Tesco

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tesco
Tescologo.svg
Tesco - Potters Bar - geograph.org.uk - 239291.jpg
Jelmondat Jó dolgok várnak!
Típus
Alapítva 1919
Székhely Welwyn Garden City
Alapító Jack Cohen
Iparág üzletlánc
Tulajdonos
Forma public limited company
Árbevétel 54 433 000 000 font sterling (2016, üzleti év)[1]
Alkalmazottak száma 482 152 (2016)[1]
Leányvállalatai
 • Tesco Ireland
 • Tesco Bank
 • Stewarts Supermarket Limited
 • Dunnhumby
 • Dobbies Garden Centres
 • TESCO STORES CR
 • Tesco Metro
Tőzsde
A Tesco weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tesco témájú médiaállományokat.
Tesco House - a Központi Iroda
Még ma is működik a Tesco első önkiszolgáló áruháza St Albansban, London közelében

A Tesco egy angliai székhelyű nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc.

Központja a Egyesült Királyságban fekvő Welwyn Garden City városában található. Világszerte 5381 üzletet üzemeltet.

Kereskedelmi profilja[szerkesztés]

A kiskereskedelmi tevékenység fő ágazatai:

 • Food (élelmiszerek)
 • Non-food (egyéb áruk, például ruhaneműk, kultúrcikkek, tartós fogyasztási cikkek stb.)

Története Nagy-Britanniában[szerkesztés]

A név eredete[szerkesztés]

A Tesco név a T.E. Stockwell teaszállító partnernek és az alapító Cohen nevének összevonásából származik. Egy elterjedt tévhit szerint azonban a cégnév Tessa Cohennek, az alapító Sir Jack Cohen feleségének nevéből származik. Ez azonban alaptalan, mivel az alapítónak soha nem volt Tessa nevű felesége.

Alapítás[szerkesztés]

A Tesco céget 1919-ben Sir Jack Cohen alapította. Apja zsidó vallású, ő pedig a brit légierő pilótája. 21 évesen, 30 fontból kezdett bele a vállalkozásba: élelmiszereket árult a londoni East Enden egy piacon. Kitartó munkával hamarosan bővíteni kezdte az üzletet. A Tesco név először teásdobozokon jelent meg a 20-as években.

Az első Tesco áruház 1929-ben nyílt Burnt Oakban (Edgware, London).

A második világháború után[szerkesztés]

A céget 1947. december 23-ától jegyzik a londoni tőzsdén. A második világháború után Angliában is megjelentek az önkiszolgáló áruházak, így 1948-ban Jack Cohen St Albansban megnyitotta az első önkiszolgáló Tescót (amely a mai napig működik Tesco Metro áruházként).

Az első szupermarket 1956-ban nyílt, Maldonban.

Ezzel elindult a Tesco folyamatos fejlődése:

 • Az 1950-es évek végén, az 1960-as évek elején több száz üzletet és áruházat vásárolt fel Angliában (például a Victor Value-t), így az angol piac meghatározó cégévé nőtte ki magát.
 • 1994-ben felvásárolta a William Low nevű skót szupermarketláncot, amivel átvette a Sainsbury'stől az első helyet a brit kiskereskedelmi piacon.

Válság 2014-ben[szerkesztés]

2014. október 23-án lemondott Richard Broadbent, a Tesco elnöke, miután a cég eredménye több mint 90 százalékkal zuhant és a néhány hete kiderült, hatalmas mértékű előzetes eredménykalkulációs hiba is nagyobbnak bizonyult az addig becsültnél. A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat a Londoni Értéktőzsdén (LSE) bejelentette, hogy a 2014. augusztussal zárult 6 hónapban az összes tételt tartalmazó adózás előtti eredmény 91,9 százalékkal 112 millió fontra (44 milliárd forintra) csökkent változatlan területű eladótérre számolva. Az egyszeri tételek és leírások kiszűrésével mért alapszintű adózatlan eredmény 46,6 százalékkal esett, 783 millió fontra. A Tesco cég bejelentette azt is, hogy a 2014-es üzleti évének első felére előzetesen kalkulált eredményét 263 millió fonttal becsülte túl. Korábban 250 millió fontos eredménytúlbecslésről volt szó.

