Narancsolaj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A narancsolaj a narancs (Citrus aurantium) illóolaja. Megfázás, feszültség, stressz, emésztési zavarok kezelésére és általános nyugtatóként, gyulladásgátlásra, fertőtlenítésre, méregtelenítésre, bőrnyugtatásra, szagtalanításra használják. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Édes narancs olaj (Aurantii dulcis aetheroleum) néven hivatalos.

Összetétele[szerkesztés]

Fő komponensei: 92% limonén, 3-5% cirtál, citronellál, linalol, terpineol, linalil-acetát, geranil, neril, és különböző aromás aldehideket tartalmaz.

A narancshéj neoheszperidin, naringin, rutozid, sinensetin, nobiletin, tangeretin, flavonoidglikozidokat, furanokumarinokat és karotinoidokat tartalmaz.

Alkalmazása[szerkesztés]

Illatos fürdők alkotórésze, bedörzsöléssel a nyugtató, antibakteriális, és bőrápoló hatását, szájöblítés esetén antibakteriális, méregtelenítő hatását aknázhatjuk ki. Párologtatással kellemes, nyugtató környezetet teremt, csökkenti a felnőttek és a gyerekek alvási zavarait, idegességi tüneteit.

A kozmetikai iparban felhasználják: töredezett hajra hajsamponokhoz, kézápolókrémekhez, nehézláb érzés elleni lábápolókban, rozaceás, érzékeny és kevert bőrre készült arcápolószerekhez. Enyhíti a fogíny-gyulladás tüneteit, nyugtató, közérzetjavító fürdők és bőrápolószerek hatóanyaga. Kozmetikai termékekben ajánlott felhasználási koncentráció: 0,1 – 1%.

Az 1950-es, 60-as években Magyarországon a Bambi üdítőital egyik összetevője volt, ez okozta időnként a legendássá vált kátrányízt.[1]

Keverhetősége[szerkesztés]

Keverhető bergamottal, citromfűvel, rózsafával.

Fő alkotórészével, a limonénnel egyezik. Vízben oldhatatlan, alkohollal korlátlan mennyiségben elegyedik.

Ellenjavallt[szerkesztés]

Túlzott alkalmazása bőrirritációt, bőrszárazságot és viszketést okoz.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]