„Penny Market (Magyarország)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
1 183. sor: 1 183. sor:
===Tervezett üzletek===
===Tervezett üzletek===


* [[Budapest]] III. kerület Pünkösdfürdő utca
* [[Budapest]] XVI. kerület
* [[Budapest]] XVI. kerület
* [[Fót]]
* [[Fót]]

A lap 2016. szeptember 1., 11:03-kori változata

Penny Market
JelmondatOkos megoldás
TípusDiszkontáruház
Alapítva1973 (Németország),
1996 (Magyarország)
SzékhelyNémetország Köln, Németország
Magyarország Alsónémedi, Magyarország
VezetőkJens Krieger[1]
Silke Janz[1]
IparágKereskedelem
TermékekÉlelmiszer, Non-food
ÁrbevételNövekedés 207,2 milliárd forint
(országos, 2014)[2]
Növekedés 196,2 milliárd forint
(országos, 2013)[3]

Magyar cégjegyzékszám13-09-072999
A Penny Market weboldala
SablonWikidataSegítség

A Penny Market egy, a németországi REWE-csoporthoz[4][5] tartozó diszkontáruház-lánc, mely jelenleg mintegy 3000 üzletet működtet Európa-szerte. Magyarországon 206 üzletük található.[6] Az áruházlánc magyarországi első üzletét 1996. június 6-án, Szentesen nyitotta meg, legújabb (206.) üzletét pedig 2016. augusztus 24-én nyitotta meg Budapesten, a Véső utca 11. szám alatt. Székhelye a Budapest melletti alsónémedi Északi Vállalkozói Terület (az 5-ös főút 21-es km-énél).[1]

A Penny Market háttere

A Penny Market üzlete Gárdonyban

A Penny Market Magyarország negyedik diszkontláncaként jelent meg a Profi, a Plus és a Jééé diszkontláncok után. Utóbbiak úgynevezett soft-diszkontláncok voltak, amelyek elsősorban a termékkihelyezés leegyszerűsítésében, a kevesebb alkalmazott foglalkoztatásában voltak érdekeltek. Ezen üzletláncok Magyarországról már kivonultak, a Jééé 2000-ben (üzletei Match, illetve Smatch üzletekké váltak,[7] jelenleg főleg CBA és Coop Szuper üzletekként működnek tovább[8]), a Plus 2008-ban[9] (főleg a Spar üzemelteti őket tovább), valamint a Profi 2012-ben[10] (ezeket szintén főleg a CBA és a Coop Szuper láncok integrálták magukba).

Üzleteik elrendezése

Üzleteik teljesen egységes képet mutatnak, ez segíti az üzletekben való tájékozódást is.[11][nincs a forrásban] A József körúti és a Király utcai üzletek kivételével[12] mindegyik áruház saját parkolóval rendelkezik. A bevásárlást több üzletben csak bevásárlókocsival lehet bonyolítani, de több üzletben vannak gurítható bevásárlókosaraik is.

Hűségprogram

A hazai diszkontláncok közül egyedül a Pennynek van hűségprogramja, ezt Penny Fan Game (közkeletű nevén Penny-kártya) néven illetik, és 2009-ben vezették be.[13] Ezzel különböző azonnali nyereményeket lehet nyerni, valamint néhány termék akciósan megvásárolható. A Penny Market volt Magyarországon az első a jelenleg is üzemelő diszkontláncok között, amely újságot is árusított, emellett jelenleg is az egyetlen diszkontlánc, ahol gyógyszerek is kaphatóak.

Termékkínálata

A Penny Market Németországban már bevezetett új logója, Magyarországon számos sajátmárkás terméken tűnik fel

A Penny Market Magyarország legrégebb óta jelen levő hard-diszkont üzletlánca. Ez azt jelenti, hogy számos termékkategóriában csak egy- vagy kétféle, sajátmárkás terméket tartanak, költséghatékonysági okokból. Megközelítőleg 1400 terméket tart állandó kínálatában, ebből 800-at magyar cégek állítanak elő. Ezeket ugyanakkor folyamatosan kiegészítik szezonális termékekkel (pl. kötény, hajfesték, ventilátor), valamint számos alkalommal szezonálisan vezetnek be később állandóvá váló termékeket is.[14] Viszonylag szélesebb termékkínálattal bír bizonyos kategóriákban (pl. a vegyi termékek területén),[15] ugyanakkor több kategóriában is szűkített, saját márkás termékportfólióval rendelkezik (így pl. egyes élelmiszerek csoportjában).