Története az anyaországon kívül[szerkesztés]

Országok, ahol jelen van[szerkesztés]

Elterjedése
Tesco szupermarket (Mikulov, Csehország)
Tesco, Leeds

A Tesco 1962-ben alapította meg ír leányvállalatát Power Supermarkets Limited néven, Dublin központtal. Ez volt az első külföldi ország, ahol megvetette a lábát. Folyamatosan terjeszkedett, de évtizedekig csak egy volt az ír szupermarketláncok között. A nagy előrelépés 1997 májusában történt, amikor megvásárolta a Quinnsworth-t és a Crazy Pricest, az Associated British Foods plc. két áruházláncát. Ezzel vezető pozícióba került az ír piacon. A Power Supermarkets Limited nevét Tesco Ireland Limited névre változtatták, a meglévő és a frissen vásárolt áruházakat is így Tesco-sémára alakították át.

2004-ben nyitották meg az első hipermarketet Dublinban, de terjeszkedni kezdtek közért típusú üzletekkel is Tesco Express néven.

A Tesco 1992 és 1997 között tulajdonosa volt egy Catteau nevű bolthálózatnak, mára azonban egyetlen áruháza „maradt”, ezt 1995-ben nyitotta Calais-ban. Ezzel az volt a céljuk, hogy olcsóbban szállítsák a bort Angliába, így ugyanis jobban megéri és elkerülhetőek bizonyos költségek.

A Tesco 1996-ban nyitott, felvásárolta az USA-beli K-mart 6 áruházát (ezek mind a mai napig működnek, „klasszikus” áruház formában).

2006-ban átvette a cseh piacról kivonuló Carrefour hipermarketeit.

2003-ban a Tesco felvásárolta a KIPA nevű szupermarketláncot. Ez az akkor még összesen öt áruházzal rendelkező, kisméretű regionális lánc szolgált „belépőként”, hogy megvesse lábát a fejlődő török piacon. 2005-ben kezdődött meg a terjeszkedés: újabb két áruházat nyitottak.

A Tesco 2001-ben alapította malajziai leányvállalatát, amely 2002-ben nyitotta meg első áruházát. Azóta több hipermarkettel rendelkezik, de csak az ország félszigeti részén, annak is a déli tengerparti sávjában (a legnagyobb városok az ország ezen részén vannak).

1977-ben nyílt meg az első áruházuk, majd 1999-ben kivonult a Tesco az országból. 2007-ben újra az indonéz piacra lépett a brit áruházlánc.

Országok, ahonnan kivonult[szerkesztés]

A Tesco 2000-ben jelent meg a tajvani kiskereskedelmi piacon, de 2005 végén elcserélte áruházait a Carrefourral annak csehországi hipermarketeire.

A Tesco Japánban, 2003-as piacra lépését követően több mint száz Curukame nevű szupermarket tulajdonosává vált, de 2007-ben megnyitották Tokióban az első Tesco Express áruházat is. A szokásokkal ellentétben azonban itt nem hipermarketet jelöl a megnevezés (mint például Nagy-Britanniában), hanem kb. 300–400 m2-es mini-szupermarketeket. Kilenc évnyi próbálkozás után feladta és 2013 elejére kivonult a Japán piacról.[2][3]

A Tesco fresh&easy márkanévvel indított szupermarketláncot 2007 elején az Amerikai Egyesült Államokban, ott szokatlannak számító, kb. 1400 m2-es áruházakkal. 2013. november 23-án bejelentette, hogy lezárult a Fresh & Easy üzletlánc értékesítése.[4]

1999-ben a Tesco és a Samsung közös befektetésként létrehozta a Homeplus bolthálózatot Dél-Koreában.[5] 2011-ben jelentős sikereket értek el a „virtuális szupermarket” okostelefon alkalmazás segítségével az online értékesítés területén is.[6] A 2014/2015 évi pénzügyi krízist követő, Dave Lewis új vezérigazgatóhoz köthető, gazdálkodási fordulat egyik következménye volt a Homeplus hálózat eladásáról szóló döntés, melyet 2015. szeptember 7-én jelentettek be.[7][8]

Országok, ahol meg akar telepedni[szerkesztés]

A nagyon dinamikusan fejlődő orosz kiskereskedelmi piacra szeretne betörni a Tesco azzal, hogy új üzleteket nyit, vagy megveszi a piacvezető X5 csoportot. (Ebben érdekelt lehet még a Wal-Mart és a Carrefour is.)

