy ilyet: https://www.wikidata.org/wiki/Q51881199 → szerintem ez ugyanaz mint akiről ez a cikk szól: Zuschlag János. Két wikidata-oldala van fölöslegesen. – XXLVenom999 vita 2018. november 21., 00:37 (CET)

XXLVenom999 szia, igen, kösz szépen, ez a kettő kétségtelenül ugyanaz. Kb. ez az ötödik, akiről két Wd-elemet találok, nem ritkaság, de megköszönöm ha szólsz. Ilyenkor összevonom a két elemet, és a duplikált adatokat kiszűröm, most megmaradt róla a Zuschlag János (Q1468451), a másik csak átirányítólap lett. Kösz! (Hogy bukkantál az oldalamra? :-) Palotabarát vita 2018. november 21., 00:42 (CET)

Nincs mit. A friss változtatások közt láttam. Ilyenkor ha valami érdekeset látok mindig ránézek hogy mi az. VigyorXXLVenom999 vita 2018. november 21., 12:47 (CET)

Wikidata

Kedves Palotabarát!

Segítenél? Az egyik szerkesztő beírta a wikidatába, hogy Gémesi György 2018-ig volt polgármester, holott nem a polgármesterségről mondott le 2018-ban, hanem az önkormányzati társulás elnöki tisztségéről. Én megpróbáltam kijavítani úgy hogy kitöröljem azt a wikidatából is, hogy nála a befejezés ideje 2018 volna, viszont nem sikerült, a 2018-ból 2 lett. Kitörölnéd a 2-t? Mert még egyszer megpróbáltam nekigyűrközni, de egyszerűen nem jöttem rá, hogyan kell kitörölni a wikidatából a 2-t, mint a befejezés évét. További szép napot kívánok! Apród vita 2018. november 21., 16:14 (CET)

Apród oké, megvan, kivettem. Egyébként csak szerkesztésre kell megnyitni azt a tételt, és akkor kiadja az összes altétel mellett a törlés gombot. Palotabarát vita 2018. november 22., 01:23 (CET)

Itt is köszönöm szépen. Apród vita 2018. november 22., 23:37 (CET)

Ezt feltettem a szerkesztőlapomra, hogyha halálozási témák kapcsán ilyenbe botolnék véletlenül, akár filmcím, akár személy esetében, akkor tudjam, hogy foglalkozol ilyennel: Szerkesztő:Palotabarát/Karbantartás/Nincs szócikk, de van Wikidata-elem. További szép estét kívánok! Apród vita 2018. november 23., 00:59 (CET)

Két rádiós halálhíre plusz 444.hu újságírói

Kedves Palotabarát!

Több dolog miatt írok. Egyrészt mert két rádiós szakember halálhíréről írtak (Elhunyt Bolla Zsolt, Meghalt Dittmann András), halálhírüket már betettem a Halálozások 2018-ban listába.

Másrészt az általad felsorolt 444.hu-hoz kapcsolódó személyek többségét (az utolsó, Szabó Zoltán kivételével) átnéztem és lektorsablonokat tettem ki rájuk (erről a sajtóműhely vitalapján is beszámoltam), annak ellenére, hogy javításokat is végeztem rajtuk, kinél kevesebbet, kinél többet, mert abban is biztos vagyok, hogy igazad van, tényleg van mit rajtuk formálni-alakítani-kiegészíteni. Imme az általam végzett javítások rajtuk:

  • Halász Júlia szócikkében (itt pl. kevesebbet)
  • Tamás Bence Gáspár szócikkében (itt már tartalmilag lényegesebb változtatást, úgy ítélve meg, hogy a herbál kábítószeres dolog egyrészt kevésbé fontos része a szócikknek, másrészt mert az Alfahírre is hivatkozott és homályosan úgy rémlett, hogy az nem tekinthető hiteles hírforrásnak a wikipédia számára)
  • Ács Dániel szócikkében ((itt tartalmilag lényegesebb változtatást, úgy ítélve meg, hogy a herbál kábítószeres dolog egyrészt kevésbé fontos része a szócikknek, másrészt mert az Alfahírre is hivatkozott, ezenkívül a mobiltelefonjának a földhöz vágását is úgy ítéltem meg, hogy nem annyira lényeges lexikális infó)
  • Botos Tamás szócikkében (itt csak lektorálandót tettem ki, egyébként a születési infókat hiányolom bennük - nem mintha az általad felsorolt 444.hu-hoz kapcsolódó újságírók szócikkének egy részében vagy nagy részében máshol nem hiányoznának a születési infók, úgyhogy ebben igazad van, de ebben a sorban csak Botos Tamásról írok)
  • Sarkadi Zsolt szócikkében (itt néhány linket azért vettem ki, mert a többi linkkel már az infókat alátámasztotta, a kivett linkekről pedig úgy ítéltem meg, hogy a bennehagyott linkekhez képest nem adott újabb infókat Sarkadi Zsoltról, plusz kisebb formai változtatásokat is végeztem)
  • Haszán Zoltán szócikkében (itt kevesebbet, a szerköfben a lektor sablon okát "Ebben sincsenek születési adatokra vonatkozó infók" magyarázattal adtam meg)
  • Kasnyik Márton szócikkében (blog kiszedése, mégha az Átlátszóé is, mert nekem idejövésem évében azt mondták még, hogy a blogok nem megbízható wikiforrások, úgyhogy indexes forrással cseréltem ki a blogot, mint forrást; ezenkívül archiválása a 444.hu impresszumának, mert ha már nem ott dolgozik, nyilvánvalóan a 444.hu jelenlegi impresszuma se tartalmazza a nevét; a Quaestor-ügy könyvének megjelenését pedig a megadott forrás nem 2017 április 13-ra, hanem 2017 áprilisának közepére tette; ezek mondjuk csak apróságok voltak változtatásként, de itt is kitettem a lektor sablont)
  • Erdélyi Péter szócikkében (itt is kitettem a lektor sablont, bár ezen már sokat dolgoztak előttem, az ún. kék iskolával kapcsolatban pedig rejtett infóként betettem, hogy A kekiskola.hu-s forrás csak arra forrás, hogy mit neveztek kék iskolának, a kék iskolás tanulmányaira a linkedln.com szolgál forrásul, mert először nem értettem, hogy mi a csudának van itt az ún. kék iskola honlapja, hiszen egy sort se ír Erdélyi Péterről, hanem csak átirányítólapszerű link (lehet, hogy ezt az átirányító linket is ki kellene venni?); az egyik linkcímben Zöldi Bianka nevét Erdélyi Péter cikkeire változtattam, mert értem én a morzejeleket, hogy azért adták linkcímnek, mert Zöldi Biankával dolgozott együtt, viszont a link nem arról szólt, hanem arról, hogy Erdélyi Péter direkt36.hu-s cikkeire mutat rá; ezeken kívül a további infót linkestől is kiszedtem, mert a további infós linket nem tartottam további infóként se lényegesnek)
  • Plankó Gergő szócikkében (itt a tablókép linkjét archiváltam, mert igazából azt se tudtam eldönteni, hogy az én szemem rossz vagy a link tablóképe tényleg olvashatatlan? Ezenkívül itt is az volt az eset, hogy néhány linket azért vettem ki, mert a többi linkkel már az infókat alátámasztotta, a kivett linkekről pedig úgy ítéltem meg, hogy a bennehagyott linkekhez képest nem adott újabb infókat)
  • Rényi Pál Dániel szócikkében (meg itt is az volt az eset, hogy néhány linket azért vettem ki, mert a többi linkkel már az infókat alátámasztotta, a kivett linkekről pedig úgy ítéltem meg, hogy a bennehagyott linkekhez képest nem adott újabb infókat; itt nem tudom, hogy baj-e, de az emasa.hu-s linket kénytelen voltam Google által tárolt változatra kicserélni, mert az emasa.hu-t nem biztonságos kapcsolatnak jelezte a gépem és ha nálam ezt írja ki, akkor biztos másoknál is, az archive.org-on és archive.is-en keresztül pedig nem volt archivált változata a linknek; a További infók között pedig a mikroblogjának a linkje amúgy sem működött, úgyhogy ezt pedig töröltem)

