Citromolaj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A citromolajat a (Citrus limon L. Burm. f.) Dél-Ázsiában honos citrusféle növény gyümölcsének héjából készítik főként hideg sajtolással. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Limonis aetheroleum néven hivatalos. Az olaj színe halványsárga vagy halványzöld, friss, citromhéjra emlékeztető illatú.

A citrom héja gazdag illóolajokban, ezért a citromhéjat nem gőzzel desztillálják, hogy citromolajat kapjanak, hanem hidegen préselik. A tiszta citrom illóolaj előállítása ezért kíméletes és viszonylag egyszerű. Az értékes összetevőket nem rombolja le a hő. Egy liter olaj kinyeréséhez körülbelül 3000 citrom héjára van szükség. A citromhéjból hidegen sajtolással nyert olajat nemcsak külsőleg lehet felhasználni, hanem akár élelmiszeripari minőségű is. Azonban vízgőz-desztillációs eljárást is alkalmaznak, ekkor a hozam általában 0,5–1,5%-os, s ez esetben az illóolaj mentes a fényérzékenyítő hatással bíró furanokumarin vegyületektől (pl. bergapténtől).[1]

Feszültség, szellemi fáradtság, fejfájás, emésztési problémák, megfázás, visszérpanaszok kezelésére, rovarriasztásra, szagtalanításra használják.

Alkalmazása[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]