Tűz-tánc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Tűz-tánc (Fiatal költők antológiája)
Szerző Boda István, Danyi Gyula, Garai Gábor, Pál József, Simon Lajos, Mezei András, Pákolitz István
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Műfaj vers
Kiadás
Kiadó Magvető Könyvkiadó
Kiadás dátuma 1958
Média típusa könyv
Oldalak száma 343


A Tűz-tánc nagy hatású, 1958-ban megjelent magyar versantológia volt, amelyben egy új, fiatal költőnemzedék jelentkezett, a politizálásra is hajló szocialista költészet megújításának szándékával.

Az antológiát már a kortársak is az 1956-os forradalom történelmi élményére való válaszként értelmezték a többnyire pályakezdő lírikusok részéről, akik egyébként nem szerveződtek irányzattá vagy szoros csoporttá – sőt az 1960-as évek elejére különböző utakra léptek, de a Tűz-tánc nemzedékeként emlegették őket későbbi pályájuk folyamán.

Előzmények[szerkesztés]

A forradalmat megelőző időben a Magyar Írók Szövetsége, a Magyar Írószövetség elődje jelentős szerepet játszott a forradalmi eseményekhez vezető politikai erjedésben. A forradalom leverését követően is kiállt a demokratikus szocializmus, az emberi szabadságjogok mellett és mindez 1957. január 17-én az Írószövetség rendeleti feloszlatásához vezetett.

A szervezet csak 1959-ben alakulhatott újra. Az addig eltelt időben a hatalmát konszolidálni igyekvő Kádár-kormány az írók megnyerésére törekedett és szívesen támogatta a szocializmus ügye mellett kiálló új irodalmi törekvéseket. Ekkor még javában folyt a forradalom utáni megtorlás, a kivégzések.

Az antológia[szerkesztés]

A cím Garai Gábor ötlete volt. "Engem oda Garai Gábor és Váci Mihály vittek be. Ők voltak a Tűztánc legmarkánsabb képviselői" – emlékezett 45 évvel később Mezei András. [1] A kötet 1958 decemberében jelent meg, Darázs Endre, Györe Imre és Imre Katalin szerkesztésében.

Az antológia költői[szerkesztés]

Az antológia folytatása[szerkesztés]

Harminc évvel később, nagyrészt a korábbi antológia költőinek az előző antológia megjelenése után írt verseiből jelent meg Györe Imre, Imre Katalin és Jovánovics Miklós szerkesztésében a 'Tűz-tánc — Harminc év múltán 1958–1988' címmel az új antológia.

Az antológia költői[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]