„Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala” változatai közötti eltérés

Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gömböc 14 évvel ezelőtt a(z) Az admin ugye járőr is? témában
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Az admin ugye járőr is?: Az admin határozottan járőr is egyben. ~~~~
140. sor: 140. sor:
Kedves adminok! Az elavult ellenőrzött lapok száma jelenleg több mint 2600, a legrégebbi 11 napos. Amíg a fejlesztők nem hozzák helyre az automatikus megtekintést, jól fogna a ti segítségetek is, a járőrök szemmel láthatóan nem győzik. – [[Szerkesztővita:Hkoala|<span style="color: #602260">Hkoala</span>]] [[Kép:Pesce(Simbolo).jpg|19px]] 2009. augusztus 20., 10:54 (CEST)
Kedves adminok! Az elavult ellenőrzött lapok száma jelenleg több mint 2600, a legrégebbi 11 napos. Amíg a fejlesztők nem hozzák helyre az automatikus megtekintést, jól fogna a ti segítségetek is, a járőrök szemmel láthatóan nem győzik. – [[Szerkesztővita:Hkoala|<span style="color: #602260">Hkoala</span>]] [[Kép:Pesce(Simbolo).jpg|19px]] 2009. augusztus 20., 10:54 (CEST)
:Természetesen. Legalábbis részemről. Továbbra is járőrözöm és a jövőben is. – [[User:ELVe|<span style="color:blue;">eLVe</span>]] <sup>[[User_vita:ELVe|kedvesS(z)avak]]</sup> 2009. augusztus 20., 11:33 (CEST)
:Természetesen. Legalábbis részemről. Továbbra is járőrözöm és a jövőben is. – [[User:ELVe|<span style="color:blue;">eLVe</span>]] <sup>[[User_vita:ELVe|kedvesS(z)avak]]</sup> 2009. augusztus 20., 11:33 (CEST)

Az admin határozottan járőr is egyben. | [[Szerkesztő:Gömböc|Nagy Gömböc]] <sup>[[Szerkesztővita:Gömböc|hamm!]]</sup> 2009. augusztus 20., 12:02 (CEST)

A lap 2009. augusztus 20., 12:02-kori változata

Ezen az üzenőfalon hagyhatsz üzenetet az adminisztrátoroknak. A felvetett problémák megoldását az adminisztrátorok a {{megoldva|~~~~}} sablonnal jelzik a szakasz elején. 

Azokat a szakaszokat, amelyekhez hét napig nem szól hozzá senki, az archiválóbot automatikusan áthelyezi az archívumba. Ha egy felvetésre makacsul nem akar válasz jönni, vagy a megoldás nem kielégítő, a {{függőben|~~~~}} sablon alkalmazásával a szakasz elején elejét veheted annak, hogy az automatikus archiválás eltüntesse a még aktuális szakaszt.

Hasznos tippek
  • Ha mondanivalódat nem csupán az adminisztrátorok tudomására akarod hozni, hanem a teljes szerkesztőségre tartozik, akkor a legjobb helye a nagy látogatottságú Kocsmafal (egyéb) oldalon van.
  • Mások üzeneteivel ne itt vitatkozz, legfeljebb jelezd egy a vitalapra mutató hivatkozással, hogy vita támadt az ügyben. Ezen a lapon ne változtass, ne törölj innen üzeneteket, az üzenőfal kezelése az adminisztrátorok feladata!
  • Ha egy cikkel kapcsolatban szeretnél intézkedést kérni, akkor használd a {{cikk}}(?)másolható minta: {{cikk|szócikk címe}} sablont, amennyiben egy szerkesztő tevékenységére hívnád fel a figyelmet, akkor a {{user}}másolható minta: {{user|azonosító}} vagy {{anon}}(?)másolható minta: {{anon|IP-cím}} használatával segítheted az adminisztrátorok munkáját.

Az adminisztrátorok adminjogot igénylő tevékenységének legfontosabb lépései utólag is nyomon követhetők a következő rendszernaplókban (illetve a MediaWiki-névtér lapjainak laptörténetében): Blokkolási napló | Lapvédelmi napló | Törlési napló.

