Narancsvirágolaj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Narancsvirágolaj egy ampullában

A narancsvirágolaj (Citrus aurantium) egy illóolaj, amit a keserű narancs (Citrus aurantium subsp. amara), ritkábban a narancs (Citrus sinensis) virágából állítanak elő desztillálással.

Előállítás[szerkesztés]

Hagyományosan szicíliai eredetűnek tartják; a narancsvirágolajat számos nyelven Nerolinak nevezik, amely nevet állítólag Nerola hercegnője után kapta. A Révai nagy lexikona szerint ezzel szemben „majdnem kizárólagos termelőhelye Dél-Franciaország.”[1] Napjainkban elsősorban a Magreb-régióban, azaz Tunéziában, Marokkóban és Algériában,[2] ezeken kívül pedig Spanyolországban és a Karib-térségben állítják elő.

Források[szerkesztés]

  1. Révai nagy lexikona XIV. köt. (Mons–Ottó). Budapest: Révai Testvérek Irodalmi Intézet Részvénytársaság, 274. o. (1916) 
  2. Neroli oil production increases, 2014. október 3. (Hozzáférés: 2020. június 22.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Neroli című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.