Megjegyzés: az általam közölt szócikkek linktartalma minden bizonnyal változni fog, mihelyt más is változtat bennük (ha pedig valamelyik törlődik szócikként, akkor még a változtatások is), de nem tudtam jobb megoldást választani a szócikkekben általam végzett változtatások linkbeli összegzésére. További szép napot kívánok! Apród vita 2018. november 23., 15:25 (CET)

Apród kösz szépen a nagy munkát, jó, hogy megcsináltad, mert bár még nem néztem ugyan végig mindegyiket, de megkönnyíti majd a dolgom, hogy melyik az, amit muszáj félretenni. A halálozásokat illetően: tök fura, hogy most harmadszorra fordul elő, hogy a nekrológ alapján nevezetes személyről van szó, de egy hangot nem találok könyvekben róluk. Sajnos én nem ismerem őket, de lehetne szócikkük, csak az adatokat illetően ilyenkor mindig valamelyik ki kicsodához fordulok, de egyikben sincsenek benne. Palotabarát vita 2018. november 24., 22:57 (CET)

Wikidata

Nagyon szépen köszönöm, hogy csatoltad az általam készített kategória-lapokat a Wikidatához. Valahogy kifelejtettem. Ígérem, legközelebb megpróbálok odafigyelni... :-) Üdv: – Fekist vita 2018. november 23., 21:22 (CET)

Nincs mit, szívesen. Nem szoktam figyelni ki csatolja, ki nem, csak ha már nagyon sok van egy témából. De a Te nevedre nem figyeltem fel, szóval nem volt sok :-) Azért kösz előre is, ha majd megcsinálod. Palotabarát vita 2018. november 23., 21:24 (CET)

Magyar–Marokkói Üzleti Tanács

Kedves Palotabarát!

Ennek a szócikknek ugyan van wikidatája ([8]), de maga a szócikk linkek, források, igazi kategóriák nélküli katasztrófa. Azon töprengek, hogy feljavítandóba kerüljön vagy törlési megbeszélésre? Google-találat rá 25 van: [9]. Szép napot kívánok! Apród vita 2018. november 24., 04:03 (CET)

Hogy az a gondolatsor hogy nem jutott eszembe a te adminná választásodnál és miért csak most jutott eszembe Regasterios adminná választásánál, hogy azzal győzzem meg magam, hogy ne csak azt nézzem, hogy kevesebb női admin van, hanem azt is, hogy nők és férfiak egyaránt vannak a támogatóid között...

Ezért utólag is bocsánatot kérek, ne haragudj rám emiatt. Apród vita 2018. november 24., 22:23 (CET)

Az elsőre már válaszoltam a törlésin :-) a második ügyében pedig tényleg nincs harag, akkor sem volt. Palotabarát vita 2018. november 24., 23:09 (CET)

Ezt hogy?

Szia! Itt mi történt? Linkoman már fél órája dolgozott a szócikken, amikor te egy építés alatt sablon tettél rá most én jövök összefoglalóval. Aztán még csiki-csukiztatok is egyet. Ezt azért nem így szoktuk. Csigabiitt a házam 2018. november 24., 22:33 (CET)

Hát, mi tagadás, egy pillanatra bennem is felment a pumpa. Kérdeztem tőle, hogy csinálja-e még, mert 9-e óta nem volt mozgás a lapon. Erre visszaüzent, hogy levette a sablont. Mivel rég készültem a fejlesztésre, tényleg csak arra vártam, hogy szabad legyen a pálya, így én újra kitettem rá az é. a. sablont - már a magam munkájának védelmében -, és elkezdtem bíbelődni vele. Erre ő levette az általam kirakott sablont, és szerkesztési ütközésünk lett. Újra visszatettem hát a sablont és végül be tudtam fejezni. Úgy voltam vele, biztos az építés alatt sablon levétele után jutott még eszébe valami, és mire elmentette, én már visszaraktam az építés alattot, ő pedig azt hihette, hogy mégis kintmaradt az általa kirakott sablon, ezért vette le mégegyszer. Így aztán nem szóltam, bizonyára véletlen volt - utóbb meg is köszönte a bővítést. Palotabarát vita 2018. november 24., 22:41 (CET)
Sajnálom, hogy szándékomon kívül megint arról van szó, hogy ki mit csinált és miért.

Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy én annak örülök, hogy a cikket Palotabarát továbbfejlesztette és most már nyugodtan foglalkozhatunk más fontos feladatokkal.

Ám. De. Szóval: izé... Hogyan került ide ez a mondat:"egy pillanatra bennem is felment a pumpa"?

