Kunhegyes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kunhegyes
Kunhegyes, református templom
Kunhegyes, református templom
Kunhegyes címere
Kunhegyes címere
Kunhegyes zászlaja
Kunhegyes zászlaja
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióÉszak-Alföld
VármegyeJász-Nagykun-Szolnok
JárásKunhegyesi
Jogállásváros
PolgármesterSzabó András (Fidesz-KDNP)[1]
Irányítószám5340
Körzethívószám59
Népesség
Teljes népesség6944 fő (2023. jan. 1.)[2]
Népsűrűség51,33 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület148,93 km²
Földrajzi nagytájAlföld[3]
Földrajzi középtájKözép-Tisza-vidék[3]
Földrajzi kistájTiszafüred–Kunhegyesi-sík[3]
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 47° 22′ 12″, k. h. 20° 37′ 51″Koordináták: é. sz. 47° 22′ 12″, k. h. 20° 37′ 51″
Kunhegyes (Jász-Nagykun-Szolnok vármegye)
Kunhegyes
Kunhegyes
Pozíció Jász-Nagykun-Szolnok vármegye térképén
Kunhegyes weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kunhegyes témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kunhegyes város az Észak-Alföldi régióban, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, a Kunhegyesi járás székhelye.

Fekvése[szerkesztés]

Az Alföldön, a Közép-Tiszavidéken, a Nagykunság északnyugati részén található, a Nagykunsági-főcsatorna közelében, a Kakat-ér mellett, Budapesttől 160, a Tisza-tótól (Abádszalóktól) kb. 15, a megye székhelyétől, Szolnoktól pedig kb. 50 kilométerre.

A közvetlenül szomszédos települések: észak felől Abádszalók, északkelet felől Kunmadaras, kelet felől Karcag, dél felől Kenderes, nyugat felől Tiszagyenda, északnyugat felől pedig Tiszabura; a fentieken túlmenően dél-délkelet felől pontszerűen határos még Kisújszállással is. Észak-északkeleti irányban a legközelebbi település Tomajmonostora, de a közigazgatási területeik nem határosak.

Megközelítése[szerkesztés]

Legfontosabb közúti elérési útvonala a Tiszafüredtől Fegyvernekig húzódó 34-es főút, ezen érhető el mindkét végponti település irányából. Abádszalókról a 3221-es, Tiszaszőlős-Tiszaszentimre-Tomajmonostora felől a 3217-es, Tiszagyenda felől a 3222-es, Karcag felől pedig a 3403-as úton.

A közúti tömegközlekedést a Volánbusz autóbuszai biztosítják. A környező településeken kívül közvetlenül elérhető Eger, Szolnok, Jászberény, Debrecen, Békéscsaba, Gyöngyös, Tiszafüred és Miskolc.

A hazai vasútvonalak közül a Kál-Kápolna–Kisújszállás-vasútvonal érinti, melynek két megállási pontja van itt. Kunhegyes vasútállomás a belterület északi szélén helyezkedik el, nem messze a 3217-es út vasúti keresztezésétől, nyugati irányban; közúti elérését az abból kiágazó 32 325-ös számú mellékút biztosítja. Előhát megállóhely a belterület keleti peremén található, a 34-es főút vasúti keresztezésétől néhány száz méterre déli irányban.

Története[szerkesztés]

1552-ig[szerkesztés]

A települést elsőként Hegyesegyháza néven Károly Róbert király Vácon, 1311. november 8-án kelt oklevelében említi. Idővel Hegyesegyháza nevéből az „egyház” szót elhagyták, és a helységet röviden Hegyesnek, utóbb a rajta átfolyó Kakat ér után Kakathegyesnek nevezték.

Hegyes nem volt kun község, noha a kunoknak is voltak itt birtokaik. E birtokokhoz a XIII. századi betelepülésük során adományok, családi kapcsolatok révén jutottak hozzá. Kunhegyes határát azonban különböző perek során mindig elkülönítették mind a kun, mind a magyar településekétől. 1552-től a község már a mai nevén szerepelt.

