Ugrás a tartalomhoz

Kisváros (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kisváros
Az egykori bozsoki határátkelőhely, a sorozat egyik forgatási helyszíne
Az egykori bozsoki határátkelőhely, a sorozat egyik forgatási helyszíne
Műfajkrimi, vígjáték, dráma, akció

Író
Rendező
Főszereplő
FőcímKGB – Az én városom
Főcímzene
Végefőcím
 • KGB – Nincs üzenet
 • KGB – Sose múljon el
Zeneszerző

Formátum4:3, 1,33:1
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Évadok9
Epizódok195 (epizódlista)
Gyártás
ProducerSík Endre
VágóKende Júlia
Forgatási helyszínSzigetvár, Bozsok, Bucsu, Érd, Százhalombatta, Tata, Tatabánya, Törökbálint, Budaörs, Pécs, Budapest, Remeteszőlős, Nagykovácsi, Telki, Gödöllő, Kerepes, Vecsés, Bag, Solymár, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pilisszentlászló, Pilisszentkereszt, Csobánka, Pomáz, Szentendre, Székesfehérvár, Mohács, Siklós, Harkány, Sellye, Almamellék, Szentlőrinc, Orfű, Villány, Villánykövesd, Nagyharsány, Mozsgó, Szulimán, Barcs, Berzence, Sárbogárd, Paks, Kővágószőlős, Csarnóta, Hobol, Botykapeterd, Nagypeterd, Nyírbátor, Tiszafüred, Hortobágy, Abádszalók, Eger, Záhony, Nagylak, Mezőhegyes, Kisvárda, Tihany, Csopak, Siófok, Nagyberény, Somogybabod, Fonyód, Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő, Kőszeg, Velem, Rohonc, Lendva, Piran, Bohinj, Ribčev Laz, Ukanc, Bled, Altaussee, Tirol, Salzburg, Gänserndorf, Tunézia, Sárhida, Gellénháza, Lenti, Bázakerettye, Nagylengyel, Zalaegerszeg, Kiskunhalas, Debrecen, Tarnaméra, Salgótarján, Eresztvény, Köln, Nyíregyháza, Csenger, Tivadar, Tákos, Vámosatya, Sopron, Fertőrákos, Kópháza, Fertőendréd, Agyagosszergény
Operatőr
Részenkénti játékidő34–52 perc
Gyártó
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás1993. június 30.2001. december 11.
Státuszbefejezett (ismétlik az epizódokat)
Korhatár
 • Korhatár nélkül megtekinthető (korábban)
 • Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (jelenleg)
Kronológia
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kisváros egy 1993 és 2001 között vetített magyar televíziós filmsorozat, amely a Magyar Televízióban volt látható. A történet középpontjában a valóságban nem létező határmenti kisváros, Végvár áll. Ebbe a városba érkezik Hunyadi főtörzs, hogy a Határőrség akciószázadát kiképezze. A sorozat a rendőrség és a határőrség határmenti bűncselekmények ügyében való nyomozások terén történő együttműködését mutatja be drámai és vígjátéki elemekkel, miközben betekintést nyerünk a szereplők magánéletébe is. Minden epizód egy-egy önálló történet, a kiemelt főszereplőkké később Járai rendőr őrnagy (a 111. résztől már alezredes) és beosztottja, Balogh Máté zászlós (a 72. résztől már hadnagy) válnak. A tévéfilmsorozat gyártója a 3-sztár film. Műfaját tekintve bűnügyi filmvígjáték-dráma sorozat.

A sorozat jeleneteinek jelentős részét Szigetváron, valamint a bozsoki, a bucsui és a berzencei határátkelőnél, a laktanyai jeleneteket Adyligeten, a sorozat első felében lévő benzinkutas jeleneteket a 6-os főúton, Érd és Százhalombatta határában lévő OMV kútnál, a Kádár Transnál játszódó jeleneteket a cég érdi telephelyén, a Real Bankban játszódó jeleneteket a bank pécsi fiókjában vették fel. A Siesta Club Hotel Harkányban, a Vital Szálló Almamellék-Szentmártonpusztán található.

Szereplők

[szerkesztés]

Határőrök/VPOP

[szerkesztés]
 • Hunyadi János főtörzsőrmester/hadnagy – Usztics Mátyás
 • Zolnay Miklós főhadnagy/százados – Lux Ádám
 • Barna László ezredes/dandártábornok – Kozák András
 • Vendel Zoltán törzsőrmester (határőr a határátkelőn)/hadnagy (határőrnyomozó) – Benkő Péter
 • Hadik Imre pénzügyőr alhadnagy/hadnagy/főhadnagy/százados – ifj. Fillár István
 • Zakariás Gábor határőr-törzsőrmester/hadnagy (Vendel "helyettese") – Bajomi Nagy György

Az első szakasz

[szerkesztés]

A második szakasz

[szerkesztés]

Rendőrök

[szerkesztés]
 • Járai Béla őrnagy/alezredes – Hollósi Frigyes
 • Balogh Máté "Máté fiam" őrmester[2]/zászlós[3]/hadnagy – Győri Péter
 • Kemény Ferenc alezredes/ezredes/dandártábornok (országos rendőrfőkapitány) – Beregi Péter (először a 8. részben szerepelt, később még nagyon sokszor)
 • Gregoritsch, az osztrák rendőrség kábítószer-osztályának magyar származású vezetője – Fikár László
 • Mihály Ferenc főtörzsőrmester (körzeti megbízott) – Stenczer Béla
 • Aladár, Járai egyik törzsőrmestere, később zászlósa (körzeti megbízott) – Laklóth Aladár
 • Tóth törzsőrmester – Venczel Róbert
 • Tardos Balázs, az APEH Bűnügyi Igazgatóságának főnyomozója, egykori gazdaságvédelmi rendőrnyomozó – Puskás Tamás
 • Sipos hadnagy – Szirtes Balázs
 • Dr. Tülkös Magda százados (Nyíregyháza) – Csoma Judit
 • Farkas százados (Sopron) – Vass Gábor

Végvár többi lakója

[szerkesztés]

Egyéb szereplők

[szerkesztés]

Számos részben tűnnek fel a szigetvári Zrínyi Miklós Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola (ma Dél-Zselic Középiskola) tanulói.

Epizódok

[szerkesztés]

Az egyes epizódok egy ideig megnézhetőek voltak az MTV honlapján is.

