Feketelak (Kolozs megye)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Feketelak (Lacu)
Szent Paraszkiva-fatemplom
Szent Paraszkiva-fatemplom
Közigazgatás
Ország Románia
Történelmi régióErdély
Fejlesztési régióÉszaknyugat-romániai fejlesztési régió
MegyeKolozs
KözségGyeke
Rangfalu
KözségközpontGyeke
Irányítószám407302
SIRUTA-kód57868
Népesség
Népesség267 fő (2021. dec. 1.)
Magyar lakosság171 (2011)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság318 m
IdőzónaEET, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 53′ 06″, k. h. 24° 06′ 27″Koordináták: é. sz. 46° 53′ 06″, k. h. 24° 06′ 27″
SablonWikidataSegítség

Feketelak falu Romániában, Kolozs megyében. Közigazgatásilag Gyekéhez tartozik.

Fekvése[szerkesztés]

A falu a megye keleti részében fekszik, szomszédos Búzával, Gyekével, Melegföldvárral, Katonával és Vasasszentgotthárdal. Szamosújvártól 28 km-re található.

Története[szerkesztés]

A falu lakosai kezdettől fogva magyarok voltak, s mint ilyen települést pusztították el 1601–1603 közt úgy, hogy nem maradt meg több 5 léleknél, s nemesi udvarháza is rommá vált, lakóival együtt. A románság a 18. század elején kezdett ide betelepedni. A községnek a 20. század elején majdnem kétharmada magyar nemzetiségű volt. Feketelak a szőlőtermesztéséről híres, régebben a faluban borkészítéssel és borkereskedéssel foglalkoztak. Református temploma 1884-ben épült. Román fatemploma műemlék. A trianoni békeszerződésig Kolozs vármegye, 1940 és 1944 között Szolnok-Doboka vármegye része.

Nevének eredete[szerkesztés]

Neve onnan ered, hogy régebben egy tó volt a falu helyén, és mivel ez a tó kiszáradt, a menekülő magyar és román családok arra a helyre építettek maguknak sátrakat, majd később házakat.

Népesség[szerkesztés]

A 20. század kezdetén a lakosságszám elérte a 845 főt. A 2002-es népszámlálás adatai szerint a 301 lakosból 187 magyar, 94 román és 20 cigány nemzetiségű.

Hagyományok[szerkesztés]

Feketelak neve ma már fogalommá vált a néprajzos szakemberek, etnográfusok, táncházasok között. A mezőségi táncrendek népszerűsége, az itteni népdalok sajátos hangulata széles körben ismertté tette a falu nevét. Kallós Zoltán etnográfus családi kötődései is jelentős vonzerőt jelentettek/jelentenek. A feketelaki Kissek tánca, a Balla nemzetség énekei messze földön ismertek. A faluban még őrzik a hagyományos életrendhez kötődő szokásokat. Ilyen a jellegzetes helyi konyha (túrós puliszka, bálmos, töltött káposzta, tyúkleves, lepények), és a jellegzetes szilvapálinka.

Híres emberek[szerkesztés]

Látnivalók[szerkesztés]

  • Faluház

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]