Sajátmárkás termékeik között sokat magyar beszállító szállít be, amiket magyar nevekkel is jeleznek. A "Karát" pl. a drága kategóriájú hústermékeket (pl. ebben a Zimbo húsüzem a partnerük), a "Dárdás" a mindennapi jellegű húskészítményeket (pl. a Pick termékei kaphatóak), az "Aranykosár" a gabonaalapú termékeket jelzi. A "Sissy" termékcsalád főként magyar hátterű tejtermékeket (pl. az Alföldi tej és a forrói tejüzem neve merül fel partnerként), a "Wippy" papírtermékeket jelöl. "Gustoso" néven illetik ízesítő jellegű készítményeiket, pl. a mustárt. Több terméküket nemzetközileg is alkalmazott saját márkákkal látták el, ilyen pl. a "Gran Mare", vagy a "Selection". Utóbbival a cég prémium kategóriás, egyedi jellegű termékeit jelöli.[16]

Bizonyos termékeik a német Penny üzletek polcain is megtalálhatóak, így pl. a több termékcsaládot is jelölő "Penny", valamint a "Penny to go". Több termékcsaládjukat Magyarországon is elkezdték egységesíteni "Penny" néven, így ezek sajátmárkás neveit ezentúl az üzletlánc új, Németországban már bevezetett logója fogja jelölni.[17][nincs a forrásban]

Sajátmárkás termékcsaládja

A Penny Market németországi anyacége 2014-ben folyamatosan elkezdte a korábbi saját márkák lecserélését és egységesítését, Penny néven.[18] Így az alább összegyűjtött saját márkákat egy ideig párhuzamosan, majd később teljesen felváltja a cég saját nevével és új logójával ellátott termékcsaládja.[19] Bizonyos termékek szezonális jellegűek.

Terjeszkedési stratégiája

Talán a Penny Market - összehasonlítva más diszkontláncokkal - az, aminél a legnagyobb a zöldmezős beruházásban megvalósult üzletek aránya. Mindösszesen három üzletük bérlemény (a budapesti Garay téren, a Király utcában, valamint a József körúton), ezek egy piac épületében, valamint egy-egy lakóházban találhatóak. Jászárokszállási, záhonyi, valamint Nyíregyháza, Állomás téri üzletüket a Profitól vették át.[20] Ennek köszönhetően főként vidékre koncentrálódik hálózatuk, Budapest külső körútján belül összesen öt üzletük van, ezek a Garay téri, a József körúti, a Király utcai, a Könyves Kálmán körúti, valamint a Hős utcai. Vidéken jellemzően központi fekvéssel rendelkeznek, amelyeket régi lakóházak lebontásával húztak fel (pl. Makón, vagy Szentesen). Budapesti üzleteik üres telkekre épültek (pl. a Régi Fóti úton, vagy a Kőrösi Csoma úton).[21] Ez azt eredményezte, hogy Budapest számos belvárosi kerületében egyáltalán nincsenek üzleteik (pl. Budapest I. kerületében, V. kerületében, vagy IX. kerületében).

Ez a belvárosi kiskereskedelemben jelentős hátrányt jelent számukra, hiszen pl. az Aldi három, illetve két üzletet üzemeltet az V. és a IX. kerületben,[22] illetve a Lidl szintén kettőt a VI. kerületben.[23] Ugyanakkor 2013-ban nyitott József körúti, és 2015-ben nyitott Király utcai üzletük jelentős pozíciót eredményezett a belvárosi kiskereskedelemben is. A Tisztviselőtelep egyetlen nagyobb üzlete is Penny Market.

