Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Hungaria1995/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hungarian GastroCellar (múzeum)

[szerkesztés]
Hungarian GastroCellar
Hivatalos névPálinka Társaság Kft.
JogelődPálinka Experience Budapest, Pálinka Museum Shop Bar
Alapítva2017
SzékhelyBudapest
VezetőkSpasic Máté
IparágGasztronómia
TulajdonosHungária Group (Pálinka Társaság Kft.)
FormaKft
SzolgáltatásokKóstolók, rendezvények
AnyavállalataHungária Group
LeányvállalataiKirály Catering Kft.

A Hungarian GastroCellar weboldala
SablonWikidataSegítség

A Hungarian GastroCellar (korábban Pálinka Experience Budapest) budapesti múzeum és rendezvényközpont, amely a magyar gasztronómia és hungarikumok emlékeit és értékeit mutatja be. Az intézmény egy vendéglátóegység, egy látógatóközpont keverékeként működik a korábbi múzeumi tapasztalatokra építkezve; célja bemutatni a legfontosabb magyar gasztronómiai értékeket. [1]Önálló épülete nincs, a Király utca 20. szám alatti műemlékileg védett épület pincéjében üzemel. Az épület 1840 körül épült Kollerich Pál tervei alapján, majd III. emelete Gottgeb Antal tervei alapján került ráépítésre 1867-ben. Az épület teljes felújításon esett át 2012-ben.

Története

[szerkesztés]

Alapítás, kezdetek (2017-2023)

[szerkesztés]

2015-ben Almási Gábor alapító ismerte fel a pálinkának szentelt külön múzeum és kóstolótér hiányát a fővárosban. Két éves előkészítő, gyűjtő és kóstoló munkát követően 2017-ben Almási többedmagával nyitotta meg a Pálinka Museum Shop Bar-t a jelenlegi helyén. A Covid-19 járványt megelőzően vásárolta be magát a Hungária Group a távozó korábbi üzlettársak helyére. A járványt követően a múzeumot újrabrandelték, immáron Pálinka Experience néven találták meg az érdeklődők az egységet.

A Pálinka Experience különlegessége a kifejezetten a hungarikum röviditalnak szentelt interaktív kiállítás és a fővárosban páratlan, több, mint 120 tételből álló pálinka szortiment volt. A munkatársak mind speciális pálinka kóstoló képzést kaptak, hogy hitelesen tudjanak kommunikálni az italról. A tulajdonosok célja a Pálinka, mint a világon egyedülálló ital bemutatása volt a szélesebb közönségnek, úgy magyaroknak, mint a Budapestre látogató külföldi és külhoni turistáknak.

Átalakítás, névváltás (2024-)

[szerkesztés]

A pálinka nemzetközi ismertségének és a megfelelő marketingtámogatásnak, illetve a hely relatíve kicsi befogadóképessége miatt a tulajdonosok 2023-ban az átalakítás mellett döntöttek. Az immáron GastroCellar néven újranyitó egység 2024. júniusától 2024. júliusáig tartó átalakítása során a különálló terek egybenyitásra kerültek, az önálló múzeum megszűnt és a fókusz kiszélesedett. Az új cél a teljes magyar gasztronómia legkiválóbb részeinek részletesebb megismertetése interaktív eszközökkel. A vendégek "assisted tasting" jellegű bor-, pálinka-, illetve szörp & lekvár kóstolókból választhatnak, amelyeket tradicionális magyar ételek (pl. gulyásleves, marhapörkölt, töltött káposzta, stb.) kísérhetnek.

A GastroCellar jelenleg egy több, mint 50 borból, 30 pálinkából, hazai sörökből, kézműves szörpökből és tradicionális, magyar ételekből álló szortimenttel rendelkezik. A kóstolósorokat kipróbálni vágyók 3, 5, és 7 tételes borkóstolók, egy 5 tételes pálinkakóstoló és 3, illetve 5 tételes kézműves szörp- és lekvárkóstolóból válogathatnak kedvükre.

Termékek és szolgáltatások

[szerkesztés]

A GastroCellar a helyszíni értékesítésen túl foglalkozik saját termékek forgalmazásával is. Az cég történetére alapozva állítja, hogy a magyar pálinka egyik legszéleskörűbb ismeretével rendelkezik, így saját pálinka válogatást forgalmaznak, ahol saját palackokba kerülnek az általuk legkiválóbbnak minősített főzdék párlatai. A kitelepüléses bor- és pálinka kóstolók ugyancsak megtalálhatóak a cég kínálatában.

A Dunszt prémium lekvárok és szörpök ugyancsak a Hungária Group cégcsoport érdekeltségébe tartozó termékek, amelyek szerves részét képezik a GastroCellar kínálatának. A Dunszt termékek széleskörűen elérhetőek kiskereskedelmi forgalomban.

Elismerések, média megjelenések

[szerkesztés]
  • Beilleszteni Pálinka oldalról

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. [gastrocellar.com Hungarian GastroCellar]. (Hozzáférés: 2024. június 23.)