„Negyedik buddhista zsinat” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a
{{Korai buddhizmus}}
A '''negyedik buddhista tanácskozás''' két különböző [[Buddhista tanácskozások|buddhista tanácskozásra]] utal. Az elsőt az i. e. 1. században tartották [[Srí Lanka|Srí Lankán]]. Ekkor jegyezték le először a [[Hínajána|théraváda]] [[Tipitaka|páli kánont]] - ami akkor pálmalevelekre történt. A másodikat a [[Szarvásztiváda]] iskola tartotta [[Kasmír (régió)|Kasmírban]] az i. sz. 1. században.<ref>[http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:fuIhBQUzDLwJ:www.academia.edu/6975977/2014_Paluch_T._Mes_Aynak_Egy_%25C3%25B3kori_v%25C3%25A1ros_a_civiliz%25C3%25A1ci%25C3%25B3k_%25C3%25BCtk%25C3%25B6z%25C5%2591z%25C3%25B3n%25C3%25A1j%25C3%25A1ban+&cd=9&hl=hu&ct=clnk&gl=hu Mes Aynak – Egy ókori város a civilizációk ütközőzónájában - Paluch Tibor (ford.)] - olvasva: 2015.02.14.</ref>
 
==A sríSrí lankaiLanka-i tanácskozás==
A théraváda iskola buddhista tanácskozását annak kapcsán tartották, hogy az egyik évben Srí Lankán nagyon rossz volt a termés és nagyon sok szerzetes halt éhen. Mivel akkoriban a páli kánon csak a szájhagyományban élt, az életben maradt szerzetesek felismerték annak veszélyét, hogyha nem írják le a [[Tipitaka]] szövegét. Így akkor sem vész el a tanítás, ha a szerzetesek egy része életét veszti. A [[Tambapanni]] város mellett megrendezett tanácskozás négy évig tartott [[Valagambahu]] (i. e. 103-77 körül) király patrónusa mellett. Felismerték, hogy a szerzetesek többségének lehetetlen volt megtanulni a Tipitaka tanításainak szövegét kívülről. Egy Maharakkhita nevű szerzetes vezetésével ötszáz további szerzetessel együtt idézték fel emlékezetük segítségével Buddha szavait és pálmalevelekre írták le azokat. Erre a hatalmas feladatra az Aloka lena-barlangban került sor, az ország közepén, a mai [[Matale]] város közelében. A szövegeket hónapok alatt sikeresen lejegyezték.
 
A tanácskozás után pálmalevél könyvek jelentek meg és más országokba is eljutottak, például [[Mianmar|Burmába]], [[Thaiföld]]re, [[Kambodzsa|Kambodzsába]] és [[Laosz]]ba.
 
==A kasmíri tanácskozás==
A [[Szarvásztiváda]] tanácskozást állítólag a [[Kusán Birodalom|kusán]] uralkodó [[Kaniska]] (i. e. 127-151 körül) hívta össze valószínűleg i. sz. 78-ban [[Dzsalandhár]]ban vagy Kasmírban. A théraváda iskola ezt a tanácskozást nem ismeri el hivatalosan. A tanácskozásról készült leírásokat a [[mahájána]] hagyományban őrzik. A mahájána hagyomány néhány írását a Szarvásztiváda Abhidharma szövegeire alapozza, amelyeket ezen a tanácskozáson tettek rendbe.
 
Úgy tartják, hogy erre a tanácskozásra az uralkodó 500 szerzetest hívott össze azért, hogy hatalmas mennyiségű magyarázószövegeket írjanak az Abhidharmához. A tanácskozás legfontosabb eredménye a [[Mahávibhása]] ("Nagy szövegmagyarázat") megírása volt.

Navigációs menü