Honda Accord

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Honda Accord
Egy Honda Accord személygépkocsi szemből
Egy Honda Accord személygépkocsi szemből
Gyártási adatok
Gyártó Honda
Darabszám 12 800 000
Gyártás helye Japán, Amerika
Gyártás éve 1976–napjainkig
Kategória Kompakt autó
Kiskategóriás autó
Tervező Honda Szóicsiró
A(z) 2008-as dízel modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz 1430 mm
Szélesség 1750 mm
Magasság 1855 mm
Tömeg 1368 kg
Üzemanyag benzin, dízel, hibrid
Üzemanyagtartály 55 liter
Teljesítmény
Felépítés Ferdehátú, Kombi, Coupé, Szedán
Váltó 6 sebességes kézi váltó, 7 sebességes CVT váltó
Teljesítmény 201 LE
Max. nyomaték 174 Nm
Átlagfogyasztás 6,6 liter/100km
Gyorsulás 0-100: 8,3 másodperc
Max. sebesség 236 km/h
Törésteszt
Euro NCAP-törésteszt eredménye
Előző Honda Civic
Következő Honda Legend
Honda Accord weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Honda Accord témájú médiaállományokat.

A Honda Accord egy középkategóriás családi autó, amelyet a japán Honda Motor Company, Limited készít 1976 óta. Összesen 10 generációja van.

Története[szerkesztés]

Az elmúlt 42 év alatt több mint 12 800 000 darab Accordot gyártott a Honda, amellyel ez az autó a Toyota Corolla, a Mercedes-Benz E osztály, a Volkswagen Bogár, a Honda Civic, a Volkswagen Golf, és a Renault Clio platformjaira épülő járművek után a hetedik legnagyobb darabszámban eladott az egész világon. Az Accordot több mint 160 országban értékesítik, így ez idő alatt a világ csaknem minden szegletébe eljutott. Népszerűsége a mai napig töretlen. Ezzel az értékkel tehát a Civic után az Accordot tartják a márka második legnépszerűbb autómodelljének.


Az első generáció (1976–1981)[szerkesztés]

Honda Accord 19761981
Honda Accord 19761981

1976-ban jelent meg a piacon a háromajtós Honda Accord, és egyből óriási sikert aratott. Ekkorra a Honda, mint a kis fogyasztású, minőségi kategóriájú, élvezetes vezetést nyújtó autógyártó élt a köztudatban. A Civic által kikövezett úton haladva az Accord immár egy méretosztállyal feljebb is megfelelt a kor aktuális kritériumainak, ráadásul igen magas színvonalon. Mindeközben nagyobb lett az utastere és a teljesítménye, a stílusa, megjelenése még jellegzetesebb lett. Üzemeltetése sokkal gazdaságosabb volt mint a kategóriatársaké, és nem utolsósorban a megbízhatóság terén is nagyot lépett előre. Az 1970-es évek közepén az Accord által kínált extra-felszerelések akkoriban még valóban különlegességnek számítottak: a törlő-, mosóberendezéssel is ellátott, fűthető hátsó szélvédő vagy a kazettás magnóval felszerelt rádió egyáltalán nem volt még mindennapos. 1978-tól pedig már bőr üléshuzatot és légkondicionáló berendezést is lehetett az Accordhoz rendelni. Még az első generáció idején, 1979-ben mutatták be a négyajtós, lépcsőshátú kivitelt, amelyhez már 1,8 literes, 72 lóerős motort is lehetett választani, akár szervokormánnyal is. A modell utolsó évében, 1981-ben valódi luxuskiegészítőkkel bővült a felszereltségi lista: megjelentek az elektromos ablakemelők, a központ ajtózár, és a magnóval kombinált sztereó rádió.

A második generáció (1981–1986)[szerkesztés]

Honda Accord 19811986
Honda Accord 19811986

A második generációs Accord 1981-ben mutatkozott be. A tengelytávolság és a hossz növekedésének köszönhetően nagyobb lett a hátsó üléstér és a csomagtartó. Az új kocsiszekrény és a belső kivitelezés tetszetősebbé varázsolta az Accordot, mindeközben minden más maradt a régi. Még ebben az évben megkezdődött a modell amerikai gyártása és forgalmazása. A következő modellévben az erőforrásokat is fejlesztették. Az 1,8 literes motor 11 lóerővel erősebb lett, köszönhetően az új hengerfejnek, valamint az egyes piacokon megjelent a kipufogógázok károsanyag tartalmának csökkentésére a katalizátor. A második generáció lezárásaként 1985-ben piacra került a hajtóanyag-befecskendezéssel ellátott SE-i változat is, ami újabb 24 lóerővel erősebb lett az elődjéhez képest.

A harmadik generáció (1986–1990)[szerkesztés]

Honda Accord 19861990
Honda Accord 19861990

A következő, harmadik generáció 1986-ban lépett színre. Ebben a Honda tovább növelte a tengelytávolságot, valamint a hosszúságot, amivel együtt járt a tömeg gyarapodása is. A jobb légellenállás – és természetesen a tetszetősebb küllem érdekében – előre bukólámpákat szereltek, amik csak felkapcsolt állapotban növelték a menetellenállást. Ez a megoldás akkoriban és még ma is szokatlan a négyajtós autók körében.

