Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala

Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Bencemac 5 órával ezelőtt a(z) Blokk kérése témában
Ezen az üzenőfalon hagyhatsz üzenetet az adminisztrátoroknak. A felvetett problémák megoldását az adminisztrátorok a {{megoldva|~~~~}} sablonnal jelzik a szakasz elején. 

Azokat a szakaszokat, amelyekhez hét napig nem szól hozzá senki, az archiválóbot automatikusan áthelyezi az archívumba. Ha egy felvetésre makacsul nem akar válasz jönni, vagy a megoldás nem kielégítő, a {{függőben|~~~~}} sablon alkalmazásával a szakasz elején elejét veheted annak, hogy az automatikus archiválás eltüntesse a még aktuális szakaszt.

Hasznos tippek
  • Ha mondanivalódat nem csupán az adminisztrátorok tudomására akarod hozni, hanem a teljes szerkesztőségre tartozik, akkor a legjobb helye a nagy látogatottságú Kocsmafal (egyéb) oldalon van.
  • Mások üzeneteivel ne itt vitatkozz, legfeljebb jelezd egy a vitalapra mutató hivatkozással, hogy vita támadt az ügyben. Ezen a lapon ne változtass, ne törölj innen üzeneteket, az üzenőfal kezelése az adminisztrátorok feladata!
  • Ha egy cikkel kapcsolatban szeretnél intézkedést kérni, akkor használd a {{cikk}}(?)másolható minta: {{cikk|szócikk címe}} sablont, amennyiben egy szerkesztő tevékenységére hívnád fel a figyelmet, akkor a {{user}}másolható minta: {{user|azonosító}} vagy {{anon}}(?)másolható minta: {{anon|IP-cím}} használatával segítheted az adminisztrátorok munkáját.

Az adminisztrátorok adminjogot igénylő tevékenységének legfontosabb lépései utólag is nyomon követhetők a következő rendszernaplókban (illetve a MediaWiki-névtér lapjainak laptörténetében): Blokkolási napló | Lapvédelmi napló | Törlési napló.

Az adminisztrátorokra tartozik
  • anonvandalizmus nagyobb mennyiségben (ha a szép szó nem használt). Használd az anon sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl. {{anon|1.2.3.4}}(?).
  • egy szerkesztő által elkövetett ismétlődő vandalizmus vagy a közösségi szabályok súlyos megsértése. (Ami nem ismétlődő és nem súlyos, először próbáld a kérdéses szerkesztővel megbeszélni. A megbeszélési kísérletet lehetőleg hivatkozással együtt mellékeld.) Használd a {{szerkesztő}} sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl.: {{szerkesztő|ProblémásSzerk}}.
  • rendetlenkedő botok átmeneti, védekezésjellegű blokkolása
  • védett lap módosítása, lapok levédése, létrehozás elleni védelme vagy a védelem feloldása. Használd a {{cikk}}(?) sablont (de ne a szakaszcímben), pl. {{cikk|Zabhegyezés}}(?).
  • spammel kapcsolatos problémák, weboldalak felvétele a fehér- vagy a feketelistára vagy a nemzetközi feketelistára, illetve eltávolításuk onnan
  • a felhasználói felület szövegeinek módosítása (a MediaWiki-névtér lapjai ugyanis általában védettek)
  • minden olyan ügy, amit nem tudsz elbírálni egyedül, hogy kire tartozik, és nem szerepel az alábbi, ide nem tartozó ügyek listájában (ugyanakkor ezeket is érdemes a kocsmafalon szóvá tenni előbb, ahol tapasztalt szerkesztők meg tudják válaszolni a kérdést, mert könnyen lehet, hogy nem igényel adminisztrátort).

Több Wikimedia-projektre kiterjedő („crosswiki”) vandalizmus gyanúja esetén érdemes megnézni a Metán a Vandalism reports lapot, illetve ott is jelezni a problémát a Current cross-wiki vandalism szakaszban a {{luxotool|usernév}} sablon használatával.

Nem az adminisztrátorokra tartozik
Mi a teendő, ha nem felelnek az adminok?

