Virgin Gorda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Virgin Gorda
The Baths
The Baths
Közigazgatás
OrszágEgyesült Királyság
Legnagyobb településSpanish Town
Népesség
Teljes népesség3930 fő
Spanish Town népességeismeretlen
Földrajzi adatok
FekvéseKarib-tenger
SzigetcsoportBrit Virgin-szigetek
Terület21 km²
Hosszúság15,9 km
Szélesség4,9 km
Tengerszint feletti magasság117 m
IdőzónaUTC−4
Elhelyezkedése
Virgin Gorda (Dél-Amerika)
Virgin Gorda
Virgin Gorda
Pozíció Dél-Amerika térképén
é. sz. 18° 28′ 55″, ny. h. 64° 23′ 21″Koordináták: é. sz. 18° 28′ 55″, ny. h. 64° 23′ 21″
A Wikimédia Commons tartalmaz Virgin Gorda témájú médiaállományokat.

Virgin Gorda a Brit Virgin-szigetek harmadik legnagyobb szigete (Tortola és Anegada után), lakossága számát tekintve a második. A legnagyobb Brit Virgin-szigettől, Tortolától 8 km-re keletre fekszik, területe 21 km². Kolumbusz Kristóf állítólag „kövér szűznek” nevezte a szigetet, mivel annak alakja távolról nézve egy, az oldalán fekvő telt nőre emlékeztet.

A sziget legnagyobb városa a délnyugati partján fekvő Spanish Town.

A sziget déli partján különleges geológiai alakzatok találhatók, melyek neve „The Baths”. Ezek az alakzatok jelentik a Brit Virgin-szigetek egyik legfőbb turistalátványosságát. Ez a szakasz a sziget vulkáni eredetét bizonyítja: a parton egymásra hányt hatalmas gránittömbök hevernek, látványos barlangokat alkotva. A The Baths-tól északra található a Virgin Gorda Yachtkikötő. A sziget legfontosabb ipartörténeti emléke a régi rézbánya. A sziget északi öblében egy ötcsillagos üdülőhely, a Bitter End Yacht Club fekszik.

Közlekedés[szerkesztés]

A szigetet Tortoláról komppal lehet elérni. 2010 januárjától csak néhány légitársaság használhatta a Virgin Gorda repülőteret, mivel a helyi légügyi hatóság előírta, hogy a repülőtér biztonsági rendszereit nemzetközi szintűre kell emelni. A repülőteret 2010 decemberében nyitották meg újból.

Oktatás[szerkesztés]

A Brit Virgin-szigetek több állami iskolát tart fenn.[1] Virgin Gorda tanulói a Robinson O'Neal Memorial Primary School általános iskolát, valamint közös, általános- és közipiskolai oktatást is nyújtó, 1982-ben megnyitott Bregado Flax Educational Centre-t vehetik igénybe.[2]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BVI Government. [2009. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 4.)
  2. Bregado Flax Graduates 21 Students. Island Sun, 2002. július 12. [2008. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. május 27.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Virgin Gorda című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.