Erdeifenyő-olaj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az erdeifenyő-olaj (Aetheroleum pini silvestris) idegfeszültség, köhögés, megfázás, reuma ellen alkalmazott természetes szer, az erdeifenyő (Pinus sylvestris L.) illóolaja. Szaga kissé a citroméhoz hasonló.

PineEssentialOil.png

Az Európai Gyógyszerkönyv háromféle fenyőolajat tartalmaz:

  • Pini pumilionis aetheroleum – A törpefenyő (Pinus mugo Turra) olaja
  • Pini sylvestris aetheroleum – Az erdeifenyő (Pinus sylvestris L.) olaja
  • Terebinthinae aetheroleum – A tengerparti fenyő (Pinus pinaster Aiton) vagy a (Pinus massoniana D.Don/Lamb.) csapolásával előállított terpentinolaj.

Ezek hatóanyagai, bár más-más arányban, hasonlóak. Az olaj forrásai a friss tűlevelek, az ágvégek, de nyernek ki illóolajat a kéreg balzsamából is vízgőzdesztillálással.

Beltartalmi értékei[szerkesztés]

Hatóanyag: leveles hajtásban 0,15-0,55 illóolaj, balzsamban (terpentin) 15-30% terpentinolaj. Illóolajban α-pinen, α-sylvestren, cadinen, borneol, bornil-acetát, terpineol. [1]

Az illóolaj tartalmaz α-, és β-pinént, 30% karént, 3-10% bornil-acetátot, 6% kámfort, limonént, p-cimént, terpinolént, metil-karikolt.

Gyógyhatásai[szerkesztés]

Reuma, és ízületi gyulladás elleni bedörzsölők, kenőcsök alkotórésze. Akut légúti megbetegedésekben inhalálószerként hígítva és csak alkalomszerűen használható, köptetőként is alkalmazzák.

Revitalizáló, stimuláló készítmények alkotóeleme lehet. Enyhíti a fáradtság, kimerültség tüneteit, könnyíti a légzést, csökkenti az izomgörcsöket, pár csepp bedörzsölésével, vagy fürdőkbe cseppentve.

Kenőcsökben alkalmazva fekélyes sebek gyógyulását figyelték meg. Antimikrobás (baktériumok, a vírusok és a gombák elleni) hatása nem erős.

Kozmetikai hatása[szerkesztés]

Enyhébb antibakteriális, valamint dezodoráló, tonizáló, izzadásgátló, izomlazító. Kozmetikai termékekben ajánlott felhasználási koncentráció: 0,1-1%. A belőle készült légfrissítő nyugtató és fertőtlenítő hatású.

Felhasználása[szerkesztés]

Külsőleg alkalmazandó test- és lábápoló dezodorok, kézápolószerek, habfürdők, öregedő bőr ápolására készült kozmetikumok alkotórésze. Szoba- és szappanparfümökhöz is használják.

Várandósság esetén is alkalmazható, rákkeltő anyagot nem tartalmaz.

Keverhetőség[szerkesztés]

Keverhető muskotályzsályával, rozmaring és cédrusfával.

Alkalmazása[szerkesztés]

Bedörzsöléssel, vagy fürdővel, inhalálással.

Ellenjavallt[szerkesztés]

Nem alkalmazható asztma, szamárköhögés, nagy kiterjedésű bőrsérülés, láz, szívelégtelenség, magas vérnyomás és 2 éves kor alatt. Túlzott és tömény használata bőrirritációt okozhat.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]