Az adminisztrátorokra tartozik
  • anonvandalizmus nagyobb mennyiségben (ha a szép szó nem használt). Használd az anon sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl. {{anon|1.2.3.4}}(?).
  • egy szerkesztő által elkövetett ismétlődő vandalizmus vagy a közösségi szabályok súlyos megsértése. (Ami nem ismétlődő és nem súlyos, először próbáld a kérdéses szerkesztővel megbeszélni. A megbeszélési kísérletet lehetőleg hivatkozással együtt mellékeld.) Használd a {{szerkesztő}} sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl.: {{szerkesztő|ProblémásSzerk}}.
  • rendetlenkedő botok átmeneti, védekezésjellegű blokkolása
  • védett lap módosítása, lapok levédése, létrehozás elleni védelme vagy a védelem feloldása. Használd a {{cikk}}(?) sablont (de ne a szakaszcímben), pl. {{cikk|Zabhegyezés}}(?).
  • spammel kapcsolatos problémák, weboldalak felvétele a fehér- vagy a feketelistára vagy a nemzetközi feketelistára, illetve eltávolításuk onnan
  • a felhasználói felület szövegeinek módosítása (a MediaWiki-névtér lapjai ugyanis általában védettek)
  • minden olyan ügy, amit nem tudsz elbírálni egyedül, hogy kire tartozik, és nem szerepel az alábbi, ide nem tartozó ügyek listájában (ugyanakkor ezeket is érdemes a kocsmafalon szóvá tenni előbb, ahol tapasztalt szerkesztők meg tudják válaszolni a kérdést, mert könnyen lehet, hogy nem igényel adminisztrátort).

Több Wikimedia-projektre kiterjedő („crosswiki”) vandalizmus gyanúja esetén érdemes megnézni a Metán a Vandalism reports lapot, illetve ott is jelezni a problémát a Current cross-wiki vandalism szakaszban a {{luxotool|usernév}} sablon használatával.

Nem az adminisztrátorokra tartozik
Mi a teendő, ha nem felelnek az adminok?

Ha valami oknál fogva épp egyetlen admin sincs talpon a vidéken, érdemes benézni a Wikipédia-IRC-re, ahol egyrészt adminok is elő szoktak fordulni, másrészt tapasztalt szerkesztőkkel lehet értekezni élőben, és kiderülhet, hogy adminra nincs is épp szükség… (belépés). Ha épp senki se reagál, az !admin parancs begépelésével riasztani lehet az aktuálisan IRC-n lógó adminokat.

Mi a teendő a kifogásolt adminisztrátori intézkedésekkel?

Az ilyesmi kitárgyalására külön allap működik: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala/Intézkedések megvitatása. Amennyiben hosszabb megbeszélést igénylő észrevételek/problémák/javaslatok merülnek fel, ott érdemes megbeszélést kezdeményezni, illetve innen, az üzenőről oda átvinni az ilyesmivel kapcsolatos elnyúló vitákat, hogy a tematikus allapon könnyebben követhető, archiválható és utólag visszakereshető legyen. A tematikus allap megfelelő használata esetén önmagában is megmutatja, milyen típusú problémák merülnek fel az adminisztrátorok működésével kapcsolatban.

Az adminüzenő archívumai időrendben

Technikai okból közzétesszük az üzenőfal vitalapjának linkjét, amivel hozzáférhető annak archívuma: link, de kérjük, hogy a lapra már ne írj semmit, az ott található linkeket ne módosítsd.

Kovács Kati, Sebestyén János

Függőben Függőben (aláíratlan)

Sebestyén János sajnos aktívabb, mint valaha. Lehet ez ellen valamit tenni? Normálisan, nem kis munkával elkészített szócikkeket (főleg a Kovács Kati címűt) ront el stilisztikai, formai és helyesírási hibákkal teletűzdelt túlzott rajongásával.

Korábbi panaszok: [1]

Nem tudom, mit lehet itt tenni, de látom, többször jogvédett képek feltöltésével is volt probléma vele kapcsolatban, amit szintén nem hagyott abba. Egyúttal szeretném megkérdezni, hogy egy cikk létrehozójának vagy a cikk jelentős részét készítő szerkesztőnek van-e valamilyen joga, hogy az általa írt dolgokba ne piszkítsanak be mások?

