Nemzetközi Atlétikai Szövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (NASZ) (angolul: International Association of Athletics Federations (IAAF)) az atlétika sportág nemzetközi irányító testülete. A szövetséget 1912-es stockholmi első kongresszusán alapította meg 17 ország nemzeti atlétikai szövetsége, akkori neve a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (International Amateur Athletic Association) lett.

Legfontosabb feladatai közé tartozik az időmérési módszerek szabványosítása és a világrekordok hitelesítése és nyilvántartása. Ezenfelül a NASZ világszerte szervezi és rendezi a nagyobb nemzetközi atlétikai versenyeket.

Nevezetes nemzetközi atlétikai versenyek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az IAAF 1982-től kezdve folyamatosan változtatásokat fogadott el szabályzatában, amelyek lehetővé tették, hogy az atléták ún. rajtpénzt fogadhassanak el a szervezőktől nemzetközi versenyeken való indulásukért. Az IAAF azonban egészen 2001-ben megtartott Kongresszusáig megtartotta nevében az amatőr jelzőt, a szervezet ezen az ülésen nyerte el jelenlegi elnevezését.

Az IAAF jelenlegi elnöke a szenegáli Lamine Diack. Diack nemsokkal az előző elnök, az olasz Primo Nebiolo 1999. novemberben bekövetkezett halála után lett ügyvezető elnök. Lamine Diack-ot az IAAF 2001-es kongresszusán választották a szövetség elnökévé. 1993 októbere óta az IAAF székhelye Monacóban található.

Földrészek egyesületei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elnökei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megalapítása óta az IAAF-nek öt elnöke volt:

Néve Ország Elnökség
Sigfrid Edström Svédország 19121946
Lord Burghley Egyesült Királyság 19461976
Adriaan Paulen Hollandia 19761981
Primo Nebiolo Olaszország 19811999
Lamine Diack Szenegál 1999

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]