Érdekességek

[szerkesztés]
 • Az összes részben egyértelmű a szponzorok jelenléte, a sorozatban rengeteg rejtett, de azért feltűnő reklám szerepel: OMV, Videoton, ÁB Aegon, Oriflame, NIVEA, Eduscho, Kádár Trans, Tele5 Taxi, Steffl, Conti Car, SENKO, Ford, Műszertechnika, Medina Tours, Opel, Budget, RealBank, JVC, KGB együttes, Makártanya, Tercia, GAZ-ella trans stb.
 • Járai őrnagy, a farkasétvágyú rendőr szinte folyamatosan eszik a sorozatban, az egyes részekben már-már idegesítően sokat. A sorozat első tízegynéhány részében nem is látjuk az irodájában, állandóan a Herczeg-féle vendéglőben ül, és természetesen valamilyen ínycsiklandó finomságot fogyaszt.
 • Az akciószázad egyik tagja, Gróf (Zalán János) sorkatonai szolgálata után tovább szolgáló, hivatásos határőrnek áll (37. rész), őrmesteri rangban marad a végvári laktanyában.
 • Egyed Attila, aki az akciószázad egy másik tagját a Bűvészt alakította, a sorozat vége felé ismét feltűnik (184., 185., 195. rész), de már másik szerepekben.
 • Gráf Csilla és Laklóth Aladár kezdetben egy-egy különböző epizód szerepben tűntek fel, később mindketten a sorozat állandó szereplői lesznek.
 • A sorozat operatőre Gurbán Miklós három alkalommal is feltűnik kisebb szerepekben (12., 49. és 62. rész).
 • A 146. és 147. rész rendhagyó adások voltak, amelyekben a Merénylet a színpadon 1-4. részekből írt kétfelvonásos kisvárdai előadásról készült epizódokat adták le újra, de a későbbi ismétléseknél ezeket már kihagyták. A Jóslat 1-2., Gyilkos játszma 1-2., Kísérlet 1-2. című epizódokat 154/I-II., 155/I-II. és 156/I-II. formában számozták be, aminek következtében felborult a számozási sorrend, így a 160. részként bemutatott Vérdíj című epizód a 157-es számot, a 174. részként bemutatott Bűnös örökség című epizód (amely egyben a 2000-es évben bemutatott utolsó epizód is volt) a 171-es számot kapta meg. A 2001-es évben bemutatott első epizód (Érettségi találkozó) már a 175-ös számot kapta meg (tehát visszaállt az eredeti számozási sorrend), viszont ennek következtében a 172., 173. és 174. kimaradt a számozásból.
 • Kezdetben 30–35 perces epizódok voltak, sokáig. Aztán sok több részes epizód után (melyek egyenként kb. 25 percesek voltak: Merénylet a színpadon, Csapda, Jóslat, Gyilkos játszma, Kísérlet), 157. résztől (Vérdíj) 50-52 perces epizódok következnek.
 • A sorozatot indulásakor sokan tekintették az Angyalbőrben nem hivatalos „folytatásának”. Ennek oka főként az, hogy Usztics Mátyás itt is egy sorkatonai szakasz kiképzőjét alakította. Ugyan más a testület (Honvédség – Határőrség) és a szereplő vezetékneve (Karádi – Hunyadi), a keresztneve azonban mindkét sorozatban János. Az első találkozásnál pedig Barna ezredes megjegyezte a főtörzsről, hogy a „múltkor még csak őrmester volt” (ez volt Karádi rendfokozata az Angyalbőrben sorozatban). Ezenkívül Usztics karaktere ebben a sorozatban is szereti a lovakat. A későbbiekben azonban egyre inkább csökkent a szakasz, majd Hunyadi szerepe is (Hunyadi kisebb megszakításokkal a 140. részig szerepel). Még Gálvölgyi János humorista is parodizálta a sorozatot az Új Gálvölgyi Show c. műsora 1993. évi szilveszteri adásában, amelyben Hunyadi, alias Usztics bőrébe bújt. A paródia maga jobban hasonlított az Angyalbőrre, mindezt a Kisvárossal kapcsolatos akkori közhiedelemre alapozva. Gálvölgyi ráadásul többször kiejti Karádi őrmester jól ismert közhelyét, aki alárendeltjeit mindig bogyóknak nevezte az Angyalbőrben.
 • A sorozat előkészítésénél Sümeget is kiszemelték forgatási helyszínként, végül Szigetvár mellett döntöttek.
 • Az első évad forgatókönyvét megtörtént események ihlették.
 • Rajhona Ádám a 4. részben (Üldözés) egy Majrés nevű embercsempészéssel foglalkozó kocsmárost alakít, az 53. résztől (Vonattemető) kezdve meg számos epizódon keresztül egy Rigó nevű kocsmárost alakít, aki egy időben embercsempészéssel is foglalkozott.
 • A 9–12. részben (Kezes kérők, Mama csak egy van, Jó kis balhé!, Emberrablók) a Szombathy Gyula által alakított negatív főszereplő karakterét hívják Szarka Gábornak, ezenkívül a 166. részben (Gázkitörés) a Kiss Gábor által alakított negatív főszereplőnek is Szarka Gábor a neve.
 • Az 1994-ben forgatott 24. részben (Olasz diszkó) Igó Éva egy Bognár Zita nevű leánykereskedőt alakít, aki Nyugatra közvetíti a lányokat, őt az epizód végén megölik, a 7 évvel később 2001-ben forgatott 192–193. részben (Anya és lánya I-II.) szintén egy leánykereskedőt alakít, akit Martos Flórának hívnak, és a történet szerint Végváron és Sopronban tevékenykedett, majd 1994-ben (a 24. rész forgatásának évében) ítéltek el.
 • A 27. részben (Díjugratás) Rekedt, a csapos szerepét Bata János alakítja, a 32. résztől (Országúti rémségek) viszont szerepét valamiért Tóth S. József veszi át, aki a 27. részben még egy Csocsó nevű kocsmai vendéget játszott.
 • Az 58. rész (A jósnő), amiben Perczel Zita játssza a „különös képességekkel" rendelkező főgonoszt, pont Perczel Zita halálának napján (1996. április 4-én) sugározta először a televízió. Ebben a részben az egyik jelenetnél zongorán az 1934-es Meseautó című film betétdalát játsszák, aminek éppen ő volt a női főszereplője.
 • A 72. részben látott Járai őrnagyról mintázott bábfigura ma is megtalálható a tarnamérai Rendőrmúzeumban.
 • Az 1994. december 15-én adásba került Olasz diszkó című részt (24. rész) A Római Diszkó címen, az 1997. március 6-án adásba került Nyom nélkül című részt (81. rész) Robbanás címen, az 1998. augusztus 6-án adásba került Kaland a strandon című részt (118. rész) Harkányi kúra címen tüntették fel az akkori tévéújságok.
 • A 81. epizódban éjjel Végvárról személyvonat indul Budapestre, amely hálókocsit továbbít.
 • Lesznyák Katalin a 83. részben (Függöny fel!) Nagy Bellát, a pécsi színház egyik primadonnáját alakítja, a 95. résztől meg Bodó Katalint, aki szintén a pécsi színház primadonnája.
 • Megközelítőleg a sorozat felénél a helyszínek „súlypontja” a nyugati határról a délire helyeződik. Mintha Végvár mintegy 200 km-rel keletebbre költözne. Nem említik tovább Rohoncot mint a határ másik oldalán lévő első települést, sőt, magát Ausztriát sem nagyon. A szereplők is Pécsre „ugranak be” mindenért, noha Végvár (Rohonc közelségét alapul véve) legfeljebb 10 km-re lehet Szombathelytől.
