Ivinj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ivinj
Az ivinji régészeti lelőhely a Szent Márton templommal.
Az ivinji régészeti lelőhely a Szent Márton templommal.
Közigazgatás
Ország Horvátország
MegyeŠibenik-Knin
KözségTisno
Irányítószám22240
Körzethívószám(+385) 022
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 43° 47′ 38″, k. h. 15° 40′ 48″Koordináták: é. sz. 43° 47′ 38″, k. h. 15° 40′ 48″
SablonWikidataSegítség

Ivinj középkori település, ma régészeti lelőhely Horvátországban Šibenik-Knin megyében. Közigazgatásilag Tisnóhoz tartozik.

Fekvése[szerkesztés]

Šibenik központjától légvonalban 18, közúton 24 km-re északnyugatra, községközpontjától 4 km-re keletre Dalmácia középső részén, a Pirovaci-öböl délkeleti nyúlványa fölé emelkedő magaslaton fekszik.

Története[szerkesztés]

A régészeti leletek tanúsága szerint itt már a római korban lakott település volt. A Szent Márton templom régészeti kutatása során a templom alatt egy nagy méretű, 1. századi római villagazdaság (villa rustica) maradványai kerültek elő.[1] Az épületegyüttesnek lakó és gazdasági részei voltak, belső udvarral rendelkezett. Külön helyiségek voltak kialakítva az olajbogyó feldolgozására és az olaj tárolására, valamint a munkások elszállásolására. Különösen fényűzően volt kialakítva a gazdaság urának lakrésze, melyet a feltárt mozaikmaradványok igazolnak.[1] A leletek ma a tisnoi Katuranić-palota állandó kiállításán láthatók. Előkerült egy háromhajós 5. századi ókeresztény bazilika is a hatszög alaprajzú keresztelőmedencével.[1] A bazilika mellett 900 sírt is feltártak, melyek a 15. századból származnak. A bazilikát valószínűleg a 7. században betörő pogány avarok és szlávok rombolták le. Az ivinji Szent Márton templom a 11. században a római villa romjaira épült és ma is áll. Szent Márton kultusza Ivinjben valószínűleg a 6. századtól a 11. századig tartott.[1] A török már 1414-ben támadta a šibeniki területet. Az első török-velencei háború kitöréséig tartó mintegy ötven évben több nagy támadást is intézett a šibeniki területek ellen több tízezer embert hajtva a rabságba. 1469-ben a környező településekkel együtt Ivinj is elpusztult. Elmenekült lakói részt vettek a mai Tisno alapításában, mely részben a biztonságosabb Murter-szigeten fekszik.

Nevezetességei[szerkesztés]

Szent Márton tiszteletére szentelt római katolikus temploma a 11. században egy 1. századi római villa rustica alapfalaira épült. Egyszerű, kőből épített egyhajós négyszög alaprajzú épület. Ma már csak a szent ünnepén november 11-én tartanak benne szentmisét. Körülötte a római villagazdaság és az 5. századi bazilika feltárt alapfalai láthatók. A régészeti lelőhelyet és a templomot 2012-ben a horvát kulturális minisztérium védett kulturális emlékhellyé nyilvánította.[1]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e Aquarius-online.com:Arheološka lokacija Ivinj Archiválva 2015. november 18-i dátummal a Wayback Machine-ben(horvátul)