Visa (település)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Visa (Vișea)
Az 1802-ben épült református templom és a falu látképe
Az 1802-ben épült református templom és a falu látképe
Közigazgatás
Ország Románia
Történelmi régióErdély
Fejlesztési régióÉszaknyugat-romániai fejlesztési régió
MegyeKolozs
KözségZsuk
Rangfalu
KözségközpontZsuk
Irányítószám407266
SIRUTA-kód58302
Népesség
Népesség503 fő (2021. dec. 1.)
Magyar lakosság416 (2011)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság337 m
IdőzónaEET, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 51′ 23″, k. h. 23° 52′ 25″Koordináták: é. sz. 46° 51′ 23″, k. h. 23° 52′ 25″
A Wikimédia Commons tartalmaz Visa témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Visa falu Kolozs megyében, Romániában. Román neve Vișea.

Földrajzi adatok[szerkesztés]

Ahogy a falu szülöttje és helytörténésze, Kiss Géza fogalmaz, „a kezdetekről Erdély kövei beszélnek, és ezek a kövek mindig igazat mondanak... Visa csupán egy kis pont e vidék, e meggyötört országrész térképén – egyetlen csepp a népek tengerében –, de történelme magába sűríti mindazt, ami sajátos e máig hányatott sorsú tájegység és az itt élő emberi közösségek életvitelében. A történelem előtti idők, a csiszolt kőkorszak (neolitikum) embere is már bejárta, esetenként szállást alakított ki magának e vidéken. Bizonyíték erre a falu területén talált, csiszolt, átlyukasztott kőbalta és bemélyített vonaldíszes cserépedény, mely használati tárgyak készítési ideje a Kr. e. 5500-1800 közötti időszakra tehető”[2]

Visa tehát egy kicsi falu az Erdélyi Mezőség Ny-i- és a Kis-Szamos völgyének K-i határán, Kolozsvártól légvonalban 26 kilométerre, É-K-re fekszik, néhány olyan nagyobb falu, mint a tőle Ny-ra levő Zsuk (7 bogár) (1314); É-ra levő Bonchida (1263); D-D-Ny-ra levő Kötelend (1320); Gyulatelke (1318); Marokháza (1318) és Báré (1279) szomszédságában. Egykor a történelmi Kolozs- és Doboka-vármegye határtelepülése volt. Napjainkban a Kolozsvárról Zsukon át Visába vezető – mintegy 30 km-es út – aszfaltozott. A helység villamosított, vezetékes víz, gáz, telefon, kábeltévé és internetes szolgáltatása van.

Visa és környéke.

A falu altalajában só (NaCl) található. A múltban jelentős szőlő- és bortermő vidék, például egy 1727. évi leltár 290 veder (1 veder = 10 l) visai bort tüntet fel. (JAKÓ ZSIGMOND – A Gyalui vártartomány urbáriumai , Kolozsvár, 1944. 135-137 o.) Kiterjedt erdő- és nagy létszámú vadállománya van. Fafajok: tölgy, gyertyán, kőris, akác, hárs stb. Vadállatok: vaddisznó, őz, róka, nyúl és fácán. Turisztikai lehetőségei még kihasználatlanok.

Elnevezése[szerkesztés]

A szláv VISOSLAV személynév becézett alakja; e név előtagja az egyes mai szláv nyelvekben – szerbhorvát, szlovák – azt jelenti, hogy magas.[3] Az elnevezés különböző szláv nyelvekben ma is előfordul személynévként: Vyša; Visha.

Van egy érdekes helytörténeti monda, amely szerint a zsuki gróf a tőle elszökött és a mai Visa területén bujdosó jobb ágyait akarta visszahívni, de mivel selypített, csak annyit tudott mondani, hogy „vissa, vissa” – így lett a falu neve Visa (VARGA SÁNDOR: Az erdélyi Mezőség a középkortól napjainkig. Történeti áttekintés Visáról és környékéről 10 o. in „A visai Kőris alatt...” Tanulmányok egy erdélyi mezőségi falu népi kultúrájáról (Belvedere Meridionale. Történelem és társadalomtudományok XXIII. évfolyam, 1. szám). A mai román Vişea helynév átvétel a magyarból. (Kiss L. 1988. II. 768; Kniezsa 1943. 229.)

Története[szerkesztés]

Első írásos említése 1326-ból maradt fenn „silva VISA ERDEI” formában[4] A későbbi okiratokban, írásokban előforduló más formája, időrendben: „possesio Vizateluke” (1332)[5]; Vizouloteluk (1345); Wysa, villa Vysa (1348); Visa (1587-1589); Vyssa (1652); Visa (1733); Vissa (1652, 1835); Vischa (1750); Viza (1760-1762); Vissa (1835); Jisa (1858); Visa, Iisa (1854)[6]

A XIV. századnak az elején, a Bonchidára vezető út mellett, a falunak a mai külterületén még 3 kisebb település (vagy ahogy akkor mondták: telek) létezett – Kőris-telek, Varjad-telek és Bűzös-telek.[7] Az idők folyamán e települések/telkek vagy elpusztultak, vagy lakosaik betelepültek a közeli, fejlődésnek induló Visába; de nevük mai napig megőrződött olyan dűlőnevekben, mint Kőris, Varjas vagy Büdöstó.