A Tesco Magyarországon[szerkesztés]

A Tesco 1994-ben jelent meg Magyarországon, amikor felvásárolta a Global bolthálózatát. Ez a cég Magyarország északnyugati részén, főleg Győr-Moson-Sopron megyében volt elterjedt és kisebb üzleteket (S-market), valamint néhány szupermarketet üzemeltetett.

A Tesco még 1994-ben megnyitotta az első, önálló szupermarketét Szombathelyen, az Oladi lakótelepen. Kétéves bevezető időszak után 1996 novemberében nyitotta első hipermarketét a budapesti Pólus Centerben.

1997-re elkészült a második fővárosi hipermarket (a Fogarasi úton), majd 1998-ban megkezdődött az országos terjeszkedés.

A Tesco a második legnagyobb brit befektető és munkaadó Magyarországon, több mint 24 000 embernek ad munkát.

Központi épületek[szerkesztés]

Benzinkutak[szerkesztés]

A Tesco 2004-ben nyitotta meg első benzinkútját a pesterzsébeti hipermarket mellett. Azóta további 50 benzinkutat nyitottak. Kísérleti jelleggel a nagykanizsai benzinkúton autógázt, a pesterzsébeti benzinkúton pedig „GreenPower E85 bio” üzemanyagot is lehet tankolni.

A Tesco benzinkutak 2009-től Shell márkajelzés alatt működnek tovább, és Shell üzemanyagokat forgalmaznak. A benzinkutak átmatricázása 2009 nyarán kezdődött meg.

Áruházak[szerkesztés]

A hipermarket áruházakat eladóterük nagysága alapján osztályozzák:

Egyedi, a szokásos kék-fehér fémlemez homlokzatos Tesco megjelenésétől eltérő arculatot hordozó áruházak:

A kőszegi áruház, baloldalt a műemlék fallal és Textil Történeti Múzeummal, előterében a Kőszegi-hegységben élő foltos szalamandrával
 • Székesfehérvár, Palotai út 6. (Fehér Palota Üzletközpont) - Székesfehérvár sorban második Tesco hipermarkete a történelmi Belváros közelében, egy, a modern Belváros környezetébe illeszkedő épületben kapott helyet
 • Balatonfüred - Tesco Marina Balatonfüred , amely A Média Építészeti Díja 2010. kitüntetésben részesült, tervező Sebestyén Imre;[9]
 • Budakeszi - az első üveg- és kerámia burkolattal ellátott zöld áruháza volt;
 • Kőszeg, volt posztógyár, műemlék fal rekonstrukcióval, egy textil múzeummal, épült 2010. október 15. - 2011. július 1. között, tervező Sebestyén Imre; A foltos szalamandra szobor alkotója Szőke Gábor Miklós szobrász volt.
 • Celldömölk, belvárosi környezetbe ágyazott kisvárosias arculatú épület.
 • Isaszeg, a hagyományos kék-fehér borítás helyett környezetkímélő, szürke-fehér színű, a bejárat körül lakkozott fa lécekkel borított
 • Szolnok szupermarket fa tetőszerkezettel, faborítással.
 • Szeged - Szabadkai úti hipermarket, a falakat sötétszürke lemez borítja, előtte tégla oszlopsor, az áruház előtti járdarész tetővel fedett

Önkiszolgáló pénztár működik: Baja Budapesten a Fogarasi Extra, a Váci út Extra, az Arena Mall, a Campona, a KöKi, a Bécsi út és a Pesterzsébet hipermarketekben, továbbá Budaörs Extra, Békéscsaba, Budakeszi, Cegléd, Debrecen, Dunakeszi-Fót, Dunakeszi-Göd, Eger, Esztergom, Gyöngyös, Győr, Kaposvár, Kőszeg, Miskolc, Nyíregyháza, Ózd, Pécs, Siófok,Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely, Tapolca stb. hipermarketekben, illetve Tahitótfalu, Isaszeg szupermarketekben és a Tesco Expressz üzletekben.[10]

