Aranyér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Diagram, mely bemutatja a külső (external) és belső (internal) aranyérbetegség anatómiáját

Az aranyér (nodus haemorrhoidalis, hemorrhoid) a végbélnyálkahártya alatt található érköteg. A szabályos végbélműködéshez, a széklet tartásához, illetve a megfelelő székletürítési mechanizmushoz pótolhatatlan szerepe van ezen érhálózatnak, érpárnázottságnak. A végbél, illetve a végbélnyálkahártya finom ér- és ideghálózattal rendelkezik, szervezetünk egyik legérzékenyebb területe. Ha az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érhálózat kitágul, az aranyeres párna lecsúszik, a végbélcsatornából előesik, aranyeres betegségről beszélünk.

A kialakult aranyérbetegség vissza nem fordítható, kezelés nélkül panaszokat okoz és ritkán súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak. A végbéltáji panaszok esetén: nemcsak aranyérbetegség okozhat olyan tüneteket, hanem a nyálkahártya gyulladása, kifekélyesedése, a végbél jó- és rosszindulatú daganatai is. A végbélrák azonban korai szakaszban felfedezve gyógyítható betegség. Ezért nagyon fontos, hogy mielőbb rászánja magát a beteg az orvosi vizsgálatra. A vizsgálat – a végbéltükrözés – nem fájdalmas, percek alatt elvégezhető, és pontos, megnyugtató eredményt ad. Viszont általános tapasztalat az, hogy a betegek nem szívesen fordulnak végbéltáji panaszukkal az orvoshoz. Beszélni kell az orvossal a kellemetlen tünetekről, és meg kell mutatni a fájdalmas területet.

Az aranyérbetegség a leggyakoribb végbél környéki betegség. A fejlett országok felnőtt lakosságának közel 50%-ánál megtalálható valamilyen fokú aranyeres elváltozás, mely így népbetegségnek tekinthető.

Elhelyezkedésük szerint külső és belső aranyeres hálózatot különböztetünk meg. A belső aranyerek szakorvosi vizsgálat alkalmával igazolhatók könnyen, míg a külső aranyerek végbélnyílásnál tapintható és látható csomóként jelennek meg. Cél az eredeti állapot megtartása (prevenció), illetve kialakult betegség esetén az érpárna és a végbélnyálkahártya épségének kialakítása, a betegség megszüntetése.

Az aranyereket kiváltó tényezők[szerkesztés]

Okok közül kiemelendő a veleszületett, örökletes tényezők (kötőszöveti gyengeség), fokozott hasüregi nyomásviszonyok (terhesség, szülés, székrekedés, nehéz súlyok emelése, bélürülési zavarok), illetve egyéb civilizációs ártalom, mint például elhízás, életmódbeli káros tényezők (mozgáshiány, tartós állás-ülés), helytelen táplálkozás (rostszegény étrend, csípős, fűszeres, zsíros ételek) és az alkohol, illetve a különböző stimuláns hatású narkotikumok fogyasztása.

Az aranyeres betegség fő tünetei[szerkesztés]

A tünetek felléphetnek egészen korai stádiumban is, de lehet, hogy előrehaladottabb fokozatnál sem észlel a beteg panaszt, így későn jut el orvoshoz. A korai felismerés (tünettel vagy anélkül) lehetővé teszi a kíméletes, ambuláns gyógyítást, míg későn felismert esetben sokszor már csak a műtét segít véglegesen.

A tünetek a napi normális életvitelt zavaró vagy akár lehetetlenné tévő kellemetlen panaszokká válhatnak.

A fent felsorolt tünetek az aranyér tünetei, de más, súlyosabb betegség hírnökei is lehetnek, ezért érdemes panaszok esetén orvoshoz fordulni.

