Vukovics Sebő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vukovics Sebő
Vukovics Sebő portréja a Vasárnapi Ujságban
Vukovics Sebő portréja a Vasárnapi Ujságban
Született 1811. július 20.
Fiume
Elhunyt 1872. november 19. (61 évesen)
London
Állampolgársága magyar
Foglalkozása politikus
Tisztség magyar országgyűlési képviselő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vukovics Sebő témájú médiaállományokat.

Berekszói Vukovics Sebő (Fiume, 1811. július 20.[1]London, 1872. november 19.) politikus, a Szemere-kormány igazságügyminisztere.

Életpályája[szerkesztés]

A nemesi számazású berekszói Vukovics családban született. Apja, Vukovics Sebő (Sava Vuković), szerb nemesi származású, aki 1802. december 9.-én a "berekszói" nemesi előnév adományozásban részesült Ferenc magyar királytól.[2] Az ifjú Vukovics a magyar nyelvet csak serdülő korában tanulta meg. Közpályáját Temes vármegyében kezdte, mint aljegyző. Ugyanezen vármegyében később szolgabiró, azután alispán lett. Mint fiatal vármegyei hivatalnokot kiskövetül küldték Pozsonyba, ahol az országgyűlési ifjuság tárgyalásain jó nevet szerzett alapos felkészültségével és szónoki tehetségével. Amikor vármegyéjébe visszatért, ott már jelentkeztek a nemzetiségi zavarok. A magyar kormány az erős kezű Vukovicsra bízta a feszültségek elsimítását. Az 1848-as választásokon a nagybecskereki kerületben indult, ahol meg is választották képviselőnek. 1849. május 2-án a Szemere Bertalan elnöklete alatt létrejött minisztériumban az igazságügyi tárcát kapta. Itt a törvényszékek rendezése körül szerzett nagy érdemeket. A világosi fegyverletétel után először a Lónyay, majd a Vladár-családnál, Lónyay Menyhért és Vladár Ervinnél rejtőzködött. Később emigrált, majd a kiegyezést követően hazatért és az 1869-es választásokon újfent képviselővé választották. Londonban halt meg.

Házassága és leszármazottja[szerkesztés]

Feleségül vette gyülvészi Dadányi Erzsébet (†1889) kisasszonyt,[3] gyülvészi Dadányi Konstantin (1783-1854) és nemes Damjanovics Erzsébet lányát. A házasságból született:

  • berekszói Vukovics Mária. Férje ürményi Ürményi Pál.
  • berekszói Vukovics Gábor.

Emlékiratai[szerkesztés]

Emlékiratait a Vladár-családnál kezdte írni és az emigrációban, Londonban fejezte be, 1858-ban. Ezeket Besenyei Ferenc országgyűlési képviselő 1894-ben Budapesten kiadatta.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://halokocsi.clanbazis.com/Fiume-HU.pdf
  2. A 57 - Magyar Kancelláriai Levéltár - Libri regii - 60. kötet - 874 - 875. oldal.
  3. familysearch.org Vikovics Sebőné Dadányi Erzsébet gyászjelentése

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]