Szent Orsolya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Orsolya
Martyrdom of Saint Ursula, by Hans Memling.jpg
Születése
4. század
Halála
383
Köln
Tisztelete
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Orsolya témájú médiaállományokat.

Kölnben, a Szent Orsolya-templomban van egy felirat a 4. vagy az 5. századból, mely szerint egy Clematius nevű ember ezen a helyen, ahol szüzek szenvedtek vértanúságot, templomot építtetett tiszteletükre egy korábban meglévő, de leégett és rommá lett szentély helyén. Szent Orsolya tiszteletének első bizonyságai a 8--9. századból valók.

Legendájának több változata ismert. Az egyik, amely hírt ad Orsolyáról és társnőiről: Aureliáról, Corduláról, Cumeráról és Kunigundáról, elmondja, hogy Orsolya egy brit király leánya volt. Szüzességet fogadott és visszautasította egy pogány királyfi kezét. Társnőivel együtt hajón menekült el Angliából, és a kontinensre érve a Rajnán Kölnig hajóztak. Itt a pogányok, akik éppen ostromolták a várost, elfogták és megölték őket.

E legenda elterjedésére és elfogadására nagy hatással volt Schönaui Szent Erzsébet (1129–1164), kinyilatkoztatása. Orsolya tisztelete Kölnből kiindulva szinte egész Európában elterjedt. Hogy 11 000 társát említik, ez egy középkori olvasási hibából ered, mert a legenda csak 11 M, azaz tizenegy mártír társáról beszél. Ezt az M-et -ami mint római szám ezret jelent- olvasták ezernek. A 16. században Merici Szent Angéla az általa alapított rendet Szent Orsolya oltalma alá helyezte, ezért orsolyitáknak nevezik őket.