Már bocsánat... Miért is? Csak nem megint a magával a létezésemmel, magukkal a szerkesztéseimmel váltottam ki dührohamot egyébként nyugodt és flegmatikus szerkesztőtársamban?--Linkoman vita 2018. november 24., 23:03 (CET)

Mert szóltál, hogy levetted a sablont, majd amikor ezt követően én kitettem rá ugyanazt, és elkezdtem szerkeszteni, akkor lett egy szerkesztési ütközésünk, és ismét levetted a sablont. Azért írtam, hogy egy pillanatra, mert utána már nem keveredtünk össze, tehát nyilván az történt, amit fentebb írtam: bizonyára véletlen volt. A flegmatikus Palotabarát vita 2018. november 24., 23:07 (CET)
Megjegyzem: ez a polémia az én szándékomon is kívül van, szerintem ha Csigabi hozzánézi a vitalapi üzenetváltást, szóba se hozta volta - akárcsak én. Palotabarát vita 2018. november 24., 23:09 (CET)

Hehe, jól összeugrasztottalak benneteket. Bocsi. Csigabiitt a házam 2018. november 25., 09:41 (CET)

ÉVITERV

Szia! Az épületgépészeti és villamossági tervezés nem építészet. Hogy kerül az ÉVITERV a Magyar építészirodák kategóriába? – Puskás Zoli vita 2018. november 24., 23:14 (CET)

Puskás Zoli nem is értem... hiszen volt építészeti szakáguk is. Miért ne került volna oda? Sőt: hogy került az egész vállalat a forrásként felhasznált Magyar építészirodák története könyvbe? Valamit elnézett volna Schéry? :-) Palotabarát vita 2018. november 24., 23:18 (CET)
Dolgoztam én is olyan tervezővállalatnál, amelyiknek volt építészeti szakága, de ettől még biztosan nem sorolnám az építészirodák közé (kb. ötszáz mérnökre jutott három-négy építész), ezért furcsállom. Mondjuk az általad hivatkozott könyv címe A magyar tervezőirodák története, úgyhogy Schéry biztosan nem nézett el semmit. ;-) Építészeti tervezési feladatot a cikkben sem említesz. – Puskás Zoli vita 2018. november 24., 23:40 (CET)
Igazad van, túlságosan beivódott a fejembe az építésziroda szó. Ha tudsz mást, tedd át nyugodtan. Palotabarát vita 2018. november 24., 23:57 (CET)

Szia. Melyik forrásból vetted, hogy az 1980-as évek elején változott a név ÉVITERV-vé? Nekem birtokomban van olyan cégbélyegzővel ellátott dokumentum, amin már 1976-ban ÉVITERV szerepel. Csigabiitt a házam 2018. november 25., 09:40 (CET)

Nem írtam olyat, hogy az ÉVITERV név változott volna. Az van ott, hogy 1954-től ÉM Szerelőipari Tervező Vállalat volt a neve, ami a '80-as évek elején Épületgépészeti és Villamossági Tervező Vállalatra változott. De majd kiegészítem, hogy egyértelműbb legyen. Palotabarát vita 2018. november 25., 09:57 (CET)

Én azt mondom, hogy nem változhatott a neve a '80-as évek elején Épületgépészeti és Villamossági Tervező Vállalatra, ha már 1976-ban bizonyítottan az volt. Csigabiitt a házam 2018. november 25., 10:00 (CET)

Csigabi: hát, nem azt mondtad... Az előbb még ÉVITERV-et írtál. Palotabarát vita 2018. november 25., 10:04 (CET)

Azt nem tudom, hogy ÉVITERV-nek hívták-e akkor, maikor Szerelőipari Tervező Vállalat volt a neve, de az biztos, hogy 1976-ban már Épületgépészeti és Villamossági Tervező Vállalat szerepelt a cégbélyegzőn. Csigabiitt a házam 2018. november 25., 10:06 (CET)

Olvasd csak el újra a cikket... Most egyértelműbbé tettem. Az ÉVITERV név nem változott, csak a hosszú név. Jelezz még vissza kérlek, hogy mi volt a '76-os bélyegzőn, mert először ÉVITERV-ről írtál, ami lehetséges. Másodjára már Épületgépészeti és Villamossági Tervező Vállalatot írtál, ami viszont tényleg ütközik a könyvben írtakkal. Palotabarát vita 2018. november 25., 10:09 (CET)

A hosszú név már 1976-ban Épületgépészeti és Villamossági Tervező Vállalat volt. Csigabiitt a házam 2018. november 25., 10:16 (CET)

Szia! Jó volt az úgy. Pasztilla véletlenül állította vissza. Ő mondta. Üdv! WikimakerXmessage 2018. november 25., 10:46 (CET)

Jó-jó, oké, nem nyúlok hozzá, kösz. Palotabarát vita 2018. november 25., 10:50 (CET)

Nagy Károly (politikus)

Nem tudom maradni fog-e vagy sem a Nagy Károly (politikus) (MomentumTizenX) szócikk, de ez a helyzet maradás esetén is biztos hogy nem maradhat így, hiszen Nagy Károly néven más olyan politizáló személy is volt, akinek vagy az volt a neve vagy pedig az utókor ragasztotta rá a Nagy Jelzőt (vagyis ez utóbbira a frank császár vonatkozik).

Kezdve Nagy Károly frank császártól (valaki ha meghallja, hogy Nagy Károly és politika, valószínűleg előbb jut eszébe a frank uralkodó neve, mint a Momentumos politikusé)

Vagy éppenséggel Nagy Károly munkáspárti parlamenti képviselőjelölt (2002: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 3. választókerület) (igaz, nem hiszem, hogy híres).

Vagy Nagy Károlyé, az MDF veszprémi alapítótagjáé, akiről az itt leírtakon kívül nehéz volt egyenlőre visszakeresgélni mást, de akkor is ismerhetik politizálóként.

És ott volt Petőfi Sándor 1848-as szabadszállási követválasztásán a vetélytárs Nagy Károly.

Vagy Tasnádi Nagy Károly, Gömör vármegye 1843-as országgyűlési követe. Apród vita 2018. november 27., 00:20 (CET)

Közben arra jöttem rá, hogy míg a szócikkből nem derül ki, hogy mikor született, addig ugyanazon szócikk létrehozója a Nagy Károly (egyértelműsítő lap)ra nemcsak a momentumos politikus nevét írta be, hanem születési dátumként mindenfajta forrásalátámasztás nélkül az 1997-es születési dátumot is. Most rákérdezek tőle, hogy honnan vette ezt a születési dátumot: Szerkesztővita:Zalgas9. Apród vita 2018. november 27., 00:53 (CET)

Apród Megmondom őszintén szívem szerint az ilyen szócikket törölném: lexikoncikk, és nem derül ki belőle, hoyg hány éves és hogy mi a végzettsége, de az olyan nem lexikális adatok, mint hogy telefonálgatott, az igen. Én is kérdezem Szerkesztő:Zalgas9-et, hogy bővíti-e még, mert ha nem, akkor inkább menjen vagy a feljavítóba, vagy TMB-re. Palotabarát vita 2018. november 27., 00:59 (CET)

Mindkét mondatodra azt tudom mondani, hogy rendben. Most vagy zsákbamacskát árul és akkor törlési megbeszélésre érdemes vinni vagy hajlandó kiegészíteni egyrészt a magyar wikipédia számára hitelesnek tekinthető forrásokkal a szócikket, másrészt minél több olyan adattal, amik lexikálisan lényegesek lehetnek, nem pedig mellékesekkel. Apród vita 2018. november 27., 01:07 (CET)