1552–1745[szerkesztés]

A kunok a Hegyes melletti Kolba(z)-szék települést ülték meg, azonban a XVIII. század elején az elvándorlások után oda már nagy számban nem tértek vissza. 1596-ban a törökök pusztították, lakói elmenekültek. 1629-től dokumentáltan újra lakják, de 1683-ban a tatár seregek pusztává tették az egész Nagykunságot, így lakosai ismét szétszéledtek.

A kunok és a hegyesiek 1698-ban kezdtek hazaszállingózni, tömeges visszatelepedésük 1701-ben történt. 1699 után, közvetlen a karlócai békekötést követően I. Lipót király a háborúk költségeinek fedezésére 500 000 rénes forintért a Jászságot és a Kunságot eladta a német lovagrendnek. Az addig önkormányzattal rendelkező jász-kun népet ezzel jobbágyságba süllyesztve (lásd még Kunkapitány). Az eladatás után a lakosság egy része a mocsarasabb területekre menekült.

A Rákóczi-szabadságharc idején újból népes község volt, jelentős bázisa a kuruc mozgalomnak. Rákóczi ugyanis ígéretet tett az önkormányzatuk visszaállítására (lásd még: Kunhegyes Rákóczi út). Kunhegyes és Madaras volt a csapatok fő táborhelye a vidéken. 1705-ben a rácok kirabolták és felgyújtották a községet. Lakóit Rákóczi rakamazi birtokaira telepítette. 1711-ben kezdődött meg a visszaköltözés. Ettől kezdve lakossága szemlátomást gyarapodott.

A megváltás kora (1745–1867)[szerkesztés]

1745-ben Mária Terézia királyi kiváltságlevelében a jász-kunok kérelmére megengedte, hogy földjeiket a német lovagrendtől, ill. az azt kezelő pesti invalidusoktól megválthassák, ez volt a Redemptio. A vételár igen magas volt, az ország akkori éves költségvetésével összemérhető. A redemptióban a lakosság kb. 2/3-a tudott részt venni, így a település virágzásnak indult. A megváltáshoz szükséges kölcsönöket a Hármas kerület kb. 1765-re tudta kifizetni.[4]

1786-ban II. József engedélyével a nagykun községek Hatkunság kezdeményezésére és összefogásával megkezdődött a már kezdetleges módon rekesztett Mirhó-fok elzárása. A Mirhó-fok a Tiszából eredő árvizek egyik kiindulópontja volt. A Nagykunság intenzív gazdasági fejlődését, mely főként állattenyésztésből és mezőgazdálkodásból állt, a rendszeres és kiterjedt árvizek nagyban hátráltatták. Ennek elzárása a Tisza-szabályozás első lépése volt. A környező települések közös erejéből történő gátépítés 1795-ben fejeződött be. A redemptusok és irredemptusok a 18. század második végére éles ellentétbe kerültek egymással. A gátépítések által felszabadult területek is a redemptio arányában kerültek kiosztásra, ill. közös tulajdonba. Ez idézte elő, hogy 1785-ben mintegy 211, főként irredemptus család költözött ki a kincstár bácskai birtokaira (Bácsfeketehegy, ma Feketics (Szerbia) és Velics).

1827-ben megnyílt az első gyógyszertár az úgynevezett felsőtizedben. A település első orvosa ekkor Német Benjámin községi kirurgus volt. A kéttornyú református templom terveit Hild József készítette 1839-ben. A város jelképévé vált templom az ország 2. legnagyobb református temploma a maga 1200 ülő- és közel 4000 állóhelyével. 1848-ban 560 gyalogost és 49 lovas nemzetőrt állított ki a város. Nemcsak katonákkal, hanem pénzzel és természetbeni juttatásokkal is segítették a szabadságharcot. A későbbiekben még 441 önkéntes katona vállalta a harcot.

A Hatkunság önállósága az 1867-es a kiegyezéskor szűnt meg, így a Hármaskerület volt Magyarország legutolsó nevesített önkormányzata (autonóm területe).

