Longitudinális hullám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Longitudinális síkhullám
Lépegető rugó fémből

A Longitudinális hullám olyan hullám, mely a haladási irányával párhuzamosan kelt rezgéseket. A mechanikus Longitudinális hullámokat kompressziós hullámoknak is nevezzük, mivel sűrűsödést és ritkulást okoz, amint keresztülhalad a közegen.

A hullám másik fő típusa a transzverzális hullám, mely a haladási irányára merőlegesen kelt rezgéseket.

Longitudinális hullámok például a hanghullámok és a szeizmikus hullámok (földrengések, robbanások). A lépegető rugó, ahol a tekercskarikák közti távolság nő és csökken, jó vizualizáció a jelenségre.

A hullámmozgást végző részecskék mozgását a szomszédságukban levő részecskék által kifejtett erő okozza. A részecskék a mozgás során csak rezgésbe jönnek, egyensúlyi helyüket nem változtatják meg. A hullám terjedéséhez idő szükséges, a hullámkeltés helyétől távol levő részecskék csak bizonyos idő elteltével jönnek rezgésbe, a hullámmozgásokra jellemző a terjedési sebesség. A longitudinális hullám egy adott közegben gyorsabban terjed, mint a transzverzális hullám.

Longitudinális hullám mindenféle halmazállapotú közegben létrejöhet. Longitudinális hullám nem terjedhet közeg nélkül. A longitudinális hullámoknál sűrűsödések és ritkulások váltják egymást (transzverzális hullámoknál hullámhegyek és hullámvölgyek). A longitudinális hullám nem polarizálható.