 • Szintén megközelítőleg a sorozat felétől a Malcsiner Péter által alakított Somorjai Péter mellett egyre több karakter kapja az őt megformáló színészének a vezeték-, vagy keresztnevét, pl.: Lesznyák Katalin: Bodó Katalin; Laklóth Aladár: Aladár; Körtvélyessy Zsolt: Körtvélyessy ezredes; Csaba Zita: Zita; a 114. részben Szebeni János: Szebeni; a 186–187., 191–192. részben Sándor Júlia: Bognár Júlia; a 192–195. részben Oroszlán Szonja: Martos Szonja stb.
 • Balikó Tamás a forgatás idején valóban a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója volt. (Ezt a pozíciót 1993-tól 2011-ig töltötte be.)
 • A 104. részben a történet szerint a nyomozás többek között 1998. január 22-én, vagyis az epizód adásba kerülésének napján zajlik.
 • A 106. epizódban Balogh Máté az egykori Kaposvár–Szigetvár-vasútvonal Mozsgó-Szulimán állomásának épületét mutatja Évának.
 • A 114. részben (Három kabát) szerepet kapott Rajkai Zoltán, viszont az arcát nem mutatják. Hasonló eset van még a 156/II. részben (A kísérlet II.), amiben Both Andrásnak nem lehet látni az arcát.
 • Fazekas István az első két évadban a sorozat egyik állandó szereplőjeként egy Csaba nevű végvári sofőrt alakít, később két másik epizódban újra feltűnik (116., 177. rész), de már másik szerepekben.
 • A sorozat elejétől egészen a 117. részig a Végvárnál lévő határállomásos jeleneteket a bozsoki határátkelőnél forgatták, a 127. résztől viszont a Végvárnál lévő határállomásos jeleneteket valamiért a bucsui, majd a 138. résztől a berzencei határátkelőnél forgatták, a 193. részben ismét visszamennek Bozsokra.
 • A 125. részben (Tűzharc a pincében) Besenczi Árpád és Simonyi Krisztina karakterét két valóban létező személyről Polgár Zoltán és felesége Kaulics Katalin villányi borászokról mintázták.
 • A Kisvárdán játszódó Merénylet a színpadon I-IV. című epizódok színházi felvételei az 1999-es Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának egyik előadásaként kerültek rögzítésre. Az előadás 1999. július 2-án 20 óra 30 perckor kezdődött. A korabeli újságok külön felhívták a nézők figyelmét (akik az előadáson való részvételükkel egyben az epizódok statisztái is lettek), hogy az előadásról készült felvételekből állítják össze a sorozat újabb epizódjait.[6]
 • A 157. részben Juhász Helga (Szalay Kriszta) férjét Rupnik Károly játssza, a 164. részben viszont szerepét valamiért Márton András veszi át.
 • A Sztárek Andrea által alakított Bakács Zsuzsa tanárnő a sorozat elejétől kisebb megszakítással a 102. részig a sorozat állandó szereplője, majd a 102. részben egy budapesti gimnáziumban vállal állást, így azután egy jó darabig nem is látjuk, majd a 158. részben újra visszatér a végvári gimnáziumba tanítani, viszont a korábbi főszerep után már csak egészen jelentéktelen mellékszereplője lesz a sorozatnak, ebben az időszakban már csak 4 epizódban láthatjuk, és akkor is csak pármondatos szerepben.
 • A Gázkitörés című epizód (166. rész) eseményét az 1998. november 14-én Nagylengyelben történt gázkitörés ihlette. Eredetileg éjszaka akarták az epizódot forgatni, de végül a nappali változatnál maradtak. Egy másik érdekesség, hogy a kitelepítésre ítélt faluban játszódó jeleneteket Sárhidán vették fel, amely községet az 1998-as kitörésnél valóban ki kellett telepíteni. A kitörés elhárításáról készült felvételek rögzítését a szakemberek összekötötték egy kitörés elhárításási gyakorlattal.[7]
 • Gulyás Zoltán, aki a Miska nevű végvári benzinkutast és autószerelőt játszotta a sorozat elejétől a 141. részig szinte minden epizódban láthatjuk, aztán a 189. részben újra feltűnik autószerelőként, de már Müllernek hívják és Nyíregyházán dolgozik.
 • A 171. részben (Bűnös örökség) az egyik fotómodell kezébe vesz egy újságot, aminek a címlapján az van, hogy „7 éves a Kisváros”, rajta Hollósi Frigyes és Győri Péter fényképe, majd rá mutat Győri Péterre (Balogh Máté), és azt mondja: „Ezt az alakot mintha már láttam volna!”.
 • Fazekas Andrea a 105. résztől két éven keresztül egy Varga Nóra nevű végvári magánnyomozó nőt alakított, majd a 178. résztől Szabados Márta néven egy VPOP alezredest, aki aztán Hadik Imre főnöke lett.
 • A Csoma Judit által alakított Tülkös százados szerepét eredetileg férfinak szánták, végül a sok férfi szereplő miatt a női szereplő mellett döntöttek. További érdekesség, hogy Csoma Judit később a Tűzvonalban című sorozatba is ugyanígy került bele.
 • A Németh Ákos nevű nyíregyházi főiskolást a 184. és 187. rész között Karalyos Gábor játssza, a 188. résztől viszont szerepét valamiért Tóth Zoltán László veszi át.
 • A 186. részben van egy jelenet, amiben az egyik szereplő a sorozat 171. részét nézi a tévében.
 • A 184. résztől a sorozat forgatási helyszíneként Nyíregyháza kerül előtérbe, mert Járainak ott kell helyettesíteni a rendőrkapitányt, a 188. résztől meg már ő lesz a város rendőrkapitánya. A helyszínváltás miatt viszont az utolsó részekben már nem láthatjuk a klasszikus végvári karakterek nagyrészét, pl.: Zolnay, Mari, Barna, Hédi, Szakács úr, Helga, Forgács doktor, stb.
 • A sorozatban a nyíregyházi rendőrkapitányságként szolgáló épület a valóságban egy irodaház, amely a rendszerváltás előtt az MSZMP helyi szervezetének székháza volt. A népnyelvben napjainkban is többnyire „pártház” néven emlegetik.
 • A 192. résztől Sopron is bekapcsolódik a sorozatba, mert Járaiéknak oda is át kell vonulniuk bizonyos ügyek miatt, ezért attól a résztől kezdve már Sopron lesz a címben lévő „Kisváros”.
 • Jordán Tamás itt is egy kisvárosi órásmestert alakít, csakúgy mint Bacsó Péter: Hány az óra, Vekker úr? című filmjében.
 • 1994-ben Szurdi András regényt írt a sorozatból.
 • Hollósi Frigyes 2001 őszén rosszul lett, majd kórházba került, ahol epeműtéten esett át. A szerzők ezt az esetet beleírták a sorozatba (192. rész), hogy megmagyarázzák a nézőknek, miért láthatták kevesebbet a művész urat.[8]
 • Több szereplő úgy lép ki a sorozatból, hogy nem tudjuk meg mi lett a karakterükkel. Egyre kevesebbszer tűnnek fel, majd egy idő után már nem, és a többi szereplő sem tesz róluk említést. Ilyen karakterek például: Hunyadi, Vendel, Gróf, Pici, Herczeg úr, Bence, Forgács Andrea, Csaba, Mihály törzsőrmester, Karesz, Miska, stb.