Jelentősebb birtokos családjai időrendben a Suky, a somkeréki Erdélyi, a losonczi Bánffy, a hetei Bakó és a széki gróf Teleki család egyes tagjai voltak.

A felkutatott forrásokban a következőket lehet róluk olvasni:

Suky család

„ez a család a XV. század elejétől a középkor végéig Kolozs megye, sőt Erdély leghatalmasabb családjainak egyike volt. Birtokaik a Kis-Szamostól a Mezőség közepéig harminc kilométer távolságra csaknem egyvégtében legalább 30000 holdra terjedtek”.

„Közülük Mihály már 1324-ben Kolozs megye főispánja, Károly Róbert király szolgálatában a Moys-féle erdélyi lázadás leverésében vitézkedett. Majd 1348-ban egyszerre 13 Suky fiú vett részt azokban a tatárok ellen folytatott győzelmes harcokban, melyekben Szent László segítségének Arany János által is megénekelt legendája fűződik”.

„A család egyik ága eleitől fogva a másik fölé emelkedett, s Miklós utódai közül az Illyés fiai ott vannak Zsigmond királlyal 1396-ban a nikápolyi ütközetben, majd Suky Darabos János, az Illyés kisebbik fia, a király udvarnoka vele van 1418-ban Konstanzban is a nagy zsinaton. Ott kapja címerbővítését s ugyanazon évben birtokaira a pallosjogot. Szovátra pedig még 1410-ben, a maga, gyermekei és unokatestvérei részére heti-, Szent Mihály-napra pedig országos vásárra nyert kiváltságot. János a ké fia közül Benedek – aki egyébként az 1437-i erdélyi parasztfelkelés leverésében vitt fontos szerepet –készíttette azt a gyönyörű csúcsíves ízlésű zománcos kelyhet, mely az esztergomi székes egyház kincstárának s vele az egész csúcsíves ötvösművészetnek egyik legremekebb alkotása”.

„Testvérét, Mihályt, Mátyás király 1462-ben udvarnokává tette s havonta 10 lóra adott fizetést neki, mégis az 1467-i erdélyi nemesi szervezkedés részese volt. Mátyás azonban gyorsan lecsapott a készületlen összeesküvőkre, s Mihály Szebenben kínos halállal lakolt hűtlenségéért. Benedek fia, László pedig Lengyelországba futott., A hűt lenek elkobzott vagyonáért aztán hosszú küzdelem indult meg, s bár az részint királyi kegyelem, részint a házassági összeköttetések révén nagy részben visszakerült a család kezére, további történetük lényegében mégiscsak a lassú lecsúszás az országos szereplés színteréről”[8]

„...hihetőleg a Suky család maga is e nemzetségből (Ogmandok) ágazott ki. Az Ogman dok pedig azt az Apa-farkast tartották ősüknek, akit Béla király névtelen jegyzőjének adatai szerint Töhötöm vezér is annak vallott. A Sukyak eredtük emlékére használták különböző alakban farkas vagy farkas-fejes címerüket. Nemzetségi birtokaik a Meszes-hegységtől kezdve benyúltak a régi Doboka megyébe, Kecsed, Kecsedszivás és Omboz vidékére. Másik águk rendre a három Zsukot (Alsó-, Felső- és Nemeszsuk) alapította, s a nemzetség általunk ismert legkeletibb ága 1330 táján a Mezőség közepén, Uzdiszentpéteren birtokolt, de 1330 körül ki is halt. Valószínűnek látszik azonban, hogy még ennél is tovább terjeszkedhetett keletre, a marosszéki Szabéd mellé...”[9]

somkereki Erdélyi család

A családot, mint Visa birtokosát a kolozsmonostori konventnek a jegyzőkönyveinek 2323. számú oklevél kivonata említi első ízben 1481-ben (JAKÓ ZSIGMOND). Az Erdélyi nevet először Istvánnak a fia, János veszi fel, ugyanis korábban használt nevük a Somkereki. A család a Becsegergely nemzetségből származik, birtokaik pedig elsősorban Beszterce-Naszód megyében voltak.

1410-ben Zsigmond király megengedi a család 3 tagjának azt, hogy az előbb említett birtokaikon várat építsenek és Somkeréken minden hétfőn tartsanak hetivásárt.