Budapesten versenytársaikkal összehasonlítva is szerényebb pozíciókkal bír, mivel az Aldi huszonhat, a Lidl harminc üzletet üzemeltet, míg a Penny Market összesen tizenkilencet. (Statisztikai értelemben az Aldi kb. minden negyedik, a Lidl kb. minden ötödik, míg a Penny kb. minden tizenegyedik üzletét üzemelteti a fővárosban.) Vidéken ugyanakkor sok esetben egyedüli szereplőként van jelen a nagyobb élelmiszerláncok közül, így pl. Jászapátin, Szikszón, vagy Záhonyban.

A cég vezetése kiemelt hangsúlyt fektet a vidéki terjeszkedésre, véleményük szerint ott kevésbé telített a piac, és sok esetben nem telepedtek meg más külföldi láncok.[24]

A REWE-csoport magyarországi lefedettsége

A Penny Market társláncának, a Billának lengyelországi egysége Śremben

A REWE-csoport országai közül Magyarországon és Olaszországban van kizárólag diszkont jellegű üzlettel a cégcsoport. A REWE Magyarország szomszédos államaiban a Billa szupermarketlánccal van még jelen, amelyik magyarországi viszonylatban főleg a kis- és közepes Spar üzletekhez hasonlítható. A Billa üzletlánc 2002-ig Magyarországon is jelen volt, ugyanakkor tizennégy üzletükkel nem váltak a magyar kiskereskedelem erős szereplőiévé, így a REWE a Spar részére adta át azokat. A Billa értékesítésének köszönhetően a Spar tovább erősíthette pozícióit.[25]

Nemzetközi helyzete és versenytársai

A Penny Market Magyarország mellett Ausztriában, Csehországban, Németországban, Olaszországban és Romániában van jelen. Régebben Bulgáriában és Franciaországban is jelen volt.

Ország Név Alapítás[26] Boltok száma
 Ausztria Penny Markt (a Mondo üzletlánc megvásárlásával) 2003 290
 Csehország Penny Market (részben a Plus üzletlánc felvásárlásával) 1997 353[27]
 Magyarország Penny Market (részben Profi üzletek felvásárlásával) 1996 206
 Németország Penny Markt (részben Plus üzletek felvásárlásával) 1973 2401
 Olaszország Penny Market (részben Plus üzletek felvásárlásával) 1994 311
 Románia Penny Market és Penny Market XXL 2005 166+7[28]
Penny Market üzletek Európa országaiban
Penny Markt üzlet Boldogasszonyban, Burgenlandban

Ausztria

Ausztriában az első Penny Markt üzlet 2003-ban nyílt meg.[29] A REWE-csoport a Billa és a Penny Markt mellett további három fontos üzletlánccal van jelen, a Merkur szupermarkettel, az Adeg beszerzési üzletlánccal, valamint a Bipa drogérialánccal. A Merkur szupermarketek elsődlegesen a magyarországi Interspar üzletekhez, a Bipa drogériák a magyar Rossmann üzletekhez hasonlíthatóak. Az öt ausztriai lánc a Clever sajátmárkával egységes márkát hozott létre, amely minden üzletükben kapható.

A Penny Market ausztriai versenytársai szintén a Lidl, valamint az Aldi, Hofer néven. A Hofer márkanév egy korábban felvásárolt ausztriai üzletlánctól származik, jelenleg a néven kívül semmi sem különbözik. Ezen kívül a Spar-csoport szupermarket- és hipermarket-egységei, a Zielpunkt soft-diszkont egységei, valamint a Nah&Frisch beszerzési üzletlánc vannak jelen a piacon. A Metro nagykereskedés szintén erősíti kategóriájában az osztrák piacot. A Spar holland, a Nah&Frisch és a Zielpunkt osztrák, a többi üzletlánc németországi tulajdonban van.