A tünetek magyarázata[szerkesztés]

A betegek panaszai közül a leggyakoribb az aranyerek vérzése, mely általában élénkpiros színű vérzésként jelentkezik, vagy a wc-papíron pecsételően vagy a wc-kagylóba csöppenve látszik. Az előesés (prolapsus) a székelési préselés során alakul ki és társul egy kellemetlen nyomásérzéssel, fájdalommal. III.-IV. fokban az aranyerek nem húzódnak vissza, és ennek hatására elégtelen lesz az érpárnázottság, mely miatt váladékozást, nyálkahártya irritáció miatti nedvedzést észlelünk. Ezen nedvek felmarják a végbél területet (perianalis regiót) és felelőssé tehetőek a perianalis irritációért vagy a viszketésért. A IV. fokban az erek megtöretődnek (strangulálódnak), elfolyásuk, kiürülésük lehetetlenné válik és heves, akut fájdalmat okoznak. A vénás elfolyás akadályozottsága és az erek akut, gyulladt állapota kizáródáshoz (inkarcerációhoz) vezet, mely trombózist és elhalást eredményez. Ezek a tünetek kialakulhatnak vagy rosszabbodhatnak a terhesség alatt, a szülést követően, székrekedéses állapotban, jelentős testsúly ingadozás során (obesitas), illetve munkahelyi körülmények miatt (tartós állás/ülés).

Az aranyeres betegség szövődményei[szerkesztés]

Súlyos szövődménye lehet az aranyeres csomók kizáródása, az ún. „aranyeres krízis” (fájdalom, duzzanat, gyulladt végbéltáji erek, hőemelkedés vagy láz, elesettség) kialakulása. Ilyen esetben sürgős proktológiai/sebészeti ellátás szükséges!

Gyakoribb szövődmény a vérzés. Első alkalommal - különösen, ha valaki nem tud létező aranyeréről, a végbélből származó vérzés felesleges rémületet is okozhat. Az esetek egy részében azonban végbéldaganat tünete is lehet, ezért az aranyér kezelést vagy műtétet megelőzően mindig végeznek végbéltükrözést/vastagbéltükrözést.

A gyakori vérezgetés következtében krónikus vérszegénység alakulhat ki.

Az aranyeres betegek vizsgálata, diagnózisa[szerkesztés]

A vizsgálathoz előkészítés (beöntés, bélmosás, hashajtás) nem szükséges, székletürítés vizsgálat előtt javasolt. A vizsgálat előtti koplalás, illetve éhgyomri állapot nem szükséges.

A konzultáció a páciens kikérdezésével kezdődik. A következő kérdésekre mindenképpen számítani lehet:

 • Rendszeres-e a széklete?
 • Véres széklete volt-e már?
 • Előfordult-e fájdalom székeléskor?
 • Duzzanatot, csomót tapint-e?
 • Viszketést, váladékozást, fogyást észlelt-e?
 • Volt, van-e a családban rosszindulatú daganatos beteg?
 • Panaszaival vizsgálták-e már korábban?
 • Van-e egyéb betegsége, gyógyszerérzékenysége?
 • Szed-e valamilyen gyógyszert, különös tekintettel a véralvadásgátlókra?

Érdemes a válaszokat előre átgondolni, a korábbi vizsgálati papírokat elhozni.

A proktológiai vizsgálatot a legkevésbé kellemetlen és a szemérmet legkevésbé bántó bal oldalfekvő helyzetben, a hashoz felhúzott térdekkel végzik. Nagyon fontos a vizsgálat és a kezelés alatt a testi-lelki ellazulás, ami a körülményeket tekintve sokszor igen nehéz. Ehhez segít talán hozzá a nyugodt környezet, a vizsgálószemélyzet türelme és megnyugtató viselkedése.

A vizsgálat minden esetben a végbéltájéki (perianalis) bőrterület megtekintésével kezdődik. A következő elváltozások ismerhetők fel e terület megtekintésekor: bőrkinövés (skin tag), fisszúra (=végbél repedés), fisztula (végbél sipoly), abscessus (tályog), külső aranyeres csomó, előeső belső aranyeres csomó, polip, (jó-) vagy rosszindulatú daganat.