A negyedik generáció (1990–1994)[szerkesztés]

Honda Accord 19901994
Honda Accord 19901994

1990-ben az Accord kívül-belül megújult. Ez már a negyedik generáció, nagyobb, erősebb és még népszerűbb elődeinél. A tengelytávolság ismét nőtt, mint ahogy a súly is. Célarányosan letisztult a vonalvezetés, a holtteret minimalizáló nagy szélvédővel, vékonyka tetőoszloppal. A rendezett és finoman kimunkált megjelenés minden ízében a minőség és a megbízhatóság benyomását keltette. A hajtóanyag-befecskendezés általánossá vált. Az új 2,2 literes motor 125-130 lóerős. Megjelent a kombi karosszéria is a kínálatban, ami még nem lehajtott hátsó ülésekkel is a négyajtós csomagterének több, mint a duplájával bírt. Ebben a sorozatban mutatkozott be a vezető- és utasoldali légzsák, valamint az ABS (blokkolásgátlós fékrendszer) is.

Az ötödik generáció (1994–1998)[szerkesztés]

Honda Accord 19941998
Honda Accord 19941998

1994-ben további fejlesztéseket hajtottak végre az Accordon. A motorok teljesítménye ismét megnőtt, az automatikus váltó kifinomultabb lett. A nagyobb biztonságérzet érdekében az első két légzsák és az ABS alaptartozékká váltak. Megjelentek az első VTEC-erőforrások is az Accordban, amivel a teljesítmény és a gazdaságos üzemeltetés közötti látszólagos ellentmondást oldotta fel a Honda.

A hatodik generáció (1998–2002)[szerkesztés]

Honda Accord (Ausztrália)
Honda Accord (Ausztrália)
Honda Accord (Európa)
Honda Accord (Európa)

Az 1998–2002 közötti időszak a még nagyobbat és még jobbat égisze alatt telt. Az új karosszéria karcsúbb és letisztultabb lett, miközben a beltér megnőtt. A VTEC-rendszerű, 2,3 literes motor immár 150 lóerő teljesítményű. A hatodik generációban került először bevezetésre a sportos tulajdonságokat magáénak tudó Type-R változat is. 2,2 literes motorja 212 lóerő leadására volt képes, és ennek útra vitelében önzáró differenciálmű sietett a segítségére.

A hetedik generáció (2002–2008)[szerkesztés]

Hetedik generációs Accord (Japán és Európa)
Seventh generation Accord (Japán és Európa)
Honda Accord (Ausztrália)
Honda Accord (Ausztrália)

A 2002-es verzió immáron a hetedik generáció az Accordok sorában. Formája, vonalvezetése radikálisan más, mint az elődjéé. A Honda igazából ezzel az autóval közelítette meg először a prémium-kategóriát. Ehhez a modellhez fűződik a gyár első saját fejlesztésű dízelmotorjának bevezetése is, mellyel több díjat és neves elismeréseket is magáénak tudhat. A kombi karosszériaváltozat meredek ötödik ajtaja miatt mintha dacolna az aktuális trenddel, de ennek ellenére – vagy éppen ezért – rendkívül sikeres. A 2005-ös modellfrissítés során több aktív biztonsági berendezés is bekerült az Accordba: többek közül bekerült még a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, vagy a távolságtartó tempomat.

A nyolcadik generáció (2008–2012)[szerkesztés]

Nyolcadik generációs Accord (Japán és Európa)
Nyolcadik generációs Accord (Japán and Európa)
Nyolcadik generációs Accord (USA)
Nyolcadik generációs Accord (USA)

A nyolcadik generáció elsősorban az utasterében jelent előrelépést. A belső formaterve, a felhasznált anyagok és az összeszerelés a legmagasabb igényeknek is megfelel. A Honda környezetvédelem iránti elkötelezettségét a 2009-ben életbe lépő Euro5 károsanyag-kibocsátási határértékét teljesítő motorok is jelzik. Mind a szedán, mind a 2008 őszén megjelent Tourer igazi egyéniség a saját szegmensében.

A kilencedik generáció (2012–2017)[szerkesztés]

Kilencedik generációs Accord (elölről)
Kilencedik generációs Accord (2014 – elölről)
Kilencedik generációs Accord (2014 – hátulról)


A kilencedik generációs Honda Accord 2012-ben jelent meg, új elülső párkányt kapott, hűtőrácsot, elülső és hátulsó lámpákat és kerék szerkezetet a 2016-os modellen. 2015-től az egyetlen észak amerikai változatát gyártják, Hybrid változattal, ami átvette a vezetést a piacon.

A tizedik generáció (2017–jelen)[szerkesztés]


2017 októberétől kezdték a gyártását Amerikában, négy ajtós szedánként és kupéként. Az újítások hátsó parkolási szenzort, laminált hátsóüveget, mágneses csappantyúkat, 6"-os HUD-ot (Head up display – kivetíti a képernyő tartalmát a "levegőbe"), 4 fokozatú ülésmagasság állítást és forgalom méretét elemző szenzort tartalmaznak.

Tizedik generációs Accord (elölről)
Tizedik generációs Accord (elölről)
Tizedik generációs Accord (hátulról)
Tizedik generációs Accord (hátulról)

Van 1,5 literes 6 sebességes VTEC turbó motorral szerelt és 2 literes V6 motorral ami a Civic Type R motorjára van alapozva. Emellett 10 sebességes automata váltóval szerelt változat is elérhető.

A hibrid változat 2018 márciusától került gyártósorra. A súly csökkentése miatt alumínium vázzal van szerelve.

További információk[szerkesztés]


  • Autó Autóportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap