Lampionvirág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Lampionvirág
PhysalisAlkekengi-balloon.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Burgonyavirágúak (Solanales)
Család: Burgonyafélék (Solanaceae)
Nemzetség: Földicseresznye (Physalis)
Faj: P. alkekengi
Tudományos név
Physalis alkekengi
L.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Lampionvirág témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Lampionvirág témájú médiaállományokat és Lampionvirág témájú kategóriát.

Physalis alkekengi1.jpg

A lampionvirág (Physalis alkekengi) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó faj.

Számos további néven is ismert: japán (vagy kínai) lampionnövény, piros zsidócseresznye, fizálisz, piros papmonya, illetve páponya, alkekengi, muharc, hólyagcseresznye, korallcseresznye, kláriscseresznye, kőrontófű, Vénusz köldöke, Halicacabon, sócsepp, ördöglámpás.

A Physalis nemzetség mintegy 30 faja közül ez egyetlen olyan, amely fagytűrésének köszönhetően a Kárpát-medencében is megél.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Közép- és Dél-Európában, illetve Ázsia nyugati részén őshonos. A Mátrában megtalálhatóak állományai.[1][2]

Megjelenése[szerkesztés]

Legfeljebb 60 centiméter magas, elágazó szárú évelő. Levele hasítatlan, öblös, ritkán szárnyas hasábú, virága a levél hónaljából fakad, lila, sárgás v. szennyes fehér. Gyümölcse cseresznye méretű, gömbölyű bogyó, amit az éréskor vele nagyobbodó, barnásra színesedő csésze rejt. Feltűnő, felfúvódott terméses csészéje skarlátpiros, belül a bogyó fényes piros.

Felhasználása[szerkesztés]

A gyümölcs és a lampionszerű burok is enyhén mérgező; ezért az arab és a spanyol gyógyászatban (bacca alkekengi vagy bacca halicacabi néven) vizelethajtásra használták. Gyümölcse zamatos, kis mértékben fogyasztva vizelethajtó, vesetisztító (túlfogyasztása erős izzadást, illetve hasmenést okoz.) A Kárpát-medencében dísznövénynek termesztik, ezért többfelé kivadult. Száraz erdőkben, cserjésekben, néha nitrogéndús ligetekben is megtalálható.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [http://kitaibelia.unideb.hu/articles/Kitaibelia_vol81_p139-160.pdf Adatok a Mátra és környéke edényes flórájának ismeretéhez]. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  2. A Woodsia ilvensis (L.) R. Br. ˙j előfordulása az Eperjesi Tokaji-hegységben. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)

Források[szerkesztés]