Virgin-szigetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Virgin-szigetek
Political regions of the Virgin Islands

A Virgin-szigetek a Kis-Antillák északi részén elterülő Szélcsendes-szigetek nyugati szigetcsoportja, mely határt képez a Karib-tenger és az Atlanti-óceán között, Puerto Ricótól keletre. Politikai felosztás szerint a keleti szigetek a Brit Virgin-szigeteket alkotják, míg a nyugatiak az Amerikai Virgin-szigetekhez tartoznak. A Brit Virgin-szigetek az Egyesült Királyság tengerentúli területe, ide tartozik Tortola, Virgin Gorda, Jost Van Dyke és Anegada.

Az Amerikai Virgin-szigetek az Egyesült Államok öt lakott külbirtokának egyike. Hozzá tartozik St. Croix, Saint John, Saint Thomas és a Water Island. Az Amerikai Virgin-szigeteket a Virgin-átjáró választja el a Spanyol Virgin-szigetektől, A Puerto Ricóhoz tartozó Viequestől és Culabrától. A szigetek hivatalos fizetőeszköze az amerikai dollár.

A név eredete[szerkesztés]

Az Amerikai és a Brit Virgin-szigetek elhelyezkedése

A szigeteket Kolumbusz Kristóf nevezte el Szent Orsolyáról és a legenda szerint 11 000 mártílhalált halt szűzről (Santa Ursula y las Once Mil Vírgenes).

Története[szerkesztés]

A Virgin-szigetek lakói eredetileg az arawak és a karib indiánok voltak. Részben amiatt, hogy az európai gyarmatosítók rabszolgasorba vetették őket, részben az általuk behurcolt ismeretlen betegségek miatt az indiánok a gyarmati időszak alatt kihaltak.

A letelepedett európai gyarmatosítók cukornádültetvényeket telepítettek, a feljegyzések szerint legalább egy dohányültetvényt is létrehoztak, a földek megmunkálására Afrikából hozattak rabszolgákat. Az ültetvényeknek már régen nincs nyoma, de a rabszolgák leszármazottai továbbra is a szigeteken élnek.

1916-ban és 1917-ben Dánia illetve a Amerikai Egyesült Államok szerződést ratifikált, mely szerint Dánia eladja Dán Nyugat-India gyarmatát az Egyesült Államoknak 25 millió dollárnyi aranyért.

Egy, az 1990-es években folyt turisztikai kampány keretében Puerto Rico átnevezte A Passage-szigeteket Spanyol Virgin-szigetekre, bár térképeken ez a név ritkán jelenik meg. A szigetek Puerto Ricóhoz tartoznak, attól keletre fekszenek.[1] Valójában közelebb fekszenek Saint Thomashoz, mint a Saint Thomas és Saint Croix közötti távolság.

Közlekedés[szerkesztés]

A járművek mind a Brit mind az Amerikai Virgin-szigeteken az út bal oldalán közlekednek, bár a kormánykerék a járművek többségében a bal oldalon található. A Spanyol Virgin-szigeteken jobb oldali közlekedés van.

Telekommunikáció[szerkesztés]

USA fennhatósága

alá eső területek

Egyesült Királyság

fennhatósága eső területek

Hívójel prefix KP2 VP2V
ITU zóna 11
CQ zóna 8

Nagyobb szigetek[szerkesztés]

Sorrend Sziget Terület (km²) Terület (sq mi) Lakosság (2010) Közigazgatás
1 Saint Croix 214 km² 82 sq mi 50,601  USA
2 Vieques 135 km² 52 sq mi 9,301  USA
3 Saint Thomas 80.91 km² 31.23 sq mi 51,634  USA
4 Tortola 55.7 km² 21.5 sq mi 23,908  VGB
5 Saint John 51 km² 19.6 sq mi 4,170  USA
6 Anegada 38 km² 15 sq mi 200  VGB
7 Culebra 30.1 km² 11 sq mi 1,818  USA
8 Virgin Gorda 21 km² 8 sq mi 3,000  VGB
9 Jost Van Dyke 8 km² 3 sq mi 297  VGB

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Casa Las Palmas. [2015. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. március 7.)

További információk[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Virgin-szigetek témájú médiaállományokat.