Egyébként most vettem észre, hogy Inritter már egyszer kitette a forráshiány sablont Nagy Károly politikus szócikkére, csak levették róla: Szerkesztővita:Inritter#Nincs forrás sablon levételének oka. Mondjuk rossz helyre tette, mert inkább a szócikk tetejére kellett volna tennie, de máskülönben Inritter jófele indult el, amikor hiányérzete támadt. Apród vita 2018. november 27., 12:46 (CET)

Közben rájöttem, hogy mégiscsak van egy infó, hogy Nagy Károly mikor született és hol. Ugyanis a 444.hu cikkében az egyik képén, ahol az 1997-es U13-as játékoskeret tagjait sorolják fel - amelynek forrásaként a pfa.fu-t tüntetik fel - az van az egyik sorban, hogy Nagy Károly 1997. 06.04 Budapest és valóban a Puskás Ferenc Akadémia évkönyvének 17. oldalán meg is találtam rá az eredeti forrást. Ettől ez még törölhető, csak akkor már nem a születési adatok hiánya miatt. Apród vita 2018. november 27., 13:17 (CET)

festészeti kategóriák

Oké. - Tündi vita 2018. november 27., 09:04 (CET)

Halász Júlia

Neked is jelzem (nemcsak Szilasnak), hogy amit nov. 20-án törölt Szilas, azt egy anon visszaállította, de ma visszavontam arra hivatkozva, hogy Szilas is megírta a szerköfben, hogy az lezárt ügy.

Erre visszavont az anon engemet Csakhogy ö összekevert két dolgot. halász julia feljelentett. ezt megszüntették.erre öt jelentették föl. na EZ NINCS lezárva. forrás?? szerköffel illetve kiegészítve ezzel.

Ebből látom, hogyha visszavonom mezei szerkesztőként az anont, elkezdődik a csikicsuki. Mi legyen itt? Apród vita 2018. november 27., 21:17 (CET)

Köszönöm szépen a (lap)védelmet. Szép estét kívánok! Apród vita 2018. november 27., 21:27 (CET)

Levédtem. Várhatóan a jövő héten visszatérek ezekre a szócikkekre, és amelyik nem nevezetes, azokat elteszem innen. Palotabarát vita 2018. november 27., 21:28 (CET)
Rendben. Apród vita 2018. november 27., 21:30 (CET)
Egyébként az éjszaka dolgoztam azon, hogy - ha az infoboxot és a kategóriákat nem számítom - akkor a szöveg tartalmi része hogyan nézne ki nagyjából: Szerkesztő:Apród/Vitatható tartalmú oldalak. Azért nagyjából, mert az még felderítésre vár, hogy a locarnói táncfilmfesztiválon 2012-ben tényleg második helyezést ért-e el a MAG című rövidfilmje, mint azt Mediawawe Fesztivál oldalán lévő rövid életrajza és SEED / MAG on Behance szerint állítva van. Apród vita 2018. november 28., 04:53 (CET)
Amúgy ez az éjszakai átnézés arra jó volt, hogy rádöbbenjek, hogy pályája alapján erősebben rövidfilmes vagy dokumentumfilmes és "gyengébben" igazi értelemben vett újságíró. Egyébként nem tudom, hogy úgy általában véve valaki ha erősebben rövidfilmes, az alapján lehet egyáltalán valaki nevezetes? Apród vita 2018. november 28., 15:39 (CET)

Most éjszaka egyébként a 444.hu szócikkből is töröltem többek között a Halász Júliára vonatkozó bírósági ügyet. Apród vita 2018. november 29., 02:22 (CET)

Közben ebben az órában (pont jókor érkeztem a magyar wikipédiára) egy anon rászállt a 444.hu újságíróinak szócikkeire és eltávolította a lektor sablonokat, úgyhogy kénytelen leszek visszaállítani azokat és hivatkozásként a sajtóműhelyben általad felvetett vitára és a vitalapodon lévő összefoglalásomra (Két rádiós halálhíre plusz 444.hu újságírói) utalok a szócikkek vitalapjain. Apród vita 2018. november 29., 15:13 (CET)

@Apród: Nem szálltam a szócikkekre, csak nem értettem miért van rajtuk a {{lektor}}(?) sablon. A vitalapokon nem volt semmiféle információ ezzel kapcsolatban. A sablon szövegében pedig az áll, hogy „Ha nincs indoklás a vitalapon, bátran távolítsd el a sablont!”. Ennyi. Nincs itt semmiféle „rászállás”.– 103.225.204.174 (vita) 2018. november 29., 15:55 (CET)
Jó, elnézést kérek az anontól, bocsánat, csak a problémára koncentráltam (vagyis arra, hogy most így legalább utólag magyarázatot adjak a lektorsablon okára a vitalapon). Apród vita 2018. november 29., 16:05 (CET)

Ajaj, ütközni fogok Csigabivel, mert ő meg jóváhagyta az anont, pedig így is van vele egy régi vitám Takács Mária tévébemondó miatt. Apród vita 2018. november 29., 15:18 (CET)

Jelmezbál (egyértelműsítő lap) - wikidata

Szép estét kívánok! Tegnap csináltam egy egyértelműsítő lapot (Jelmezbál (egyértelműsítő lap)), de nem tudom, hogyan kell hozzá wikidata-elemet csinálni. Apród vita 2018. november 28., 22:13 (CET)

Apród most gyorsan megcsináltam, de nagyon bele vagyok habarodva a Wikidatába, úgyhogy majd elmagyarázom, ha lesz időm OK?. Szia! Palotabarát vita 2018. november 29., 05:37 (CET)

Rendben. Én pedig próbálom megérteni, remélem meg tudom érteni. Apród vita 2018. november 29., 14:45 (CET)

Annál is inkább érdemes, mert egy júliusi jelzésemre - ami akkor még csak gyanú volt nálam - a wikidata társalgójában csak most érkezett jelzés és Bencemac már meg is tette a szükséges lépéseket: Wikidata:Társalgó#Star Wars: A régi Köztársaság és a Star Wars: Knights of the Old Republic (comics) szerintem nem ugyanaz. Apród vita 2018. november 29., 14:58 (CET)

Országok cikkei

Szia!

