Ördögcsáklya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ördögcsáklya
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Ajakosvirágúak (Lamiales)
Család: Pedaliaceae
Nemzetség: Harpagophytum
DC. ex Meisn.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ördögcsáklya témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ördögcsáklya témájú kategóriát.

Harpagophytum procumbens száraz termése a toulouse-i múzeum gyűjteményében

Az ördögcsáklya (Harpagophytum) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába, ezen belül az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe és a Pedaliaceae családjába tartozó nemzetség.

Fajok[szerkesztés]

A nemzetségbe mindössze két fajt sorolnak:

Jellemzése[szerkesztés]

A H. procumbens Namíbia keleti, Botswana déli és Dél-Afrika északi, félsivatagos vidékein, míg a H. zeyheri Namíbia északi és Angola déli részén őshonos.

Évelő növény. Kúszó szárán a levelek keresztben átellenesek, magánosan álló virágai alul sárga, feljebb élénkpiros pártájúak. Ökölnagyságú barnás, fás termése hegyes végű, kampós kinövéseket visel. Ezekkel beleakad a patások patájába, az afrikai elefánt talpába vagy a strucc lábába, így terjed. A mezítláb járó emberen súlyos sebeket ejthet.

Gyógyhatása[szerkesztés]

A növény gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását klinikai kísérletek igazolták.[1] Több mint 600 degeneratív ízületi betegségben szenvedő személynél folytatott vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy a betegség fajtájától függően a növény hatékonysága 42%-85%-os. A legújabb kutatások szerint a növény az impotencia kezelésében is hatékony, valamint hatásos fájdalomcsillapító.

Felhasználása[szerkesztés]

Az ördögcsáklya belsőleg manapság elsősorban enyhe reumás fájdalmaknál ajánlott. Enyhe ízületi fájdalmak csökkentésére belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmas.

Előfordulhat, hogy a növény hasmenést okoz. Terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott.

Források[szerkesztés]

  1. Use of Herbal Medications for Treatment of Osteoarthritis and Rheumatoid Arthritis (Szerzők: Breanna N. Lindler, Katelyn E. Long, Nancy A. Taylor és Wei Lei)