Mária-út

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Turistajelzés
„Mária-út”-jelzés az Egri főszékesegyház mellett

Mária-út néven egy Közép-Európában haladó zarándokút (és turista út) építése folyik több hazai és külországi egyesület és alapítvány összefogásával. A kezdeményező egyesületek és alapítványok célja az, hogy megismertessék Közép-Európa vallási és kulturális értékeit, a zarándoklatra vállalkozók számára pedig biztonságos zarándokhálózatot építsenek ki. A Mária-út a modern vallásos szemléletnek megfelelően ökumenikus.[1]

Formálódó zarándokút Közép-Európában[szerkesztés]

A Mária-út megalakításához a hazai Szűz Mária búcsújáró helyek nagy száma és az El Camino zarándokút adta a gondolatot. A kezdeményezés első útvonala már a Mária-út elnevezést kapta egy 2007-ben alakult szervezet kezdeményezéséből. Az első zarándokútvonal Mariazelltől Csíksomlyóig tart. Ez az útvonal mintegy 1400 kilométer hosszúságú. Ezt a távot gyalogosan mintegy 60 nap alatt lehet megtenni. A kelet-nyugati szakasz két részre bontható. A Mariazell–Budapest szakasz 500 kilométerét mintegy 20 nap, a Budapest–Csíksomlyó szakasz 900 kilométerét pedig mintegy 40 nap gyalogtúrával lehet megtenni.

Később kibővült a zarándoklat útvonala a Częstochowától Medzsugorjéig tervezett szakasszal.

Védnökök[szerkesztés]

A Mária-út zarándoklatok három fővédnöke Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi főegyházmegye megyéspüspöke, Dr. Beer Miklós, a Váci egyházmegye megyéspüspöke és Dr. Jakubinyi György, a Gyulafehérvári főegyházmegye érseke.

Elkészült útvonalak[szerkesztés]

A Közép-európai zarándokútnak néhány szakasza már elkészült. Az első útszakasz még 2009 márciusában elkészült Makkosmáriától a Normafán át a Gereben utcáig. Később az észak-budai szakasz Nagykovácsi felé bővült. Ma már ez a szakasz Máriaremetén keresztül haladva leér a Városmajorhoz.

Irodalom[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mária-út témájú médiaállományokat.

Forrás[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2011. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 14.)