Bulgária

Bulgáriában az első Penny Market üzlet 2009-ben nyílt meg. A REWE-csoport ebben az országban először a Billa szupermarketlánccal jelent meg 2000-ben, ezt követte a Penny Market bevezetése. Az ország másik diszkontlánca a Lidl.

A szuper- és hipermarketpiacon jelen van fontos szereplőként a litván Maxima-csoport T-Market szupermarketeivel, a Lidl-t is üzemeltető Schwarz-csoport a Kaufland hipermarketlánccal, az AP Mart befektetői csoport a Piccadilly szupermarketlánccal (ez egy ideig a belga Delhaize csoport tagja volt),[30] valamint a CMB Bulgaria a Carrefour hipermarketlánccal. Utóbbi kettő cég 2014 végén közös joint venture céget alapított a két lánc üzemeltetésére, ugyanakkor 2015 júliusában közleményt adtak ki arról, hogy a tervezett együttműködés nem jött létre.[31][32] A szinte kizárólag Szófiában tevékenykedő Fantastico üzletlánc is folyamatosan fejleszti hálózatát.[33] A nagykereskedelmi piacon a Metro van jelen fontos szereplőként.

2015-ben elhagyta a bolgár piacot.[34] Az osztrák, cseh, magyar, olasz és román piacokra kíván koncentrálni.

Csehország

Csehországban az első Penny Market üzlet 1997-ben nyílt meg. A REWE-csoport a Billa szupermarketlánccal és a Penny Market diszkontlánccal van jelen (itt a Plus-diszkontokat a REWE Billa- és Penny Market-üzletekként üzemelteti tovább). A diszkontpiacon a Lidl, valamint a Norma vannak még jelen. A Penny Csehország piacvezető diszkontlánca, ezt többek között a 2007-ben átvett 158 Plus diszkontnak köszönheti.[26]

A szuper- és hipermarketpiacon az Ahold-csoport Albert üzletlánca bír erős pozíciókkal (ez a cég vásárolta meg a csehországi Spar-csoport tagjait,[35] valamint a Julius Meinl üzleteit[36] is), a Lidl-t is birtokló Schwarz-csoport a Kaufland lánccal is jelen van. Ezek mellett a Tesco, a Globus, valamint a Makro cash&carry üzletláncok szintén fontos versenytársaknak számítanak.

Németország

Németországban az első Penny Markt üzlet 1973-ban nyílt meg. A REWE-csoport a Penny diszkontlánc mellett a REWE szupermarket-lánccal van jelen, ami az ausztriai Merkur és Billa üzletekre hasonlít. A REWE, mint szupermarketlánc több, a REWE-csoporthoz tartozó üzletláncból jött létre, így pl. a MiniMalból, az Extrából a HL-ből és a Stüssgenből.

A Penny Markt három országos diszkontlánccal versenyez: az Aldi és a Lidl mellett a Netto Marken-Discounttal, utóbbi kereskedelmi márkákat árusít. A piacon a Penny a legkisebb szereplőnek számít, piacvezetőnek az Aldi-észak és az Aldi-dél csoport üzletei számítanak, ezt követi a Lidl, valamint a Netto.[37] A Penny ugyanakkor számos Plus-üzletet vásárolt és illesztett hálózatába. A 328 üzlettel a Penny sikeresen erősítette hálózatát Németország vidéki régióiban.[26]

Németországban a Penny komoly erőfeszítéseket tesz piaci pozíciói erősítése érdekében, így áruházait és márkáját folyamatosan fejleszti. Regionális diszkont-versenytársaknak számít az NP-Markt, ami az Edeka csoport tagja, valamint a Norma diszkontlánc. Ezek ugyanakkor nem rendelkeznek országos hálózattal.

A már említetteken túl fontos versenytársaknak számítanak az élelmiszerpiacon a Metro-csoport üzletei (a Metro cash&carry, illetve a Real hipermarket üzletek), a Tengelmann-csoport (tartománytól függően) Kaiser's és Tengelmann néven futó üzletei, az Edeka beszerzési üzletlánc, a Lidl-t is tulajdonló Schwarz-csoport Kaufland hipermarket-lánca, a dán Netto szupermarketlánc (nem azonos a Netto Marken-Discounttal), a Globus hipermarketlánc, a Selgros, valamint a Tegut.