A családnak az egyik utolsó tagját, Gergelyt 1553-ban Petru Rareş moldvai vajda fejezteti le – így birtokaik, köztük Visa is, egy időre idegen kézre kerülnek. Az árvák – Miklós, Lénárd és Gergely – nevében az elkobzott birtokokat az ez időtájt Erdély vajdája és a székelyek kapitánya szerepkörét betöltő szentiványi gróf Kendy Ferenc szerzi vissza. A 2 család között megkötött egyezség alapján a visszaszerzett javakat – Visát is – leszármazóik több évszázadon át birtokolják[10]

losonczi Bánffy család

Bárói-, valamint grófi leagázással bíró, a Tomaj nemzetségből való besenyő eredetű régi főnemesi család. Anonymus a maga krónikájában azt írja, hogy egyik ősüket, Thonuzóbát, feleségével együtt a keresztyénség felvételének megtagadása miatt élve temették el a Tisza melletti abádi révbe. Az 1660-as évek folyamán Bánffy Dlnes kapja a bárói címet. Az ő fia az a Bánffy György, aki egy 1696. február 23-i keltezésű oklevél tanúsága szerint grófi méltóságban az adományozásában részesül.

Ez a család jelentős szerepet játszik Erdély politikai-társadalmi életében, ugyanis közülük kerül(t) ki több közjogi méltóság mellett, Erdély 3 főkormányzója is .

A korabeli dokumentumokat tanulmányozva azt látjuk, hogy gróf Bánffy György 1802-ben Visa tulajdonosa – az a Bánffy György, aki 1787-1822 között Erdélynek a főkormányzója; ezen a néven a II.-ik. Ő az, aki Nagyszebenből Kolozsvárra teszi át a Főkormányszék székhelyét, illetve aki befejezteti a Kolozsvár főterén található Bánffy-palotát és átépítteti a bonchidai kastélyt késő reneszánsz stílusban. (KISS GÉZA: Visai fényképes krónika. Híradás egy mezőségi faluról. Kiss Géza kiadás, Kolozsvár, 2006.34 o.)

Az ő jószágigazgatója az a Deésy Hosszú Gábor, akinek jelentős szerepe van a mai visai református templom megépítésében (fogalmazhatunk úgy is, hogy szívügye), valamint az egyház javainak a gyarapításában is László József (István) lelkipásztor idejében.

hetei Bakó család

1647. március 21-i keltezéssel kapja e család 3 tagja III. Habsburg (Ausztriai) Ferdinánd magyar királytól a címeres nemeslevelet. Ebben az időszakban birtokaik a korabeli Szatmár- és Bereg megyékben voltak.

1864-ben a korabeli egyházkerületi iratok már úgy említik őket, mint Visa és Zsuk birtokasai; ebből az évből fennmaradt hetei Bakó Károly azon ígérete, hogy „az egyháznak sajátjából egy kő iskolát építtet” (INCZE LAJOS (szerkesztő): Névkönyv az Erdélyi Református Egyházkerület számára 1887-88. 6-10 o. in KISS GÉZA: Visai fényképes krónika. Híradás egy mezőségi faluról. Kiss Géza kiadás, Kolozsvár, 2006.34-35 o) ; csakhogy mivel késve küldte az erre a célra szánt 1.000 osztrák ezüst forintot és a felekezeti iskolának az építése már folyamatban volt az egyház költségén, az előbb említett összegből mindössze 250 forintot fordítottak az épületnek a befejezésére 1870-ben, míg az összeg többi részéről a püspökségnek az Igazgatótanácsa rendelkezett a továbbiakban.

1911-ben eladásra került a visai- és a zsuki birtok – a vevő nem más, mint báró Bánffy Györgyné első házasságából származó fia: széki gróf Teleki Géza. (KISS GÉZA: Visai fényképes krónika. Híradás egy mezőségi faluról. Kiss Géza kiadás, Kolozsvár, 2006.34-35 o.)

széki gróf Teleki család

A középkorban kisnemesi család az Arad vármegyei Borosjenőben. Hatalmas vagyonuk-, illetve közéleti szereplésük megalapozója az a Teleki Mihály (1634-1690), aki I. Apafi Mihály fejedelemsége idején papíron ugyan kancellár, de igazából Erdélynek a tényleges ura. Ő kezdetben török párti volt, de később kibékülvén a császárral gyakorlatilag a Habsburgok kezére adja Erdélyt. 1674-ben kapja meg adományként a Maros mentén elhelyezkedő Gernyeszeget, amely aztán a következő pár évszázadban a család fő ágának a székhelye maradt; 1685-ben pedig grófi méltóságot is nyer I. Lipót császártól.

A Teleki családból nagyon sok közéleti személyiség, tudós, politikus, utazó, katona, illetve diplomata került ki.

Az 1881-ben Kolozsváron született és 1937-ben, Alsózsukon elhunyt gróf Teleki Géza, mint a család gernyeszegi ágának a leszármazottja 1911-ben megvásárolja hetei Bakó Ferenctől azt a zsuki uradalmat, amelyhez hozzátartozott Visa is. Béldi Margit grófnővel kötött házasságából 3 gyermek született: Katalin, Miklós és Mária Emanuela Erzsébet. (KISS GÉZA: Visai fényképes krónika. Híradás egy mezőségi faluról. Kiss Géza kiadás, Kolozsvár, 2006. 35-37 o.)

