Honda Civic

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Honda Civic
Gyártási adatok
GyártóHonda
Darabszám18 500 000
Gyártás helyeJapán, Amerika
Gyártás éve1973–napjainkig
KategóriaKompakt autó
Kiskategóriás autó
TervezőHonda Szóicsiró
A(z) 2005-ös dízel modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz1430 mm
Szélesség1750 mm
Magasság1855 mm
Tömeg1368 kg
Üzemanyagbenzin, dízel, hibrid
Üzemanyagtartály55 liter
Teljesítmény
FelépítésFerdehátú, Kombi, Coupé, Szedán
Váltó6 sebességes kézi váltó, 7 sebességes CVT váltó
Teljesítmény201 LE
Max. nyomaték174 Nm
Átlagfogyasztás6,6 liter/100km
Gyorsulás0-100: 8,3 másodperc
Max. sebesség236 km/h
Törésteszt
Euro NCAP-törésteszt eredménye[1]
ElőzőHonda N600
Honda Z600
Honda 1300
KövetkezőHonda Accord
Honda Civic weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Honda Civic témájú médiaállományokat.

A Honda Civic egy kompakt családi autó,[2] amelyet a japán Honda Motor Company, Limited készít 1973 óta. Összesen 11 generációja van.

Története[szerkesztés]

Körülbelül 18 500 000 darab készült a Civicből, mellyel a negyedik helyet foglalja el a legnagyobb darabszámban gyártott autómodellek listáján. Egyedül a Toyota Corolla, a Mercedes-Benz E osztály és a Volkswagen Bogár járművek előzik meg. Ezzel az értékkel 2005-től a Civic lett a Honda világszerte legkelendőbb modellje. A széria az elismertségét a méretkategórián belül korábban példátlan műszaki megoldásaival, felszereltségével, letisztult, de erőt sugárzó megjelenésével, egyszerű, de átgondolt és tartós belső kidolgozásával, kimagasló megbízhatóságú, menetteljesítményű és mindezek mellett rendkívül kedvező üzemanyagfogyasztású motorjaival alapozta meg.

Ha a világon bárhol valamilyen autóversenyt rendeznek, annak a rajtjánál mindig legyen egy Honda.

Honda Szóicsiró


Az első generáció (1973–1979)[szerkesztés]

Első generációs Civic hatchback
Első generációs Civic hatchback

Az első debütáló példányok még a kiskategóriás autók közé tartoztak. Egy évvel a bemutató után, 1974-ben a kis kéthengeres aggregátot 1,2 literes, négy hengeres, 50 lóerősre cserélték, ami az autó viszonylag alacsony tömege miatt meglepően jó menetteljesítményeket eredményezett. 1974-re a hengerűrtartalom 1237 köbcentinél járt, a teljesítménye 52 lóerős lett, és az akkori biztonsági előírásoknak megfelelően módosított lökhárító miatt a Civic hossza 3599 milliméteres. 1975-ben jelent meg a CVCC, azaz összetett örvényvezérelt égésű, 1488 köbcentis, 53 lóerős motor, amivel a Civic katalizátor nélkül teljesítette az amerikai tiszta levegőről szóló törvényt. 1979-ben sikeres működését apró finomításokkal és 63 lóerőre emelt teljesítménnyel zárta.

A második generáció (1979–1983)[szerkesztés]

Második generációs Civic hatchback
Második generációs Civic hatchback

A második generáció az igényeknek megfelelően nagyobb lett, hiszen a tengelytáv 2250 és 2319 milliméteres lett, a karosszériaváltozatoktól függően. A motorok kizárólag a korszerű CVCC vezérlésű négy hengeresek voltak, melyek közül az 1,3 literes 55, a másfeles 67 lóerőt teljesített. Az alapmodellhez négy-, a nagyobb motorhoz ötfokozatú kézi vagy kétfokozatú automataváltót kínáltak. A négy ajtós szedán 1981-ben debütált, és ennél a változatnál mutatkozott be a háromfokozatú automatikus váltó. 1981-től már ködlámpával és fekete fényezésű lökhárítóval készültek az autók, de a kézi váltók is egységesen öt fokozattal gazdálkodtak.

A harmadik generáció (1983–1987)[szerkesztés]

Harmadik generációs Civic hatchback
Harmadik generációs Civic hatchback

Az új generáció nemcsak a kötelező méretnövekedésről, hanem egy kifinomultabb megjelenésről is szólt. A tengelytáv 2451 milliméteresre emelése mellett a szedán és ferdehátú kivitelen kívül készült kombiváltozat is, ami korábban csak az Accord sajátja volt. Az 1,5 literes motor hengerenként háromszelepes hengerfejjel mutatkozott be, melynek teljesítménye ugyan már 76 lóerő lett, de a belépő továbbra is az 1,3-as maradt, 60 lóerővel. Ekkor jelent meg független hátsó felfüggesztés is, ami nem csupán helytakarékosabb volt, de páratlan futáskultúrát eredményezett. 1987-ben a kombiváltozat állandó négykerék meghajtással is elkészült.