1867–1944[szerkesztés]

1734-ben kezdték építeni az első községházát, amelynek helyén 1878-ban új városházát építettek Pum József királyi mérnök tervei alapján. 1879-ben már önálló egészségügyi kört képezett a város 3 orvosa és 1 gyógyszerésze. 1885-től Önkéntes Tűzoltó Egylet kezdte meg működését a településen.

Kunhegyes 1871-ben az új községi törvény alapján rendezett tanácsú várossá alakult, de a vele járó többlet adóteher miatt polgárai 1895-ben lemondtak erről a jogállásáról és nagyközséggé alakult. Ezzel egyidejűleg Kunhegyes a tiszai felső járás székhelye lett, és az is maradt egészen 1965-ig, az 1950 óta már Kunhegyesinek nevezett járás megszüntetéséig.

Az első világháborúban a kunhegyesiek jóformán minden fronton harcoltak. A katonák közül 373 elesett, 676 hadifogságba jutott. A háború ideje alatt a sebesültek részére a Függetlenségi Olvasókör szolgált kórházul.

1919. március 21-én Kunhegyesen is kikiáltották a Tanácsköztársaságot. Mindez azonban csak április 30-áig tartott, mert a román hadsereg Kunhegyest megszállva tartotta 1920. február 18-áig.

1944-től[szerkesztés]

Városháza

1944. október 9-én foglalták el az oroszok Kunhegyest, amelyet még a német páncélos ellentámadás érintett. Harcok a község belterületén nem folytak, így különösebb épületkárok nem keletkeztek. A II. világháború hozzávetőlegesen 400 áldozatot követelt a településről.

1946-ban társadalmi segítséggel az egészségházban szülőotthont létesítettek, ami már nem működik. 2005-ben Kunhegyes lakosainak egészségügyi ellátását 4 háziorvos, 1 szülész-nőgyógyász szakorvos, 1 tüdőgyógyász, 2 fogász, 1 gyermekgyógyász szakorvos biztosította. 1955-ben 40 férőhelyes bölcsődét nyitottak. Az 1956-os események idején az egyik tsz állatállományát széthurcolták, szobrokat rongáltak, de fegyveres harcok nem folytak Kunhegyesen. Az 1960-as évek elején megindult az erőteljes iparosodás, ennek következtében a község fokozatosan fejlődött annak 1989 utáni megszűnéséig.

1970-ben a települést nagyközséggé nyilvánították. Ma a Tiszafüredi kistérség tagja. Az 1970-es években Kunhegyes és Feketics hivatalosan is testvérvárosi kapcsolatot létesített. A közös múltra mindkét településen egy-egy kopjafa emlékeztet. 1983-ban megkezdték a szilárd burkolatú utak, 1984-ben a gázhálózat kiépítését. 1985-ben kezdődött az ivóvízhálózat rekonstrukciója.

A nagyközség 1986-ban ünnepelte fennállásának 700. évfordulóját. 1988-ban a BHG Híradástechnikai Vállalat crossbar telefonközpontot telepített Kunhegyesen, ezzel megkezdődött a telefonhálózat kiépítése. 1989-ben sikerült visszakapnia városi rangját. A városavató ünnepséget – melyen 4000 fős létszámmal vett részt a város lakossága, elszármazottak – a református templomban rendezték. 1995 végére a gázhálózat teljesen kiépült, és majdnem mindenütt elkészültek a szilárd burkolatú utak.

Az 1989 utáni évek változásai Kunhegyesre lakosságára negatív irányba hatottak. Az ipari munkahelyek drasztikus csökkenése folytán nőtt a munkanélküliség, az elvándorlás. A lakosság népessége az 1949-es 11104-ről 2007-re 8506 főre csökkent.