Olaszország

Olaszországban az első Penny Market üzlet 1994-ben nyílt meg, az Esselunga üzletlánccal közösen, joint venture formában. A REWE 1999-re kivásárolta üzlettársát, majd 2000-ben megvásárolta a Plus diszkont olaszországi üzletágát. Itt a REWE-csoport 1990-ben jelent meg a Billa szupermarketlánccal, ugyanakkor azokat 2014-ben értékesítette, 53 üzletet a Carrefour, 50 üzletet a Conad, 33-at egyéb vevők számára.[38][39] A lépéssel a REWE jobban kíván a Penny Market márkára koncentrálni.

Jelenleg a Penny Market legfontosabb diszkont versenytársa a Lidl, ami 1992-ben lépett az olasz piacra. Emellett fontos szereplő az 1993-ban alakított LD Market is, ami az olasz Lombardini Holding csoport tagja. Az LD 2013-ban a Lillo SpA megvásárlásával második lett a Lidl mögött az olasz diszkont-piacon. Ezek mellett az Aldi komoly lépéseket tervez az olasz piacra való belépés kapcsán.[40]

Az olasz kiskereskedelmi piac rendkívül széttagolt, az öt fő kiskereskedelmi lánc piaci részesedése együttesen nem éri el a 20%-ot (ellentétben a német piaccal, ahol ez az arány 83%).[41] Fontos szereplőknek számít a Coop Italia, a Conad, az Auchan-csoport (ami az Auchan mellett a Simply Market szupermarketlánccal és a Citta Mercato üzletlánccal van jelen), az Esselunga, a Carrefour (a Carrefour Iper, Market és Express márkák révén), az Eurospin, valamint a Selex. Az észak-olaszországi régiókban a magyarországi Spar anyacége, az ASPIAG is jelen van Despar, Eurospar és Interspar üzleteivel.[42]

Románia

Romániában az első Penny Market üzlet 2005-ben nyílt meg.[43] A Penny Market Romániában egy speciális, nagyobb alapterületű üzletláncot is üzemeltet XXL néven, ami bővebb választékkal rendelkezik. Romániában a REWE-csoport 1999-ben jelent meg a Billa szupermarketlánccal. Korábban a REWE 2001-től a Selgros nagykereskedelmi lánccal is jelen volt, amit a cég az Otto csomagküldő szolgálatot is üzemeltető Otto Grouppal együtt tulajdonolt joint venture tulajdoni formában, ugyanakkor a REWE 2008-ban megvette az Otto tulajdonrészét, és ugyanebben az évben joint venture formában közös céget hozott létre a Coop Schweiz Genossenschaft-tal Transgourmet néven. A REWE 2011-ben eladta részesedését a Coop Schweiznak.[44] A Penny Market további növekedést tervez.[45][46]

A Penny Market legfontosabb romániai diszkont versenytársa a Lidl. Korábban a Louis Delhaize-csoport által birtokolt Profi is a diszkontok közé tartozott, ugyanakkor annak 2009-es értékesítése óta az új tulajdonos, a lengyel stratégiai befektető Enterprise Investors[47] a Profit szupermarketlánccá pozicionálta át, és hat év alatt 65-ről 330-ra emelte az egységek számát.

A szupermarketek és hipermarketek piacán az Enterprise Investors a Profi üzletláncot a Profi City és Profi Loco co-brandekkel egészítette ki.[48] Fontos szereplők közé tartozik még a Kaufland (ezt a Lidl-t is birtokló Schwarz-csoport üzemelteti), az Auchan, a Cora, a Real, valamint a Delhaize-csoport által üzemeltetett Mega Image szupermarketlánc. A nagykereskedelmi szektorban a Metro és a Selgros rendelkeznek pozíciókkal.