Válaszotokat köszönöm. – Mltrqq vita 2009. július 7., 22:37 (CEST)Válasz

A tartalmi viták a közösségre tartozó dolgok, ebben sajnos az adminok nem tudnak segíteni. a kocsmafalon lehet felvetni, végső esetben véleménykérésre lehet vinni a cikket. Meg kell próbálni megbeszélni vele, ha sokadszorra sem sikerül, a közösség dönthet úgy, hogy eltiltja a szerkesztőt egy szócikk szerkesztésétől. Előbb mindnképp meg kell próbálni nyugodtan megbeszélni, észérvekkel, és ha már végképp nem megy, akkor lehet a közösség elé vinni a dolgot. – Timish levélboksz 2009. július 7., 22:42 (CEST)Válasz
Kb. egy év óta próbálok vele észérvekkel kommunikálni, ezért fordultam Hozzátok, miután most már ismerem, előre tudom minden reakcióját. Sajnos engem (finoman fogalmazok) szomorúvá tesz, ha egyértelmű ügyetlenkedő szerkesztést látok, amit az illető ott is hagy, nem veszi észre a legalapvetőbb tartalmi, stilisztikai, helyesírási, nyelvtani egyeztetési vagy formai hibákat. Nem olvassa senki a szócikkeket? A saját szerkesztéseim alapján úgy tapasztaltam, hogy igen. Viszont az ő „furcsa” szerkesztéseit senki nem törli. Az ilyen egyértelmű hibákat író szerkesztéseket nem lehet rögtön törölni valakinek? Mltrqq vita 2009. július 20., 11:44 (CEST)Válasz

3 és 1/2 évnyi csendes figyelésre alapozott véleményem: Rajongókra és családtagokra nem tudsz észérvekkel hatni. A közösség csak egészen extrém durva esetekben dönt, egyébként csak javasol, tanácsol. Aki szívósabb, makacsabb, kitartóbb: azé a szócikk. Akela vita 2009. július 8., 00:43 (CEST)Válasz

Véleménykérés nélkül nem lehet közösségi döntést hozni, ha az adott szerkesztő nem meggyőzhető. – Winston vita 2009. július 8., 11:33 (CEST)Válasz

Megtekintett szerkesztés

Kedves adminok! A szerkesztéseim nem válnak automatikusan megtekintetté, noha a bug megjelenése előtt így volt. Tudnátok ezen változtatni? VTlevéltár 2009. augusztus 10., 22:51 (CEST)Válasz

Olyan oldalakat szerkesztesz, amelyek megtekintettek voltak? Mert a bug előtt (b. b.) is úgy volt, hogy ha már volt egy nem megtekintett szerkesztés a láncban, akkor nem működött az automatizmus. Márpedig a hiba idején tett szerkesztések sajnos nem váltak automatikusan megtekintetté, visszamenőleg. Rá kéne megint uszítani azt a botot. Bináris ide 2009. augusztus 10., 22:59 (CEST)Válasz

Konkrétan akkor jött elő, hogy a cikk utolsó szerkesztése megtekintett volt. Egyáltalán megerősített szerkesztő vagyok még, vagy vissza lett vonva?

"ha már volt egy nem megtekintett szerkesztés a láncban, akkor nem működött az automatizmus" -> Azt hittem ez nem bug hanem feature... :)

VTlevéltár 2009. augusztus 10., 23:27 (CEST)Válasz

a jogok szerint megerősített szerk. vagy tehát működnie kellene. – Timish levélboksz 2009. augusztus 10., 23:57 (CEST)Válasz
De nem működik. VTlevéltár 2009. augusztus 11., 00:37 (CEST)Válasz

Megint el van állítódva, tegnap már tapasztaltam a Miskolc temetőinek listája cikkben. Seggbe kéne rúgni valami fejlesztőt. – Alensha sms 2009. augusztus 11., 02:19 (CEST)Válasz