Kunhegyes város képviselőtestülete 2013. február 13-ai döntésével megszüntette a Bajcsy-Zsilinszky utca elnevezést, és az utcát Wass Albertre keresztelte át. Horthy Miklós nevét viseli ezentúl egy szovjet katonatisztről - aki a második világháborúban a településen hunyt el - elnevezett utca Kunhegyesen. A 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmáról szóló törvény értelmében a településen összesen tíz utca neve változott meg.

Közélete[szerkesztés]

Polgármesterei[szerkesztés]

 • 1990–1994: Szelekovszky István (független)[5]
 • 1994–1998: Szelekovszky István (független)[6]
 • 1998–2002: Kontra József (MSZP)[7]
 • 2002–2006: Kontra József (MSZP)[8]
 • 2006–2010: Szabó András (Fidesz-Kisgazda Polgári Egyesület-KPK)[9]
 • 2010–2014: Szabó András (Fidesz)[10]
 • 2014–2019: Szabó András (Fidesz)[11]
 • 2019-től: Szabó András (Fidesz-KDNP)[1]

A települési önkormányzat képviselő-testülete (a polgármesterrel együtt) 9 főből áll. A város hivatalos újságja a havilapként megjelenő Kunhegyesi Híradó. A településen Cigány Nemzetiségi Önkormányzat is működik.

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A népesség alakulása 2013 és 2023 között
Lakosok száma
7748
7653
7521
7217
7056
6944
201320142018202120222023
Adatok: Wikidata

2001-ben a város lakosságának 98%-a magyar, 2%-a cigány nemzetiségűnek vallotta magát.[12]

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 87,9%-a magyarnak, 2,2% cigánynak, 0,3% németnek mondta magát (12,1% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál).

2022-ben a lakosság 89,3%-a vallotta magát magyarnak, 1,3% cigánynak, 0,3% németnek, 0,2% ukránnak, 0,1% szlováknak, 0,1% románnak, 1,2% egyéb, nem hazai nemzetiségűnek (10,7% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). Vallásuk szerint 18,4% volt református, 6,6% római katolikus, 0,1% görög katolikus, 0,9% egyéb keresztény, 0,9% egyéb katolikus, 38,2% felekezeten kívüli (34,7% nem válaszolt).[13]

Vallás[szerkesztés]

A kunhegyesi református templom

A 2001-es népszámlálás adatai alapján a lakosság kb. 37%-a református, illetve kb. 21,5%-a római katolikus vallású volt. Más egyházhoz (pl. görögkatolikus vagy evangélikus) vagy felekezethez kb. 1% tartozott, míg nem válaszolt, ismeretlen vagy nem tartozik egyetlen egyházhoz sem kb. 40,5%.[14]

2011-ben a vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 12,2%, református 23,7%, felekezeten kívüli 40,6% (22,1% nem nyilatkozott).[15]

Római katolikus egyház[szerkesztés]

Az Egri Főegyházmegye (érsekség) Jász-Kun Főesperességének Törökszentmiklósi Esperesi Kerületébe tartozik, mint önálló plébánia. Plébániatemplomának titulusa: Szentháromság. Filiaként hozzá tartozik a bánhalmai római katolikus temetőkápolna.

Református egyház[szerkesztés]

A Tiszántúli Református Egyházkerület (püspökség) Nagykunsági Református Egyházmegyéjébe (esperesség) tartozik, mint önálló anyaegyházközség.

Evangélikus egyház[szerkesztés]

Az Északi Evangélikus Egyházkerület (püspökség) Dél-Pest Megyei Egyházmegyéjében (esperesség) lévő Szolnoki Evangélikus Egyházközséghez tartozik, mint szórvány.

