Szerkesztővita:Hirannor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Halihó! Ha üzenetet szeretnél hagyni nekem, azt ide kattintva teheted meg!
Hi! If you would like to leave me a message, please click here!

A mentorkeresőket itt találod: Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A korábbi üzeneteket itt olvashatod:

Egyértelműsítés felhasználói allapon[szerkesztés]

A Szerkesztő:Hirannor/Femme Fatal lapon kézi ellenőrzéssel módosítottam egy (vagy több) hivatkozást, amely a(z) Albrecht Dürer egyértelműsítő lapra mutatott. Szívből remélem, hogy ez megfelelt a szándékaidnak. Ha nem, akkor a gazdám nevében elnézést kérek. BinBot vita 2018. február 24., 10:38 (CET)

Wikitábor-jelentkezés véglegesítése[szerkesztés]

Szia!

A Wikitáborral kapcsolatban kérdezem, hogy milyen szobában szeretnél lenni, mert lassan lefoglalnám a szállást :) Végleges program itt. Előre is köszi a visszajelzést. Alensha 2018. április 20., 16:27 (CEST)

Katalán modernizmus[szerkesztés]

Helló! Korábban kiszúrtam a katalán modernizmusról szóló cikk kezdeményt, és csak bátorításként jelzek, hogy kíváncsian várom! Érteni persze nem értek hozzá, így segíteni nem tudok, de szívesen olvasnám :) Hátha kedvet kapsz a folytatáshoz... Szia! Palotabarát vita 2018. május 14., 10:09 (CEST)

Moszkitó kormányzók[szerkesztés]

Szia. Légyszíves ezeket a rossz fordítású moszkitó kormányzókkal kapcsolatos cikkeket ne hagyd jóvá! Tele vannak helytelen átfordítású mondatokkal. Már soknak a címe is rossz, pl. András Hendy - ilyen magyarul nincs, max. Hendy András... stb. stb. – Milei.vencel vita 2018. május 30., 09:50 (CEST)

Születési év[szerkesztés]

Szia! Ha ezt a hülyeséget elkezded, akkor innentől minden élő cikkalany követelni fogja az életkorát kompromittáló adat eltávolítását. A hiúság erénytelen dolog, még 63 éves nők esetében is, de semmiképpen sem enciklopédiai kategória. Képzeld el a Cambridge vagy az Oxford Vagy a Magyar nagylexikonokat az alanyok születési éve nélkül. Nonszensz. – Burumbátor Súgd ide! 2018. június 6., 17:50 (CEST)

@Burumbátor: Szia!

Egy: minden élő cikkalanynak joga van kérni a személyes adatainak törlését (és nem csak az életkorát), függetlenül attól, hogy ez hiúság vagy bármi.
Kettő: A Wikipédia esetében az adatkezelő az amerikai Alapítvány, és meglepő lehet, de rájuk is vonatkozik az új uniós szabályozás. Sajnos az Alapítvány adatvédelmi szabályai annyira rosszak, hogy jelenleg baromi nehéz indokolni, hogy miért nem töröljük az adatot. A jogszabály pontosan leírja, hogy milyen esetekben lehet elutasítani a kérést és hogyan.
Három: Alapvetően teljesen egyetértek veled, hogy nonszensz, hogy bármilyen adatot is kivegyünk egy cikkből. Csak ki kellene alakítani egy olyan jogszerű automatizmust, amivel az ilyen esetek egyszerűen megoldhatók és a törlés megtagadható. Jelenleg ilyen nincs.
Négy: Nem téged hívogatnak ezek a cikkalanyok, hanem grint és engem (mióta én kezelem az egyesületi telefont, depláne). :)
Remélem hamarosan megoldódik ez a faramuci helyzet, meg a GDPR-mánia elültével, majd a cikkalanyok is jobban leszoknak a töröltetési mániáról. Baráti üdvözlettel: Hirannor Postaláda 2018. június 7., 08:47 (CEST)

Szia! Köszi az infókat, az egyesületi telefonról nem tudtam :)) Igen, szerintem is azt a politikát kellene követni, hogy bizonyos típusú cikkeknek van egy minimális attribútum követelménye, pl. az életrajzi cikkeknek a születési évszám, hely egy minimum kell, hogy legyen. Odáig is elmennék, hogy amennyiben ennek a törlését kéri valaki, akkor a kérdést úgy tenném fel, hogy mit szól hozzá, hogy az egész cikkét töröljük? Vagy benne van a minimum attribútum vagy nincs cikk se. – Burumbátor Súgd ide! 2018. június 7., 08:59 (CEST)

