Guarana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Guarana
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids II
Rend: Szappanfavirágúak (Sapindales)
Család: Szappanfafélék (Sapindaceae)
Nemzetség: Paullinia
Faj: P. cupana
Tudományos név
Paullinia cupana
Kunth
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Guarana témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Guarana témájú médiaállományokat és Guarana témájú kategóriát.

A guarana (Paullinia cupana) a szappanfavirágúak (Sapindales) rendjébe és a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozó faj.

Piros toktermésében 1-3 mag található. A mag nagy részét a sziklevél teszi ki. A termés feldolgozása során a szikleveleket pörkölik, finomra aprítják, vízzel összepréselik és szárítják. A mag porából keményítő hozzáadásával 100-500 g-os rudakat készítenek. Az így készített guaranát, vagyis gvaránapasztát galenusi készítmények formájában alkalmazzák.

Dél-Amerikában honos gyógynövény, ahol az őslakos indiánok évszázadok óta fogyasztják. A koffeintartalom 2,5-8%-ot is elérheti. Ennek köszönhetően javítja a testi és szellemi teljesítőképességet.

Felhasználása[szerkesztés]

Élénkítő hatású italok (pl. guaraná üdítőitalok) készítésén kívül a guaranálián aszténia, vagyis általános testi gyengeség, fáradtság ellen, fogyókúrákban és enyhe hasmenés kiegészítő kezelésében nyújthat segítséget.

Gyógyhatása[szerkesztés]

Fiziológiás hatása a koffeinnek és származékainak köszönhető. Ezek a mennyiségtől függően fokozzák a szívösszehúzódás erejét, gyorsabbá teszik a vizeletkiválasztást, a zsír és cukor lebontását, valamint elősegítik a gyomornedv kiválasztását és gátolják a vérlemezkék összecsapódását.

A növény alkalmazása veszélytelen, de nagy (100 mg-ot meghaladó) adagban, egyénenként változóan, a koffein mellékhatásaként szapora szívverést, gyomorfájást, hányingert, fejfájást, idegességet, álmatlanságot, remegést okozhat. Túladagolása fokozza a spontán vetélés és a koraszülés veszélyét. Megemlítendő, hogy a koffein a doppingszerek listáján is szerepel.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]