 • A Hadik Imrét alakító ifj. Fillár István hat évvel a sorozat befejezése után 2007-ben ismét VPOP századosi szerepet kapott, ugyanis a részben a Kisváros alkotói által készített Tűzvonalban című sorozat 2. szezonjában ő játszotta Miller István VPOP századost, ráadásul amikor a sorozat 31. részében találkozik a nyugalmazott rendőrt alakító Hollósi Frigyessel akkor Hollósi még meg is kérdezi tőle, hogy "Nem ismerjük mi egymást valahonnét?". Részben emiatt tekintik a Tűzvonalbant a Kisváros egyfajta "nem hivatalos" folytatásának.
 • Nyolc évvel a sorozat befejezése után, 2009-ben Hollósi Frigyest a sorozatban nyújtott alakításáért tiszteletbeli rendőrré avatták.
 • A sorozat annyira sikeres volt, hogy Szigetváron néhány vendéglátóipari egység a Kisváros, illetve a Végvár neveket kapta.
 • A sorozat képzeletbeli színhelye Végvár, ami egyébként Szigetvár, bár Erdélyben tenyleg létezik egy Végvár nevű település.
 • Rátóti Zoltán négy részben is főgonoszt játszik, ebből két részben is Börcsök Enikő játssza az áldozatát.
 • A pécsi Imperial Kaszinó hét epizódban is feltűnik, ebből ötször ausztriai kaszinóként (9., 17., 18., 19., 20. rész), kétszer meg saját magát alakítva pécsi kaszinóként (113., 192. rész).
 • Az 5. részben egy autórádió kijelzőjén a korabeli Danubius Rádió frekvenciája látható (FM 103.3 MHz, ma Retro Rádió), miközben a sorozat képzeletbeli helyszínén (az osztrák határ közelsége) az adó jele már nem fogható, tehát a felvételek Budapest környékén készültek.
 • A 7. részben Hunyadi János főtörzsőrmester előre tiszteleg Tolvajnak (közlegény). Szintén ebben az epizódban Nelli megkérdezi Diótól, hogy kimaradásija van-e, mire Dió azt válaszolja, hogy csak eltávozásija és éjfélig vissza kell érnie, miközben az eltávozási az, ami hosszabb időre szól.
 • A 9. részben (Kezes kérők) Forgács Andrea véletlenül Lukácsként nevezi meg Szakács urat, akit Lukács Sándor alakít. Az epizód végén, Hunyadi János a taxival érkezik a határállomásra, ám Bencétől, a taxistól nem kérik az útlevelet. (SHW)
 • A 10. rész elején látható, hogy Vendel határőr a jobb mellén viseli a szolgálati jelvényt. (Ez több részben is előfordul)
 • A 13. részben a lőgyakorlat végrehajtása előtt, amikor Kalap határőr néhány lépést fut, a bal vállpántja alá fűzött barett sapka leesik a földre, majd a következő kameraállásban már újra a helyén van. A lőtérre a határőrök erősen őszies környezetben érkeznek meg, amikor az új páncéltörőt próbálják ki, akkor az egyik pillanatban nyár, a másik pillanatban ősz van.
 • A 14. részben az UFO-nak hitt játékhelikopterre lámpák vannak felszerelve, amikor Járaiék lehívják, akkor a lámpák már nincsenek rajta.
 • A 15. részben Kemény Ferenc ezredes (Beregi Péter) azt mondja a telefonba, hogy „itt Honthy ezredes!”, és az egyik rendőr is így szólítja őt. Szintén ebben az epizódban Jozsó a benzinkútnál kér egy helyi telefonkönyvet, amikor azonban a telefonszámokat keresi, akkor lehet látni, hogy a könyvben soproni címek vannak. (A benzinkút a valóságban a 6. számú főúton van Érd és Százhalombatta határában, azaz több mint 200 km-re Soprontól).
 • A 16. részben, amikor Balogh Máté a benzinkútnál használja a kávéautomatát, akkor miután bedobja a pénzérméket rögtön elveszi az italt, miközben a ital gombját meg sem nyomta, ráadásul a gép sem csinál semmit. Amikor a Tanár úr (Éless Béla) beszélget Turcsányival a recepciónál, akkor egy picit belelóg a mikrofon a képbe.
 • A 21. részben a Volkswagen Golfnak, a 67. részben a balesetet szenvedett fiatalok kocsijának, a 80. részben meg a gengszterek BMW-jének ugyanaz a rendszáma, mint a 14. részben Attila úr (Balázs Péter) kocsijának.
 • Az egyik forgatási helyszínként szolgáló lakást a 23. részben a Kutassy család lakja, a 24. részben viszont már egy kutyával rendelkező másik család.
 • A 28. részben (A Tolvaj húga) kb. a 6 percnél amikor felülről mutatják a határőrség járműveit, akkor lehet hallani, amint az egyik stáb tag említést tesz a járművekről. Szintén ennél a jelenetnél, amikor a szakasz tagjai vitatkoznak a teherautón, akkor lehet látni, hogy egy erdei úton mennek, miközben a teherautóról készült külső felvételeknél egy országúton vannak.
 • A 33. részben a Christian Antel nevű bűnöző kocsijának ugyanaz a rendszáma, mint a 25. részben Irinyi Pál kocsijának.
 • A 34. részben (Orvvadászok) a túszejtők fegyvereként egy automata puskát emleget Járai őrnagy és Balogh Máté, holott a filmben szemmel láthatóan egy lefűrészelt tusájú és csövű ismétlő puska látható. (A puska forgó-tolózár jellegzetes "kallantyúja" felismerhető a fegyver jobb oldalán. A puska ilyen kialakításban a filmben bemutatott lőtávon – a vadkan elejtése – pontos lövésre alkalmatlan.) A túszejtők abban a házban ütnek tanyát, amelyiket a 28. részben a határőrök használtak hadgyakorlat céljára.
 • A 35. részben (Füttyvadász) a Füttyvadász kocsijának ugyanaz a rendszáma, mint a 28. részben (A Tolvaj húga) Turcsányi ellopott kocsijának.
 • A 40. részben a túszejtők helikoptert kérnek, amin leragasztják a rendőrségi feliratot, csupán pont a helikopter alján maradt egy nagy Police felirat.
 • A 42. részben azt mondják, hogy a Magyar Attila által alakított rosszfiúnak tetoválás van a karján, miközben több jelenetnél is látszik, hogy semmiféle tetoválás nincs a karján.
 • A 45. részben a csempészek kocsijának, a 48. részben meg a csempészbanda kamionjának ugyanaz a rendszáma, mint a 31. részben az ukrán csempészek kocsijának.
 • A 48. és 54. részben a végvári Reál bankfiók üvegén Pécsi fiók felirat olvasható visszafelé.
 • Az 50. részben Turcsányi új kocsijának, az 55. és 157. részben Járai kocsijának, a 60. részben a Ford Escortnak az új rendszáma, a 72. részben a Varjú nevű bűnöző kocsijának eredeti rendszáma, a 75. részben a gázolást végző bűnöző kocsijának, a 95. részben a balesetet szenvedett kocsinak, és a benzinkútnál tankoló Skoda Octaviának, a 101. részben Mari kocsijának, a 110. résztől számos epizódon keresztül Bodó Kati kocsijának, a 132. részben a gyermekotthont vezető nő kocsijának, a 162. részben a kölcsönautó új rendszáma, a 168. részben a bort szállító férfi kocsijának ugyanaz, mint korábban Karesz kamionjának.
