Észak-amerikai golgotavirág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Májusialma szócikkből átirányítva)
Észak-amerikai golgotavirág
Virága
Virága
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Malpighiales
Család: Golgotavirág-félék (Passifloraceae)
Nemzetség: Golgotavirág (Passiflora)
L.
Faj: P. incarnata
Tudományos név
Passiflora incarnata
L.
Szinonimák
  • Granadilla incarnata (L.) Medik.
  • Passiflora edulis var. keri (Spreng.) Mast.
  • Passiflora incarnata var. integriloba DC.
  • Passiflora keri Spreng.
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Észak-amerikai golgotavirág témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Észak-amerikai golgotavirág témájú médiaállományokat és Észak-amerikai golgotavirág témájú kategóriát.

Az észak-amerikai golgotavirág,[1] más néven májusialma[2][3] (Passiflora incarnata) a golgotavirág (Passiflora) nemzetség egyik faja. Gyógynövény és egyben enyhe pszichoaktív szer is.

Nemzetségének a típusfaja.

Származása, élőhelye[szerkesztés]

A Karib-tenger szigeteiről származik, de mára szerte a világon termesztik. A párás meleg éghajlatot kedveli.

Jellemzői[szerkesztés]

Ágkacsaival kapaszkodó, évelő futónövény. Levelei hármasan tenyeresen összetettek, szélük ép. Nem kifejezetten igényes növény, mégis igényel némi figyelmet. Szobában tartva párásabb és világosabb helyet igényel; virágzás idején célszerű bőségesen öntözni és 2-3 hetente tápoldatozni, virágos növényeknek való tápoldattal. Virága halványlila színű. Tavasszal érdemes visszametszeni és tápdús virágföldbe átültetni; nyáron fokozatos szoktatással szabadba, napos vagy félárnyékos helyre is kitehető. Amennyiben szobanövényként tartjuk, érdemes teleltetni pár hónapig 6-10 °C-on, világos helyen, mérsékelt öntözéssel. A növény azonban az egyik legfagytűrőbb golgotafajta, amely akár a -15 °C-ot is kibírja, ezért a szabadban tartva takarással kint is átteleltethető. Gyümölcse ehető, lédús és édes ízű, formája kerekded, kb 6–8 cm átmérőjű. Drogja a levele és a szára.

Hatóanyaga[szerkesztés]

Gyümölcse

Harmin és több, rokon alkaloid – körülbelül 1 g/kg. Számos más, azonosítatlan alkaloidát is tartalmaz. A harmala alkaloidok hallucinogének.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben két formája hivatalos, az egyik az aprított vagy szeletelt részekből álló leveles hajtás (Passiflorae herba), melynek összflavonoid-tartalmát vizsgálják.[4] A másik a hajtásból készült száraz kivonat (Passiflorae herbae extractum siccum).[5]

Felhasználása[szerkesztés]

Elszívják (a marihuánához hasonló, de enyhébb tünetekkel), teát (28 g/0,5 l víz) vagy nyers alkaloida-kivonatot készítenek belőle. A kivonatban az azonosítatlan alkaloidok némelyike az erre érzékenyeknek hányingert okozhat. Teája nyugtató hatású; főleg gyermekek alvászavarának megszüntetésére ajánlott. Más nyugtató hatású gyógynövényekkel (citromfű, macskagyökér, komló, közönséges orbáncfű) előnyösen keverhető.

Fájdalomcsillapító hatása miatt kedvelik. Külsőleg égési sérülésekre, bőrgyulladás csökkentésére és a fájdalom csillapítására használják. A növény föld feletti része flavonoidot tartalmaz, ezért a nyugtató hatás. Napi 4-8 g szárított növény fogyasztása javasolt. Egy csésze teához kb. 2,5 grammját forrázzuk le, és áztassuk 15 percig. Naponta 3-szor fogyaszthatjuk. Terheseknek és szoptató anyáknak ellenjavallt.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]