A negyedik generáció (1987–1991)[szerkesztés]

Negyedik generációs Civic szedán
Negyedik generációs Civic szedán

A szokásos méretnövekedés mellett elindult a motortechnika még rohamosabb fejlesztése is, így megjelent az 1,5 literes, 16 szelepes motor, 92, és az 1,6-os 105 lóerővel. Ez utóbbi a négykerék meghajtású változatokhoz is ideális párosítás volt, különösen alacsony fogyasztása miatt. A háromajtós Si kivitele immár 108 lóerővel készült. A modell megjelenése előtt nem sokkal jelent meg az első VTEC változó szelepvezérléses motor, ami 150 lóerejével és nyolcezret meghaladó maximális fordulatszámával a mai napig etalonnak számít.

Az ötödik generáció (1992–1995)[szerkesztés]

Ötödik generációs Civic szedán
Ötödik generációs Civic szedán

Az ötödik generáció a VTEC változó szelepvezérlés széles körű elterjedését és a kombikivitel törlését hozta. A négy féle kivitelben is készülő autó 1,5 literes motorja a VTEC-E szelepvezérléssel 102 lóerőt teljesített, amely különösen kedvező fogyasztása miatt is közkedveltté vált az autópiacon. Az 1,6 literes motort VTEC szelepvezérléssel 125, majd 1994-től már 160 lóerővel (VTi) készítették, ami a korának egyik közkedvelt autója lett. Ehhez a kifinomult futómű is hozzájárult, hiszen a méretkategóriában egyetlen autómárka sem kínált hasonló színvonalút. A Honda fejlesztői a biztonságról sem feledkeztek meg, hiszen az új Civic már vezető -és utasoldali légzsákot, sőt ABS-t is kapott.

A hatodik generáció (1996–2000)[szerkesztés]

Hatodik generációs Civic hatchback
Hatodik generációs Civic hatchback

Az előző generáció sikerét folytató modellcsalád immár tekintélyes utas- és csomagtérrel készült, a ferdehátú mellett már kupé- és szedánváltozatban is. A korábbi sikeres 1,5-ös motor mellett megjelent a 16 szelepes 1,4-es, az 1,6-os pedig különösen alacsony CO2-kibocsátása ellenére is 106 lóerővel büszkélkedhetett, köszönhetően a VTEC tovább fejlesztésének. Az EX kiadáshoz azért 127 lóerősre pumpálták, de a csúcsot továbbra is a 160 lóerős jelentette, amit a VTi megjelölésen túl a különleges légterelő készlet is elkülönített.

A hetedik generáció (2001–2005)[szerkesztés]

Hetedik generációs Civic szedán
Hetedik generációs Civic hatchback

A korábbi kifejezetten sportos generációk helyett a Civic hetedik generációjának Angliában gyártott 3 és 5 ajtós kivitele már alapvetően családi autó lett, amelyet a magasabb építésmód és a különösen tágas utastér is alátámaszt. Ezek mellett azért a nagy teljesítményű Type-R változatról sem feledkeztek meg, amelyben az új K motorcsalád két liter lökettérfogatú modellje 197 lóerőt kóstált. Ellentétben az európai országok többségével, Magyarországon forgalmazták a japán, majd később török gyártású, elsősorban ázsiai és amerikai piacokra tervezett szedán változatot is. Ennek futóművén ugyan szintén egyszerűsítettek a korábbi generációkéhoz képest és a belső tereken is növeltek, de a külső megjelenése arányos maradt, illetve menetdinamikája is a megszokott közvetlenséget hozta. A jól bevált, megbízható, rugalmas és fogyasztás tekintetében a maga idejében szinte verhetetlen D sorozatú benzinmotor család tagjai mellett kapható volt 1,7-es dízelmotorral is, mely Isuzu alapokra épült. Japánban és Amerikában bemutatkozott a hibrid üzemű változat is.

A nyolcadik generáció (2005–2011)[szerkesztés]

Nyolcadik generációs Civic szedán (Észak-Amerika)
Nyolcadik generációs Civic szedán (Észak-Amerika)
Nyolcadik generációs Civic szedán (Ázsia)
Nyolcadik generációs Civic szedán (Ázsia)
Nyolcadik generációs Civic hatchback (Európa)
Nyolcadik generációs Civic hatchback (Európa)
Nyolcadik generációs Civic szedán (Észak-Amerika)
Nyolcadik generációs Civic szedán (Észak-Amerika)
Nyolcadik generációs Civic szedán (Ázsia)
Nyolcadik generációs Civic szedán (Ázsia)
Nyolcadik generációs Civic hatchback (Európa)
Nyolcadik generációs Civic hatchback (Európa)

A nyolcadik generáció immár előrelépés a lendületesebb autók világához, amit olyan formai elemekkel és minőséggel párosítottak, amely a típus hatalmas sikerét hozta. A hibrid változat második generációja mellett a motorpaletta immár 1,4 és 1,8 literes benzinesekből és 2,2 literes dízelesekből áll. Ezt egészíti ki a máig is változatlan minőségű új Type-R változat, amely a várhatóan a sikeres csúcsmodellek méltó utóda lesz.