 • Az 52. részben Turcsányi azt mondja, hogy nem hosszabbította meg a bérleti szerződését a Siesta Club Hotelnál, miközben az 1. részben meg azt modta, hogy a szállodát ő építtette.
 • Az 54. rész elején, amikor a Vitál Szállóban Turcsányi találkozik a takarítónővel, akkor a tetőtéri ablakok be vannak havazva, a következő pillanatban, amikor Turcsányi a recepciónál beszélget Gáti úrral, akkor a háttérben a táj teljesen csupasz. Szintén ebben az epizódban Járai a menetrendet kereste a polcon, és tele van kamu dossziéval. Ezeket összenyomva leplezi le, hogy csak kellékről van szó.
 • Az 59. és 62. részben a bűnözők ugyanabban a házban ütnek tanyát, mint amelyiket a 40. részben Erzsi néni bérbe vett.
 • A 61. részben a focista (Lippai László) autója egy Ford, látható az emblémája, mikor felborul, akkor már egy Mercedes lesz és embléma sincs rajta.
 • A 62. rész elején miután a mikrobusz átjön a bozsoki határátkelőnél pár száz méter múlva megelőzi a határőrök Nivajat, amikor az előzést a Nivaból mutatják, akkor már bent vannak Bozsok lakott területén, holott a lakott terület még kb. 1 km-re van a határállomástól. A vége felé amikor az elfogási akciót beszélik lehet látni, hogy teljesen havas a környezet, az elfogási akció viszont már tavaszi környezetben zajlik.
 • A 63. részben a Sárga Angyalok szerelője szerint a 26-os on történt a rablás, ami valójában Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, és még csak nem is hasonlít a helyszínre.
 • A 65. epizódban Éva azt mondja Máténak, hogy Végvár egy 30 000 lakosú határváros, miközben a 157. részben csak Szakács úr csak 10.000 lakosúként említi, ami sokkal közelebb áll egy kisvároshoz. (A valóságban a forgatási helyszínként szolgáló Szigetvárnak is csak kb 10.000 lakosa van).
 • A 66. részben Gróf András őrmestert (Zalán János) „Kővágó Ádám”-nak szólítják az ünnepségen. Ezen epizód 11. percénél Hédi és Turcsányi beszélget Tiszafüredről, és Turcsányi véletlenül Erdős Ferinek nevezi üzlettársát, Erdős Oszkárt, akit Kelemen Csaba alakít.
 • A 70. részben Boldizsár Ákos (Bódy Gergely) Boldizsár Gáborként van feltüntetve a színdarab tábláján, és a szereplők is így szólítják.
 • A 74. és 90. részben Járai őrnagy véletlenül Balázsnak szólítja Horváth László őrnagyot, akit Czibulás Péter alakít.
 • A 76. részben a Vital Szálló elé beparkol egy autó, aminek az ablaküvegében látni lehet az operatőrt. Szintén ebben az epizódban Tomanek úr mikor leüti a támadóját a hotelszobában, a kamera hangsúlyozza, hogy a támadó kezéből kiesik a pisztoly, de a következő pillanatban újra a leütött támadó kezében van a pisztoly.
 • A 78. részben Balogh Máté jelenti Járai őrnagynak, hogy háromszor keresték telefonon, majd a felsoroláskor véletlen Beregi ezredest említ meg Kemény Ferenc helyett. Amikor a lopott autók műhelyében felnyitják a hamis rendszámokat tartalmazó ládát, akkor ott van az a rendszám is, ami a 72. részben a Varjú nevű bűnöző kocsijának második rendszáma volt. Az epizód végén a stáblistán Pathó Istvánt véletlenül Patkó Istvánként tüntetik fel.
 • A 79. részben Járai őrnagy a bűnözőnek azt mondja, hogy Beregi ezredesnek fontos mondanivalója van a számára.
 • A 79. és 80. részben Boldizsár Ákost (Bódy Gergely) Tamásnak szólítják.
 • A 80. részben a robbantást végző gengszter kocsijának, továbbá a 95. részben Bodó Kati kocsijának, a 162. részben a kölcsönautónak, a 169. és 170. részben a reptéri felügyelő kocsijának, a 182. részben Hadik Imre kamionjának ugyanaz a rendszáma, mint a 78. részben az egyik lopott kocsinak.
 • A 88. részben a főtanácsos Beregi ezredes úrnak szólítja Kemény Ferenc ezredest, akit Beregi Péter alakít. Gordon kapitány (Pelsőczy László) azt mondja Jambulnak (Galkó Balázs), hogy "Thirty-nine", azaz "harminckilenc", ezután Jambul azt kéri angolul, hogy magyarul is mondja, de akkor Gordon azt mondja, hogy "harmincnyolc".
 • A 90. részben Mari és Zolnai mikrobuszának, a 177. részben a bérgyilkos kocsijának ugyanaz a rendszáma, mint a 72. részben a Varjú nevű bűnöző kocsijának az új rendszáma. Szintén ebben az epizódban Turcsányi azt mondja, hogy eladja a Vitál Szállót, miközben azt csak bérelte.
 • A 90. részben Mari születésnapját nyáron, a 106. és 161. részben pedig február környékén ünneplik meg, miközben a 16. részben Mari születésnapját ősszel ünnepelték meg.
 • Az 1997 nyarán játszódó 91. részben Forgács Andrea és Somorjai Péter összejövetelük 2. évfordulóját ünneplik, miközben ők az 53. részben jöttek össze, ami 1995-1996 telén játszódik, tehát ők még csak másfél éve vannak együtt.
 • A 94. részben Járai azt mondja, hogy Mátét Siófokra vezényelték, miközben Máté Fonyódon van, mert a Balaton-felvidéki tanúhegyek végig szemben vannak velük, és a túlsó part is viszonylag közel látszik.
 • A nyár közepén játszódó 97. részben a határőrök az idegen lány által felírt számokat vitatják, és arra a következtetésre jutnak, hogy a számok október 17-ét jelenthetik, és ekkor Vendel kijelenti, hogy ez a dátum (október 17.) a mai napon van.
 • A 101. részben 30:55-nél az a rendőr aki bilincselni fog a semmiből kerül elő. Látni, hogy Járai most érkezik meg a helyszínre, más jármű nincs a közelben.
 • A 102. részben az egyik rendőr a 25 emeletes Pécsi magasház adatait mondja, és csak 23 emeletesként említi meg 25 helyett. Az akció végén Balogh Máté azt mondja, hogy telefonálnia kell Beregi ezredesnek. Szintén ebben az epizódban a lelőtt rendőrt Venczel Róbert határőr-őrnagy játssza, aki a 67. résztől a 132. részig játssza Tóth törzsőrmestert, a végvári rendőrt.
 • A 103. részben Mari azt mondja, hogy 26 éves, miközben ő legfeljebb csak 22 éves, mivel az első évadban még gimnazista volt.
 • A 110. részben Turcsányi azt mondja Hédinek, hogy másfél éve dolgozik a Makártanyán, miközben csak fél éve dolgozik ott.
 • A 111. részben Hunyadi osztrák kocsijának ugyanaz a rendszáma, mint a 110. részben a Müller nevű osztrák színházrajongónak.