Ha valami oknál fogva épp egyetlen admin sincs talpon a vidéken, érdemes benézni a Wikipédia-IRC-re, ahol egyrészt adminok is elő szoktak fordulni, másrészt tapasztalt szerkesztőkkel lehet értekezni élőben, és kiderülhet, hogy adminra nincs is épp szükség… (belépés). Ha épp senki se reagál, az !admin parancs begépelésével riasztani lehet az aktuálisan IRC-n lógó adminokat.

Mi a teendő a kifogásolt adminisztrátori intézkedésekkel?

Az ilyesmi kitárgyalására külön allap működik: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala/Intézkedések megvitatása. Amennyiben hosszabb megbeszélést igénylő észrevételek/problémák/javaslatok merülnek fel, ott érdemes megbeszélést kezdeményezni, illetve innen, az üzenőről oda átvinni az ilyesmivel kapcsolatos elnyúló vitákat, hogy a tematikus allapon könnyebben követhető, archiválható és utólag visszakereshető legyen. A tematikus allap megfelelő használata esetén önmagában is megmutatja, milyen típusú problémák merülnek fel az adminisztrátorok működésével kapcsolatban.

Az adminüzenő archívumai időrendben

Technikai okból közzétesszük az üzenőfal vitalapjának linkjét, amivel hozzáférhető annak archívuma: link, de kérjük, hogy a lapra már ne írj semmit, az ott található linkeket ne módosítsd.

Nem tudok commonsról képet linkelni vitaoldalra[szerkesztés]

Sziasztok! Akármilyen képet akárhogy próbálok commonsról belinkelni a vitaoldalra, sőt semmilyen kép linket külsőt sem, így képtelenség bármiről is beszélni ha nem tudom megmutatni miről beszélek (az angol wikin nincsen ilyen probléma), ezt a piros hibaüzenet kapom:

Az általad végzett műveletet egy automatikus szűrő károsnak találta, és megakadályozta. A szabály leírása, amelyen a művelet fennakadt:

Nem megfelelő képbeillesztés OrionNimrod vita 2024. június 13., 21:11 (CEST)Válasz

Vandál miatt. Illeszd be hibásan, és valaki kijavítja. Bean49 vita 2024. június 13., 21:23 (CEST)Válasz