Ez után következik az ujjal való végbélvizsgálat (rectalis digitalis vizsgálat, RDV), mikor is a végbél fájdalma, a fájdalmasság iránya, a záróizom feszessége, esetleges kinövések is vizsgálhatók. Nagy fájdalom esetén további vizsgálatot nem végeznek, a betegség állapotát csak rontja, a komplex vizsgálat egy későbbi időszakban folytatandó, addig tüneti kezelést alkalmaznak.

A végbéltükrözéskor (anoscopia során a végbél alsó 4-8 centiméterét, rectoscopia során a végbél alsó 12-16 cm-ét vizsgálják) lehet a normál érpárnázottságot (a bal oldalsó, a jobb elülső és a jobb hátsó régió (3, 7, 11 óra)), illetve az aranyerek állapotát rendesen megítélni. Az aranyerek nagyságát, súlyosságát, gyulladásos állapotát, illetve a vérzés intenzitását megítéli az orvos. Ilyen előkészülettel történik az aranyerek esetleges kezelése – gyűrűzése – is. Ha a panaszok és tünetek, a talált kép felveti más, súlyosabb betegség (például vastagbélrák) meglétét, úgy indokolt a további tükrözéses vastagbél vizsgálat (colonoscopia) elvégzése.

Fontos elkülöníteni a székeléstől független vagy székelés kapcsán jelentkező végbélvérzést, és gondolni kell colorectalis (vastagbél) rák előfordulásának lehetőségére, és annak kizárására (colonoscopia).

Az aranyerek osztályozása[szerkesztés]

A beosztás az aranyeres csomóknak a nagyságát, és előesésének (prolapsus) súlyosságát osztályozza. Ez a besorolás nem tükrözi szükségszerűen a beteg panaszainak súlyosságát.

 • Az elsőfokú nodusok vérezhetnek, de nincsen egyáltalán prolapsus.
 • A másodfoknál az aranyerek prolabálódnak nyomásfokozódás (székelés) esetén, de spontán visszahúzódnak.
 • A harmadfokú aranyerek esetében a székeléskor előesett csomók csak manuális repositio (=ujjal való visszahelyezés) segítségével helyezhetőek vissza.
 • A negyedfok a végső stádium, itt spontán előesett, esetleg kizáródott (incarcerált) aranyeres csomók vannak.

Az aranyér kezelése[szerkesztés]

A kezelésnél figyelembe kell venni az aranyerek stádium beosztását, illetve a beteg panaszainak súlyosságát.

Konzervatív kezelés[szerkesztés]

A konzervatív terápia első lépéseként a diétás és életmódbeli változtatásokat lehet kiemelni. A rostmennyiség bevitelének növelése és a kellő folyadékbevitel lágyítja a székletet, megelőzi a székrekedést, kialakítja a rendszeres székelést, ezáltal csökkenti a székelési prés alkalmazását. A fokozott rostbevitel kimutatottan csökkenti a székeléskor jelentkező aranyeres vérzést, illetve a székeléssel kapcsolatos diszkomfort érzés előfordulását belső aranyerekkel rendelkező betegeknél, de nem javít a prolapsus súlyosságán. A rostbevitel növelése a prolapsussal nem járó aranyerek esetében enyhíti a panaszokat, de kb. 6 hét kell az érezhető eredményig. Az életmódbeli változtatások magukban foglalják a rendszeres testmozgást, a testsúly optimalizálását, a rendszeres székelési szokások kialakítását.

Számos készítmény áll rendelkezésre az aranyerek gyógyszeres kezelésére. A kúpok legtöbbször helyi fájdalomcsillapítókat, enyhe érösszehúzókat (astringens), vagy gyulladáscsökkentőket tartalmaznak. Ezen összetevők átmenetileg csökkentik a tüneteket, de mivel alapvetően nem befolyásolják az aranyerek kóros mechanizmusát, nem hatnak az analis érpárnázottságra. Tartós alkalmazása a végbél bőrének irritációját, ekcémát okozhat, illetve az összetevők rectalis felszívódása miatt szisztémás mellékhatások is jelentkezhetnek. A szájon át szedhető készítmények hatóanyagai a vénás tónust javítják, illetve gátolják a prosztaglandin felszabadulását. Ezen hatások jól kihasználhatók akut aranyeres krízisben, illetve a haemorroidectomiát követő másodlagos vérzés megelőzésére.