Ha jól emlékszem, te készítettél egy gyűjtést a hiányzó cikkekről országonkénti bontásban. Hová raktad ezeket a piros linkeket? B.Zsolt vita 2018. november 30., 18:07 (CET)

B.Zsolt szia! Ide tettem őket:Wikipédia:Európa országainak alapvető cikkei. Palotabarát vita 2018. november 30., 22:45 (CET)

Parlamentáris demokrácia

Még tanulmányozom az interwikiről általad írottakat (a Kategória:Téti wikipédistáknak elkészítettem pl. az interwikijét az útmutatásod alapján), épp ezért itt külön jelzem - bár tudom, hogy szoktad nézni a törlésre javasolt lapokat - hogy a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Parlamentáris demokrácia lapon más által 2017 márciusában felvetett interwikiproblémáról írtam, ami részben a parlamentáris demokrácia, részben a parlamentáris rendszer szócikkhez kapcsolódott. Szép éjszakát kívánok! Apród vita 2018. november 30., 22:57 (CET)

Éljen!

Éljen! Megcsináltam az általam most éjszaka elkészített Kurtizánok tündöklése és nyomorúsága (egyértelműsítő lap) wikidatalapját: [10]! Szép éjszakát kívánok! Apród vita 2018. december 1., 01:45 (CET)

Egyébként azért ezt választottam, mert néhány napja eszembe jutott, hogy emlékeztem rá, hogy ifjúkoromban vetítették ezt a filmsorozatot, bár magára a tartalomra nem emlékeztem (és mint kiderült, a filmnek csak az oroszok és a franciák készítették el a szócikkét, egyértelműsítő lapot pedig egyik nyelven se). Aztán meglepett, hogy a filmsorozatot Magyarországon egészen kicsi koromban vetítették magyarul először és az 1990-es évek elején utoljára. Apród vita 2018. december 1., 02:08 (CET)

Blog, jelmezbál, sajtóműhely, wikidata

Kedves Palotabarát!

Egyébként dilemmám, hogy további infóként szerepelhet-e blog? Ez a nemzeti anarchizmus szócikk kapcsán lett dilemmám: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Blogolás és anarchizmus. Meg azért, mert a blog feltételezhető bloggere, DissziMartin visszatért és írogatott a szócikkbe: [11], [12]. Én ma csak apró változtatásokat végeztem benne utána: [13], [14], de néhány napja már végeztem benne javításokat: [15], [16], [17].

Egyébként a jelmezbál mint egyértelműsítő lap létrehozása is kétségessé vált: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Gabest szerkesztései (és így a wikidata-kapcsolat is). Dehát tudhattam én, hogy kétségessé válik a Jelmezbál (Mikrobi) szócikk léte? Senki egy szót se szólt az utóbbi néhány hétben, csak mikor már tömegével létrehozta a szócikkeket. Szép estét kívánok! Apród vita 2018. december 5., 20:11 (CET)

Egyébként nem tudom: láttad-e Gyurika nov. 29-i hozzászólását a sajtóműhely vitalapján: [18]? Apród vita 2018. december 5., 20:23 (CET)

Ennek (Szerkesztő:Palotabarát/Karbantartás/Nincs szócikk, de van Wikidata-elem) most már másik link veszi át a helyét? Azért kérdem, mert akkor törlöm a szerkesztőlapomról az említését, ha már más link vette át a helyét. Apród vita 2018. december 5., 21:30 (CET)

  1. Szia Apród! Hát ez a blog nehéz ügy. Látom, hogy mit ír az irányelv, de nem értek egyet vele, hiszen számtalan jobbnál jobb minőségű személyes blog létezik, amit a terület egy-egy olyan képviselője ír, amit írhatna máshova is (gyakran írnak is). Nem akarok példákat hozni, nyilván sok érdemes blog létezik. Ugyanakkor kétségtelen, hogy pl. összeesküvés-elmélet vagy alternatív történelmi blogok is léteznek, egy őrült elméletet simán meg lehet írni csupa blog forrással. Szóval akármilyen blogot én sem idéznék, de azért szerintem ha a szerzője vállalja a nevét - vagy legalábbis az könnyen kideríthető - és az ő személye hiteles, akkor én is beleteszem forrásként.
  2. Igen, láttam a fejleményeket jelmezbál-ügyben, de akkor is maga a szó, és a film, sőt: két film ([19] [20]) miatt az egyértelműsítő szerintem maradhat.
  3. Láttam Gyurika hozzászólását, de az az adat sajnos nem forrásértékű :(
  4. Igen, igen, ez lesz a végleges cím, itt frissítgetem, erre átjavíthatod a linket: Wikipédia:Kért cikkek/Magyar szócikkel nem rendelkező magyarok listája.

A többi wikidatás ügyre majd a vitalapodon válaszolok Palotabarát vita 2018. december 6., 00:48 (CET)

  • A forrásolás háttérviszonyaiban zavaró, hogy maga a megfogalmazás akár a Wikipédia:Ellenőrizhetőség irányelvében, akár a Wikipédia:Mi számít megbízható forrásnak? útmutatóban némelykor többféle értelmet tesz lehetővé. Pl. Ha az ilyen állítás nem különösebben fontos, töröld nyugodtan – nem érdemes betűket vesztegetni a megkérdőjelezhető és érdektelen állításokra mondatban a nem különösebben fontos megjegyzés nem minden helyzetben értelmezhető, hogy mit jelent. A megkérdőjelezhető állításokra nem érdemes betűket vesztegetni se biztos hogy minden helyzetben igaz lehet (de legalább most már rájöttem, hogy az irányelv és útmutató linkjei között kékítési és archiválási lehetőségek vannak, mivel a sors iróniájaként a Wikipédia:Ellenőrizhetőség#Kétséges megbízhatóságú források szakaszban lévő blogpélda pont egy halott link, amely valószínűleg akkor még nem volt halott link, amikor beletették az útmutatóba.
  • Akkor a filmet beteszem az egyértelműsítő lapra.
  • Akkor átjavítottam a szerkesztőlapomon Wikipédia:Kért cikkek/Wikidata-listára.

