Cseh Imre (katonatiszt)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cseh Imre
Született1805
Csernáton
Elhunyt1852 (46-47 évesen)
Konstantinápoly
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

alsó-csernátoni Cseh Imre (névváltozat: Csernátoni Cseh Imre; Csernáton, 1805Konstantinápoly, 1852) magyar honvédszázados, a száműzetésben Kossuth Lajos tolmácsa és török nyelvtanára.

Élete[szerkesztés]

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc előtt 16 évig Törökországban élt, melyről munkát adott ki. A szabadságharc előtt hazajött és mint honvédszázados részt vett Háromszék önvédelmi harcában, ahol szervező tehetsége, hősi bátorsága, valamint diplomáciai ügyessége által egyaránt kitűnt. A szabadságharc után kelet felé menekült; Kütahyában mint Kossuth Lajos tolmácsa és török nyelvtanára működött, szolgálatot tett a menekülteknek. Kossuth Lajos barátai és testőrei Kütahyában: Batthyány Kázmér, Mészáros Lázár, Asbóth Sándor, Gyurmán Adolf, Szőllősy János, Ács Gedeon, Ihász Dániel, s mellette voltak még Katona Miklós, Házmán Ferenc, Berzenczey László, Fráter Lajos, Koszta Márton stb. Egy török tiszt vezetése alatt 50 török dzsidás őrizte az elvesztett magyar szabadságharc száműzötteit.[1]

Kossuth Lajos szerette volna magával vinni Cseh Imrét Londonba és Amerikába, de Cseh Imre nem tartott vele. Konstantinápolyba költözött, ahol 1852-ben elhunyt íngyulladásban. A grand-campói református temetőben van eltemetve, sírja fölé márványemléket helyeztek a konstantinápolyi magyarok.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Krúdy Gyula. Kossuth fia. Budapest: Magvető, 412. o. (1976) 

Források[szerkesztés]