Meseautó (film, 1934)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Meseautó
1934-es magyar film

Horch 780 Sport Cabriolet
Horch 780 Sport Cabriolet
RendezőGaál Béla
ProducerVitéz Miklósné
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróVitéz Miklós
FőszerepbenPerczel Zita
Kabos Gyula
Törzs Jenő
ZeneMárkus Alfréd
OperatőrHeinrich Ballasch
VágóVitéz Miklósné
HangmérnökSomkúti István
Gyártás
GyártóReflektor Film
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő90 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
BemutatóMagyarország 1934. december 14.
Eredeti magyar adóMTV/M1
M2
Duna TV
KorhatárKN I. kategória (F/7160/J)
Kronológia
Kapcsolódó filmMeseautó (2000)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Meseautó 1934-ben bemutatott magyar, fekete-fehér, romantikus, zenés vígjáték. A magyar hangosfilm első évtizedének korszakos alkotása, melyet több országban is forgalmaztak.

A film feldolgozása 2000-ben jelent meg, azonos címmel.

Cselekmény[szerkesztés]

Szűcs János bank-vezérigazgató nagy nőcsábász, de ezúttal szeretné messze, távol a világtól és a nőktől egy hónapos szabadságát eltölteni. Mielőtt elindulna, egy Horch 780-ast[1] vásárol 20 ezer pengőért, amikor az autószalonban nézelődő ifjú hölgy felkelti az érdeklődését. Szűcs úgy intézi, hogy a lány, Kovács Vera, a kis gépírólány a bankjából, kapja meg az autót nyeremény gyanánt (mint a „tízezredik” vásárló), s anélkül, hogy elárulná kilétét, a lány sofőrjéül szegődik, mert szeretné, ha a lány a rangja és a vagyona nélkül is megszeretné. A pár Lillafüredre indul. Itt Vera az osztályvezetője révén megtudja, hogy akit ő sofőrnek hitt, az valójában a bank vezérigazgatója. Mivel úgy gondolja, hogy csak egy tréfa vagy fogadás tárgya volt, Vera a másik férfival vacsorázik (aki a bank vezérigazgatójának mondja magát). Azonban végül otthagyja, és mert jobban kedveli, visszatér a „sofőr”-höz, akivel azon nyomban eljegyzik egymást.

Szereplők[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

Minthogy az autó (Horch 780 Sport Cabriolet) 20 ezer pengőbe kerül, és Vera kezdő fizetése a bankban havi 80 pengő, ezért számára valóban elérhetetlen az autó, amit 20 000 /80 ×12 = 20,8 év alatt tudna megvásárolni (ha a fizetése teljes összegét az autó vásárlására fordítaná).

A film készítésekor még csak 3 éves Lillafüredi Palotaszálló, az ország egyik legelegánsabb szállója ugyancsak a jómód egyik jelképe volt.

Németországban a filmet betiltották, a német propaganda-minisztérium nem engedélyezte a film szinkronizálását sem. Az indoklásuk szerint azért, mert a szereplők, a rendező és továbbá a gyártók között nem árják is voltak.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lőrincz, Károly: vezess.hu – Az évszázad autója (magyar nyelven). Vezess © 2001-2017, 2010. december 19. [2017. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. december 26.)
  2. Sulyok Attiláné: December 14. ‒ Bemutatják a Meseautó című filmet (1934). gyoriszalon.hu, 2014. február 16. (Hozzáférés: 2020. december 14.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]