Sürgősségi sebészi beavatkozások[szerkesztés]

Járóbeteg rendeléseken alkalmazható sebészi megoldások II., III. fokú nodusok esetében lehetségesek. Ezen kezelések fájdalommentesen elvégezhetők, mivel a kezelés lokalizációja a línea dentata (=érzőzóna) felett, fájdalom beidegzéssel nem rendelkező területen történik. Ha fáj a betegnek, akkor nem jó magasságban történik a beavatkozás. Leggyakrabban alkalmazott ambuláns kezelés az 1963-ban Barron által kifejlesztett technika, mely során anoscopián keresztül felkeresik az aranyerek eredését és egy speciális eszközzel gumigyűrűt helyeznek fel az érhalmazt ellátó érre (ligatio). A strangulált (=lekötött) erek napok alatt necrotizálnak (=elhalnak), majd lelökődnek. Alapjuk ezt követően behámosodik.

A három típusos lokalizáció közül csak egy vagy két irányt kezelik egy alkalommal és minimum 2 hét gyógyulási időszakot követően ligálják a többi érhalmazt. A kezelés során kialakulhatnak szövődmények az enyhébbtől egészen a nagyon súlyosig. Haemorroidealis thrombosis, gyűrű dispositio, enyhe vérzés, végbél nyálkahártya fekély, tartós diszkomfort érzés tekinthető enyhébbnek. Súlyosnak minősített már a vizelet retenció, heves rectalis (végbél) vérzés, kismedencei szepszis (gyulladás), perianalis abscessus (tályogképződés). Ezek előfordulása ritka.

Az ambuláns eljárások közé sorolható még az injekciós scleroterápia, cryotherápia, infravörös fotocoagulatio, illetve a Doppler vezérelt artéria aláöltés.

A III.-IV. fokú aranyereket ambulánsan kezelni nem hatásos, illetve veszélyes. Ebben az esetben egynapos sebészeti beavatkozásként alkalmazzák a hagyományos, vagy a fájdalommentes, de drágább modern műtétet (LONGO/HAL-RAR).

Hagyományos műtéti megoldás[szerkesztés]

A műtéti megoldás mellett döntenek III.-IV. fokú aranyerek esetében, illetve a korábbiakban említett metódusok hatástalansága, tartós panaszok fennállása esetén.

Általános megítélési elv, hogy a hagyományos (nyitott és zárt) haemorrhoidectomiák jelentős mértékben érintik az anoderma (végbél) érző területét, emiatt komoly fájdalommal járnak a műtétet követően, illetve a műtét későbbiekben befolyásolhatja a széklettartási képességet, vagy hibás műtéti technika, többszöri aranyérműtét esetén, ritkán tartós stenosist (szűkületet) okozhat. Közintézményekben leggyakrabban választott eljárás.

Európában a Milligan-Morgan szerinti nyitott aranyérműtét terjedt el leginkább, melyet 1937-ben vezettek be a gyakorlatba. Ennél a műtéttípusnál a bőr és nyálkahártya bemetszést követően lepreparálják az aranyeres halmazt az analis sphincter (végbélzáró) izomzatról, a tápláló eret lekötik, és a sebet nyitva hagyják, hogy későbbiekben sarjadjon magától. A sebfelszínek között nyálkahártya- és bőrhidakat kell hagyni, hogy a gyógyulás oldalról történhessen.

A műtét átlagos időtartama 40 perc; leggyakrabban gerincvelői érzéstelenítésben, ritkábban altatásban végzik.

Általában a beteg aznap vagy a műtét másnapján hazaengedhető.

Longo szerinti aranyérműtét[szerkesztés]

Az előrehaladott, prolapsussal járó, III.-IV. fokú aranyerek sebészetében új fejezetet nyitott meg Antonio Longo, palermói sebész 1993-ban, amikor bemutatta azt az új technikát, melyet a modern gyógyászatban alkalmaznak.