Még egyszer szép estét kívánva Apród vita 2018. december 6., 01:45 (CET)

Csala Károly

Megint volt a napokban még egy újságíró-főszerkesztő halálhíre: Elhunyt Csala Károly. Ebből a hírből se hiszem, hogy lehet szócikket készíteni, hiszen a születési évét is kb. (1939 körül) lehet csak behatárolni. Apród vita 2018. december 10., 02:24 (CET)

Nemcsak újságíró, hanem költő, műfordító, kritikus is volt – (a Tűz-tánc antológia második részében, meg az Ezredvég folyóiratban jelentek meg versei). Az Ezredvég Facebook-oldalán jelent meg a hír december 5-én: „Néhány napja kaptuk a szomorú hírt: egy hónappal 80.születésnapja előtt elhunyt CSALA KÁROLY kritikus, költő, műfordító, újságíró. Az Ezredvégben a folyóirat alapítása óta évtizedeken át jelentek meg versei, tanulmányai, fordításai, könyvismertetései.” Ezek szerint 1938 utolsó vagy 1939 első napjaiban született.– Holdkóros vita 2018. december 23., 02:36 (CET)
Holdkóros kösz szépen. Majd futok még egy kört, de ahol először néztem - kézikönyvekben, kikicsodákban - nem találtam róla adatot, így félretettem, de majd megnézem újra, hátha lesz róla valami adat. Palotabarát vita 2018. december 23., 08:29 (CET)
A 'Tűz-tánc' második részében ennyi van: Cegléd - 1939. Az 'Ezredvég' következő (január közepén megjelenő) vagy az azutáni számában biztosan megemlékeznek róla. Bár valószínűleg nem életrajz, hanem a barátok-pályatársak írásai lesznek. – Holdkóros vita 2018. december 24., 02:42 (CET)

Apród, Holdkóros: csak megszületett: Csala Károly, de nagyon szegényes lett a források elégtelensége miatt. A művei kb. 2000-ig vannak meg, ha tudjátok még akár azt, akár az életrajzást bővíteni, nyugodtan. És kösz a motivációt! Palotabarát vita 2018. december 24., 10:57 (CET)

Inforádió

Nem lett volna részemről illendő belejavítani a mondatodba Krakeeler99 oldalán, így mivel az inforádiós linkelésed piros volt, így inkább az Inforádió linket átirányítólappá alakítottam az InfoRádióra. Szép napot kívánok! Apród vita 2018. december 11., 02:34 (CET)

Apród ó, kösz, ez jó ötlet volt! Palotabarát vita 2018. december 11., 16:33 (CET)

Szécsi Magda

Ajaj, megint töröltetni szeretné magát valaki a magyar wikipédiáról: Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)#Szécsi Magda életrajzának törlése. Bár nem illik megkérdőjelezni, de még abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán tényleg Szécsi Magda kéri ezt. Apród vita 2018. december 11., 18:55 (CET)

Egyébként látom, hogy sajtóműhelyt érintő törlési megbeszéléseket indítottak:

Apród vita 2018. december 11., 19:04 (CET)

Apród köszi. A saját cikk törlésére reagáltam, ahogy a repertóriumra is. Megmondom őszintén, én hajlok a másik kettőnek a törlésére is, mert nem találom azokat nevezetesnek. Egyetlen olyan forrás sincs feltüntetve, ami független lenne és túlmutatna a lappal kapcsolatos kereskedelmi ambíciókon. Mi a véleményed? Palotabarát vita 2018. december 11., 19:16 (CET)

Még ott tartok, hogy tanulmányozom, hogy a Google-n milyen a két lap helyzete. Apród vita 2018. december 11., 19:46 (CET)

Azt már látom, hogy a Villlanyszerelők Lapja hivatkozási forrásként szerepelt lapokban, bár a legnagyobb feltűnést akkor keltette a magyar sajtótermékek közt, amikor leleplezett 2014 tavaszán egy magát rezsicsökkentő elektromos eszköznek beállító készüléket, hogy az nem alkalmas árammegtakarításra. Apród vita 2018. december 11., 22:44 (CET)

Elnézést, hogy ellentmondtam a Villanyszerelők Lapja törlési eljárásán. Szép éjszakát kívánok! Apród vita 2018. december 15., 01:51 (CET)

Barcs Endre

Kedves Palotabarát!

Attól, hogy még valaki a szerköfben azt állítja, hogy én magam vagyok a forrás, ettől még bele lehet tenni a Barcs Endre szócikkbe a Nincs forrás sablont? Apród vita 2018. december 17., 15:41 (CET)

Apród hogyne, persze, sőt kell is! Sőt, szólj is neki légy kedves, hogy ez így nem jó. Palotabarát vita 2018. december 17., 15:47 (CET)
Most már szóltam neki. Apród vita 2018. december 17., 16:21 (CET)
Mentort kért: Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)#Mentorkeresés: Barcs Endre vita. Apród vita 2018. december 17., 16:53 (CET)

Örsi Ferenc

Most létrehoztam az Örsi Ferenc (egyértelműsítő lap)ot, viszont nem tudom, hogy akkor most Örsi Ferenc szócikk nevét is írjam-e át Örsi Ferenc (író) szócikknévre? Szép estét kívánok! Apród vita 2018. december 18., 00:01 (CET)

Apród elméletileg kellene, de annyira nem egységes az ezzel kapcsolatos irányelv, hogy én nem hoznék létre egyértelműsítő lapot - különösen nem egy Örsi Ferencnél, aki azért nagyon ott van, ha elsődleges jelentést keresnék ennél a névnél. De ezt Neked kell eldönteni. Palotabarát vita 2018. december 20., 10:57 (CET)

Akkor törlésre jelöltem az egyértelműsítő lapot, mivel nem volt praktikus részemről ezt létrehozni. Szép napot kívánok! Apród vita 2018. december 21., 03:31 (CET)

Apród az egyértelműsítő lap maradhat, hiszen eligazít a két cikk között. Csak az Örsi Ferencet nem kell átnevezni, egyértelműsíteni. Most is van egy pár ilyen, pl.: Dienes András (egyértelműsítő lap). (De közben látom, hogy más megtette.) Palotabarát vita 2018. december 21., 08:20 (CET)

Polmar technika lap törlése - várjunk vele kérlek....

kedves Palotabarát ! Először is köszönöm a "Polnai Gábor" nevű lap módosításait. Másodszor a "polmar technika" törlésére vonatkozó inditványokat szeretném cáfolni, mivel több újság is foglalkozott a témával, de ezek nyomtatott sajtók. Megkérlek, hogy a jövő hónapban még ne töröljétek, mert be fogok tudni több független forrásokat is mutatni, online sajtón keresztül, mivel ennek a technikának a bemutatása épp jan. 20.-a körül lesz. Köszönettel – Polnai Gábor vita 2018. december 30., 08:53 (CET)Gabeemw

Kedves Gabeemw, egyrészt ezt légy kedves írd be a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Polmar technika oldalra is, hiszen ott dől el, hogy mi lesz a szócikk sorsa. Másrészt a Wikipédia nem csak online forrásokat fogad el, bátran írd be a cikkbe a nyomtatott forrás adatait: melyik lapban, hányadik oldalon jelent meg (évf., lapszám). Használd kérlek a <ref> és </ref> tageket: a szócikk szövegének ahhoz a részéhez illeszd, amit a forrás alátámaszt. A két ref közé kerüljenek a megjelenési adatok. Ha például azt szeretnéd alátámasztani, hogy 2015-ös találmányról van szó, akkor oda illeszd be, pl. így:
fejlesztette ki Polnai Gábor[1] szentendrei képzőművész 2015-ben.<ref>Művészettörténész Béla: Új technika a faszobrászatban - [[Művészettörténeti Értesítő]] 66. évf. 1. szám. 2017. 123. o.</ref>

Ha a technikára adsz forrást, akkor annak a bekezdésnek a végére tedd.