 • A február környékén játszódó 113. részben Andrea azt mondja, hogy 4 hónapos terhes, miközben neki legalább már 6 hónapos terhesnek kell lennie, mert Somorjaival, a gyereke apjával nyáron szakított. Ettől az epizódtól járai Opel típusú szolgálati kocsijának ugyaúgy BIT-005 a rendszáma, mint korábbi szolgálati Folkswagenjének, viszont ebben az epizódban az Opelen látszik, hogy "kamu" rendszáma van.
 • A 114. részben mikor Szakács elmegy a rendőrségre, hogy Bodó művésznő eltűnését jelentse, Járait polgármester úrnak szólítja – "Képzelje polgármester úr, Bodó művésznő eltűnt!" – pedig ő Végvár polgármestere.
 • A 118. részben Járai a fürdőben elmondja, hogy a napi gyógykúra után egy pince-étterembe akar menni, és véletlenül azt mondja, hogy az étterem itt van Pécsett, miközben a cselekmény Siklóson játszódik. Somorjai kölcsönadja Járainak a bankkártyáját, és megmondja neki, hogy a kód 2071, amikor Járai az automatánál használja a kártyát, akkor ott 2041-et üt be, a kártya használata után amikor visszatér, akkor csak a kártyát rakja vissza a tárcába, de a pénz az nincs nála. Az egyik áldozat az automatánál 2741-et üt be, az ATM-csaló nő meg 3149-et mond a társának.
 • A 119. részben az előadáson Végvár zászlójára Szigetvár van ráírva (mivel a filmet Szigetváron forgatták). Ugyanezen részben a 8. percnél Aladár körzeti megbízott fut ki Járai őrnagy irodájából, megcsúszik a lábtörlőn és egy nagyot esik. Az epizód végén a stáblistában a "Csárdáskirálynő" zeneszerzőjeként Lehár Ferenc van feltüntetve Kálmán Imre helyett.
 • A 119. és 141. részben lévő robogónak ugyanaz a rendszáma, mint a 67. részben a kábítószercsempész robogójának.
 • A 120. részben amikor a maffiózók megmutatják az újságot az étteremvezetőnek, akkor az újságban a meggyilkolt étteremvezetőként a S. Tóth József által alakított Jónás nevű csavargónak a fényképe látható, akit a 60. részben öltek meg. Járai nappal telefonál Herceg úrnak a rozmaringos kacsa ügyében, a vonal túlsó végén viszont már este van.
 • A 123. részben a vonat Szentkatalinra érkezik, a mentőstiszt háta mögött azonban az állomás épületére Piliscsaba van írva. A Nyugati pályaudvaron a hangos bemondó azt mondja, hogy "Tenkes InterCity vonat érkezik" (ez a vonat akkoriban a Déli pályaudvarra érkezett, illetve onnan indult), ezenkívül megemlíti a szintén a Déli pályaudvarra közlekedő BudapestSzékesfehérvárSzombathely / Zalaegerszeg viszonylatú gyorsvonatot is. Ugyanebben az epizódban az éjszakai jelenetben a vonatot az M62 265-ös pályaszámú dízel mozdony helyett a V43 1161-es pályaszámú villamos mozdony húzza, és Bo kocsik helyett Bhv kocsikat visz; a vonat a külső jeleneteknél az előbb említett Bo és Bhv kocsikat visz, a belső jeleneteket viszont ABbmot motorkocsiban vették fel. A Budapestről este 7-kor induló vonat másnap reggelre érkezik meg a nyugati határra. Hédi patikai számítógépén a dátum 1998. július 27., miközben az előző epizódban az 1998. július 30-i dátum volt látható a patika számítógépén.
 • Forgács Andrea és Somorjai Péter gyereke az 1998 nyarán játszódó 124. részben születik meg, miközben Andrea és Péter az 1997 nyarán játszódó 95. részben szakítottak.
 • A 125. részben amikor a kapuőr megmondja Zolnaynak, hogy Picit meglőtték, akkor ott véletlenül Kovács őrmestert mond Kanizsai László helyett.
 • A 126. részben Balogh Máté, valamint Aladár egyenruháján is a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományjelzője látható, azonban mindketten a "Végvári Rendőrkapitányság" állományában látnak el szolgálatot. A stáblistán nem szerepel az epizód rendezője.
 • A 127. részben a lány a film elején, a Taxi első ülésére ült be a sofőr mellé, de mikor kiszállt a Takarékszövetkezetnél, már hátulról szállt ki.
 • A karácsonykor játszódó 128. részben, amikor a polgármester titkárnője kiváltja a gyógyszerét, akkor a patika számítógépén 1998. november 5-e szerepel dátumként (Feltehetőleg a jelenet forgatásának dátuma, mivel abban az epizódban több jelenetnél is látszik, hogy novemberi környezetben játszódik).
 • A 129. részben Járai elcsodálkozik azon, amikor azt hallja, hogy a Bence nevű taxisnak van egy testvére, miközben a 8. részben ő érdeklődött Bencének a kaposvári színházban dolgozó sógora felől.
 • A 130. részben Barna tábornok hadnagyként nevezi meg Vendel törzsőrmestert, akit csak a 137. rész végén léptetnek elő. Az epizód végén az elfogási akciónál az egyik pillanatban a táj havas, a következő pillanatban meg teljesen száraz.
 • A 135. részben Bodó Kati azt mondja, hogy a Gül babában nincs sok dolga, miközben ő játssza Leilát, a darab női főszereplőjét.
 • A 136. részben Járaiék vonulnak ki helyszínelni a pécsi Makártanyára, miközben az a pécsi rendőrök feladata.
 • A 137. részben a végvári általános iskola bejárata melletti táblán a Szigetvár felirat olvasható. Amikor Mari hazaér és ébreszti Zolnayt, akkor a mikrofon belóg a képbe.
 • A 138. részben amikor a két egyforma lány felbosszantja Balogh Máté hadnagyot, az elfordulva így nyugtatta magát: "Nyugalom, nyugalom, Peti..."
 • A 140. részben Hunyadi azt mondja Nyírő Kornélnak (Cserna Antal), hogy ,,nős volt", az 1. részben amikor Emmike (Spilák Klára) megkérdezte, hogy nős e, akkor Hunyadi azt felelte, hogy ,,eddig még megúszta", és később még többször előkerül az, hogy jó volna ha végre megnősülne (A sorozatnak nincs olyan epizódja, ami arra utalna, hogy Hunyadi közben megnősült volna).
 • A 142-145. részekben a színpadra érkező összes szereplő, amely nem a darabban szerepelt, fel van szerelve mikrofonnal.
 • A 143. részben Szakács úr véletlenül őrnagynak szólítja Járait, aki ekkor már több mint 1 éve alezredes. Szintén ebben az epizódban Járai azt mondja Marinak, hogy 2 éves kora óta ismeri, miközben Járait a 9. részben hallottak alapján 1983-ban helyezték Végvárra, amikor Mari már legalább 7-8 éves volt.
 • A 148. részben Bodó Kati (Lesznyák Katalin) Péternek szólítja Pálfai Zoltánt, akit Balikó Tamás alakít. Szintén ebben az epizódban amikor Járai a medencénél beszélget Nórával, a magánnyomozónővel, akkor fentről belóg a mikrofon a képbe.
 • A 148., 151. és 153. részben Nóra, a magánnyomozó édesanyja ugyanabban a házban lakik, mint amit a 95. részben Bodó Kati örökölt, és ami a 163. résztől már Aranka néni, Balogh Máté édesanyjának a tulajdona lesz, aki a házat Bodó Katitól vásárolta.
