Görgey Kornél

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Görgey Kornél
Görgey Kornél-1.jpg
Született 1819. december 7.
Lőcse
Meghalt 1897. december 27. (78 évesen)
Budapest[1]
Állampolgársága magyar
Kitüntetései
A Wikimédia Commons tartalmaz Görgey Kornél témájú médiaállományokat.

Görgői és toporczi Görgey Kornél (Lőcse, 1819. december 7.Budapest, 1897. december 27.) honvédalezredes, a Magyar Királyi Honvédség altábornagya, a főrendiház örökös tagja, Görgei Artúr unokaöccse.

Életpályája[szerkesztés]

Görgey Kornél altábornagyi egyenruhában. Korabeli fénykép

1836-ban lépett be a 9. (Miklós) huszárezredbe, mint hadapród. Az ezred a szabadságharc kezdetétől a magyar oldalon harcolt. Görgey Kornél a téli hadjárat kezdetén őrnagyként Görgei Artúr feldunai hadseregének egyik dandárparancsnoka volt. 1848. december 18-án ő vezette a magyar csapatokat a szabadságharc első nagyobb szabású lovassági összecsapásában. A Mosonból Győr felé hátráló magyar hadsereget a Miklós és a 10. (Vilmos) huszárezred biztosította és Görgey Kornél Jellasics üldöző lovasságát négy század Vilmos-huszár élén egy lendületes lovasrohammal visszavetette. A visszavonulás során a feldunai hadsereg utóvédeként elmulasztotta csapatai biztosítását és december 28-án a bábolnai ütközetben dandára súlyos veszteséget szenvedett az üldöző Ottinger Ferenc különítményétől. 1849 tavaszáig részt vett Görgei Artúr hadtestének összes ütközetében és több összecsapásban jelentős érdemeket szerzett.

1849 májusában alezredessé és a honvédelmi minisztérium pótlovászati osztályfőnökévé nevezték ki. A világosi fegyverletételnél ott volt Görgei vezérkarában. Mivel a függetlenségi nyilatkozat után már a tényleges harcokban nem vett részt, elkerülte a halálos ítéletet és várfogságra ítélték. 1851-ben amnesztiával szabadult és a kiegyezésig toporci birtokán gazdálkodott. 1868-ban a szerveződő Magyar Királyi Honvédségbe alezredesként lépett be. Megkapta a harmadosztályú Lipót-rendet és a másodosztályú Vaskorona-rendet. 1891-ben altábornagyként ment nyugdíjba, mint a szegedi katonai kerület parancsnoka. Ekkor lett a főrendiház örökös tagja.

Források[szerkesztés]

  • Révai nagy lexikona
  • Bona Gábor: Tábornokok és törzstisztek a szabadságharcban 1848-49. Budapest; Zrinyi Katonai Kiadó, 1983. Görgey Kornél alezredes lásd 163. p.

További információk[szerkesztés]

  1. PIM-névtérazonosító. (Hozzáférés: 2020. május 28.)