Virágvölgy vasútállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Virágvölgy vasútállomás
Előre (1990-ig)
Virágvölgy vasútállomás
Virágvölgy vasútállomás
Cím
OrszágMagyarország
HelyBudapest,  Magyarország
ÁllomáskódL
UIC állomáskód5546888
Megnyitás1948. július 31.
Felhasználási területvasútállomás
ÜzemeltetőMÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Egyéb jellemzők
Része ennekMagyarország vasúti közlekedése
Szomszédos állomások
Időzónaközép-európai idő
Vasútvonalak
Szolgáltatások
Vonatokszemélyvonat
Elhelyezkedése
Virágvölgy vasútállomás (Budai-hegység)
Virágvölgy vasútállomás
Virágvölgy vasútállomás
Pozíció a Budai-hegység térképén
é. sz. 47° 30′ 21″, k. h. 18° 57′ 32″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 21″, k. h. 18° 57′ 32″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Virágvölgy vasútállomás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Virágvölgy vasútállomás a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút egyik állomása. Nevét a Budai-hegységben található Virág-völgyről kapta.

Története[szerkesztés]

Az állomás a Gyermekvasút Csillebérc és Jánoshegy állomásai között található. 1948–1949-ig volt a Gyermekvasút végállomása. A tervekben Szent Anna kápolna volt a neve, ám az első szakasz átadásakor már az úttörők köszönését, az Előre nevet viselte. 1990-től Virágvölgynek nevezzük.

A völgy amelyről a vasútállomás a nevét kapta a Normafától indulva Budakesziig tart. Az állomás 2 vágányú, helyszíni állítású kitérőkkel rendelkezik, jelzői alakjelzők. A váltók lezárása helyszínen, váltózárkulccsal történik. Az állomásépület állomásfőnöki irodából, pénztárral kiegészített forgalmi irodából, váróteremből és nyilvános mellékhelyiségből áll, a peronon hangosbemondó berendezés üzemel.

Az állomás túlsó oldalán álló kicsi épület található, régen erdei vendéglőként működött, ma a Gyermekvasút használja.

Kirándulások[szerkesztés]

A Virágvölgy állomástól délkeletre a sárga + illetve a Mária-út jelzéseit követve jutunk el először a Csacsi-rétre majd a Makkosmáriai kegytemplomhoz. A Csacsi-réttől a sárga majd ezt követően a piros kereszt turista jelzésen érhetjük el Budakeszit. A turistajelzés a Csacsi-réttől végig a Virág-völgy oldalában halad.

Északkelet felé a gerinc Budapest felé eső oldalán alig 150 méterre találjuk az Anna-rétet, ahol korszerű játszótér várja a gyerekeket. A rét szélén áll az Szent Anna kápolna felújított épülete. Az épülettől északra egy facsoport jótékony takarásában pedig a Világ Királynője engesztelő kápolna alapjainak maradványai.

Megközelítése budapesti tömegközlekedéssel[szerkesztés]

Virágvölgy állomásnak nincs közvetlen közösségi közlekedési kapcsolata, a legközelebbi autóbuszmegálló a közel 1 km-re található Normafa, látogatóközpont, amit a 21-es, a 210B, a 212-es, a 212B, a 221-es és a 990-es busz érint. Ellenben kedvezőbb átszállási lehetőség biztosított a Széchenyi-hegy felé továbbutazva akár Csillebérc (csak 212B és 221), akár Normafa állomásnál a fenti autóbuszjáratokra.

További információk[szerkesztés]