 • A 149. részben Beregi tábornok urat kereste Demeter őrnagy Kemény Ferenc helyett.
 • A 150. részben a szereplők Kovács Nórának nevezik meg Varga Nórát, akit Fazekas Andrea alakít.
 • A 153. részben Tardos úr éjszaka rakja Nóra adóvevős óráját a csap mellé, amikor azonban az adóvevőt hallgató bűnözőt (Rózsa Eduardó) mutatják, akkor lehet látni, hogy nappal van.
 • A 154/I. részben Járai azt mondja, hogy soha nem volt jósnál, miközben az 58. részben azt mesélte, hogy egyszer járt egy tenyérjósnál.
 • A 154/I. és 189. rész között többször is belóg a mikrofon a képbe.
 • A 154/II. részben a szereplők Sziklai Verának szólítják Schmidt Verát, akit Gráf Csilla alakít.
 • A 155/I. részben a végvári Takarékszövetkezet épületén a "Szigetvári Takarékszövetkezet" felirat olvasható.
 • A 156/I. és a 157. részben a bártáncosnőről készült felvétel a 104. részből való.
 • A 157. részben Szakács úr Pálfai Pétert kéreti Pálfai Zoltán helyett.
 • A 160. részben Szakács úr megkéri Helgát, hogy nyomtasson ki egy levelet. Helga rákattint a nyomtatásra, és rögtön oda nyúl a nyomtatóhoz és átnyújtja a kinyomtatott levelet. Ennyi idő alatt képtelenség bármit is kinyomtatni, ráadásul a nyomtató semmi hangot nem adott ki.
 • A 161. és a 163. részben Kemény Ferenc (Beregi Péter) dandártábornok azt mondja: „itt Beregi tábornok beszél…”
 • A 161. részben Barna tábornok megemlíti, hogy Mari 30 éves, miközben a sorozat elején még gimnazista volt, tehát Marinak legföljebb 24–25 évesnek kell lennie.
 • A 162. részben Bodó Kati Pécsről megy át Végvárra a kocsival, Sára a pécsi színházban adja oda neki a kulcsot, miközben a kocsit a végvári (szigetvári) várral szemben parkoltatta le, és ráadásul a parkolásnál el is sétál mellette az az öregasszony, aki Járaihoz tart bejelenteni, hogy kirabolták.
 • A 163. részben Bodó Kati azt mondja az elhunyt idős rokonáról, hogy ritkán látogatta, miközben a 95. részben meg azt mondta, hogy hónapokba telt, mire kinyomozta a címét, mivel alig ismerte.
 • A 165. részben Zoltán, Vera volt vőlegénye és a telefonos ápolónő véletlenül Szirmai Verának szólítja Schmidt Verát, akit Gráf Csilla alakít.
 • A 166. rész vége felé az akció előtt Hadik Imre Beregi tábornokként nevezi meg Kemény Ferenc tábornokot. Ennek a résznek végén a stáblistára véletlenül a 167. rész szereplői kerültek, így a stáblista tartalmaz olyan szereplőket, akik az epizódban nem szerepeltek (pl.: Bíró Krisztina, Őze Áron, Csernák János, Haumann Petra, Krum Ádám, Wertig Tímea, stb.), akik pedig szerepeltek az epizódban, azok a stáblistáról hiányoznak (pl.: Dengyel Iván, Koncz Gábor, Matoricz József, Kiss Gábor, Kránitz Lajos, Várffy Sándor, Szirtes Balázs, Némethy Ferenc, Kádár Flóra, Lugosi György, Breyer Zoltán, Jóvér Henrietta, Karácsony Tamás, stb.)
 • A 167. részben Sipos hadnagy ingének jobb oldalát egy vendég leönti a helyi kocsmában. Később bemegy az irodába és már a másik oldalon foltos az inge. Hédi patikus társa azt mondja, hogy a patika Abádszalókon van, a patika bejáratánál viszont a Tiszafüred felirat szerepel.
 • A 169. részben Tardos főnöke Beregiként nevezi meg Kemény Ferencet. Leonát (Jóvér Henrietta), a légiforgalom-irányítót Mónikának szólítják. Ebben az epizódban többször mutatnak egy leszálló repülőgépes jelenetet, ami a 88. részből való, és Siófokon vették fel.
 • A 170. részben, amikor a MiG–17-est beindítják, a hajtóműről készült közeli felvétel a 166. részből való. Leonát (Jóvér Henrietta), a légiforgalom-irányítót Mónikának szólítják.
 • A 171. rész karácsonykor játszódik, Járai a végén együtt ünnepli a szentestét Hédiékkel, míg a többi jelenetben zöldellnek a fák, az emberek nem hordanak télikabátot, a szántóföldön őszi munkálatokat végeznek. Szintén ebben az epizódban a bűnözőknek ugyanaz a háza, mint a 141. részben Márton úrnak.
 • A 175. részben Tardos Balázs Péternek szólítja Pálfai Zoltánt, akit Balikó Tamás alakít. Az epizód elején a főcímnél a dramaturgot, L. Mészáros Katalint véletlenül forgatókönyvíróként tüntetik fel.
 • A 175. résztől a történet szerint Mari és Zolnay visszaköltöztek Végvárra, viszont a házukban játszódó jeleneteket továbbra is abban a házban vették fel, ahol korábban a vecsési házukban játszódó jeleneteket. Ráadásul egyetlen szó sem esik arról, hogy miért költöztek vissza Végvárra, egyszer csak újra ott laknak, mintha a készítők megfeledkeztek volna a korábbi történetek cselekményéről.
 • A 176. részben Kemény Ferenc dandártábornok kétszer is Beregi tábornokként mutatkozik be.
 • A 177. részben, amikor a bánya felé mennek, akkor az autóról készült külső felvételeket egy salakos úton vették fel, a belső jeleneteknél viszont látszik, hogy egy műúton mennek. Amikor az autó elkezd zuhanni a szakadékba, akkor az eleje a rendszámmal együtt már össze van törve, a következő pillanatban viszont még mindkettő ép. Ezen epizód 22. percénél amikor a feleség telefonon beszélget egyedül van a házban, de egy erős sóhajtást lehet hallani (feltehetőleg az egyik stáb tag sóhajtott). Továbbá a 42. percnél a fejbe lőtt úszómester kétszer is pislog, a 43. perc felénél pedig rezeg a szemhéja, pedig akkorra már legalább 5-10 perce halott.
 • A 179. részben (ami 2001-ben játszódik) Járai azt mondja Klárának, hogy 22 éve van Végváron. A 7. részben (ami 1993-ban játszódik) megtudjuk, hogy Járait 10 éve (1983-ban) helyezték Végvárra. Tehát Járai még csak 18 éve van Végváron.
 • A 180. rész 43. percében az egyik pillanatban Járai kezében vannak fantomképek, egy pillanattal később már az asztalon, Járai kezei pedig összekulcsolva. Egy szempillantás alatt képtelenség így pozíciót váltani, többször vághatták a jelenetet.
 • A 181. részben Juhász Helga (Szalay Kriszta) Kiss Helgaként mutatkozik be.
 • A 2001 február–március környékén játszódó 182. rész (Izomláz II) után egy nyári epizód jön (183. rész), majd azt követően a 184. résztől a 187. részig ismét tavaszi epizódok jönnek, holott ezeknek az epizódoknak a története is nyáron kell, hogy játszódjon. Az epizódokat 2001. április 17-e és június 26-a között sugározták először, tehát a 183. (Három vadász) részt (ami 2001. május 1-jén került először adásba) még az előző év nyarán kellett forgatniuk, erre utal az, hogy csak abban az epizódban van Tardos úrnak a 2000 nyarán játszódó 166–168. részben látott barnára befestett haja (a 2001-ben forgatott epizódokban már ismét szürke haja van).