*****

Egy 1587-1589-es visai dézsmajegyzék már Wass Györgynek járó tizedről tudósít, bár a Wass-ok családtörténetében és czegei levéltárukban nem találunk arra uta- lást, hogy Visában birtokoltak volna[11] Visa közvetlen közelében, Alsózsukon és Asszonyfalván voltak Wass-birtokok.[12]

Makkai László XX. századi magyar történész és egyetemi tanár (1914-1989) szerint a XVI. század közepén még sok száz, esetenként néhány ezer lelket számláló, többségében magyar falvakban 1603-ban alig lézengett két-három, ritka esetben 20-30 ember. A Visához közel eső Szolnok-Doboka, illetve Kolozs megyei falvak közül tizenkettőből rendelkezünk a megmaradt gazdaságra és népességre vonatkozó adatokkal 1603 augusztusából. Ezekből kiderül az, hogy az érintett falvakban átlagosan 3-4 túlélő család maradt. Mindezek alapján feltételezhetjük, hogy a Belső-Mezőséget legalább annyira megviselték az 1600-1603-as évek eseményei, mint az északi területeket (A Visához legközelebb eső (és vele egy nép rajzi egységbe tartozó) falvak közül Omboztelke teljesen kipusztult, Kispulyonban és Mezőszaván 5-5 túlélő család maradt.[13] A Visától légvonalban mintegy 30 kilométerre fekvő Katonát, valamint a dél-mezőségi Mezősályit is teljesen felperzselte Giorgio Basta Habsburg hadvezér[14]

Szabó T. Attila szerint az 1711-es pestisjárványnak „... Visán 292-en estek áldozatul”.

A falu a csiszoltkő-korszak (neolitikum) óta bejárt, majd lakott terület. A római korban (Kr. u. 107-275) Dácia provinciaészaki határterülete volt, melyet a Potaissán (a mai Tordán) székelő V. Macedón légió őrzött. A kora középkorban lakossága a nemzetségi határterületet (gyepűt) és a Szék-Bonchida-Visa-Báré nyomvonalú „Molnár-utat” (via Molendinatorum) figyelte-őrizte[15]

Régészeti leletei esetlegesek. Az újkőkorszak idejéből előkerült egy csiszolt, átlyukasztott kőbalta és egy bemélyített vonaldíszes cserépedény. A római korból görög drachmákat, tetradrachmákat, római dénárokat és mozaiktéglákat találtak.[16] A szőlő és borkultúrára utaló korabeli lelet a 21 cm-es magasságú Szilénosz (a rómaiaknál Liber Pater) szobrocska, aki – a mítoszok szerint – Bakkhosznak[17] a kísérője és tanítómestere.

Újabb kori, VI. századi ezüst dénárok, tallérok stb. A szakirodalom feljegyezte az 1882. február 3-i jelentős meteorit hullást, melyekből 911 darabot (ezek közül a legnagyobb 35,7 kg volt) az évben összegyűjtöttek.[18]

Református egyházközség Visában és a református templom[szerkesztés]

1450-ből származik az első adat a visai egyházközség kialakulásáról és működéséről – „Máté erdélyi püspök megengedi, hogy Visán, Alsózsuk leányegyházában, minden szertartás elvégezhető legyen”. (ENTZ GÉZA: Erdély építészete a XIV.-XV. században. Az Erdélyi Múzeum Egyesület kiadása, Kolozsvár, 1966. 225 o. in KISS GÉZA: Visai fényképes krónika. Híradás egy mezőségi faluról. Kiss Géza kiadás, Kolozsvár, 2006. 40 o.)

A XVI. században Kolozsvárt és környékét is elérték azok a református tanok, amelyek gyorsan hódítottak. Az 1568-as tordai türelmi rendszabály Erdély valamennyi lakosának szabad vallásgyakorlatot biztosított. A római-katolikus vallás pozíciója rendkívül meggyengült Erdélyben. Kiss Géza helytörténész szerint „Ez idő tájt Visa katolikus lakossága is reformátussá lett, a templommal együtt. A hitújításkor a község birtokosa két magyar kisasszony lett volna, kik a református vallásra térve az egyháznak az udvari kert mellett másfél holdnyi templom és temetkező helyet adtak. (…)” Hegedűs János: A Magyarországi Református egyház Egyetemes Névtára az 1912-ik évre című munkája szerint az előbb említett „Ez idő tájt ‟ kifejezés 1592-re vonatkozik – ekkor alakulhatott meg a visai református egyházközség .

