Hobol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hobol
Hobol címere
Hobol címere
Közigazgatás
Ország  Magyarország
Régió Dél-Dunántúl
Megye Baranya
Kistérség Szigetvári
Jogállás község
Polgármester Joós Tibor[1]
Irányítószám 7971
Körzethívószám 73
Népesség
Teljes népesség 994 fő (2014. január 1.)[2]
Népsűrűség 54,41 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 18,27 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Hobol  (Magyarország)
Hobol
Hobol
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 01′ 28″, k. h. 17° 46′ 38″Koordináták: é. sz. 46° 01′ 28″, k. h. 17° 46′ 38″
Hobol  (Baranya megye)
Hobol
Hobol
Pozíció Baranya megye térképén

Hobol (horvátul Obol) község Baranya megyében, a Szigetvári kistérségben.

Elnevezései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A település horvát neve a szigetváriak által használt Obol, de a szentborbásiak Oboljnak, felsőszentmártoniak Obojnak, a révfalusiak Vobolnak nevezték a falut.[3]

Fekvése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hobol Dél-Dunántúl délkeleti térségében, Baranya megye nyugati részén, Szigetvártól délre mintegy 2 km távolságra, a zselici dombság folytatásaként, a Dráva völgye felé átmenetet képező sík területen fekszik.

A település infrastrukturális ellátottsága a megye településeihez viszonyítva jónak mondható. Így az utak, telefonhálózat kiépítése, az Internet hozzáférés, kábeltelevízió rendszer, az ivóvízellátás megoldott községünkben. Helyben van az orvosi rendelő, teleház stb. Az Iskola társulásos formában az óvoda részben önálló intézményként működik.

A település biztonságára körzeti megbízott vigyáz. A falu területi megosztása: 118ha belterület és 1709ha külterület. A településen jelenleg 322 épület található.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hobol és környéke már az újkőkorban lakott hely volt. A lengyeli kultúra népe élt itt.

Ismereteink szerint első okleveles említése 1238-ban történik, miszerint a „Tapson-i” család akkori tagja (Morthunus (Márton?) és fiai) Almás patak menti birtokaikat Hobolon védik a vátyi várjobbágyokkal szemben.

1330. február 23-án Nagymartoni Pál országbíró Bekének – Márton dédunokájának – ítélte többek között Hobol birtokot is.

1354 áprilisában Beke fiai emeltek panaszt a Pataiak ellen, ez utóbbiak Hobol birtokon elkövetett hatalmaskodása miatt, melyet a pécsi káptalan igazolt.

1372. január 24-én a család akkori tagjai – köztük Antimus – Opuliai László nádor előtt biztosították a királyi birtokvisszavétel ellen többek között Hobol nevű birtokukat az 1238-as és az 1330-as oklevelek bemutatásával. Antimus (1344-1391) dédunokája, Ilona lett az enyingi Török Ambrus házastársa, akiknek Imre nevű fiuk gyermeke volt az országos hírű Török Bálint.

1413 szeptemberében Szigeti Antimus fia: János (a maga és fia, Mikós nevében) családon belüli cseremegállapodással Belső-Hobol és Külső-Hobol területén lévő birtokrészeket szerezte meg.

1449. február 5-én Antimus két unokája, Miklós és János, a köztük lévő viszály lezárásaként birtokmegosztással két uradalomra osztotta fel a birtokegyüttest. Jánosé lett többek között Kethobol (Belső és Külső Hobol) minden tartozékukkal. Ennek a Jánosnak a lánya, a már hivatkozott Ilona, enyingi Török Ambrus felesége.

1473-1474 során többszöri megállapodások útján jutott az akkor már a család rokonának számító Török Ambrus Szigetvár és tartozékai – köztük mindkét Hobol – birtokába. Török Bálint 1541-ben történő fogságba vetése után neje a gyermekek gyámja segítségével megegyezett az uralkodóval (Ferdinánddal) várainak átadásáról. Ennek értelmében 1543-ban elhagyta Szigetet. Hogy ez mennyiben érintette Hobol birtoklását, arra a további kutatásnak kell fényt derítenie, úgyszintén további birtokosainak kilétére is.[4]

1830 körül a falutól délre eső területeket német telepesek népesítették be, ekkor jött létre Kishobol. Lakói zsellérek, téglaégetők voltak.

Az 1950-es megyerendezéssel a korábban a Somogy megyéhez tartozó települést a Szigetvári járás részeként Baranyához csatolták.

Nevezetességei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Református temploma

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Hobol települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. december 14.)
  2. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2014. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2014. augusztus 27. (Hozzáférés: 2014. szeptember 1.)
  3. Folia onomastica croatica 14/2005. (pdf). Živko Mandić: Hrvatska imena naseljenih mjesta u Madžarskoj. (Hozzáférés: 2012. július 24.)
  4. Szigetvár története (szerk. Bősze Sándor, Ravazdi László, Szita László), 2006, 25-37. oldal

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hobol témájú médiaállományokat.