Bagod

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bagod
Bagod légifotója
Bagod légifotója
Bagod címere
Bagod címere
Közigazgatás
Ország  Magyarország
Régió Nyugat-Dunántúl
Megye Zala
Járás Zalaegerszegi
Jogállás község
Polgármester Mogyorósi József György[1]
Irányítószám 8992
Körzethívószám 92
Népesség
Teljes népesség 1270 fő (2015. jan. 1.)[2]
Népsűrűség 83,08 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 16,37 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Bagod (Magyarország)
Bagod
Bagod
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 52′ 35″, k. h. 16° 45′ 06″Koordináták: é. sz. 46° 52′ 35″, k. h. 16° 45′ 06″
Bagod (Zala megye)
Bagod
Bagod
Pozíció Zala megye térképén
Bagod weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bagod témájú médiaállományokat.

Bagod község Zala megyében, a Zalaegerszegi járásban.

Fekvése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Zalaegerszegtől 5 km-re nyugatra a Zala folyó bal partján a 76-os főút mellett fekszik. A Zala völgye itt viszonylag keskeny, alig egy kilométer.

Megközelíthetősége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A határában (Csurgaszi csárdánál) ágazik le a főútvonalról egy, a 76-os főúttal összekötő út, Zalalövő irányában. A településen áthalad a Zalaegerszeget Őriszentpéterrel és Szlovéniával összekötő Bajánsenye–Zalaegerszeg–Ukk–Boba-vasútvonal. A községbe Zalaegerszegről sűrűn járnak autóbuszok.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A mai Bagod három község egyesítésével keletkezett. Alsóbagod és Vitenyédszentpál 1944-ben egyesült Bagodvitenyéd néven, ez pedig 1977-ben egyesült Felsőbagoddal és az így létrejött község kapta a Bagod nevet.

Vitenyédszentpál nevének első említese 1247-ből való Wythenyed néven.[3] A 13. században (1260 körül) épült a szentpáli falurész temploma. Kisebb méretű, késő román stílusú, Szent Pál tiszteletére emelt körtemplom. A 14. század elején két Bagodról tudni Alsó-Bagodról (vagy Egyházasbagod) és Felső-Bagodról, amelyek egymással rivalizáltak.

A törökök a településen adót szedtek. Az 1768-ban kelt urbárium szerint Alsó-Bagodban 20 hold szántó, 6 szekér rét van. Ekkor 6 földesúr él a faluban: báró kisennyei Sennyeyné, lovászi Sümeghyné, besenyői és velikei Skublicsné, forintosházi Forintosné és miskei és monostori Thassy László árvái. A reformkorban Skublics Károly helyi középbirtokos felajánlotta 790 műből álló (összesen 1954 kötet) magánkönyvtárát Zala vármegyének.

Szent Pál kápolna, Bagod-Szentpál (Vitenyédszentpál)

A tanácsrendszerben Bagodvitenyéd majd Bagod a 60-as évektől közös tanácsi székhely volt, melyhez a 80-as években Boncodfölde, Hagyárosbörönd Kávás és Zalaboldogfa tartozott társközségként. A helyiek közül a legtöbben Zalaegerszegen a ruha- illetve tejiparban találnak munkát, helyben gépállomás létesült, a későbbi Mezőgép, illetve Zalagép.

A rendszerváltás után a volt székhelyközségből és a társközségekből megalakultak az önálló önkormányzatok. A megalakulás után létrejött körjegyzőség rövid időn belül megszűnt és így Bagodban 1992-től önálló polgármesteri hivatal működött. 2001-től a település ismét körjegyzőségi székhely, Hagyárosbörönd községgel egy körjegyzőséghez tartozik.

Bagodi római katolikus plébánosok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Látnivalók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Szentpál (Vitenyédszentpál) falurészben 2002-ben helyreállították a műemlék temetőkápolnát, melynek szentélye a 13. században eredetileg rotundának épült. Ezt 1755-ben kelet felé kibővítették és tornyot építettek rá.[4]

Híres bagodiak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Gerő, L. (1984): Magyar műemléki ABC. (Hungarian Architectural Heritage ABC.) Budapest
  • Gervers-Molnár, V. (1972): A középkori Magyarország rotundái. (Rotunda in the Medieval Hungary). Akadémiai, Budapest
  • Káldi Gy. (2002): A Bagodvitenyéd-szentpáli római katolikus temetőkápolna műemléki helyreállítása, illetve néhány adalék annak építéstörténetéhez. Műemlékvédelem, 46. 5. sz. 279-286.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Bagod települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. december 17.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2015. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés: 2015. szeptember 4.)
  3. A Zalaegerszegi kistérség közkincs kerekasztala: Településnevek története a Zalaegerszegi kistérségben. (Hozzáférés: 2010. március 19.)
  4. A Szent Pál kápolna. Műemlékem.hu

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]