Szomáliai balzsamfa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Commiphora myrrha szócikkből átirányítva)
Szomáliai balzsamfa
Commiphora myrrha
Commiphora myrrha
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids II
Rend: Szappanfavirágúak (Sapindales)
Család: Burseraceae
Nemzetség: Commiphora
Faj: C. myrrha
Tudományos név
Commiphora myrrha
Arn., 1964
Szinonimák
  • Commiphora momol
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szomáliai balzsamfa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szomáliai balzsamfa témájú médiaállományokat és Szomáliai balzsamfa témájú kategóriát.

A szomáliai balzsamfa (Commiphora myrrha) a szappanfavirágúak rendjébe, a balzsamfafélék családjába tartozó növényfaj. A belőle előállított szirupot mirhának, ennek illóolaját mirhaolajnak nevezik.

Myrrha olaj (Commiphora myrrha)

Jellemzése[szerkesztés]

A Commiphora fajok főleg Szomáliában, Jemenben és Kelet-Etiópiában fordulnak elő. A kb. 10 m magas fa törzse alacsony és vastag, a színe szürkéssárgás. Összetett levelei kicsinyek, a levélkék szúrós hegyűek. Fehér vagy zöldes színű virágai aprók.

Gyógyhatása[szerkesztés]

A mirhának fertőtlenítő hatása van, különösen hatékony a szájnyálkahártya és a gége betegségeinek kezelésében. Külsőleg ugyancsak jó tulajdonsága miatt alkalmazzák sebgyógyulás elősegítésére és sebfertőtlenítésre. Megszünteti az emésztési zavarokat és az étvágytalanságot. Enyhíti a légúti panaszokat. Szabályozza a menstruációt, seb- és fekélygyógyító, erősíti az immunrendszert. Az illóolaj összetevői gyulladásgátló és fájdalomcsillapító anyagot tartalmaznak.

Felhasználása[szerkesztés]

A mirha külső használatra, kis sebek ápolására ajánlott. Gombaölő, fertőtlenítő, gyulladásgátló hatása van. Oldja a letapadt nyálkát, jó májduzzanat esetén. Enyhíti a fogíny- és szájnyálkahártya-gyulladást, a torokgyulladást, a hörghurutot. Borogatásként használható nehezen gyógyuló sebek és aranyér kezelésére. Fogkrémek és szájvizek összetevője. Az ókorban a halottak balzsamozására használták.

Figyelmeztetés[szerkesztés]

A mirha kizárólag külső használatra ajánlott. Mellékhatása, ha az előírás szerint alkalmazza, nincs, de elhúzódó használat esetén allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél.

Források[szerkesztés]