Pacsuliolaj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A pacsuliolaj az Indiában honos pacsuli (Pogostemon patchouli avagy P. cablin) illóolaja. Depresszió, impotencia, szellemi fáradtság, narancsbőr esetén és ezeken kívül még rovarriasztásra, szagtalanításra, bőrápolásra is használják.

PatchouliEssentialOil.png

Előállítása, fizikai tulajdonságai[szerkesztés]

Vízgőz-desztillációval vonják ki a növény leveleiből. Zöldes, illetve sárgásbarna, sűrűn folyós. Erős, émelyítően fűszeres illata éteres jellegű. Vízben nem oldódik, de alkoholban és éterben igen jól.

Összetevői[szerkesztés]

Pacsuliolajból állították elő az egyik legrégebben ismert szeszkviterpén-alkoholt, a pacsuli-alkoholt. Ez a pacsuliolaj egyik fő összetevője; emellett még viszonylag sok pacsulipiridint, gvajént, humulént, és benzaldehidet tartalmaz. A levelekből extrahálják még a gyümölcsillatú pacsulirezinolt, amit az illatanyagok rögzítésére alkalmaznak. A világon évente mintegy ötszáz tonna pacsuliolajat termelnek; főleg Indonéziában és Kínában.

A gyógyászatban használatos hatóanyagai: azulén, eugenol, fenol, illóolajak, limonén, tannin.

Alkalmazása[szerkesztés]

Három fő alkalmazási területe a hagyományos gyógyászat, az aromaterápia és legfőképpen az illatszergyártás (alapanyaga, a pacsulilevél kitűnő molyirtó is).

Az illatszergyártásban a chypre, fás és keleties parfümkompozíciókban használják. A széles körben alkalmazzák leheletfrissítő édességek aromás összetevőjeként. Kicsit szappanos illata Európában és az Egyesült Államokban már nem divatos, ám Ázsiában és Latin-Amerikában továbbra is népszerű.

A hagyományos ázsiai gyógyászatban sokrétűen alkalmazzák, így magas vérnyomás, apátia, ödéma, megfázás, fejfájás, hányinger és gyomorfájdalmak ellen; Japánban és Malajziában mérges kígyók marására is – ezek kezelését nem segíti, de enyhíti a tüneteket. Illata nyugtató, aggodalmak, depresszió esetén segíti a szellemi egyensúly elérését, emellett érzékenyebbé teszi az embert.

Az alternatív gyógyászatban felhasználási módjai:

  • párologtatás,
  • bedörzsölés,
  • fürdő

Keverhető bergamottal, erdei fenyővel, gerániummal, narancsvirággal.

A modern európai gyógyászatban:

kezelésére használják. Antibakteriális hatása is van.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]