A kilencedik generáció (2011–2016)[szerkesztés]

Kilencedik generációs Civic szedán
Kilencedik generációs Civic hatchback

A Honda az új Civic-et immár nemcsak közúti használatra tervezte, hanem Honda Szóicsiró jelmondatát is szem előtt tartotta. Az utcai változatot ugyanis kétféle felszereltséggel hozták forgalomba. Az egyik a kifejezetten mindennapi közlekedésre szánt, kényelmi felszerelésekkel ellátott, a másik a sportcélú átalakításra előkészített, a versenyautó építés során amúgy is kikerülő extráktól megszabadított, mintegy 40 kg-mal könnyebb változat. De nemcsak az alapgépet kínálja a Honda a versenyzéshez, hanem az olasz Jas Motorsport által összeállított csomagot is, amellyel elkészíthető a rajtra kész versenyautó.

A tizedik generáció (2016–2022)[szerkesztés]

Tizedik generációs Civic VTi-S szedán
Tizedik generációs Civic hatchback
Tizedik generációs Civic hatchback
Tizedik generációs Civic coupé
Tizedik generációs Civic coupé
Tizedik generációs Civic Szedán
Tizedik generációs Civic Szedán

A 2016-os Tokyo Motor Show-n, a Honda bemutatta az új, tizedik generációs Civic-et. A kifejezetten motorsportra tervezett alváz és az osztómű megmaradt, ellentétben sok konkurens 4x4-es modellel. Kétféle karosszéria volt elérhető a export piacon: három- és ötajtós ferdehátú és négyajtós szedán. A Civic helyettesítette a népszerű Honda 1300-as modellt a legtöbb piacon. A hazai piacon a hibrid változat negyedik generációjának 2,2-es motoros változata a már említett középkategóriába sorolódott.

Civic-gyártás[szerkesztés]

1973 1974 1975 1976 1977 1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987
32,575 43,119 102,389 132,286 147,638 154,035 155,541 138,740 154,698 132,469 137,747 184,846 208,031 235,801 221,252
1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
255,579 267,023 289,435 286,350 321,144 335,110 318,309 324,528 331,780 313,159 299,672 309,196 308,415 316,638 331,095
2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
259,722 260,218 221,235 317,909 336,180 325,981 335,384[3] 366,927[4] 377,286[5] 317,909 336,180 325,981 335,384 336,927 377,286

Biztonság[szerkesztés]

A Honda Civic Euro NCAP teszteredményei: [6][7]

Modell évjárata Márka Modell Típus Tömeg (kg) Felnőtt esetén Gyalogos esetén Gyermek esetén Biztonsági segédlet
1979 Honda Civic 2-DR 982 Nincs adat Nincs adat
1980 Honda Civic 2-DR HBK 1042 Nincs adat Nincs adat
1981 Honda Civic 2-DR HBK 980 Nincs adat Nincs adat
1981 Honda Civic 4-DR HBK 1114 Nincs adat Nincs adat
1984–1987 Honda Civic 2-DR 1048 Nincs adat Nincs adat
1984–1987 Honda Civic 4-DR wagon 1138 Nincs adat Nincs adat
1988–1989 Honda Civic 2-DR 1153 Nincs adat Nincs adat
1990–1991 Honda Civic 4-DR 1021 Nincs adat Nincs adat
1992–1993 Honda Civic 2/4-DR 1065 Nincs adat Nincs adat
1994–1995 Honda Civic 2-DR 1133 Nincs adat Nincs adat
1994–1995 Honda Civic 4-DR 1050 Nincs adat Nincs adat
1996–1997 Honda Civic 2-DR 1060 Nincs adat Nincs adat
1996–1997 Honda Civic 4-DR 1049
1998–2000 Honda Civic 2-DR 1049
1998–2000 Honda Civic 4-DR 1079
2001–2005 Honda Civic 4-DR w/+w/o SAB 1144
2001–2005 Honda Civic 2-DR w/o SAB 1135
2001–2005 Honda Civic 2-DR w/SAB 1135
2002–2005 Honda Civic 2-DR HBK w/o SAB 1135
2006–2011 Honda Civic 2-DR w/SAB 1197
2006–2011 Honda Civic 4-DR w/SAB 1247
2012 Honda Civic 4-DR w/SAB 1211
2013 Honda Civic 4-DR w/SAB 1277

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Tadashi Ogawa: Honda. Az álmok ereje magazin, (2007. február 1.)

További információk[szerkesztés]

  • Autó Autóportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap