Teafaolaj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A teafaolaj az ausztrál teafa (Melaleuca alternifolia) illóolaja. Szellemi fáradtság, megfázás, kézen és lábon előforduló körömgomba ellen rovarcsípés esetén használják, és bőrápolásra. A teafa illóolajat a teafa leveleinek és finom hajtásainak lepárlásával készítik. Körülbelül 100 kilogramm lombozatra és finom hajtásokra van szükség egy liter teafaolaj lepárlásához. A gőz desztillációval előállított aromás és fűszeres teafaolaj világos, átlátszó színű.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Melaleucae aetheroleum néven hivatalos. A teafaolaj Ausztráliában őshonos. Jó sebtisztító, enyhe fájdalomcsillapító,antioxidáns. A teafa illóolaj általános fertőtlenítőszer, elpusztítja nemcsak a gombákat és a baktériumokat, de még a vírusokat is.

Összetétel[szerkesztés]

A teafaolaj fő alkotórészei: (+)-terpinén-4-ol (kb. 40%), α-terpinén (kb. 20%), terpinolen (3-4%), terpineol (3-4%), pinén, mircén, fellandrén, p-cimén, limonén, 1,8-cineol.

Alkalmazása[szerkesztés]

  • párologtatás, inhalálás, szájöblítés, fürdő, bedörzsölés, száraz inhaláció, relaxáló aromafürdő, lábfürdő, szauna, masszázs, horzsolásra, pattanásra, rovarcsípés okozta viszketésre
  • keverhető citrommal, levendulával

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]