Köszönöm, szia! Palotabarát vita 2018. december 30., 09:15 (CET)

Mikrobi-epizód

Kedves Palotabarát!

Ezt a feljavítandók között találtam: Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/Űrkalózok (Mikrobi). Mivel a múltkor sor került az epizódtörlésekre, gondolom ez is hozzájuk tartozik. Szép estét kívánok! Apród vita 2018. december 22., 20:21 (CET)

Egyébként december 21-én azonnali hatállyal megszűnt a Zoom.hu internetes hírportál. A Strat-Pol Kft., aki a Zoom.hu internetes hírportált üzemeltette, tovább üzemel, de a média és a tájékoztatási piac területéről kivonult: Azonnali hatállyal megszűnt a Zoom.hu. Szeretlekmagyarorszag.hu. 2018. dec. 21. Apród vita 2018. december 23., 00:15 (CET)

Apród köszi, a Mikrobiból asszem kettő van félretéve, ha máskor nem, legkésőbb három hónap múlva törlődik. A Zoom.hu-t néztem már korábban, akartam róla írni, de túl kevés forrásolható adat volt róla. Majd megnézem újra kicsit később, hátha jelenik meg róla valami a megszűnése kapcsán. Kár, hogy nem akarsz írni új szócikket, mert lenne miről: nem csak a magyarok, de sok külföldi lap is hiányzik még (pl. a Le Monde is). Palotabarát vita 2018. december 23., 08:32 (CET)

Kár, hogy nem akarsz írni új szócikket, mert lenne miről: nem csak a magyarok, de sok külföldi lap is hiányzik még (pl. a Le Monde is).

Erről jut eszembe: nincs magyar nyelvű sablonpárja a Template:Eastern Bloc media sablonnak (csak orosz és indonéz nyelvű párja van) és a benne szereplő lapoknak sincs feltétlenül mindegyiknek magyar nyelvű szócikkük (mondjuk az is igaz, hogy magában a sablonban is kiragadottak a lapok és hogyha volna sablonja magyarul, akkor nem tartanák-e túl gigantikus méretűnek), mint ahogy az Eastern Bloc media and propaganda című rendkívül részletes angol nyelvű szócikknek sincs magyar nyelvű párja (csak legfeljebb spanyol és olasz párja van).

Nincs magyar nyelvű áttekintés (vagyis egyértelműsítő lap) a Pravda nevű újságokról.

A Pravda szócikknév is az orosz Pravdára visz, miközben azért nem ilyen egyszerű a helyzet, részben mert a Pravda kifejezés nemcsak a sajtó területén van jelen, pl. vezetéknévként is, vagy pl. ott van a Russzkaja Pravda is, a Kijevi Rusz jogi kódexe (amelynek ugyancsak nincs magyar nyelvű szócikke: https://www.wikidata.org/wiki/Q783761)), részben mert vannak olyan sajtótermékek, amelyben résztagként a Pravda kifejezés szerepelt és nemcsak ama bizonyos Pravda sajtótermékben van, volt jelen, amelynek magyar nyelvű szócikke van.

A Pravda egyértelműsítő lapok közötti wikidata-eligazodáshoz: https://www.wikidata.org/wiki/Q31202

De a képet tovább árnyalják a különböző Pravda nevű sajtótermékekről az OSZK példányadatai is:

  • Pravda : organ russkih kommunistov v Budapešte No.1 (6 apr. 1919) - no.37 (3 avg. 1919). Megjelenés: Budapest : Budapeštskaâ gruppa Rossijskoj Kommunističeskoj Partii, 1919
Név/nevek: Rossijskaâ Kommunističeskaâ Partiâ bolʹševikov. Budapeštskaâ gruppa
  • Pravda (Banská Bystrica) (1944) Č.1 (9 sent. 1944) - č.40 (25 okt. 1944). Megjelenés: Branská Bystrica : Ustredny sekretariat Komunisteckej strany Slovenska, 1944
Név/nevek: Komunistická strana Slovenska. Ústredný sekretariát
  • Pravda (Zagreb): socijalističko glasilo. God.1, br.1 (24. prosinca 1917) - god.1, br.47 (14. studenoga 1918). Megjelenés: Zagreb : Jugoslavenska socijalisticka nakladna zadruga "Nasa snaga", 1917-1918
  • Pravda (Bratislava) (1925). Roč.6, č.106 (1925) - roč.71, č.303 (1990. dec.). Megjelenés: Bratislava : Pravda, 1925-1990
Név/nevek: Komunistická strana Slovenska. Ústredný výbor
  • Pravda (Ungvár) (1920). centralʹnyj rusʹkij organ Meždunarodnoj socialističnoj partii Podkarpatskoj Rusi. [?] - Rok 2, č.52 (31 dec. 1921). Megjelenés: Užgorod : Meždunarodnaâ socialističeskaâ partiâ Podkarpatskoj Rusi, 1920-1921
  • Pravda (Beograd) (1904). God.1, br.1 (1 sept. 1904) - god.37, br.13089 (6 apr.1941). Megjelenés: Beograd : Grafopublik, 1904-1941

Elnézést, hogy az orosz, szlovák, horvát, szerb kifejezéseket nem fordítottam le a példányadatokból, de nem mertem rá vállalkozni.

Ráadásul a Pravda és Prada is könnyen összetéveszthető kifejezések. Apród vita 2018. december 29., 18:53 (CET)

Egyébként megint elhunyt egy újságíró, akinek nincs magyar nyelvű szócikke: Meghalt Lendvai Vera (Népszava.hu. 2018. dec. 29.) Ebből pedig kiderül, hogy mára virradóra hunyt el, bár ez nem olyan részletesen ír, mint a Népszava cikke: Meghalt Lendvai Vera újságíró (Index.hu. 2018. dec. 29.) Szép estét kívánok! Apród vita 2018. december 29., 18:53 (CET)

Megint elhunyt egy újságíró: Meghalt Kun Erzsébet újságíró (index.hu. 2018. dec. 30.) Apród vita 2018. december 31., 05:21 (CET)

444.hu újságírói

Kedves Palotabarát!