Ugyancsak Kiss Géza szerint a visai református közösség még francia kálvinista (hugenotta) menekülteket is befogadott, melyek egyes leszármazottai, a Duzsárdiak (eredetileg Dujardinek) ma is a faluban élnek – ennek a véleménynek ellentmond az a tény, hogy az 1652-es jobbágylajstromban nem szerepel Duzsárdi név[19]

A XVIII. században Visa már anyaegyházközség – ide tartozik Kötelend (25 lélek), Gyulatelke (80 lélek), Báré (14 lélek), Alsózsuk (20 lélek), Felsőzsuk (38 lélek) és Márokháza (40 lélek). (ZAJZON LAJOS (szerkesztő): Névkönyv az erdélyi evangéliumi református ergyházkerület számára 1889. Nyomtatott Ormós Ferencnél, Kolozsvárott 1889. 76 o in KISS GÉZA: Visai fényképes krónika. Híradás egy mezőségi faluról. Kiss Géza kiadás, Kolozsvár, 2006.40 o)

1848-ban, illetve 1903-ban is tűz martaléka lett az egyházközségnek az irattára, ezért sok falubeli történést kritikusan kell kezelni, ugyanis csak szájhagyomány formában maradtak fenn; de a felettes egyházi hatóságok irattárában ma is megtalálható adatok tanúsága szerint a falunak a középkori temploma a XVIII. század végére használhatatlanná vált. A fentebb már említett Deésy Hosszú Gábor, aki Erdély főkormányzójának, gróf Bánffy Györgynek a jószágigazgatója volt (a Kolozsvári Állami Levéltár 1809-es oklevelének bejegyzése alapján), a templomépítés költségeinek fedezésére adományokból 900 váltó rénus forintot gyűjtött össze, a falu lakosait pedig beosztotta közmunkára; 1802-ben így épült fel a templom mai formájában a korábbi templomépület alapjának kibővítésével és anyagainak felhasználásával Szommer János bonchidai vállalkozó-pallér vezetése alatt – ebben a munkálatban (INCZE LAJOS (szerkesztő): Névkönyv az Erdélyi Református Egyházkerület számára 1888. Nyomtatott Ormós Ferencnél, Kolozsvár 1887-88 in KISS GÉZA: Visai fényképes krónika. Híradás egy mezőségi faluról. Kiss Géza kiadás, Kolozsvár, 2006. 42 o). A templombelső északi falában ma is látható a korábbi templom épületből megmaradt egyik kőrelief és szentségtartó.

A templom berendezésének legértékesebb darabja az a műemlék orgona, amelyet Blahunka Lajos marosvásárhelyi orgonaépítész készített 1875-ben (igazából 1871-1875 között készült), az egyházközség 500 forintos költségén (DÁVID ISTVÁN: Műemlék orgonák Erdélyben. Polis Kiadó, Kolozsvár – Balassi Kiadó, Budapest, 1996. 151 o. in KISS GÉZA: Visai fényképes krónika. Híradás egy mezőségi faluról. Kiss Géza kiadás, Kolozsvár, 2006. 42 o; SIPOS DÁVID: Orgonáknak zengések. A történelmi dési, széki és görgényi református egyházmegyék orgonái. Komp-Press Kiadó, Erdélyi Múzeum-Egyesület. 201 o.); és amelyet 2015 folyamán javíttatott meg utoljára az egyházközség a zsuki Polgármesteri Hivatal anyagi támogatásának igénybevételével a kolozsvári Albert József orgonajavítóval; 2016-ban pedig az Egyházkerület püspöke által tartott hálaadó Istentisztelet keretében szenteltük újra (Egyházközségi Historia Domus).

Hátuljátszós, egymanuálos külön játékasztalon, 6 regiszteres, mechanikus trakturájú orgona csúszkaládás szélládával; az orgonaszekrény 3 sípmezős (7-7-7) klasszicista homlokzattal. (SIPOS DÁVID: Orgonáknak zengések. A történelmi dési, széki és görgényi református egyházmegyék orgonái. Komp-Press Kiadó, Erdélyi Múzeum-Egyesület. 201-202. o.)

A szószék hatoldalú, korábbi leírások szerint „csinosan van összeállítva, s úgy néz ki, mintha egy darabból volna” (INCZE LAJOS (szerkesztő): Névkönyv az Erdélyi Református Egyházkerület számára 1888. Nyomtatott Ormós Ferencnél, Kolozsvár 1887-88 10 o. in KISS GÉZA: Visai fényképes krónika. Híradás egy mezőségi faluról. Kiss Géza kiadás, Kolozsvár, 2006. 43 o).

Nagy harangját 1592-ben öntötték és felirata az, hogy Verbum Domini manet in aeternum (= Isten szava örökké megmarad), a kisebbiket 1907-ben öntötték gróf Teleki Géza, az utolsó helyi föld birtokos adományaként.

Feltételezések szerint az Úrasztala egyidős a templommal és az 1960-as években újították fel.

