Pálfy Alice

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pálfy Alice
Született1926. október 25.
Budapest
Elhunyt2005. március 3.[1] (78 évesen)
Kaposvár
Állampolgárságamagyar
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (-1952)
Színészi pályafutása
Híres szerepeiMme Pompadour Leo Fall: Pompadour
Cso-cso-szán Giacomo Puccini: Pillangókisasszony
Viktória Ábrahám Pál: Viktória
Fedora Kálmán Imre: A cirkuszhercegnő
Glavári Hanna Lehár Ferenc: A víg özvegy

SablonWikidataSegítség

Pálfy Alice névvariánsok: Förster, Pálfy Aliz, Pálffy Aliz (Budapest, 1926. október 25.Kaposvár, 2005. március 3.) magyar színésznő.

Életpályája[szerkesztés]

Budapesten született, 1926. október 25-én. Édesapja cseh származású volt, anyai nagyszülei erdélyiek.[2] Pályájáról mesélte 1996-ban:

„Nem a szirupos történetek, hanem az énekesi feladatok vonzottak. A zene, az álomszép dallamvilág.…Mivel sok helyen vendégként léptem fel, egy színpadon játszhattam Sárdyval, Latabárral, Honthy Hannával is. A „fiúk” bűbájosak voltak, Hannától viszont félni kellett. Ő nyílt színen is hangosan megkérdezte hibázó partnerétől: tényleg ezt akartad mondani?[3]

1952-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola opera tanszakán, és hegedűtanári képesítést is szerzett. Pályáját a szolnoki Szigligeti Színháznál kezdte, majd a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött. 1954 és 1969 között több alkalommal az Állami Déryné Színháznál, 1956-tól a Békés Megyei Jókai Színházban szerepelt. 1959-től volt a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának művésze. 1976-ban, pályájának 25 éves jubileumán a Film Színház Muzsika című lap megírta, hogy addig 68 primadonnaszerepet énekelt és játszott el.[4] Vendégművészként fellépett a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban is.[5] Sikereit főleg zenés darabokban aratta. Opera- és operettszerepeket alakított, később prózai színésznőként karakterfigurákat jelenített meg. Éneket tanított a kaposvári színházban és tagja volt a kaposvári székesegyház kórusának is. Színésznőként, nyugdíjas éveiben is foglalkoztatták.

Férje, Somos István karnagy volt.

Fontosabb színházi szerepei[szerkesztés]

Filmes és televíziós szerepei[szerkesztés]

- Infarktus a postán című rész (1998)

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • Pro Urbe Kaposvár

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]