Szia!
Ha mondjuk szeretnék beszélni több képről a commonsról és több képről ami külső forrás egy poszton belül, mégis hogyan rakjam be a linkeket? Hagyjam le a "jpg" szót a végéről, és aki megnézni az egyesével majd átírja?
Akkor most ez lesz már örökre? Szerintem ez egy nagyon rossz megoldás hogy használathatatlanná korlátozták a magyar Wikit, egyszerűbb a vandálokat blokkolni, eleve nem is értem anonim IP miért írhat bármit is a Wikire, az angol Wikin is a vandalizmusok nagy része tőlük van, és nagyon unalmas és időpocsékoló visszavonni őket vagy kérni az adminokat hogy a cikkeket tegyék védetté.
Vicc de már ezt sem tudom leírni hogy "pont jépégé" OrionNimrod vita 2024. június 14., 11:12 (CEST)Válasz
Nekem sikerült a te vitalapodra feltenni egy képet. Nézd meg! Ha így se megy neked, akkor nálad van valami baj. Wikizoli vita 2024. június 14., 16:03 (CEST)Válasz
Itt is működik. Találomra itt egy kép a Commonsból: . Wikizoli vita 2024. június 14., 19:09 (CEST)Válasz
Szerintem te járőr vagy. Bean49 vita 2024. június 14., 19:48 (CEST)Válasz
Akkor is így illesztettem képeket, amikor nem voltam járőr (forásszövegként kell megnézni). Wikizoli vita 2024. június 15., 19:23 (CEST)Válasz
Az mikor volt? Azóta jöttek a vandálok. Bean49 vita 2024. június 15., 19:30 (CEST)Válasz
Sziasztok! Nálam is pontosan ugyanez a probléma van. Beillesztettem hibásan, javítaná kérem valaki? Hungaria1995 vita 2024. június 16., 22:48 (CEST)Válasz
Link: Szerkesztő:Hungaria1995/próbalap Hungaria1995 vita 2024. június 16., 22:59 (CEST)Válasz
Kész. Bean49 vita 2024. június 16., 23:16 (CEST)Válasz
Én is. .jpg-t kell használni. Apród vita 2024. június 16., 23:17 (CEST)Válasz
Szerintem te járőr vagy. Bean49 vita 2024. június 16., 23:22 (CEST)Válasz
Az nem azon múlik, hanem a jpg szón (azt pedig te is beírtad, én a próbalapon egy helyre tettem még, illetve Hungaria1995 közben főtérbe helyezett egy szócikket, abba is beletettem ezeket) azt pedig egy szerkesztő is be tudja írni. Kép feltöltésére a Wikimedia Commonsba viszont nem vállalkozom. Apród vita 2024. június 16., 23:26 (CEST)Válasz
Azért próbáld meg kijelentkezve is. Bean49 vita 2024. június 16., 23:34 (CEST)Válasz
Anonként betettem a jpg. szót még egy jpg mellé is a Széchenyi hajóba, majd visszavontam anonként. Apród vita 2024. június 16., 23:52 (CEST)Válasz
Bár azt elismerem, hogy mivel korábban is kipróbáltam anonként szerkeszteni, így azt is látom, hogy most már másmilyen a szerkesztési mód, mint régen. Apród vita 2024. június 16., 23:54 (CEST)Válasz
Ide illeszd be kijelentkezve azt a képet, amit Wikizoli itt feljebb. Bean49 vita 2024. június 17., 00:01 (CEST)Válasz
Kijelentkeztem, betettem ide a képet ugyanúgy. Előnézetben rendesen mutatta, mentéskor azt írta ki, hogy a szűrő károsnak találta a képet. Ha nem értek egyet ezzel, jelentsem az adminisztrátoroknak. Ím, megteszem, itt jelentem. Wikizoli vita 2024. június 18., 13:15 (CEST)Válasz
Nem Wikizoli képének beillesztésére jelentkeztem, hanem Hungaria1995 megsegítésére, mivel azt megerősített szerkesztőként sem tudnám, mivel a Wikimedia Commonsba nem szoktam tölteni. Apród vita 2024. június 17., 00:34 (CEST)Válasz
Teljesen nyugodt vagyok… Én vagyok a hülye, mert leállok magyarázni. A próbalapra azért tudtad „betenni”, mert járőr vagy. Végeztem. Bean49 vita 2024. június 17., 00:55 (CEST)Válasz
@Bean49: Fentebb leírtam a pudding próbáját. Nem hittem volna, de ez van. Wikizoli vita 2024. június 18., 13:18 (CEST)Válasz
Köszönöm szépen. Ezt tudtuk előre, azért javasoltam. Ez van. Bean49 vita 2024. június 18., 13:50 (CEST)Válasz
Sziasztok!
Nálam sem működik a képbeillesztés (Szerkesztő:ZsoltiD/próbalap) az 'Együttes infobox'-on belül, amikor zenekari csoportképet töltenék fel. Pontosabban megjelenik a szerkesztő nézetben, de amikor az egész oldalt el szeretném menteni, akkor kiírja, hogy 'Az általad végzett műveletet egy automatikus szűrő károsnak találta, és megakadályozta. A szabály leírása, amelyen a művelet fennakadt:Nem megfelelő képbeillesztés'. Most hibásan lementettem, ki tudná valaki javítani ('CnR band pic 2024')?
Köszi!
'' ZsoltiD vita 2024. június 19., 16:00 (CEST)Válasz
Ez már jó. Burumbátor Súgd ide! 2024. június 19., 16:08 (CEST)Válasz
Burumbátor javította. Szerintem, két nap múlva már neked is működik. Bean49 vita 2024. június 19., 16:08 (CEST)Válasz

@OrionNimrod: Sajnálom, az az egész az én hibám volt: annak idején rosszul állítottam be egy dolgot ezen a szűrőn. Azt hiszem, most már nem lesz problémád a képbeillesztésekkel, ha bejelentkezve csinálod. Próbáld ki, kérlek, újra, és itt jelezd, ha még mindig fennakadás van. --Malatinszky vita 2024. június 19., 08:35 (CEST)Válasz

Nyolcmilliárd[szerkesztés]

Nyolcmilliárd bevallottan más szerkesztői néven wikitanácsi indítványt nyújtott be. Tekintettel arra, hogy a wikitanács idén nem alakult meg, az indítványt lezártam. Apród vita 2024. június 15., 21:49 (CEST)Válasz