Tesco áruházak Magyarországon[szerkesztés]

Tesco hipermarketek listája[szerkesztés]

Nyugat-Dunántúl:         

Közép-Dunántúl:         

Dél-Dunántúl:      

Közép-Magyarország:      

Észak-Magyarország:      

Észak-Alföld:            

Dél-Alföld:

Tesco szupermarketek listája[szerkesztés]

Nyugat-Dunántúl:         

Közép-Dunántúl:         

Dél-Dunántúl:      

Közép-Magyarország:      

Észak-Magyarország:      

Észak-Alföld:            

Dél-Alföld:

Tiltakozások[szerkesztés]

 • 2008 novemberében a Tesco és a Penny Market központi raktárai előtt egy hétig tartó félpályás útlezárással próbálták meg rávenni az állattartókat képviselő érdekvédelmi szervezetek az üzletláncokat, hogy javítsanak az addigi üzleti magatartásukon, például tartsák be a fizetési határidőket. [1]
 • 2010. december 22-én a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége aktivistái Budaörsön, Győrben, Hajdúböszörményben, Szegeden és Székesfehérváron árukkal megrakott bevásárlókocsikat láncoltak le a kasszasor előtt tiltakozásul a Tesco-Global Áruházak Zrt. részére elvégzett munkák kapcsán keletkezett kb. 80 millió forintos tartozások miatt. A Tesco vállalati kommunikációs igazgatója ezeket cáfolta. [2]

13 üzlet bezárása 2015-ben[szerkesztés]

2015. január 12-én bejelentették, hogy a magyarországi cég a következő 13 veszteséges üzletét 2015. február 4-én bezárja.[11] A bezárás hátterében leginkább más áruházak közelsége állt.

Hipermarketek:      

Expressz:            

Szupermarket:

Az érintett 566 dolgozó nagy része tovább dolgozhat a vállalat valamelyik logisztikai központjában, 90-en maguk mondtak fel, és 60 fő részére nem tudtak állás biztosítani.[12]

2014-es eredménykimutatás[szerkesztés]

2014-ben a cég a korábbi több milliárdos nyereséggel ellentétben 48 milliárd forint veszteséget mutatott ki. Figyelemreméltó, hogy az eredménykimutatásában megjelent 50 milliárdnyi „épületekre elszámolt terven felüli értékcsökkenés”, ami által az „Egyéb ráfordítások” fejezet – ami a korábbi években átlagosan 10-20 milliárd, max. 36 milliárd Ft volt – 2014-re 79,356 milliárdra nőtt.[13][14]

A Tesco védjegyei[szerkesztés]

A Tesco számos kereskedelmi védjegy jogosultja. A Tesco 1998-ban vezette be az ún. saját márkás termékeket, és az általa forgalomba hozott termékeken egyéb, saját tulajdonában álló védjegyet (a kereskedelem nyelvén: márkát) alkalmaz.

 • Tesco gazdaságos/Tesco value: Az elsőnek bevezetett sajátmárkás termékcsalád. Alacsony árai miatt népszerű. Jellegzetes a kék-piros-fehér külső.
 • Tesco színes: A value termékeknél jobb minőségű termékek.
 • Tesco Fitt: Csökkentett zsír, és emelt vitamint vagy ásványi anyagot tartalmazó termékek.
 • Tesco Finest: „Nagyon jó minőségű” termékek, melyek magasabb árkategóriába tartoznak.
 • Cherokee: A Tesco saját ruházati márkája.
 • F&F: A Tesco saját ruházati márkája, minőségben „magasabb” szinten van, mint a Cherokee.
 • Technika: A Tesco saját elektronikai márkája.
 • FreeFrom: A Tesco saját laktóz- és gluténmentes termékeinek márkája.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tesco témájú médiaállományokat.