Penny Market üzletek Magyarországon

Üzletek listája lakosságszám szerint

Győr-Moson-Sopron:

Vas:

Zala:

Fájl:Borsod-Abaúj-Zemplén departemento blazono.jpg Borsod-Abaúj-Zemplén:

Heves:

Nógrád:

Fejér:

Komárom-Esztergom:

Veszprém:

Hajdú-Bihar:

Jász-Nagykun-Szolnok:

Szabolcs-Szatmár-Bereg:

Baranya:

Somogy:

Tolna:

Bács-Kiskun:

Fájl:Békés departemento blazono.jpg Békés:

Csongrád:

Budapest:

  • III. ker.; Pacsirtamező u. 43.
  • III. ker.; Huszti út 36.
  • IV. ker.; Váci út 27-29.
  • VI. ker.; Király u. 82.
  • VII. ker.; Garay tér 20.
  • VIII. ker.; József körút 45.
  • VIII. ker.; Könyves Kálmán körút 62-64.
  • VIII. ker.; Hős u. 9.
  • X. ker.; Sibrik Miklós út 23.
  • X. ker.; Kőrösi Csoma út 42.
  • XI. ker.; Rétköz u. 8.
  • XIII. ker.; Jász u. 101-105.
  • XIII. ker.; Váci út 9-15.
  • XIII. ker.; Véső utca 11.
  • XIV. ker.; Füredi út 37.
  • XV. ker.; Régi Fóti út 66-68.
  • XVI. ker.; Pesti út 16-18.
  • XVIII. ker.; Üllői út 661.
  • XVIII. ker.; Margó Tivadar u. 31.
  • XIX. ker.; Ady Endre út 32-40.
  • XX. ker.; Topánka u.
  • XXI. ker.; Kossuth Lajos u. 69.

Pest:

Tervezett üzletek

Logisztika

  • Alsónémedi: Logisztikai központ (északi, nyugati, déli régiók),
  • Karcag: Logisztikai központ (keleti régió), 18 000 m²