A templom építése óta több javításon és felújításon esett át: 2016-ban teljesen kijavítottuk és lemeszeltük a belső részt; 2017-ben kicseréltük teljesen a templomtetőt új villámhárítót szerelve ; 2019-ben villamosítottuk a harangokat; 2021 őszén a templom körüli vízelvezetést és a falak megerősítést végeztük el, míg 2022 januárjától késő tavaszig a templom belsejét és mennyezetét, valamint padlásterét újítottuk fel a Magyar kormánytól-, illetve a Bukaresti Vallásügyi Államtitkárságtól kapott anyagi támogatások révén.

2022. december 31-én az anyakönyvek tanúságai szerint az ide tartozó reformátusok száma 420 volt; mellettünk még vannak ortodox vallásúak, illetve pár adventista (azaz szombatos) és Jehova Tanúi.

Az itt „hétköznapi reformátorokként” szolgáló lelkipásztorok névsora a következő:

1592-1682 –?? (nincs róla adat még az Egyházkerületi levéltárban sem); 1682-1688– Szemerei András; 1688-1710 – Nemegyei Mihály; 1710-1725 – Dési Ferenc; 1725-1740 – Sepsi István; 1740-1745 – Széki Zsigmond; 1745-1746 – Sepsi István; 1748-1749 – nincs lelkipásztor; 1749-1779 – Udvarhelyi György/Mihály; 1779-1784 – Benke József; 1784-1791 – Dávid István; 1791-1799 – Gellért Ábel; 1799-1806 – László József (István); 1806-1817 – Hari Gábor; 1817-1819 – Elekes László; 1819-1846 – Csűrős Ferenc; 1846-1846 – Barabás Sámuel (április 24-től szeptember 29-ig); 1846-1863 – bikfalvi Kovács Zsigmond; 1863-1892 – Gáspár Lajos; 1892-1898 – Gáspár János; 1898-1901 – ??; 1901-1920 – ifjú Jakabházy Dániel; 1920-1933 – Balogh Árpád; 1933-1945 – Sebestyén Ádám; 1945-1946 – Cseresznyés Pál; 1946-1947 – ??; 1947-1953 – Adorjáni István; 1953-1955 – ??; 1955-1960 – Lápossy József; 1960-1965 – Nagy Géza; 1965-1966 – Bölöni András; 1966-1967 – ??; 1967-1969 – Málnási László; 1969-1970 – ?; 1970-1978 – Boros Ferenc; 1978-1990 – Visky János; 1990-1993 – Lészai Lehel; 1993-2000 – idős Bányai Csaba; 2000-2014 – Lukács György; 2014-2015 – Oroszhegyi Attila-Zsolt (beszolgáló 2014. novembere-2015. májusa között); 2015-20? – Kovács-Szabó Levente (Egyházkerületi Levéltár adatai, valamint Egyházközségi Historia Domus)

Népesség[szerkesztés]

A legrégebbi erre vonatkozó feljegyzés az 1652. évi urbárium, mely a helységben 13 magyar jobbágycsaládot és 5 szököttet, illetve bujdosót sorol fel, ingóságaikkal együtt.[20][21]

Az utolsó, 1711. évi pestisjárvány innen 292 áldozatot szedett.[22]

A népesség alakulása.

Az 1733-as, Inocențiu Micu-Klein görögkatolikus püspök által kért összeírás szerint Visában 30 román család (kb. 150 személy) élt.[23][24]

A lakosság száma általában növekedett, 1900–1920 között megközelítően állandó volt, majd 1980 után csökkent. A magyar nemzetiségű lakosok száma növekvő irányzatot mutat. Az 1880-ban meglévő 178-ról 1977-re 610 főre nőtt. A román lakosság száma szinte állandó, 1850-ben 212, míg 1977-ben 220 fő volt.[25][26]

A 2002. évi népszámlálás szerint a falunak 589 lakosa volt, ebből kb. 80% magyar, 19% román és 1% roma.

2022. december 31-én a reformátusok száma 420 volt; mellettünk még vannak ortodox vallásúak, illetve pár adventista (azaz szombatos) és Jehova Tanúi.

Iskolák[szerkesztés]

Az ortodox (1948-ig görögkatolikus) templomot 1812-ben építették, egy korábbi, 1733-ban már meglévő fatemplom helyén. Benne több régi ikon található. A korabeli összeírás szerint Visában 1733-ban már szolgált egy Ilyia (Ilie) nevű görögkatolikus lelkész, létezett parókia, az illető egyháznak évi 7 szekér szénát termő kaszálója és szántóföldje volt.[27] Az említett összeírásban az adatok magyar helyesírással szerepelnek, mivel az a hivatalos hatóságok számára készült.[23][28]

A múltban a közoktatás a felekezeti iskolák feladata volt. A református iskolát az írások 1864-ben említik, a görögkatolikus 1869-ben indult be 26 tanulóval, melyből 15 fiú és 11 leány.[27] A mai általános iskola épülete 1907 óta áll.