Ez egy lehetséges út, de vajon a cikk törlése mekkora kárt okoz a Wikipédiának (ha kevés cikkről van szó, amik nem kiemeltek vagy jók, akkor lehet, hogy nem nagy baj)? Nem egyszerűbb azt mondani, hogy a törlési joga nem értelmezhető, mert ez és ez a jogalap és minden marad a régiben? Ha akar akkor meg megy a hatósághoz és a bíróságra (majd ott körberöhögik). De ez már csak filozofálgatás. - Hirannor Postaláda 2018. június 7., 09:21 (CEST)

A törlési jog tudtommal minden adatkezelőnél a TELJES ADATHALMAZ TÖRLÉSÉRE vonatkozik, erre kértek mindenhol nyilatkozatot az elmúlt hetekben. Olyan nem volt, hogy mondjuk a pizzaszállítónál jóváhagyom a nevemet, de a címemet kérem törölni; ebben az esetben a teljes rekord feleslegessé válik, hiszen nem tudja kiszállítani a terméket. Van hasonló a Wikipédiában is: en:Wikipedia:Right to Vanish. De ez már tényleg csak filozofálgatás. – Burumbátor Súgd ide! 2018. június 7., 09:54 (CEST)

minden élő cikkalanynak joga van kérni a személyes adatainak törlését: Totális félreértés, ha valaki ezt a WP-n kéri, hiszen a WP cikkei külső, ellenőrizhető források alapján készülnek, ergo, ha a külső, megbízható linken megjelent valamilyen adat, azt mi jogszerűen, minden külön engedély nélkül felhasználhatjuk. Ha a cikkalany (aki nyilván neked személyes ismerősöd, különben honnan tudnád hangról felismerni, hogy ő az?) kéri egy adat törlését, azt a leghatározottabban el kell utasítani, menjen panaszkodni azokra az oldalakra, ahol az adott adat megjelent róla. Ha minden forrás eltűnik, lehet kérni az adat törlését, "forráshiány"-ra hivatkozva. Más ésszerű indokot most nem tudok elképzelni a törlésre.

Ha forrással ellátott adatot törölsz, az vandalizmus, amiért blokkolás jár. misibacsi*üzenet 2018. június 7., 16:39 (CEST)

Kedves Misibácsi! Javaslom tanulmányozni az adatvédelmi jogot, én most elég komolyan foglalkozom vele. Joga van kérni és, ha van jogalapunk, akkor vissza lehet utasítani. A probléma, amire próbáltam felhívni a figyelmet, hogy jelenleg a jogalap bizonyítása terén vannak hiányosságok. A a WP cikkei külső, ellenőrizhető források alapján készülnek, elvileg igen. A konkrét esetben ráadásul tényleg így van. Ha a külső, megbízható linken megjelent valamilyen adat, azt mi jogszerűen, minden külön engedély nélkül felhasználhatjuk. Valóban nem kell hozzá se a cikkalany, se a forrás jogtulajdonosának hozzájárulása, de a jogszerű felhasználást, ettől függetlenül igazolni kell. Aki nyilván neked személyes ismerősöd. Nem személyes ismerősöm, senki nem mondta, hogy felismertem a hangját, lehet például, hogy bemutatkozott. Az Egyesület hivatalos elérhetőségét hívta fel, ami történetesen nálam csörög. Emellett más módon (például e-mailben) is jelentkezett. A blokkal való fenyegetésedet pedig gondold át. Azt hiszem a Wikipédián és a Egyesületben eltöltött éveim alatt, nem adtam okot arra, hogy vandalizmussal vádoljanak, ellenben azért letettem ezt-azt az asztalra, ahogy te is természetesen. Kívánok neked, jó egészséget, további jó szerkesztést, járőrözést, segítségre szorulók mentorálását. Remélem a jövőben ugyanolyan jól fogunk tudni együtt dolgozni, ahogy szerintem eddig tettük. Baráti üdvözlettel: Hirannor Postaláda 2018. június 8., 08:49 (CEST)

"...a jogszerű felhasználást igazolni kell..." ez azért nagyon komoly. Tudja a magyar Wikipédia igazolni minden a hasábjain megjelenő adat felhasználásának a jogszerűségét? Mi vajon felhasználjuk az adatot, kezeljük, vagy csak tároljuk? lehet, hogy az Egyesület egy kicsit elmélyedhetne ebben, mert ha egy ilyen jellegű kérést teljesítünk, millió jöhet a nyomában, és ellehetetlenül az enciklopédia. Hogy úgy mondjam, nagyobb kár érheti, mint GhostDestroyer100 cikkeivel. – Burumbátor Súgd ide! 2018. június 8., 09:27 (CEST)