Az hogy a 444.hu újságírói közül akkor most melyik kerüljön törlési megbeszélésre, az jövő évre legyen áttéve: Szerkesztővita:Palotabarát#Két rádiós halálhíre plusz 444.hu újságírói? Apród vita 2018. december 18., 03:37 (CET)

Még egy dolog. El próbáltam távolítani Holdkóros bejegyzését Papp Dániel egyértelműsítő lapjáról, hogy Papp Dániel szerkesztő kíváló hírhamisító, de nem teljesen értette meg, hogy egy egyértelműsítő lapon miért nem szerepelhet ilyen és visszavont engemet: Papp Dániel (egyértelműsítő lap) változata. Mit lehet ilyenkor tenni?

És ugyan Holdkóros nem megerősített szerkesztő, de tartok tőle, hogy valamelyik járőr ezt képes lesz jóváhagyni. Apród vita 2018. december 18., 04:25 (CET)

Köszönet

Boldog Karácsonyt és kellemes ünnepeket!

Szia! Boldog Karácsonyt és kellemes ünnepeket kívánok! – PD55ZG vita 2018. december 24., 20:47 (CET)


Boldog karácsonyt! Subicemaster 🍪 kekszgyár 2018. december 25., 10:02 (CET)

PD55ZG, Subicemaster köszönöm mindkettőtöknek, és viszont kívánom. Palotabarát vita 2018. december 25., 10:05 (CET)


újév

Én mindig annak a vitalapján válaszolok, aki írt nekem. :-) Én úgy tudtam, hogy a lista a hiányzó szócikkekről szól, vagyis amik pirosak. És még sose láttam átirányítást benne, de lehet, hogy túl ritkán nézem. Ha gondolod, tedd vissza, engem nem zavar, csak szerintem hülyén néz ki. - Tündi vita 2019. január 1., 20:18 (CET)

Boldog új évet kívánok!

Boldog új évet kívánok! Apród vita 2018. december 31., 05:01 (CET)

Szia! Boldog új évet kívánok! – PD55ZG vita 2018. december 31., 08:49 (CET)

Boldog új évet! Subicemaster 🍪 kekszgyár 2018. december 31., 23:08 (CET)

Apród, PD55ZG, Subicemaster kösz szépen, BÚÉK Nektek is! Palotabarát vita 2019. január 1., 01:00 (CET)

Re: Katalán modernizmus

Kedves Palotabarát! Jó a felhasználóneved! Ha épp időm engedi igyekszem majd folytatni. Köszönöm, hogy jelezted, hogy érdekel, így előrébb sorolom a prioritási listán. Üdv: Hirannor Postaláda 2018. május 14., 10:17 (CEST)

Listák

Lécci a 976-os évhez tedd még be a sablont, jelenleg ott tartok a minden évet magába foglaló jelentős felújításban, az az interface. Ha összehasonlítod a 976 és a 977 éveket, látni fogod, hogy igen sok munkát tettem bele a linkek, országok stb. megújításába, bővítésébe. – Burumbátor Súgd ide! 2018. május 29., 12:04 (CEST)

@Burumbátor: oké, megvan! Palotabarát vita 2018. május 29., 12:07 (CEST)

Köszönöm. Hogy még egy et mondjak: látom a Kijevi Rusz listát betetted az éjszaka. Nézd meg 976-ban a *fejedelem* linket, ott van alatta a létező lista. És ez végig így van, legalábbis amit eddig megtaláltam. – Burumbátor Súgd ide! 2018. május 29., 12:09 (CEST)

@Burumbátor: Éles szemed van :) Valóban, az egy kissé ad hoc javítás volt, az volt a háttere, hogy a kért cikkek oldalon még 2009-ben beírta valaki a A Kijevi Rusz uralkodóinak listája cikket. Miután beillesztettem, már láttam, hogy az orosz uralkodók egy szócikkben vannak, ráadásul semmilyen más cikkből nem mutat link erre a meg nem írt lapra. Valszeg az lesz, hogy a kérést is törlöm és visszajavítom a linket is a 976-os uralkodós cikkben. Most gyorsabb volt a kezem, mint a figyelmem. Palotabarát vita 2018. május 29., 12:18 (CEST)

Hell Energy változtatások

Kedves Palotabarát!

A marketingszagú megfogalmazást annyira nem értem, de ez mindegy is, arra szeretnélek kérni, hogy a HELL RING részt semmiképpen se állítsd vissza, mert nem épült meg, és nehogy valaki ezért a helyszínre utazzon, és keresse. Az elismeréseket frissítettem volna, hiszen azóta kapott már párat a cég, ahogy a honlapon is fel van tüntetve, úgyhogy ha ezt frissíthetem, akkor azt megköszönném. Igaz le van írva, hogy a Williams istállóval működött együtt a cég, de pontosan így helyes a leírás: A nemzetközi marketing tevékenység kiemelkedő állomása és a cég életének meghatározó mérföldköve volt az AT&T Williams Forma 1-es csapatával való kooperáció amellyel a HELL ENERGY a magyar márkák közül elsőként, az energiaitalok közül pedig másodikként lépett be a Formula–1 világába. Az együttműködés lejárta után a nemzetközi marketing aktivitás elsősorban a technikai sportokra koncentrált – a HELL a legrangosabb európai drift-versenysorozat, a King of Europe fő támogatója volt 2012-13-ban. Emellett a márka itthon is évről-évre aktívan támogatja elsősorban az autó- és motorsportokat, valamint a szabadidős- és a csapatsportokat.

Igazából ha ennyi módosítást engedélyeznétek, akkor az király lenne, mert így azok a hibák vannak javítva, amik nem voltak túl frissek az oldalon.

Köszi! Reqsska üzenőlapja  2018. augusztus 13., 11:07 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Szia Reqsska! A HELL RINGről szóló szakasz mindvégig feltételes módban fogalmaz, félreérthetetlen atekintetben, hgy nem egy kész pályáról van szó. Mivel szándék volt az építésére, ezért helye van a lexikonban (Boross Péter szócikkét sem töröltük pusztán azért, mert már nem miniszterelnök). Ugyanakkor jó lenne ezt is forrásolni, hogy mikor született az elhatározás, és hogy miért és mikor tettek le róla.
Ez az autósporttal kapcsolatos szöveg, amit ideírtál, tipikus marketingblabla: tele van nagyzoló kifejezésekkel ("kiemelkedő", "meghatározó"), miközben az együttműködés időtartama sem derül ki belőle, tehát pont a lexikonba való adatok hiányoznak. Továbbá sajnos mindezeket forrásolni is kell, vagyis beírni azokat az újságcikkeket, ahol az állítások ellenőrizhetők.
Ugyanez a helyzet a szócikkben szereplő egyéb állításokkal: ezeket most forráskérővel jelöltem. Nagyon kérlek, a Wikipédiát ne egy elemnek tekintsd a marketingeszköztáron belül, hanem próbálj(unk) egy klassz lexikonszócikket készíteni a HELL-nek. Palotabarát vita 2018. augusztus 13., 11:57 (CEST)