Alátámasztom mind a hibajelzést, mind a seggberúgás hasznosságának elméletét. - Orion 8 vita 2009. augusztus 11., 09:58 (CEST)Válasz
Szedlacsekné? Szalakóta vita 2009. augusztus 11., 17:20 (CEST)Válasz

És a szót tett követte, Melancholie uszította a botot, amely ma hajnalban újraindult. Egy kicsit talán előrébb leszünk ezzel is. – Bináris ide 2009. augusztus 12., 20:08 (CEST)Válasz

Úgy tűnik, megerősített szerkesztő vagyok, de még azok a cikkeim sincsenek megtekintettnek jelölve, amelyeket egyedül én szerkesztettem. Ehhez a bot nem is kellene elméletileg. Nem nagy ügy, de zavaró.--Szilas vitalapom 2009. augusztus 14., 06:27 (CEST)Válasz

Elméletileg a bot az előbbihez sem kellene, csak éppen módosították a kiegészítést, és egy ütközés miatt elrontották a mi beállításainkat (cserébe a többi wikinek jó). Amit azóta elég nehézkesen akarnak kijavítani. A bot átmenetileg ezt is megoldja, elméletileg. Aztán talán a fejlesztők is megmozdulnak egyszer. Samat üzenetrögzítő 2009. augusztus 14., 17:22 (CEST)Válasz

Kell ez amegtekintett hokusz-pokusz, ha ugyis csak hébe-hóba mükszik? – Texaner vita 2009. augusztus 17., 18:16 (CEST)Válasz

metavandál?

Függőben Függőben (aláíratlan)

Wizardman is Daniel Tylicki. (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth) mit csinál ez? – Hkoala 2009. augusztus 14., 08:46 (CEST)Válasz

szokásos: stewardok személyes adatait szivárogtatja ki. amint Dorgan ráér, kipucolja, addig legyen függőben. – Alensha sms 2009. augusztus 14., 17:00 (CEST)Válasz

Vandálkodás, szórakozás,...

Vandálkodás, szórakozás és kiemelés megjegyzés, úgy hogy először ír oda

Problémák merültek fel:

80.99.246.92

*80.99.246.92 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | Geolocate | blokkolás) tönkretette az egyébként is forrásokkal hadilábon álló Beszterce KK cikket. Hülyeségeket és zagyvaságokat írt bele. Mit lehet vele tenni, hogy tovább ne csinálja, hogy más cikkeket is megvédjek. (Jojoka2)

  • Nem tűnik vandálságnak, ügyetlen, de jóindulatú szerkesztésnek tűnik. A sablonnal nyilván nem tud bánni. Források híján persze nehéz tudni, hogy a javítgatásai helytállóak-e. Lehet, hogy a Külső hivatkozások-hoz keveredett, ami tulajdonképpen a forrás lenne? Nem látom, hogy valamiféle szankcióra lenne szükség. Ha van forrásod, kijavíthatnád egyszerűen, amit elrontott. Abban is segíthetnél neki, hogy hogyan használja ezután az infoboxot. Karmelaüzenőlap 2009. augusztus 18., 13:13 (CEST)Válasz
Huppsz, gyanusan belassult a gépem. Kiszállok, és futtatom a viruskeresőt. Karmelaüzenőlap 2009. augusztus 18., 13:38 (CEST)Válasz

Én se tudtam olyan hirtelen sablonokkal bánni. Visszavonom. Jojoka2Fájl:Salgótarján címere.jpgTarjáni bakterház

81.0.98.194

89.132.10.19

Foglalkozom. Mivel annon képet nem tölthet fel. Szerkesztési száma alacsony. A fenti azért zavar. hogy nem ad meg forrást a haranghoz és kiveszi az erre mutató forrást. Jojoka2Fájl:Salgótarján címere.jpgTarjáni bakterház

Ezt nem értem. Az anonnak egyetlen megjegyzése volt. (Amit ide is írtál.) Mi köze van a harangokhoz és a képfeltöltéshez? És hogy foglalkoznál vele? Blokkolni fizikailag nem tudod, eltiltani fizikailag nem tudod, figyelmeztetni fizikailag nem tudod… – Hunyadym HunyadymVita 2009. augusztus 19., 18:18 (CEST)Válasz