A helységnek jelentős, az erdélyi Mezőségre jellemző folklórja van.[29] Szép, régi hagyománya a juhmérés.[30]

Nevezetes esemény Visán[szerkesztés]

A község vidékét érintette a mócsi meteorithullás, amely a Mezőség területén 8 falu térségének közelében mintegy 300 kilogrammnyi meteorit anyagot hozott. Mócson és Vajdakamaráson kívül Mezőgyéres, Gyulatelke, Visa, Báré, Mezőkeszü, Magyarpalatka, Márokháza községet érintette a szóródási ellipszis.

A község néprajzi és népművészeti anyaga Válaszúton[szerkesztés]

A Válaszúton megnyílt Kallós Zoltán Múzeumban külön szoba őrzi a Mezőség pompás népművészeti anyagát.

Látnivalók[szerkesztés]

Református templom.

Visa középkori temploma a XVIII. század végére már használhatatlanná vált. Református (kálvinista) templom 1802-ben újjáépült a középkori (1450) templom helyén és annak egyes anyagai felhasználásával. A régi templomból beépítették az északi falba a szentségtartót és a kőreliefet. A templomépítés idején a jobbágyfalu birtokosa losonci gróf Bánffy György (1772-1832) volt, Erdély akkori főkormányzója (a Kolozsvári Állami Levéltár 1809-es oklevelének bejegyzése alapján). Deésy Hosszú Gábor, a gróf református vallású jószágigazgatója László István lelkipásztor szolgálati ideje alatt pénzt gyűjtött az építkezés költségeinek a fedezésére és a helyi híveket közmunkára osztotta be.

A templom műemlék orgonáját, amely a 2016-ban volt újra felszentelve a két éves időszakra kiterjedő 95%-os javítás után a zsuki Polgármesteri Hivataltól kapott pénzből, 1875-ben készítette Blahunka Lajos marosvásárhelyi orgonaépítő az egyházközség költségén. Nagy harangját 1592-ben öntötték és felirata az, hogy Verbum Domini manet in aeternum (Isten szava örökké megmarad), a kisebbiket 1907-ben öntötték gróf Teleki Géza, az utolsó helyi föld birtokos adományaként. Feltételezések szerint az Úrasztala egyidős a templommal és az 1960-as években újították fel. A templom építése óta több javításon és felújításon esett át – például 2017-ben ki volt cserélve teljesen a templomtető és modern villámhárító felszerelés is volt szerelve; 2021-2022 között pedig a magyarországi kormány, valamit a bukaresti Vallásügyi Államtitkárságtól pályázatok útján nyert pénz(ek)ből a templom belseje és mennyezete újult meg.

Képanyag[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Varga E. Árpád: Erdély etnikai és felekezeti statisztikái a népszámlálási adatok alapján, 1852–2011: Kolozs megye. adatbank.ro
 2. (Kiss Gáza: Visai fényképes krónika. Híradás egy mezőségi faluról. Kiss Géza kiadása, 2006. 7 o.)
 3. (Kiss Géza: Visai fényképes krónika. Híradás egy mezőségi faluról. Kiss Géza kiadása, 2006. 10 o.)
 4. Coriolan Suciu: Dicţionar istoric al localităţilor din Transilvania. Volumul II. O-Z. Editura Academica, Bucureşti, 1955. p. 252 in Kiss Géza: Visai fényképes krónika. Híradás egy mezőségi faluról. Kiss Géza kiadása, 2006. 19 o. ).
 5. Coriolan Suciu: Dicţionar istoric al localităţilor din Transilvania. Volumul II. O-Z. Editura Academica, Bucureşti, 1955. p. 252 in Kiss Géza: Visai fényképes krónika. Híradás egy mezőségi faluról. Kiss Géza kiadása, 2006. 19 o. – a possesio birtokot jelent.
 6. Coriolan Suciu: Dicţionar istoric al localităţilor din Transilvania. Volumul II. O-Z. Editura Academica, Bucureşti, 1955. p. 252 in Kiss Géza: Visai fényképes krónika. Híradás egy mezőségi faluról. Kiss Géza kiadása, 2006. 10 o.
 7. CSÁNKI DEZSŐ: Magyarország történeti földrajza a Hunyadiak korában. Budapest, 1913. Térképmelléklet in Kiss Géza: Visai fényképes krónika. Híradás egy mezőségi faluról. Kiss Géza kiadása, 2006. 19 o.
 8. Kelemen Lajos: Művészettörténeti tanulmányok. I. kötet. Kriterion, Bukarest, 1977. 115 o. in Kiss Géza: Visai fény képes krónika. Híradás egy mezőségi faluról. Kiss Géza kiadása, 2006. 19-21 o.
 9. Kelemen Lajos: Művészettörténeti tanulmányok. I. kötet. Kriterion, Bukarest, 1977. 115 o. in Kiss Géza: Visai fény képes krónika. Híradás egy mezőségi faluról. Kiss Géza kiadása, 2006. 32 o.)
 10. Kiss Géza: Visai fényképes krónika. Híradás egy mezőségi faluról. Kiss Géza kiadása, 2006. 32-34 o.
 11. JAKÓ ZSIGMOND 1945. 54; W. KOVÁCS (szerk.) 2006. 115.
 12. W. KOVÁCS (szerk.)2006. 124.
 13. Makkai L. 1942. 110.
 14. Kós 2000. II. 17, 31 (28-as lábjegyzet); Vö. JAKÓ 1944b. 102–103
 15. Csánki Dezső: Magyarország történeti földrajza a Hunyadiak korában, Térképmellékletek, Budapest, 1913. V337
 16. Eugen Chirilă: Descoperiri monetare antice din Transilvania, Acta Musei Napocensis VI. Cluj 1969.
 17. Z. Milea, C. Pop: Monumente sculpturale din Dacia romană în legătură cu cultul lui Liber Pater, Acta Musei Napocensis II. Cluj, 1965.)
 18. Brassai
 19. Jakó 1944a. 135–137.
 20. Jakó, p. 235
 21. Brassai Fuchs Herman: A mocsi meteorit - esésről inIgazság Kolozsvár 1982. febr.
 22. Szabó Jakó Zsigmond: A Gyalui vártartomány urbáriumai , Kolozsvár, 1944. 235 o.
 23. a b Bunea, pp. 303, 327
 24. Szabó T. Attila: A románok újabbkori erdélyi betelepülése , Hitel, Kolozsvár, 1942, 6/5.
 25. Varga E. Árpád- Erdély etnikai és felekezeti statisztikája (1850-1992)
 26. Augustin Bunea: Din Istoria Românilor. Episcopul Ioan Inocențiu Klein (1728-1751), Balázsfalva, 1900. 303 és 327 o.
 27. a b Sematismul
 28. Varga E. Árpád: Erdély etnikai és felekezeti statisztikája, Népszámlálási adatok 1850–2002 között
 29. Kallós Zoltán: Balladák könyve , Editura Kriterion, București, 1971.
 30. Henics Tamás: Juhmérés Visában. Measuring sheep's milk in Visa, Etnofon Népzenei Kiadó, Budapest, 2005, ISBN 963 217 7940.