Rajta vagyunk az ügyön. A GDPR alapfogalmai szerint az adat tárolása is adatkezelés. - Hirannor Postaláda 2018. június 8., 09:29 (CEST)

Szuper! – Burumbátor Súgd ide! 2018. június 8., 09:31 (CEST)

Ezt írtad: Nem személyes ismerősöm, senki nem mondta, hogy felismertem a hangját - Erre azért kérdeztem rá, mert így ez egy biztonsági rés, hiszen bárki mondhatja, hogy "ő XY". A blokkal nem fenyegettelek, mivel nem vagyok admin, csak barátilag felhívtam a figyelmedet egy szabályra, ami a forrással ellátott adat törlésének tilalmáról szól.

Burumbátor jól írja, hogy káoszhoz vezetne, ha tegyük fel minden élő személy kérné az ilyen-olyan adata törlését. Kérjék a sajtótól, ami megírta, a felelősség az övék. Mi nem vagyunk hírközlő szervezet, nekünk nincsenek riportereink, akik az alany nyakára járva kiszednek belőle olyan információt, aminek a közlését később megbánja és vissza akarja vonatni. Ezt azt hiszem sajtópernek hívják, de gondolom annál azért erősebb érv kell a bíróságon, hogy valakinek az életkora sértő lenne saját magára nézve.

Én inkább azt érzem sértőnek, hogy egyesek szégyellik felvállalni az életkorukat például, vagy hogy a szüleinek mi volt a foglalkozása, hova járt iskolába, stb. Ezeket a "kéréseket" jól figyelmen kívül kell hagyni, hátha beperelnek minket és akkor döntsön a bíróság. (a beperelés esélye minimális, mert nincs alapja, de erről kérdezz meg egy jogászt).

Egyébként a magyar vagy az amerikai jog rendelkezéseit kell betartanunk, vagy a kettő valamiféle közös részét? misibacsi*üzenet 2018. június 8., 15:49 (CEST)

Wikitábor-jelentkezés véglegesítése[szerkesztés]

Szia! Előzetesen jelezted, hogy jönnél a Wikitáborba. Ha még mindig aktuális, kérlek töltsd ki a jelentkezési kérdőívet minél hamarabb, melyet a tábor wikilapján találsz. Ha már kitöltötted, akkor köszönjük szépen és elnézést a zavarásért. :-) Üdv Xia Üzenő 2018. június 18., 10:37 (CEST)

@Teemeah:Szia! Ahogy azt már Alenshának és Samatnak jeleztem, sajnos mégse tudok menni, mert dolgozom. Üdv: Hirannor Postaláda 2018. június 18., 10:43 (CEST)

IP cím[szerkesztés]

Szia Hirannor, először egy kérdéssel fordulok feléd, a zenei témájú cikkek között megjelent pár 94.27.201.229 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | Geolocate | blokkolás) IP című szerkesztés, rákerestem a címre, és a te Szerkesztő:Hirannor/Psalmus Hungaricus (Kodály Zoltán) allapodat is felhozta. A kérdésem az, hogy ez a te IP címed-e?– Gömb Adél vita 2018. június 18., 15:43 (CEST)

@Gömb Adél: Nem, nem az én IP címem. Még az allapomon lévő szerkesztést sem én végeztem erről a címről. Az IP lokátor szerint a Lurdy Ház környéke, valószínűleg egy ottani nyilvános wifihez tartozik. Köszi, hogy szóltál. További jó szerkesztést! Üdvözlettel: Hirannor Postaláda 2018. június 18., 18:40 (CEST)

Örülök ennek, azaz, hogy nem a te IP címed, mert az erről jövő pár szerkesztés elég színvonaltalan. Egyiket visszavontam, de azt hiszem az összeset vissza próbálom majd vonni. Viszont jó a ricercar és a készülő Julius Röntgen szócikked. Minden jót:– Gömb Adél vita 2018. június 18., 21:53 (CEST)

@Gömb Adél: Úgy láttam, hogy már az összes szerkesztése vissza lett vonva tegnap. Egyébként én többnyire bejelentkezve szerkesztek. Köszi. Igyekszem tovább gyarapítani a komolyzenei cikkeket. Van egy pár nagyobb vállalásom, főleg magammal szemben. Minden jót! Üvdözlettel: Hirannor Postaláda 2018. június 19., 07:09 (CEST)