A műtéthez egy körkörös bélvarrógépet (PPH gép) használnak. Egy dupla titán kapocssor és körkörös penge segítségével a végbél csatornából egy nyálkahártya hengert metszenek ki (circularis mucosectomia) és egy varratsort hoznak létre a szövetek egyesítésére. Ezzel elérik, hogy az előesés szűnik, a nodusok (aranyerek) visszahúzódnak, javul a vénás kiáramlás, kiürülnek a véredények. Az aranyereket tápláló verőereket megszakítja, ezzel elsorvasztva a bennmaradt ereket.

A műtét során az érző bőrterület nem érintett, illetve bőrsebzés nem történik, így a műtét utáni fájdalom minimális, a kórházi elbocsátás, illetve a munkaképesség visszanyerése rövid időn belül megtörténik (financiális és szociális biztonság).

A műtétet általános, vagy gerincvelői érzéstelenítésben végzik, várható időtartama 20 perc. Előfordulhat végbél körüli véraláfutás, a külső aranyerek és a kis bőr függelékek vizenyője, duzzanata, gyulladása.

A műtétet követő héten, a panaszok enyhülésével a fizikai terhelés lassan fokozható, de erős fizikai igénybevétel, sportolás, tartós ülés, préselés nem megengedett. A megszokott diéta rostos táplálékokkal való kiegészítése, bő folyadékbevitel javasolt. A műtétnek ritkán vannak gyulladásos szövődményei, melyek oka baktériumoknak a mélyebb szövetekbe való jutása, tályogképződés. Ennek megelőzésére antibiotikumot adnak.

A műtét hátránya, hogy az egyszer használatos varrógép miatt a hagyományos műtéthez képest drágább.

DG-HAL-RAR műtét[szerkesztés]

Relatíve új módszer az aranyér kezelésben a Doppler vezérelt (Doppler Guided) aranyér verőér lekötés (Haemorrhoid Artery Ligation) melyet kiegészíthet a nyálkahártya felhúzása (Recto Anal Repair). A módszer a járóbeteg eljárások (gumigyűrűs lekötés, infravörös koaguláció, szklerotizálás) és az invazívabb műtétek (nyitott vagy zárt aranyér műtétek, Longo-műtét) között helyezkedik el a választható megoldások skáláján. A DG-HAL (+RAR) minimálisan invazív technikának mondható.

A beavatkozást először 2000-ben alkalmazták és azóta több fejlesztésen ment keresztül a berendezés. Lényege egy végbél tükörbe épített Doppler ultrahang szonda, melynek segítségével a sebész felkeresi az aranyér-párnához fentről érkező verőeret. A tükör oldalán lévő ablak lehetővé teszi a verőér aláöltését, majd lekötését. Bár általában három fő irányban helyezkednek el az aranyér párnák, általában minimum hat, de akár több verőeret is lehet detektálni. A sebész ezután további öltésekkel felvarrhatja a megereszkedett nyálkahártyát, ezzel növelve a műtét hatásfokát. A gyári eszközök mellett használatosak saját fejlesztésű, egyszerűbb eszközök, melyek általában egy félig nyitott végbéltükörből és egy hordozható Doppler készülékből állnak.

A műtétet általános vagy gerinc közeli érzéstelenítésben végzik. Az átlagos műtéti idő 20 perc. A beteg a műtét után néhány órával távozhat a kórházból vagy egynapos sebészeti intézményből. A műtét után a páciens nem igényel erős érzéstelenítőt, saját lábán távozhat, felügyeletet nem igényel. A szövődmények igen ritkák: a vérzés, gyulladásos szövődmény előfordulása 1% alatt van. A kiújulás aránya magasabb, mint a hagyományos műtétek esetén, de alacsonyabb, mint az ambuláns eljárásoknál. A hosszútávú eredményesség 90% feletti.[1]

A műtét hátránya, hogy hagyományos haemorrhoidectomiához képest drágább.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]