Kupé (gépkocsi)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kupé
BMW 3-as kupéváltozat

A kupé (coupé) olyan zárt kocsiszekrényű személygépkocsi elnevezése, ami négy vagy öt ülőhellyel, de két ajtóval rendelkezik. Alapesetben kétajtós limuzinnak felel meg, amit inkább két személy számára alakítottak ki.

Jellemzők[szerkesztés]

A kupéban gyakran a vezető és a mellette lévő, vagyis az első ülések rendelkeznek teljes nagysággal, kényelmi komforttal, míg a hátsók szűkebbek, kényelmetlenebbek, a ki- és beszálláshoz az első ülések háttámláját előre kell dönteni, és többször csak gyerekek férnek el rajtuk. Ennek oka főleg az, hogy a kupék karosszériája gyakran a két ajtó, illetve a két ülés prioritása szerint van kialakítva, nemritkán teljesen más kivitellel, mint ugyanazon típus limuzinkarosszériája. Ez főleg akkor látható, ha a két típust összehasonlítjuk, viszont sok típusnak a kupé és limuzinváltozata között minimális csak a különbség. Vannak még sportkupék is, ezek gyakorlatilag sportkocsik, illetve olyan sportosabb típusok, amik alapmodellje nem kimondottan sportautónak készült. A sportkupé lehet csak kétszemélyes vagy 2+2 személyes is. Általában a kupéból készül lenyitható változat is, ez a kabrió.

Egyéb[szerkesztés]

Léteznek úgynevezett „négyajtós kupék” is, ezek gyakorlatilag olyan limuzinok, ahol a kocsi karosszériája a négy ajtó ellenére a kupékarosszéria vonalát követi, ezáltal ezen autók komfortja valamivel elmarad egy hagyományos limuzinétól, viszont a külseje a sportosság érzetét kelti. Emiatt a négyajtós kupé léte igazából csak reklámfogás, gyakorlatilag ezek is limuzinok, afféle „sportlimuzinok”. Ezek az autók vagy teljesen különálló modellek, vagy egy eredetileg kimondottan sportkupénak készült típusnak a „négy ajtósított” változatai.

A kupé érzetét akarják kelteni néhány olyan autónál is, amelyeknél a hátsó ajtó kilincsét az ablakkeretbe rejtik, így az nem látszik a kocsi oldalán. A „kupé” szót ezen kívül számos más marketingfogás keretében használták még fel, ahol páros vagy kétszemélyes vonatkozása volt valaminek.

Egyedi kivitelű autókat készítő cégek limuzin változatból is készítettek kupét.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Coupe című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Coupes
A Wikimédia Commons tartalmaz Kupé témájú médiaállományokat.