Terma (tanítás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A termák (tibeti: གཏེར་མ་, wylie: gter ma, „rejtett kincs” vagy „kincsirat”)[1] kulcsfontosságú tibeti buddhista vagy bon tanítások, amelyeket a hagyományok szerint beavatott szakértők rejtettek el ezoterikusan - például Padmaszambhava és az ő kísérő szellemei (dákini) - a 8. század környékén, hogy a jövőben rátalálhassanak az úgynevezett tertönök, a „szövegek megtalálói”. A termák a tantrikus irodalom részét képezik. Egyik legismertebb terma a Tibeti halottaskönyv, azaz a Bardo tödol.

A terma hagyomány[szerkesztés]

A hagyomány szerint a terma lehet akár egy fizikális tárgy, mondjuk egy szöveg vagy egy szertartásokhoz használatos eszköz, amelyet földbe ástak, sziklába vagy kristályba zártak, gyógynövénybe, fába, tóba vagy az égbe (térbe) rejtettek. Annak ellenére, hogy a terma szó szerinti jelentése „rejtett tárgy”, és olykor ezek a tárgyak el lettek rejtve, a velük kapcsolatos tanításokat úgy kell érteni, hogy a guru tudatába lettek zárva, tehát a tertön tudatfolyamába. Ha a kódolt tanítás vagy tárgy szöveg, akkor gyakran dákiní írásrendszerrel készült, amely nem emberi kód vagy írás.

Fremantle (2001: p. 19) szerint:

„...a termákat nem mindig teszik azonnal publikussá. A feltételek esetleg még nem ideálisak hozzá; az emberek lehet, hogy még nem állnak készen rá; és a jelentésük tisztázásához még további utasításokra van szükség. Gyakran a tertönnek is évekig kell még gyakorolnia.[2]

A terma hagyomány a nyingma hagyományvonalban a legjellemzőbb és a legjelentősebb. A 20. század két legismertebb tertönje, Duddzsom Dzsigdral Jese Dordzse és Dilgo Khjence, a nyingma iskolához tartoztak. A bon vallásban is jelentősek a tertönök, akik javarészt a kagyü iskolához tartoztak.

Padmaszambhava és fő kísérőhölgyei és tanítványai vallásos szövegeket, rituális tárgyakat és relikviákat rejtettek el, hogy biztosítsák és védelmezzék a buddhista tanításokat, amikor Langdarma király idején hanyatlásnak indult a buddhizmus (lásd: buddhistaüldözés). A termák egy részét megtalálták, amelyekből Tibetben különleges terma hagyományvonalak keletkeztek. Ezekből kétféle dharma átadásvonal fejlődött ki: a hosszú és a rövid átadásvonal. Az átadásvonalak legjelentősebb képviselői az öt tertön király és a nyolc lingpa voltak. A 19. században a leghíresebbek közé tartozott Dzsamjang Khjence Vangpo, Dzsamgon Kongtrul és Orgyen Csokgyur Lingpa.

Legismertebb termák[szerkesztés]

Az egyik legismertebb terma a világon a Bardo tödol (tibeti: བར་དོ་ཐོས་གྲོལ་, wylie: bar do thos grol; „Bardo útmutatás, amelynek puszta hallatán elérhető a megszabadulás”). ismertebb (bár helytelen) nevén a Tibeti halottaskönyv. Ezt a termát Karma Lingpa fedezte fel.

A híresebb termák közé tartoznak még a következők:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tibetan-English-Dictionary of Buddhist Teaching & Practice. Diamond Way Buddhism Worldwide. Rangjung Yeshe Translations & Publications, 1996. [2010. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 5.)
  2. Fremantle, Francesca (2001). Luminous Emptiness: Understanding the Tibetan Book of the Dead. Boston, Massachusetts, USA: Shambhala Publications, Inc. ISBN 1-57062-450-X p.19

Források[szerkesztés]

  • Dargyay, Eva M. (szerző) & Wayman, Alex (szerkesztő)(1998). The Rise of Esoteric Buddhism in Tibet. Second revised edition, reprint.Delhi, India: Motilal Banarsidass Publishers Pvt Ltd. Buddhist Tradition Series Vol.32. ISBN 81-208-1579-3 (papír)
  • Fremantle, Francesca (2001). Luminous Emptiness: Understanding the Tibetan Book of the Dead. Boston, Massachusetts, USA: Shambhala Publications, Inc. ISBN 1-57062-450-X
  • Gyatso, Janet (1986). `Signs, memory and history: a Tantric Buddhist theory of scriptural transmission.' JIABS 9,2: 7-35.
  • Tulku Thondup Rimpoche: Hidden Teachings of Tibet, ISBN 0-86171-041-X
  • Tiszta Föld buddhizmus, pure-land termas (Pureland Buddhism in Tibet)
  • Ricard, Matthieu (dátum nélkül). Teachings: The Nyingma Lineage. From “Rabsel” Issue 5, Shechen Publications. forrás: https://web.archive.org/web/20070103012347/http://www.shechen.org/teach_nyima_mat.html (hozzáférés: 2015-08-03)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Tertöns
A Wikimédia Commons tartalmaz Terma (tanítás) témájú médiaállományokat.