Ultrahang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az ultrahang egy nagyfrekvenciás hanghullám.

Hallás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hang longitudinális nyomáshullám. Levegőben 330 m/s, vízben, szilárd anyagokban anyagtól függően akár 1500 m/s körüli sebességgel terjed. A hangot főként a fülünkkel halljuk, de a bőrünk, koponyacsontjaink is részt vesznek az érzékelésben.

Nagyjából 20 Hz a legmélyebb, 20 000 Hz a legmagasabb hang, amit még mi, emberek hallani képesek vagyunk. Fiatal korunkban hallunk a legjobban. Hallásban a nők jobbak, jobban hallanak, és kevésbé romlik a hallásuk az öregedéssel.

Mi az ultrahang?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 20 Hz-nél alacsonyabb frekvenciájú rezgéseket infrahangnak, a 20 000 Hz-nél magasabb frekvenciájú hangokat ultrahangnak nevezzük.

Emberek számára nem hallható, de az állatok közül sokan hallják, közismert, hogy a kutyák reagálnak rá. A denevérek és a delfinek maguk is állítanak elő ultrahangot a tájékozódásuk során.

Az ultrahang előállítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ultrahangot jellemzően a piezoelektromosság vagy a magnetostrikció jelenségét felhasználva állíthatunk elő.

Felhasználási területei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ultrahang igen használhatónak bizonyult az orvosi, a műszaki gyakorlatban, a kémiában. Passzív felhasználásnak nevezzük azt, amikor az ultrahang energiája kicsi, nem okoz változásokat a vizsgált anyagokban. Amikor az ultrahang egyik közegből a másikba lép, energiája csökken, iránya megtörik, esetleg visszaverődik, úgy viselkedik, mint a többi hullám. Szilárd testekben megbúvó üregeket deríthetünk így fel, távolságokat mérhetünk a tenger alatt, a méhben elhelyezkedő magzatról, a vesében vagy az epében keletkezett kőről készíthetünk képet. Kis energiaigénye miatt az emberi szervezetet nem károsítja.

Aktív felhasználás esetén nagyobb intenzitású, erősebb rezgéseket használunk arra, hogy kémiai reakciók létrejöttét segítsük, életfolyamatokat serkentsünk, baktériumokat ölve fertőtlenítsünk.

Az ultrahangot felhasználják visszaverődésen alapuló mélység-, illetve távolságmérésre, repülőterek ködmentesítésére vagy éppen lakások levegőjének párásítására. Egyesek szerint a hidegfúzió kulcsa lehet.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]