Kislevelű hárs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Kislevelű hárs
A Felvidék egyik legöregebb hársfája Bajmócon
A Felvidék egyik legöregebb hársfája Bajmócon
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids II
Rend: Mályvavirágúak (Malvales)
Család: Hársfélék (Tiliaceae)
Alcsalád: Hársfaformák (Tilioideae)
Nemzetség: Hárs (Tilia)
Faj: T. cordata
Tudományos név
Tilia cordata
Mill.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kislevelű hárs témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kislevelű hárs témájú médiaállományokat és Kislevelű hárs témájú kategóriát.

A kislevelű hárs (Tilia cordata) a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó hárs nemzetség egyik, a Kárpát-medencében is honos faja.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Szerte Európában elterjedt, csak északon és délen ritkul meg, majd tűnik el teljesen. A Kárpát-medencében jellegzetesen elegyfa: gyertyános–tölgyesekben, ártéri ligeterdőkben és a sziklás, törmelékes élőhelyeken gyakori.

Megjelenése[szerkesztés]

Bombus hypnorum - Tilia cordata - Keila.jpg
Tilia cordata

20–25 m magasra növő, kissé szabálytalan, lekerekedően oszlopos koronájú, többnyire tövétől ágas fa. A sziklás, törmelékes termőhelyeken törzse alul gyökéráganként támasztékosan bordás. A kérge szürke, finoman repedezett. Fiatal hajtásai pelyhesek, de hamar lekopaszodnak.

Szív alakú, lekerekedő vállú, hegyes csúcsú, fűrészes szélű levelei ritkán nőnek 7 cm-nél hosszabbra. A levelek fonákján az érzugokban rozsdabarna, vöröses szőrpamacsok nőnek.

Sárgásfehér, kellemes illatú virágai a többi hárshoz hasonlóan hosszúkás, ép szélű fellevélhez csatlakozó, 4–12 cm hosszú bogernyőben nyílnak. A virágok öttagúak: öt-öt csésze- és sziromlevéllel. A bibe is ötágú.

Gömb alakú termései simák, a bibeszál maradványaként kis, hegyes szárban végződnek. Az érett termések a fellevéllel együtt, jellegzetesen pörögve esnek le, és a szél messzire elhordhatja őket.

Életmódja[szerkesztés]

Viszonylag igénytelen, szárazság- és árnyéktűrő, de lassan növő fa. Legjobban a mély, nem túl száraz talajban érzi magát jól. Leveleinek mérete jelentősen függ a termőhely vízellátásától és a hajtás jellegétől: olyannyira, hogy egy üde talajon élő kislevelű hárs tősarjain a levelek akár nagyobbak is lehetnek a szárazabb körülmények között élő nagylevelű hárs lombkoronájának szélén növő napfényleveleknél.

Júniusban virágzik.

Felhasználása[szerkesztés]

A dunabogdányi "öreg hársfa"

Élelmezés[szerkesztés]

Virágzatát a méhek igen kedvelik; a nagylevelű hárssal együtt fontos mézelő növény. Leginkább június közepe táján, a teljes virágzás idején gyűjthető: a méhek is ilyenkor készítik a legfinomabb hársmézet. Forrázatát, a hársfateát élvezeti célra is isszák

Gyógyászat[1][2][szerkesztés]

 • Drog: a kislevelű hárs drogja a virágzat, más hársfajok (nagylevelű hárs, európai hárs; az ezüsthárs légutakat ingerlő hatása miatt kerülendő) virágzatával együtt több gyógyszerkönyvben hivatalos Tiliae flos néven.
 • Tartalmi anyagai: illóolaj
 • Alkalmazás formája: felhasználják forrázat („tea”, 1,5 gramm aprított drog 150 gramm vízzel készült forrázata), alkoholos kivonat (1:1 drog:kivonószer arányban 25V/V% alkohollal készül), tinktúra (1:5 drog:kivonószer arányban készül 45V/V%-os alkohollal) formájában szájon át.
 • Adagolás: forrázat: napi 2–4 adag; kivonat: napi 1–2-szer 2 mL; tinktúra: napi 1–2-szer 1 mL.
 • Hatása: a hársfavirágzatnak nincs bizonyított gyógyhatása.
 • Javallat: a népgyógyászatban meghűléses tünetek valamint enyhe tünetekkel járó stressz oldására használják. A kezelést a tünetek jelentkezésekor kell megkezdeni, ha a tünetek súlyosbodnak, vagy nem enyhülnek, orvoshoz kell fordulni.
 • Ellenjavallat: a hársfavirágzattal szembeni túlérzékenység (pl. allergia) esetén nem alkalmazható. Az alkoholos kivonatok adása 4 éven aluli gyermekeknek nem javasolt.
 • Kölcsönhatás más gyógyszerekkel: nem ismert.
 • Hatása a termékenységre, terhességre és tejelválasztásra: nincsenek biztonságossággal kapcsolatos adatok, ezért terhesség és szoptatás idején adagolása nem javallott.
 • Hatása gépkocsivezetésre és veszélyes üzem kezelésére: nem végeztek tanulmányokat.
 • Mellékhatások: nincs ismert mellékhatása.
 • Túladagolás: egyetlen túladagolásos eset sem ismert.

Kertészeti változatok[szerkesztés]

 • Tilia cordata 'Greenspire',
 • Tilia cordata 'Savaria'

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency) – növényi gyógyszerekkel foglalkozó bizottság (Committee on Herbal Medicinal Products): Közösségi gyógynövénymonográfia a kislevelű, nagylevelű, európai hárs virágzatáról, vagy ezek keverékéről (Community herbal monograph on Tilia cordata Miller, Tilia platyphyllos Scop., Tilia × vulgaris Heyne or their mixtures, flos) 2012. május 22.
 2. Kanadai Egészségügyi Minisztérium (Health Canada/Santé Canada) – Természetes gyógyászati készítmények összetevőinek adatbázisa (Natural Health Products Ingredients Database): A kislevelű hárs monográfiája (Monograph: Linden, Small-leaf) 2008. február 13.

Források[szerkesztés]