@Apród: Én meg nem vettem észre... /O\
VitaTombenko 2024. június 15., 22:13 (CEST)Válasz

Szerkesztői lap törlése[szerkesztés]

Szerkesztői és vitalapjának törlését itt kérem, mivel mindkettő le van védve, így nem szerkeszthetem. Alfa-ketosav vita 2024. június 18., 09:21 (CEST)Válasz

Szócikk törlése[szerkesztés]

Tomasz Máté (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

A Tomasz Máté szócikket szeretném törölni Tomasz Máté kérésére. Tatface vita 2024. június 18., 09:36 (CEST)Válasz

Mivel törlésre javasolt lapok közé helyezte Tomasz Máté szócikkét, viszont a törlési megbeszélést nem készítette el, így elkészítettem helyette: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Tomasz Máté (Tatface-t értesítettem). A továbbiakat ott javaslom folytatni, ha nincs az adminoknak ellene kifogása. Apród vita 2024. június 18., 13:39 (CEST)Válasz

Köszönöm. Malatinszky vita 2024. június 18., 13:40 (CEST)Válasz

Blokk kérése[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. június 19., 21:52 (CEST)Válasz

Vanished User 458841 (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth) Kérem azonnal blokkolni.Tomcsy üzenet 2024. június 19., 21:27 (CEST)Válasz

Megtörtént. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. június 19., 21:32 (CEST)Válasz

@Tomcsy: Szerintem rendet raktunk, de szólj, ha van még valami. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. június 19., 21:52 (CEST)Válasz

Szerintem is kész, köszönet @25pin: szerkesztőnek is. Tomcsy üzenet 2024. június 19., 22:04 (CEST)Válasz

Vanished User 854615[szerkesztés]

Fareltrax (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth)

Kéne valamit kezdeni Vanished User 854615 (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth). Cikkeket nevez át. Fromiadrian vita 2024. június 19., 23:39 (CEST)Válasz

Xd Vanished User 854615 vita 2024. június 19., 23:42 (CEST)Válasz

Gyorsan blokkolni kéne, mert csak úgy ontja magából az átnevezéseket. – Fromiadrian vita 2024. június 19., 23:45 (CEST)Válasz

A Magyarország lapot kell rendezi minél előbb.Tomcsy üzenet 2024. június 19., 23:49 (CEST)Válasz
Jó, mindegy. Egyedül nem harcolok vele. Ennyi lapot én nem tudok visszacsinálni, úgy hogy közben ontja magából. A Magyarország lapot is csak adminisztrátor tudja visszacsinálni. Fromiadrian vita 2024. június 19., 23:50 (CEST)Válasz

Valaki törölné a Magyarország lapot?Tomcsy üzenet 2024. június 19., 23:56 (CEST)Válasz

Az újabb menet eltakarításáért köszönet @Tomcsy: és @Fromiadrian: járőröknek! – Pagony üzenet 2024. június 20., 00:58 (CEST)Válasz

Egy-két hasznos átnevezése van; pl a Viacom mostani neve valóban Paramount Global (2022 óta); a Twitter jelenlegi neve valóban X; azonban azzal egyetértek, hogy többségében rombol. Végül is hasznos volt a blokkolása. 31.46.203.78 (vita) 2024. június 20., 07:32 (CEST)Válasz

A user közben átneveztette magát Fareltrax névre. Nyilvánvalóan azonos az előző szakaszban szereplő vandállal, egyesítem is a két szakaszt. Kérlek titeket, hogy ha visszajön új néven, akkor ne figyelmeztessétek, hanem az első megmozdulásakor írjatok ide, rögtön blokkolható. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. június 20., 09:45 (CEST)Válasz

Nem nevezte át magát, mivel ehhez nincs jogosultsága, hanem vissza lett nevezve általunk mivel visszaélt a felhasználói fiók „elfelejtésének” lehetőségével. Bencemac A Holtak Szószólója 2024. június 20., 10:59 (CEST)Válasz
Az átneveztette szót használtam. Azt nem tudtam, hogy ti intéztétek, köszönet. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. június 20., 11:01 (CEST)Válasz
Valóban, elnézést. Bencemac A Holtak Szószólója 2024. június 20., 11:02 (CEST)Válasz