Források[szerkesztés]

 • Simon András, Gáll Enikő, Tonk Sándor, László Tamás, Maxim Aurelian, Jancsik Péter, Coroiu Teodora – Atlasul localităților județului Cluj, Editura Suncart, Cluj-Napoca, 2003, ISBN 973-864300-7.
 • Dan Ghinea – Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, București, 2000, ISBN 978-973-45-0396-4.
 • Augustin Bunea – Din Istoria Românilor. Episcopul Ioan Inocențiu Klein (1728-1751), Blaj, 1900.
 • Györffy György – István király és mũve, Gondolat, Budapest, 1977, 199, 208, ISBN 963-280-360-4.
 • Suciu Coriolan – Dicționar istoric al localităților din Transilvania, Editura Academiei Republici Socialiste România, București, 1968, Vol II, O – Z.
 • Kiss Géza – Visai fényképes krónika. Helytörténeti dolgozat Kolozsvár, 2006.
 • Csánki Dezső – Magyarország történeti földrajza a Hunyadiak korában, Térképmellékletek, Budapest, 1913.
 • Jakó Zisgmond – A Gyalui vártartomány urbáriumai , Kolozsvár, 1944.
 • Szabó T. Attila – A románok újabbkori erdélyi betelepülése , Hitel, Kolozsvár, 1942, 6/5.
 • Varga E. Árpád- Erdély etnikai és felekezeti statisztikája (1850-1992).
 • Dávid István – Műemlék orgonák Erdélyben , Polis-Balassi, Kiadó Budapest, 1996, ISBN 973 972759 X.
 • xxx – Sematismul venerabilului cler al Arhidiacezei Metropolitane Greco-Catolice Române de Alba Julia și Făgăraș, în anul Domnului 1900, de la Sfânta unire 200. Blaș, Tipog. Sem. Arh.
 • Kallós Zoltán – Balladák könyve , Editura Kriterion, București, 1971.
 • Henics Tamás – Juhmérés Visában. Measuring sheep's milk in Visa, Etnofon Népzenei Kiadó, Budapest, 2005, ISBN 963 217 7940.
 • Chirilă Eugen – Descoperiri monetare antice din Transilvania, Acta Musei Napocensis VI. Cluj 1969.
 • Milea, Z. – Pop, C. Monumente sculpturale din Dacia romană în legătură cu cultul lui Liber Pater, Acta Musei Napocensis II. Cluj, 1965.
 • Brassai Fuchs Hermann – A mocsi meteorit – esésről.,Igazság napilap. Kolozsvár 1982, febr. (Hivatkozás: Orvos-természettudományi Értesítő az EME f.irata-1882/7).