Jegyzetek

  1. a b c Impresszum. Penny Market. REWE Group Magyarország. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  2. Kereskedelmi toplista 2014. Trade magazin. Grabowski Kiadó Kft.. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  3. Kereskedelmi toplista 2013. Trade magazin. Grabowski Kiadó Kft.. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  4. 1971 bis 1990 (német nyelven). REWE Group. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  5. Welcome to PENNY (angol nyelven). Penny Market. REWE Group. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  6. Cseh Zoltán: Javult a komfortérzet. Vehir.hu. Bakony–Balaton Média Kft., 2012. március 8. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  7. Csemege-Match Rt. – Meccslabda. 24.hu. Central Digitális Média Kft., 2002. január 16. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  8. Megszűnnek a Match üzletek. Nyugat.hu. Nyugat Média és Világháló Egyesület, 2012. december 19. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  9. A Spar beolvasztotta a Plus Élelmiszer Diszkont Kft.-t. Mfor.hu. Menedzsment Fórum Kft., 2009. január 6. (Hozzáférés: 2012. december 27.)
  10. Tamásné Szabó Zsuzsanna: Más láncok romjain építheti várát a CBA. 24.hu. Central Digitális Média Kft., 2012. április 18. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  11. Egyéb projektek. Real Management. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  12. Horváth Edit: ÉPÍTÉSZ MŰSZAKI LEÍRÁS. Józsefvárosi Önkormányzat, 2013. június 4. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  13. A 2015. június 11–17. Penny katalógus alapján
  14. Győr+ TV: Új Penny nyílt Bácsán. YouTube, 2014. április 17. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  15. J.A.: Megnyílt a Penny Market Szombathelyen. Alon.hu. Alon Média Kft., 2007. november 8. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  16. Penny Selection Assortimento (olasz nyelven). Penny Market Italia. REWE Group. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  17. Penny Assortimento (olasz)
  18. Schader, Peer: Neues Logo, neues Marktdesign: Penny räumt den Laden auf (német nyelven). Frankfurter Allgemeine Zeitung. Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, 2012. január 25. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  19. Schader, Peer: Eigenmarken bei Penny: Abschied von Knabsi, Puda und Happyend (német nyelven). Frankfurter Allgemeine Zeitung. Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, 2012. július 27. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  20. Gergely Zoltán (2014. április 25.). „Polgármester jelenti”. Jászvidék XXV (4), 3. o. ISSN 1219-6525. (Hozzáférés: 2015. december 27.)  
  21. Üzletkereső. Penny Market. REWE Group Magyarország. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  22. Eltérő nyitvatartású üzleteink. Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.. [2015. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  23. Üzletkereső. Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  24. ger-mania.hu: „A biztonság hiánya a legnagyobb gond”. 168 Óra Online, 2015. július 16. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  25. Vj-132/2002/5. Gazdasági Versenyhivatal, 2014. január 10. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  26. a b c 1927-1945. Penny Market. REWE Group. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  27. Máme to nejlepší z Česka: TO JE FAKT! (cseh nyelven). Penny Market s.r.o.. REWE Group. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  28. XXL Mega Discount. XXL Megadiscount pp. román. REWE Group. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  29. Über uns (német nyelven). Penny Markt Österreichisc. REWE Group. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  30. Belgian Food Retailer Delhaize Group Sells Bulgarian Picadilly Chain (angol nyelven). Novinite, 2014. február 27. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  31. Andreevska, Borislava: Bulgaria's AP Mart, owner of local Carrefour supermarkets to merge operations (angol nyelven). SeeNews, 2014. november 10. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  32. Merger of Piccadilly, Carrefour Chains in Bulgaria Falls Through (angol nyelven). Novinite, 2015. július 20. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  33. Mihaylov, Ivaylo: Bulgarian supermarket chain Fantastico invests 6.1 mln euro in new store (angol nyelven). SeeNews, 2015. augusztus 21. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  34. REWE Group pulls Penny Market chain out of Bulgaria (angol nyelven). PMR Ltd, 2015. szeptember 30. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  35. Ahold agrees strategic acquisition in the Czech Republic (angol nyelven). Ahold, 2014. május 11. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  36. Z prodejen Julius Meinl se stanou obchody Albert (cseh nyelven). Novinky.cz. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  37. Hielscher, Henryk: Online-Aufstand gegen Netto Marken-Discount (néemt nyelven). Wirtschaftswoche. Verlagsgruppe Handelsblatt GmbH, 2010. december 3. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  38. Carrefour acquisisce 53 supermercati Billa. In vendita gli altri 83 (olasz nyelven). Fruitbookmagazine.it, 2014. július 2. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  39. Addio di Billa al Nordest, a Conad 50 supermercati (olasz nyelven). Il Mattino. Caltagirone Editore, 2014. szeptember 11. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  40. Kuipers, Pascal: Aldi Süd confirms plans to enter Italian market (angol nyelven). Retaildetail.eu, 2015. május 19. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  41. Hans-Jürgen Schulz és Heike Balzer: Aldi eyes start in Italy (angol nyelven). German Retail Blog. Lebensmittel Zeitung, 2015. március 5. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  42. DESPAR in Nordost-Italien (ASPIAG Service srl.) (német nyelven). ASPIAG. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  43. Romanian Retail Market Report October 2006 (angol nyelven). FRD Center Romania. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  44. Über uns (német nyelven). Selgros. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  45. Chirileasa, Andrei: Rewe Romania to open over 35 new Penny Market stores, sales maintain growth (angol nyelven). Romania Insider, 2014. május 23. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  46. 14 új üzletet nyit idén a Penny Market csoportja. Pénzcsinálók. Média Index Egyesület, 2015. május 27. (Hozzáférés: 2015. december 27.)
  47. Megvette a Profit az Enterprise Investors. Portofolio.hu, 2009. november 19. (Hozzáférés: 2015. december 27.) (előfizetés szükséges)
  48. Magazine (román nyelven). Profi Romania. (Hozzáférés: 2015. december 27.)

További információk

Sablon:Magyarországi élelmiszer-kereskedelmi üzletláncok