Nem tudom de felidegesített vele. Visszavonom őt is. Jojoka2Fájl:Salgótarján címere.jpgTarjáni bakterház

84.3.182.168

Csak arról írt drága jó barátom egy olyan szerkesztő. Legalább nézz utána, ki szavazhat a kiemeltkép eljáráson.Jojoka2Fájl:Salgótarján címere.jpgTarjáni bakterház

Ezt a mondatodat nem értettem, meg tudnád magyarázni? Egyébként igaza volt az anonnak, Panoz tényleg nem szavazhatott, nem volt meg az 50 komoly szerkesztése. Az anon pedig nem is szavazott. Lásd WP:SZI. – Hunyadym HunyadymVita 2009. augusztus 19., 18:18 (CEST)Válasz

Büntetés

Megkérném, hogy egy kis büntetést kapjanak az adott "illetők", hogy mégegyszer ilyen ne forduljon elő. (Blokk, bizonyos szócikkektől elvonás, súlyos esetben szankcionálás vagy véleménylekérdezés, esetleg kitiltás, kiemelt képek szavazásától való elvonás) (Jojoka2)

  • Feleslegesnek tartom, a márciusi anonnak azóta már 20-szor változott az IP-címe, minden T-Online-ost meg Invitelest nem lehet letiltani hülyegyerekek miatt. Ja, és mindegyik más Kiemelt képeken meg amúgy sem szavazhatnak, mert nincsenek bejelentkezve. Véleménykérés felesleges, forrás kell az állításokhoz, akkor egyértelmű, hogy mi volt, ha meg nincs, akkor még az is lehet, hogy igazuk van. – Hunyadym HunyadymVita 2009. augusztus 18., 13:40 (CEST)Válasz

Milyen igazuk. Harangok súlyához forrás kellene. Vagy nem? Jojoka2Fájl:Salgótarján címere.jpgTarjáni bakterház

Az egyszeri vandálokkal nem szoktunk AÜ-re rohangálni. Visszavonod, kész. :) ha valaki makacsul vandálkodik, akkor kellhozzánk fordulni. Pláne ha hónapokka ezelőtti IP és azóta se szerkesztett... ezek az Ip címek azóta más felhazsnálókhoz dobódtak ki. – Timish levélboksz 2009. augusztus 18., 17:06 (CEST)Válasz

A harangokkal elkezdődött a makacskodás, és a forráskiszedés. Jojoka2Fájl:Salgótarján címere.jpgTarjáni bakterház

önéletrajz szerkesztőlapon, bekategorizálva

Szerkesztő:Bp. Szabo Gyorgy (a kategóriákat kivettem) értelemszerűen törlésre nem jelölhetem. – Vince blabla :-) 2009. augusztus 18., 19:35 (CEST)Válasz

Adminválasz: Nagyon jól tetted, hogy kivetted a kategóriákat, de mi a kacska macska farkáért kéne törölni a lapot? Hogy szerkesztő saját magáról egy szócikk formájában ad tájékoztatást, az nem üldözendő cselekedet. :-) | Nagy Gömböc hamm! 2009. augusztus 19., 14:29 (CEST)Válasz

Noch dazu azonos szöveggel van róla szócikkünk is a megfelelő helyen. Nyilván csak nem tudta, hogy azt be is lehet idézni. ;) | Nagy Gömböc hamm! 2009. augusztus 19., 14:33 (CEST)Válasz

Az admin ugye járőr is?

Kedves adminok! Az elavult ellenőrzött lapok száma jelenleg több mint 2600, a legrégebbi 11 napos. Amíg a fejlesztők nem hozzák helyre az automatikus megtekintést, jól fogna a ti segítségetek is, a járőrök szemmel láthatóan nem győzik. – Hkoala 2009. augusztus 20., 10:54 (CEST)Válasz

Természetesen. Legalábbis részemről. Továbbra is járőrözöm és a jövőben is. – eLVe kedvesS(z)avak 2009. augusztus 20., 11:33 (CEST)Válasz

Az admin határozottan járőr is egyben. | Nagy Gömböc hamm! 2009. augusztus 20., 12:02 (CEST)Válasz