Buddhizmus Szlovéniában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A buddhizmus Szlovéniában kisebbségi vallásnak számít, ahol a magát buddhistának vallók száma 1000, amely a teljes lakosság mintegy fél százaléka. Ez a szám azonban nem hivatalos, csupán becslés, ugyanis a legutolsó névszámlálás nem tért ki kifejezetten a buddhizmusra. Szlovéniában a buddhizmus államilag elfogadott hivatalos vallásnak számít.

Míg Ázsiában, a hagyományosan buddhista országokban valamelyik buddhista irányzat domináns a többivel szemben, addig Nyugaton a buddhizmust a változatosság és a sokszínűség jellemzi.[1] Európában egy országon belül, sőt, akár egy városon belül is gyakorta több buddhista irányzat és iskola is jelen van. Ugyanez vonatkozik jelenleg Szlovéniára is.[2] Szlovéniában is jelen van a théraváda, a mahájána és a vadzsrajána buddhizmus egyaránt.

Szlovéniában a vallásügyekben illetékes hatóság a Szlovén Köztársaság Vallásközösségért Felelős Kormányhivatal. A jelenlegi vallási törvények 2007-ben születtek.[3]

Buddhista szervezetek[szerkesztés]

Buddhista vallásközösségek registered to the Office for Religious Communities of the Government of Slovenia include:

2008. július 4-én egyezmény született a Dharmaling és a Szlovén állam között. Ez volt az első egyezmény, amelyet buddhista szervezet kötött az országban.

  • Buddha-Dharma - 1995-ben regisztrálták.

További szervezetek Szlovéniában:

  • Sambhala - Ljubljana
  • Jese Khorlo csoport (nyingma, tibeti buddhizmus)
  • Phowa csoport
  • Theravada Buddhism Bhavana Szövetsége
  • Szlovén Buddhista Szövetség Madjamika ("Slovensko budistično društvo Madyamika, Srednja pot")[4]
  • Zen csoport

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]