Természeti értékek[szerkesztés]

Látnivalók[szerkesztés]

Az egykori sóház, ma városi könyvtár
Nagykun lovas szobor a városháza előtti parkban
 • Az ország 2. legnagyobb református temploma: 1827-48 között épült, klasszicista stílusban, Hild József tervei alapján. A kéttornyos, háromhajós csarnoktemplom befogadó-képessége kb. 4000 fő.
 • Szent István szobra: Czupp Pál készítette 2000-ben.
 • A XX. század mártírjainak emlékműve: Győrfi Lajos alkotása (1993)
 • Sóház: 1739-ben épült, barokk stílusban. Jelenleg a Városi Könyvtár otthona.
 • Zsigmond Ferenc mellszobra: Papi Lajos alkotása.
 • Szegő Gábor mellszobra: Győrfi Lajos alkotása.
 • Nagykun lovas szobor: 1986-ban készítette Győrfi Lajos.
 • Kopjafa: A település fennállásának 700 éves évfordulójára állították fel Szelekovszky István alkotását.
 • Trianoni kereszt.
 • 1956-os emlékmű: Győrfi Sándor készítette 2006-ban.
 • Városháza: 1878-ban épült, eklektikus stílusban, Pum János tervei alapján.
 • Római katolikus (Szentháromság-) templom: 1830-36 között épült, klasszicista stílusban, Homályossy Ferenc tervei alapján.
 • Miseruha-gyűjtemény (Katolikus templom)
 • Néprajzi Gyűjtemény
 • Kunkapitány-ház: az 1880-as években épült.
 • Komlósi-féle szélmalom: A Nagykunság egyik legszebb szélmalma 1859-ben épült, téglából.
 • Kunhegyesi Szent István Termálfürdő

Sport[szerkesztés]

A város sportéletét a Kunhegyes Egységes Sportegyesület (KESE) fogja össze. Sportolói létszám kb. 200 fő.

 • Labdarúgás: A focicsapat a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei bajnokság I. osztályában szerepel.
 • Röplabda: Csak utánpótlás nevelő egyesületként működik.

Ismert személyek[szerkesztés]

Itt született[szerkesztés]

Rendezvények[szerkesztés]

 • Jászkun Citeratalálkozó
 • Legénybot Alkotótábor
 • Mihály-napi Sokadalom
 • Szélmalom Kerékpáros és Gyalogos teljesítménytúra
 • Strandröplabda Bajnokság
 • Konok Kunok Népi Játékok
 • Ikrek Hava - Ikrek Napja
 • Aratónap
 • Kun Kupa Nemzetközi Ifjúsági Labdarúgó-torna[17]

Testvérvárosai[szerkesztés]

Légi felvétel galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Kunhegyes települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2019. október 13. (Hozzáférés: 2020. január 7.)
 2. Magyarország helységnévtára (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2023. október 30. (Hozzáférés: 2023. november 5.)
 3. a b c Magyarország kistájainak katasztere. Szerkesztette Dövényi Zoltán. Második, átdolgozott és bővített kiadás. Budapest: MTA Földrajztudományi Kutatóintézet. 2010. ISBN 978-963-9545-29-8  
 4. Bellon Tibor: Beklen
 5. Kunhegyes települési választás eredményei (magyar nyelven) (txt). Nemzeti Választási Iroda, 1990 (Hozzáférés: 2020. február 21.)
 6. Kunhegyes települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1994. december 11. (Hozzáférés: 2020. január 6.)
 7. Kunhegyes települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1998. október 18. (Hozzáférés: 2020. május 16.)
 8. Kunhegyes települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2002. október 20. (Hozzáférés: 2020. május 16.)
 9. Kunhegyes települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2006. október 1. (Hozzáférés: 2020. május 16.)
 10. Kunhegyes települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2020. május 16.)
 11. Kunhegyes települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2020. május 16.)
 12. A 2001-es népszámlálás nemzetiségi adatsora
 13. Kunhegyes Helységnévtár
 14. http://portal.ksh.hu/pls/portal/!CP.hnt2.telep?nn=22567[halott link]
 15. Kunhegyes Helységnévtár
 16. [1]
 17. http://www.iranymagyarorszag.hu/info/kunhegyes/
 18. Testvérvárosok. www.kunhegyes.hu (Hozzáférés: 2022. augusztus 13.) arch

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Kunhegyes
A Wikimédia Commons tartalmaz Kunhegyes témájú médiaállományokat.