 • A 183. részben a végvári Takarékszövetkezet egyik tábláján a Szigetvári Takarékszövetkezet felirat olvasható. A Tisza-tónál játszódó egyik jelenetnél mutatnak egy hajnali képet a tóról, ami a 121. részből való, és Orfűn vették fel. Ez az epizód nyáron játszódik, az emberek strandolnak, nyári ruhákat viselnek, a vége felé amikor a repülőtéren akcióznak a táj már erősen őszi, a fák sárgák, az emberek őszi ruhát hordanak. Az epizód végén, amikor a sikeres repülőtéri akciót ünneplik, ismét nyár van. Az epizód végén a stáblistán fel van tüntetve Holl Zsuzsa és Csikos Sándor neve, akik nem ebben az epizódban, hanem a részben Tiszafüreden játszódó 167. és 168. részben szerepelnek, ott viszont a nevük lemaradt a stáblistákról.
 • A 186. részben Járai, Hajnal György és a nyíregyházi színház igazgatója Péternek szólítja Pálfai Zoltánt, akit Balikó Tamás alakít.
 • A 187. részben Tamás (Dobó Dániel) Juditnak szólítja Nórát, akit Horváth Lili alakít. Járai a telefonban letegezi a nyíregyházi színház igazgatóját, miközben egész végig magázó viszonyban vannak.
 • A 189. részben Balogh Tamás (Dobó Dániel) Bátor Tamásként mutatkozik be.
 • A 190. részben amikor Balogh Máté kihallgatja az utcalányokat, akkor egy pillanatra belóg a mikrofon a képbe.
 • A 191. rész legvégén a zárójelenet a 189. részből való, ugyanis Járai szájáról lelehet olvasni, hogy nem az aktuális szöveget mondja.
 • A 192. és 194. részben a soproni vasútállomáson többször lehet hallani a MÁV szignált, ami ezen az állomáson soha nem szólt, ugyanis ez az állomás a GYSEV tulajdonában van, és ők más szignált használnak.
 • A 192. rész elején a műtősökről készült felvétel a 124. részből való. Szintén ebben az epizódban, amikor Pécsett zajlik az avatás, akkor ott van egy naplementés kép, ami a 151. részből való, és a Hortobágyon vették fel. A nyíregyházi vasútállomáson játszódó jelenet elején az érkező MDmot motorvonatról készült felvétel nem Nyíregyházán, hanem a Soproni GySEV pályaudvaron készült.
 • A 193. részben Hadik Imre véletlenül főhadnagynak szólítja Farkas századost, akit Vass Gábor alakít. Hetesi és Öcsi nappal kapják el Szabó urat a soproni Konferencia központ előtt, de amikor beviszik az épületbe már este van. Szintén ebben az epizódban Járai a kórházban elmondja Dömötör alezredesnek, hogy kik látogatták őt, és akkor véletlenül Beregi tábornokot mond Kemény Ferenc tábornok helyett. Az epizód végén a soproni Fő térnél akarják elkapni Martosnét, a férje viszont egy egészen másik helyen száll ki a kocsiból, ugyanis a kiszállás helyén aszfaltozott út van, a Fő tér viszont macskaköves.
 • A 193. részben Martosné kocsijának a műszerfalán lehet látni, hogy a dátum 2001. október 19., a 194. részben Hetesi kocsijának a műszerfalán a dátum még csak 2001. október 5.
 • A 194. részben a meggyilkolt autószerelőt a kollégái Lacinak, még az élettársa Jánosnak szólítja. Az epizód elején, amikor Hetesi először találkozik Csigával, akkor a háttérben lévő tükörben párszor feltűnik a mikrofon. Szintén ebben az epizódban Hetesi (Mihályfi Balázs) a soproni vasútállomáson a síneken keresztül megy át a 2., 3. vágány peronjáról az 1. vágány peronjára, a következő pillanatban pedig abból az aluljáróból jön fel a váróterembe, ami a 2., 3. vágány peronjához vezet. (Az 1. vágány peronjához a kijárat közvetlenül a váróteremből nyílik).
 • A 195. részben Hetesi azt a lopott kocsit használja, amit a 194. részben már lefoglalt a rendőrség. Ágnes (Borbás Gabi) kocsija a soproni Felsőlővér út – Kőfejtő út sarkán kap defektet, amely helyszín nem esik útjába annak, aki a Szieszta Hoteltől tart a belváros felé. Csiga (Dóczy Péter) 15 millió forintot ígér az órásnak az üzletért, aztán 10 milliót ír a szerződésbe, de a végén csak 5 milliót fizet érte, hogy miért csak ennyit az nem derül ki. A pénz Várnai László (Magyar Attila) családjának emlékhelyénél lett elásva, ami a térkép szerint azon az úton van, ami Fertőendrédet és Agyagosszergényt köti össze a 85-ös számú főúttal, és annak is a Fertőendrédhez közeli részénél, azonban az emlékhely nem a Fertőendrédhez közeli részénél, hanem az út Agyagosszergényhez közeli részénél van.
 • A sorozat elején megtudhatjuk, hogy Vendel (Benkő Péter) és Hadik Imre (ifj. Fillár István) nős ember, viszont a későbbiekben mindketten új nőknél próbálkoznak, a sorozatnak viszont nincs olyan epizódja, amiből megtudhatnánk, hogy mikor ment tönkre a házasságuk.
 • Az egész sorozatban többször tűnnek fel EAD-132 rendszámú taxik, több típusban és több különböző helyszínen is. (Feltehetőleg ezt a rendszámot a sorozat alkotóinak készítették a forgatáshoz).
 • Több epizódban is megjelennek ugyanazok a rendszámú gépkocsik, más tulajdonossal.
 • Több epizódban is felhasználják a korábbi epizódok jeleneteit.
 • Több epizódon lehet észrevenni, hogy különböző évszakokban vették fel a jeleneteit, holott az epizód története pár nap alatt játszódik le.
 • Több részben is feltűnik ugyanaz a színész csak más szerepben, pl.: Laklóth Aladár, Magyar Attila, Mucsi Zoltán, Stohl András, Szabó Győző, Csapó Virág, Cserna Antal, Csuja Imre, Hadházi László, Rékasi Károly, Növényi Norbert, Kálloy Molnár Péter, Rózsa Eduardo, stb.

Ismétlések

[szerkesztés]

A sorozatot az MTV-n kívül 1995-ben a Szív TV és Telin TV, 2002 és 2005 között a Vásárhelyi VTV is vetítette.

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. a b c Nevét a könyvből tudhatjuk meg.
 2. Mielőtt az RTF hallgatója lett.
 3. Az RTF hallgatójaként.
 4. Nevét a könyvből tudhatjuk meg.
 5. Hollósi Frigyes említi a Lehetetlen!? című műsorban.
 6. Kelet-Magyarország napilap 1999. június 25-i száma.
 7. Benczik Ferenc 2000. május 16-án készített videófelvétele a Gázkitörés című epizód forgatásáról.
 8. Új Dunántúli Napló 2001. november 11-i szám

Források

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]